Zeravšan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zeravšan
Řeka v Tádžikistánu
Řeka v Tádžikistánu
Základní informace
Délka toku877 km
Plocha povodí17 700 km²
Průměrný průtok162 m³/s
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
UzbekistánUzbekistán Uzbekistán (Samarkandský, Kaškadarjinský vilaját)
TádžikistánTádžikistán Tádžikistán (Sogdijský vilájet)
Úmoří, povodí
bezodtoká oblast, Aralské jezero, Amudarja
Poloha řeky na mapě
Poloha řeky na mapě
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zeravšan (uzbecky Zarafshon, tádžicky Дарёи Зарафшон) na horním toku Matča je řeka ve Střední Asii na území Tádžikistánu (Sogdijský vilájet) a Uzbekistánu (Samarkandský, Kaškadarjinský vilaját). Je dlouhá 877 km. Část povodí, ze které přijímá vodu, má rozlohu 17 700 km².

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Odtéká ze Zeravšanského ledovceTádžikistánu, v horském uzlu Koksu. Ten se nachází v nadmořské výšce přibližně 2800 m v místě, kde se potkávají Turkestánský a Zeravšanský hřbet. Prvních 300 km teče v úzké hluboké dolině. Na tomto úseku přijímá své největší levé přítoky (Fandarja, Kštut a Magian). V rovinaté části svého toku, která začíná pod městem Pendžikent, už žádné další velké přítoky nepřijímá. Nedaleko města Samarkand se rozděluje na dvě ramena Akdarja (severní) a Karadarja (jižní), které se opět slévají u osady Chatyrči. Mezi rameny se nachází ostrov Miankale. Na dolním toku je řeka známá pod názvem Karakuldarja a nacházejí se na ní Bucharská a Karakulská oáza. Řeka se zcela vsakuje v poušti Kyzylkum a nedotéká do Amudarji. Na dolním toku napájí řeka čtyři jezera Dengizkul, Karakyr, Tuzgan a Shurgak.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdroj vody je sněhovo-ledovcový. Nejvyšší průtoky nastávají v červenci (250 až 690 m³/s) a nejmenší naopak v březnu (28 až 60 m³/s). Průměrný roční průtok vody pod ústím Magianu činí 162 m³/s.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Všechna voda z řeky se využívá na zavlažování. Byly vybudovány Kattakurganská a Kujumazarská přehrada. Dolní tok je podporován prostřednictvím Amubucharského kanálu vodou z Amudarji. Údolí řeky je hustě osídleno. Nacházejí se v něm města Samarkand, Kattakurgan, Navoj, Buchara a Kagan.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]