Zavazadlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o přepravované věci. O postavě z knižní série Zeměplocha pojednává článek Zavazadlo (Zeměplocha).
Lodní kufr
Zavazadlový lístek ČSD (1985)

Zavazadlo je například vak, taška, kufr, batoh, kabelka, aktovka nebo jiný podobný obal určený k nošení věcí.

Zavazadlo v přepravním řádu[editovat | editovat zdroj]

Zavazadlo je věc přepravovaná na základě přepravní smlouvy spolu s cestujícím. Pokud se věc přepravuje bez cestujícího, jde o zásilku.

Podle přepravního řádu pro silniční a drážní přepravu osob (vyhláška č. 175/2000 Sb.) cestující obvykle může vzít s sebou do vozidla jedno nebo více zavazadel.

Podle způsobu přepravy rozlišuje tento český přepravní řád tyto druhy zavazadel:

  • Ruční zavazadlo je snadno přenosná věc, kterou má během přepravy cestující u sebe a kterou lze podle potřeby snadno umístit nad sedadlem nebo pod sedadlem cestujícího. Dopravce může ve Smluvních přepravních podmínkách určit, co se rozumí ručním zavazadlem.[1]
    • Cestující mohou mít s sebou ve vozidle omezený počet menších zavazadel, která obsahují cennosti a předměty potřebné během cesty.[2] Lidé v nádobách větších než 100 ml zpravidla nebudou na letišti kontrolováni, a to ani v případě, že je nádoba plná.[3] Výjimky jsou možné. V letadlech je velikost a hmotnost příručních zavazadel, stejně jako počet zavazadel, regulována. Některé letecké společnosti zpoplatňují příruční zavazadla nad určitý objem.[4]
  • Spoluzavazadlo je věc, která je větší než ruční zavazadlo a vyžaduje umístění na zvlášť určeném místě vozidla v prostoru pro cestující. Dohled na spoluzavazadlo přísluší cestujícími. Na přepravu spoluzavazadla se neuzavírá samostatná přepravní smlouva, je možno však za jejich přepravu účtovat stanovenou cenu. Podmínky přepravy spoluzavazadel určuje dopravce ve Smluvních přepravních podmínkách.
  • Cestovní zavazadlo se přijímá k přepravě na základě samostatně uzavřené přepravní smlouvy, cestuje-li cestující nejméně do stejné stanice (pokud se cestující se zavazadlem nepřepravuje, jedná se o zásilku). Doklad o přijetí cestovního zavazadla dopravcem se nazývá zavazadlový lístek. Cestovní zavazadla se nepřepravují v městské hromadné dopravě a na lanových drahách. Cestovní zavazadlo se může skládat až ze tří kusů, z nichž žádný nesmí být těžší než 15 kg, pokud Smluvní přepravní podmínky nepřipustí větší hmotnost nebo větší počet kusů. Na celostátní nebo regionální železniční dráze může dopravce jako cestovní zavazadlo přepravovat i živá zvířata nebo osobní automobil. Rozsah přepravy cestovních zavazadel nebo vyloučení jejich přepravy má dopravce označit v jízdním řádu.
  • Živé zvíře lze za určitých okolností přepravovat za podmínek stanovených pro zavazadla jako ruční zavazadlo, spoluzavazadlo nebo cestovní zavazadlo. Do vozidla může cestující s sebou vzít jen drobná domácí a jiná malá zvířata, jsou-li zcela uzavřena ve snadno přenosných klecích, koších nebo jiných vhodných schránách s nepropustným dnem, bez schrány může vzít cestující pouze psa, pokud je opatřen bezpečným náhubkem a je na krátkém vodítku.

Úložiště[editovat | editovat zdroj]

Úschovna zavazadel, také úschovna zavazadel nebo úschovna zavazadel, je místo, kde můžete dočasně zanechat svá zavazadla, abyste je nemuseli nosit s sebou. Odložené zavazadlo není synonymem pro ztracené zavazadlo. Často může mít letiště nebo nádraží vlastní "úschovnu zavazadel" nebo prostě jen mincovní či automatický systém úschovy zavazadel. Zatímco hrozby terorismu po celém světě způsobily v posledních desetiletích úpadek tohoto typu veřejných úschoven, ekonomika sdílení vede k oživení tohoto odvětví. Částečně díky rychlému rozvoji služby Airbnb[5] a cestování s domácnostíobecně se objevila řada služeb, které nabízejí krátkodobé uložení zavazadel využitím nevyužitých prostor v místních podnicích, jako jsou hotely, restaurace a maloobchody.[6][7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Can you take battery in hand luggage?. www.mytrendyphone.dk [online]. [cit. 2021-04-23]. Dostupné online. (dánsky) 
  2. How Many Carry-On Bags are Allowed?. carry-on-baggage.com [online]. [cit. 2023-12-3]. Dostupné online. 
  3. Co nemůže do letadla: Kompletní seznam. airadvisor.com [online]. [cit. 2023-12-3]. Dostupné online. 
  4. Guide to cabin bag sizes and weight restrictions. www.skyscanner.net [online]. [cit. 2023-12-3]. Dostupné online. 
  5. Airbnb Statistics. ipropertymanagement.com [online]. [cit. 2023-12-3]. Dostupné online. 
  6. Luggage weighing you down? Drop-off and pickup services can streamline your trip. www.washingtonpost.com [online]. [cit. 2023-12-3]. Dostupné online. 
  7. Check-in Time Hours Away? How to Ditch Those Annoying Bags. www.nytimes.com [online]. [cit. 2023-12-3]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]