Nový Šaumburk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zubříč)
Nový Šaumburk
Základní informace
Slohgotický
Výstavba14. století
Zánik15. století
Poloha
AdresaPodhradní Lhota, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Nový Šaumburk
Nový Šaumburk
Další informace
Rejstříkové číslo památky38370/7-6096 (PkMISSezObrWD)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nový Šaumburk (nesprávně Zubříč) je zřícenina hradu, která leží 0,5 km jižně od obce Podhradní Lhota v okrese Kroměříž. Od roku 1973 je chráněna jako kulturní památka.[1] Kolem hradu vede ze železniční zastávky Podhradní Lhota zelená turistická trasa KČT přes Podhradní Lhotu a Kelčský Javorník do železniční zastávky Loukov.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tento hrad nahradil svého předchůdce – hrad Šaumburk. Poprvé se uvádí roku 1360. Na počátku 15. století jej pro nedostatek peněz zastavil olomoucký biskup Jan XI. Mráz. Od roku 1416 měli hrad v zástavě vladykové z Bítova u Bílovce. Z tohoto rodu jistý Mikuláš zde podnikal loupežné výpravy, a tak byl hrad roku 1451 moravským zemským hejtmanem Janem Tovačovským z Cimburka vykoupen a pobořen. Hrad byl pravděpodobně později obnoven, ale zkázu dovršilo uherské vojsko za česko-uherských válek. V současnosti probíhá postupná konzervace zřícenin.[2][3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-06-20]. Identifikátor záznamu 150351 : Hrad – hrádek Zubříč, zřícenina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Obnovo hradního zdiva hradu Nový Šaumburk (Zubříč). www.podhradnilhota.cz [online]. [cit. 2023-11-25]. Dostupné online. 
  3. Z hradu Nový Šaumburk zůstaly ruiny, záchrana potrvá přes deset let. iDNES.cz [online]. 2021-06-13 [cit. 2021-11-16]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Miroslav Plaček, Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí.
  • Dalibor Janiš, Radim Vrla & Jan Štětina, Hrady Zlínského kraje

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]