Zedtwitzové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zedtwitzové
(Cedvicové)
Erb rodu Zedtwitzů podle Siebmachera
ZeměČeské královstvíČeské království České království (Fojtsko) / Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Titulyrytíři
Rok založení13. století
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hrobky Zedtwitzů: a) v Kopaninách, b) v Doubravě.

Zedtwitzové (též Cedvicové,[1] Zedvicové[1]) jsou německý a český šlechtický rod, jehož existence je prokazatelná již ve 13. století. Rodina se rozdělila do několika linií.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zedtwitzové pocházejí ze Saského Fojtska (a také Regnitzlandu), kde existovalo panství Zedtwitz. Zedtwitz je dnes jméno vesnice, spadající pod obec Feilitzsch v zemském okrese Hof. Zakladatelé rodu pravděpodobně pocházejí z družiny fojtů z Weidy, která do Bavorska přišla z durynské obce Veilsdorf. Podobnost s erby rodin z Feilitzsch, z Heydte, z Roeder (a možná i z Perglas) tomu napovídají.

První zmínka o Zedtwitzích pochází z roku 1235, konkrétně o rytíři Jiřím z Zedtwitz. Jako další je zmiňován Berthold z Zedtwitz, a to 13. října 1288. V roce 1377 je Petrem z Zedtwitz odštěpena část rodiny, která se přesouvá do Čech, a získává vliv v Aši, Kopaninách, Doubravě, Krásné a v Podhradí.

Původ jména rodu[editovat | editovat zdroj]

Jméno rodu Zedtwitzů pochází ze složení slov zed (zeď) a vice (ves), což znamená obezděná vesnice.[1] Šlechta tak převzala jméno německé obce, kde vznikla.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Jedna z větví se v 19. století rozdělila do sídel v Moravanech na Váhom (Slovensko) a v Doupově. Po zákazu užívání šlechtických titulů v Československu po první světové válce znamenal odchod Zedtwitzů z českého území i Slovenska. Dnes jsou členové rodu rozeseti po celém světě.

Významní členové[editovat | editovat zdroj]

Zedtwitzká sídla na Ašsku a Chebsku[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zedtwitz na německé Wikipedii.

  1. a b c Marie Albertová, Z dějin Ašského okresu (1959)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]