Zikkurat (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zikkurat
Základní informace
Aktivní roky19771981
19901993
2005–dosud
Příbuzná témataPražský výběr
Současní členové
Jiří Křivka
další
Dřívější členové
Tomáš Havrda
Vilém Čok
Luděk Vejvoda
Ota Balage
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zikkurat je česká hudební skupina, vzniklá na přelomu roku 1977 a 1978. Zakládajícími členy byli: Jiří Křivka, Tomáš Havrda, Vilém Čok a Luděk Vejvoda. Ten se však zanedlouho odpojil a dal tak vzniknout Zikkuratu v nejslavnějším sestavení: Jiří Křivka – kytara, baskytara, syntezátory, bicí, zpěv, Tomáš Havrda – bicí, perkuse, a Vilém Čok – baskytara, kytara a zpěv. Zikkurat se nechal ovlivnit jazz rockem a funkem, kapelami hnutí Rock in Opposition, nastupujícím punkem (už na konci roku 1978 hráli převzaté věci od Sex Pistols, Stranglers, Ramones a dalších) a novou vlnou. Přelomové vystoupení bylo pro skupinu to na 9. Pražských jazzových dnech 3. listopadu 1979, které „rozbořila“ svým punkem (Zikkurati byli jedni z průkopníků čsl. punku). Zikkurat svou nezávislost a odpor k zařazování do škatulek vyhlásil článkem, otištěným v programu 9. PJD. Jiří Křivka směřoval koncepci skupiny na základě myšlenek Franka Zappy k absolutní svobodě vyjádření.[zdroj?]

Od začátku se tak do tvorby Zikkuratu dostávala alternativní, jazzrockovo-industriální poloha, hraná souběžně s punkem. Zikkurati byli opravdu velmi zvláštní výhonek české alternativní scény, často jejich skladby s vysokým podílem improvizace přesahovaly půlhodinovou stopáž. V letech 1979–81 stále koncertovali, jejich koncerty se vyznačovaly divokostí a energičností, kolikrát dokázali zdemolovat celý sál[zdroj?]. Občas si členové skupiny prohodili na koncertě nástroje, ve studiu hrál Tomáš Havrda i na celestu a Jiří Křivka na varhany Hammond. Se Zikkuratem hostovali saxofonisté Ota Balage nebo Mikoláš Chadima, na kytaru Milan Purnoch a Jaroslav Zajpt, na klávesy Petr Dikan. Pódiovou show na legendárním vystoupení v klubu U Zábranských v roce 1980 podpořil avantgardní tanečník Jiří Raška. Skupina používala i netradiční instrumenty (hadice od vysavače, polystyrénové bloky a syntezátory domácí výroby), pyrotechnické efekty a bizarní kostýmy.

V roce 1981 se v kapela dostala do vážné krize po nabídce, aby kompletní Zikkurat doplnil sestavu skupiny Pražský výběr, nebo aby jeden z nich nahradil odcházejícího Ondřeje Soukupa (nabídku dostává postupně Čok a pak Křivka, oba ji ale odmítají). Vilém Čok však nakonec kvůli nejisté budoucnosti nabídku přijal a Zikkurat se po předem připraveném policejním zásahu ve Vrchovinách 2. 7. 1981 rozpadá. Křivka se Zajptem se pak pokoušejí navázat spolupráci v duu Zakkurit, které však vydrží jen do konce roku (natočeno zatím nevydané album Všechno je jinak). Další pokusy obnovit Zikkurat v nové sestavě (Křivka, Havrda, Balage, Benda) narážejí na objektivní potíže (Havrda odjíždí studovat Státní konzervatoř v Teplicích) i nedostatek vůle všech zúčastněných. Původní sestava Zikkuratu s Balagem na klávesy se dává dohromady už jen jednou u příležitosti vzpomínkového koncertu v březnu 1982.

Zikkurat II[editovat | editovat zdroj]

V roce 1990 dává Křivka dohromady Zikkurat II ve zcela novém složení (Jiří Křivka – kytara, David Ondříček – klávesy, Martin Ryšan – baskytara, Jan Chromovský – bicí a Vladislav Kulhavý – zpěv). Skupina v roce 1990 nahrála (dodnes nevydané) první album Na břehu Eufratu a se saxofonistou Václavem Bratrychem soundtrack k filmu Pějme píseň dohola. Rozpadla se začátkem roku 1993.

Zikkurat III[editovat | editovat zdroj]

Na začátku roku 2005 dává opět Křivka dohromady tentokrát čistě punkový Zikkurat a ten po nesčetných personálních změnách hraje dodnes. Kapela se mimo jiné prezentuje ve stylizaci s indiánskými jmény jednotlivých členů. 15. února 2013 vystoupil Zikkurat v Paláci Akropolis u příležitosti 35. výročí svého založení. Na koncertě, který byl zaznamenán pro vydání na CD a DVD, vystoupil Zikkurat v základní sestavě Jiří Křivka (Letící orel – g, bg, synth, voc), Josef Hřeben (Vyjící kojot – bg, tpt, voc), Martin Marky Hochmann (Stojící býk – ds). V programu, který začal blokem cover verzí z legendárního alba Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols, se objevila řada hostů: Mikoláš Chadima (sax), Danny Vejvoda (gt), Ivan Bulička aka Stojící medvěd (bg), Zoltán Kilácsko, Adam Krejčík (ds) a Jiří Zmek (perc). Kromě několika nových písní zahrál Zikkurat s Mikolášem Chadimou legendárního Krysaře a novou verzi písničky WC čistící sůl, ve které se objevil Josef Hřeben jako sólista na trubku. Na celý rok 2013 skupina plánuje koncerty s výročním programem, kde se objeví i právě vzniklý Sex Pistols tribute band. Dne 26. března 2013 se Zikkurat zúčastnil akce Nová vlna se starým obsahem po 30 letech v Paláci Akropolis.