Zdeněk Škarvada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdeněk Škarvada
Narození8. listopadu 1917
Olešnice Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí11. května 2013 (ve věku 95 let)
Ostrava ČeskoČesko Česko
Vojenská kariéra
HodnostBrigádní generál
Sloužil Československé letectvo
Polské letecké síly
Royal Air Force
VálkyDruhá světová válka
VyznamenáníMedaile Za hrdinstvi (ČR) Kříž obrany státu ministra obrany ČR Záslužný kříž ministra obrany ČR – III. stupeň Čestný pamětní odznak k 60. výročí ukončení 2. světové války (ČR) Československý válečný kříž 1939 – vyznamenání 2 krat Československá medaile Za chrabrost před nepřítelem – vyznamenání 2 krat Československá vojenská medaile "Za zásluhy" prvního stupně Československá vojenská pamětní medaile se štítkem "VB" Pamětní medaile k 20. výročí osvobození ČSSR Krzyż Walecznych (Polsko) Medal "Za udział w wojnie obronnej 1939" (Polsko) 1939-1945 Star (Velká Británie) Air Crew Europe Star (Velká Británie) War Medal 1939-1945 (Velká Británie) Defence Medal (Velká Británie)

Brigádní generál Zdeněk Škarvada (8. listopadu 1917 Olešnice11. května 2013 Ostrava) byl československý stíhací pilot bojující za druhé světové války v řadách Royal Air Force.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 8. listopadu 1917 v Olešnici na Blanensku rok před koncem první světové války. Vyučil se v letech 19351937, absolvoval základní pilotní výcvik při Vojenském leteckém učilišti v Prostějově. V roce 1938 se stal polním armádním pilotem a až do nacistické okupace létal u stíhací letky v Pardubicích. Se začátkem okupace Československa byl 31. března 1939 z armády propuštěn.

29. července 1939 vstoupil do polského letectva v Deblinu, kde létal se svým kamarádem Josefem Františkem. Zúčastnil se polsko-německé války a následně padl do zajetí postupující Rudé armády.

Po dlouhém pobytu v sovětské internaci byl společně s většinou československých vojáků „vrácen“ a 26. června 1940 odstartoval svou několikaměsíční anabázi do Británie. Vyplul z Oděsy, aby se přes Turecko, Egypt, Indii a Kapské Město kolem Afriky nakonec v říjnu 1940 vylodil v Liverpoolu.

Pamětní deska na ZŠ Zdeňka Škarvady v Ostravě

V Británii byl přijat s hodností seržanta do RAF a po výcviku v červenci 1941 přidělen k 310. československé stíhací peruti. Létal na letounech Spitfire i Hurricane.

Při jednom z hlídkových letů nad mořem v okolí ostrovů Scilly musel 4. února 1942 kvůli poruše svého spitfiru vyskočit s padákem do ledových vln Atlantiku.

Po několika hodinách ve vodě ho vylovila německá loď a zbytek války přežil v německém zajetí. Prošel několika zajateckými tábory a evakuace posledního z nich v lednu 1945 se pro něj i ostatní zajatce změnila v pochod smrti.

Strastiplnou pouť ukončilo až osvobození zajatců americkými vojáky, následoval přesun do Anglie a pak návrat do osvobozené vlasti a služba v novém československém letectvu.

Od dubna 1947 působil jako instruktor ve Vojenské letecké akademii v Hradci Králové. Až do srpna 1950, kdy byl z politických důvodů v rámci další vlny poúnorových čistek v armádě přeložen do zálohy a degradován. Mohl zastávat jen podřadné práce. Byl vyhoštěn z bytu. Pracoval nejprve u pozemních staveb a později v dolech u České Třebové a v Ostravě.

V rámci rehabilitace mu byla v roce 1965 vrácena hodnost majora v záloze a o rok později i hodnost podplukovníka. Skutečné rehabilitace se však dočkal až v roce 1990, kdy byl povýšen na plukovníka a v roce 2000 jej pak prezident Václav Havel jmenoval brigádním generálem ve výslužbě.

V roce 2002 vyšla kniha Zdeněk Škarvada - Keep floating![1], kterou napsali Jana Horáková, Jaroslav Popelka a Václav Kolesa.

V září 2010 se zúčastnil letecké přehlídky na mošnovském letišti Leoše Janáčka, kde se konaly Dny NATO. Zemřel 11. května 2013 a bylo mu téměř 96. let.

Generál Škarvada byl také jmenován čestným občanem města Ostravy.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Jméno gen. Škarvady nese v Ostravě Základní škola generála Zdeňka Škarvady

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]