Zelená míle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o románu Stephena Kinga. O filmu Franka Darabonta, natočeného na motivy tohoto románu, pojednává článek Zelená míle (film).
Zelená míle
AutorStephen King
Původní názevThe Green Mile
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrfantasy, dark fantasy, magic realist fiction, jižanská gotika a magical negro
OceněníCena Brama Stokera za román (1996)
VydavatelNew American Library
Datum vydánísrpen 1996
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zelená míle (orig. The Green Mile) je známý román amerického spisovatele Stephena Kinga z roku 1996. V roce 1999 podle něj režisér Frank Darabont natočil úspěšný stejnojmenný film s Tomem Hanksem a Michaelem Clarkem Duncanem v hlavních rolích.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Starý muž Paul Edgecomb žije v pečovatelském domě a sepisuje příběh, který se odehrál v jeho mládí. V roce 1932 v Louisianě, mladý Paul pracuje jako dozorce ve vězení pro těžké zločince, kteří jsou odsud posíláni na smrt. Paul není jen "zaměstnancem", ale bystrým pozorovatelem, který citlivě vnímá rázovité postavy těžkých zločinců i jejich osudy. Setkává se například s černým obrem Johnem, který má ruce jako lopaty a je obviněn z vraždy dvou dětí. Nemůže uvěřit, že člověk, který se bojí spát potmě by byl schopen tak hrůzného činu. Je tu také hluboce věřící Arlen a bláznivý psychopat zvaný Divoký Bill. Samotná Zelená míle je hrůzostrašná chodba natřená na zeleno, která vede do místnosti s elektrickým křeslem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]