Zorila velká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxZorila velká
alternativní popis obrázku chybí
Zorila velká
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)a
Řádšelmy (Carnivora)
Čeleďlasicovití (Mustelidae)
Rodzorila (Ictonyx)
Kaup, 1835
Binomické jméno
Ictonyx striatus
Kaup, 1835
Rozšíření zorily velké
Rozšíření zorily velké
Rozšíření zorily velké
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zorila velká (Ictonyx striatus) je lasicovitá šelma patřící do rodu Ictonyx. Do stejného rodu patří ještě jeden druh, zorila malá (Ictonyx libycus), žijící v oblasti Sahary a Sahelu. Jako zorila se označuje také menší a štíhlejší zorila pruhovaná (Poecilogale albinucha), patřící do jiného rodu, která se stavbou těla podobá spíše lasici. Slovo zorilla má původ ve španělštině a znamená "lištička".

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Zorila velká má rozsáhlý areál výskytu v savanách na území subsaharské Afriky od Senegalu a Nigérie až po Jihoafrickou republiku.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Je 38 - 56 cm dlouhá a její ocas měří průměrně 20 - 30 cm. Samice váží většinou 0,6 až 0,7 kg, samci nejčastěji zhruba 1 kg, výjimečně až téměř 1,5 kg.[2] Zbarvení je silně variabilní podle teritoria. Obecně je černě zbarvená na spodní části těla a bocích, se čtyřmi širokými světlými pruhy na hřbetě táhnoucími se od temena hlavy až k bíločernému huňatému ocasu. Nejvíce podobným je ji severoamerický skunk pruhovaný, ten je však řazen do jiné čeledi skunkovití.

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Žije samotářským způsobem života a je vysoce teritoriální. Je aktivní v noci a živí se bezobratlými (hmyzem, pavoukovci, žížalami atd.), hlodavci, plazy, ptáky a jejich vejci a obojživelníky. Přes den odpočívá ve vlastnoručně vyhrabané, nebo již po jiném zvířeti opouštěné noře. V případě ohrožení vyměšuje z análních žláz odporně páchnoucí výměšek nebo utíká vysoko na stromy.

Mezi zářím a prosincem rodí samice jedno až tři mláďata, která kojí asi dva měsíce. Ve dvou měsících života se již učí lovit masnou potravu a krátce poté jsou již plně samostatná. V přírodě se přitom mohou dožít i více než 10 let.


Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Striped Polecat na anglické Wikipedii.

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. LARIVIÈRE, Serge. Ictonyx striatus. Mammalian Species. 2002-07-05, s. 1–5. Dostupné online [cit. 2022-08-08]. ISSN 1545-1410. DOI 10.2307/0.698.1. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]