Zazimování zahrady

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zazimování zahrady je název pro soubor úprav, kterými je zahrada připravována na zimu.

Vypouštění malých vodních nádrží a jejich zasypání listím slouží k tepelné ochraně leknínů a dalších vodních rostlin. Odřezání nadzemních částí trvalek (kromě travin), zalití jehličnanů a stálezelených listnatých dřevin. Vyhrabání listí, především z trávníkových ploch je považováno z důležité, jakkoliv postačí hrubé vyhrabání, aby nedošlo k vyhnívání trávníku pod vrstvou listí. Trávník je vhodné posekat na výšku 2–3 cm. Mezi keři není třeba listí vyhrabovat — v těchto místech nevadí a po zetlení z něho vzniká humus. Rostliny, které potřebují ochranu před mrazem, jsou zakrývány na zimu chvojím. Přenosné nádoby je třeba poklidit do bezmrazých místností.

Pěnišníky mají být prosypávány listím a zakrývány chvojím. Keřové růže, mají být na podzim částečně sestříhány a přihrnuty zemí, popřípadě prosypány kompostem tak, aby jejich spodní části byly zakryté. Stejně tak pnoucí růže a plaménky je dobře zakrýt několika kousky chvojí. Jestliže jsou skalky a trvalé záhony s choulostivými rostlinami rovněž zakryty je zahrada chráněna před mrazem. Přes zimu je třeba setřást z jehličnanů, zejména sloupovitých jalovců námrazu a vlhký sníh. Je třeba vyjmout ze země cibulnaté a hlíznaté rostliny nesnášející zmrznutí. [1]

Dřeviny je vhodné v některých lokalitách chránit proti okusu chemickými či technickými prostředky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. zazimovani-zahrady. www.abecedabydleni.cz [online]. [cit. 2011-12-31]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-03-04. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]