Zobonosec kopřivový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxZobonosec kopřivový
alternativní popis obrázku chybí
Zobonosec kopřivový
Vědecká klasifikace
ŘíšeŽivočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
PodtřídaPterygota
ŘádMotýli (Lepidoptera)
PodřádGlossata
Čeleďmůrovití (Noctuidae)
Podčeleďzobonosci (Hypeninae)
Rodzobonosec (Hypena)
Binomické jméno
Hypena proboscidalis
Linné, 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zobonosec kopřivový (Hypena proboscidalis) je noční motýl z čeledi můrovitých. Je palearktický, rozšířen je téměř po celé Evropě včetně Česka, východní hranicí rozšíření je Japonsko.[1] Jde o velmi hojný druh, [2] vyskytuje se od nížin až po hory (do nadmořské výšky 1600 m). Obývá lesy jehličnaté, listnaté i smíšené, lužní lesy, břehové porosty podél vodních toků a rybníků, zahrady i parky.[2] [1] Vytváří dvě generace, které se vzájemně překrývají. Dospělci první generace létají od počátku května do srpna, v druhá generaci od srpna do října. Pouze ve vyšších polohách a za nepříznivých podmínek vytváří jen jednu generaci (je monovolitní), kdy dospělci létají června do srpna.[1]

Jde o středně velkou můru s rozpětím křídel 36–40 mm.[1] Na hlavě má dlouhá, dopředu vyčnívající pysková makadla, která připomínají zobák či nos.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d MACEK, Jan; DVOŘÁK, Josef; TRAXLER, Ladislav, aj. Noční motýli II. - Motýli a housenky střední Evropy. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1667-6. Kapitola Zobonosec kopřivový, s. 41. 
  2. a b REICHHOLF, Josef H. Motýli. Dobřejovice: REBO Productions CZ, 2004. ISBN 80-7234-310-6. Kapitola Zobonosec kopřivový, s. 88. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]