Zhroucený stát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zhroucený stát (synonyma: zhroucení vlády, zhroucená vláda, selhání státu, selhání vlády, zhroucení státu) je taková země, která neplní své základní funkce. Jde tedy o případy, kdy vláda nemá kontrolu nad územím státu, nedokáže zajistit základní potřeby svých občanů nebo o případ, kdy v zemi vůbec žádná centrální moc neexistuje. K takové situaci může dojít v důsledku politického, hospodářského i společenského vývoje. Se zhroucenými státy je spojena řada rizik - počínaje strádáním jejich obyvatel, přes vlny uprchlíků a tím i šíření krize do dalších regionů a konče globálními bezpečnostními riziky.[1] Proto se mezinárodní organizace snaží adresovat speciální potřeby těchto zemí v rámci programů humanitární pomoci a rozvojové spolupráce. Za zhroucený stát bývá považována například Libye, která se po svržení libyjského vůdce Kaddáfího propadla do chaosu.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rozvojovka: Globální bezpečnost a rozvoj. www.rozvojovka.cz [online]. [cit. 2020-01-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-11-20. 
  2. HOUSKA, Ondřej. Libyjci odmítají zastavit tisíce migrantů mířících do Itálie. Je to váš problém, vzkazují Evropě. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2017-02-10 [cit. 2022-12-31]. Dostupné online.