Zastávkový mys

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tramvajová zastávka Křižíkova v Sokolovské ulici v Praze-Karlíně.

Zastávkový mys je typ stavebního uspořádání nástupiště tramvajové, autobusové nebo trolejbusové zastávky, tvořeného rozšířenou částí chodníku. Ve srovnání s nástupním ostrůvkem jde o jakýsi poloostrůvek, ostrůvek spojený s přilehlým chodníkem v jeden celek. Jejich účelem je zvýšení bezpečnosti dopravy vyloučením kolize cestujících se silničními vozidly a umožnění pohodlného nástupu cestujících z úrovně chodníku.

Tento typ nástupiště se používá v Česku u tramvají například v místech, kde v minulosti býval nástup přes vozovku. Jízdní nebo parkovací pruh je přerušen a chodník je v místě zastávky rozšířen až ke koleji, přičemž rozšířená část tvoří nástupiště. Provoz silničních vozidel je sveden na tramvajovou kolej (tramvajový pás).

V Praze jsou zastávkové mysy například v tramvajových zastávkách Jindřišská, Letenské náměstí, na rekonstruované Sokolovské ulici v Karlíně atd. Začaly být zřizovány kolem roku 1999.

V USA jsou pod názvem bus bulb zřizovány obdobné zastávkové mysy pro autobusy, obvykle v přerušení parkovacího pruhu.[1]

Podobná uspořádání[editovat | editovat zdroj]

Zastávkový mys se liší od tzv. zastávky vídeňského typu[2] (nazývané též pojížděný mys), což je tramvajová zastávka s nástupem cestujících přes vozovku, přičemž vozovka v místě zastávky je zvýšená na úroveň chodníku. Tento typ zastávky se v Praze příliš neosvědčil, protože cestující (chodci) zvýšenou část vozovky používali často jako vyčkávací plochu nástupiště, čímž nutili řidiče silničních vozidel k jízdě po tramvajovém pásu, jako by objížděli zastávkový mys.

Dalším podobným řešením je časový ostrůvek.[3] Ten spočívá v tom, že před běžným nástupním ostrůvkem je světelné signalizační zařízení, které na dobu pobytu tramvaje v zastávce zastaví provoz silničních vozidel.

Podobným způsobem vysazená chodníková plocha se používá i v místech přechodů pro chodce.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Transit Cooperative Research Program Report 65, Evaluation of Bus Bulbs, Chapter 2. gulliver.trb.org [online]. [cit. 2007-05-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2005-05-01. 
  2. Vídeňská zastávka Archivováno 27. 9. 2007 na Wayback Machine. (ÚDI Praha, 20. 11. 2003)
  3. Časový ostrůvek Archivováno 27. 9. 2007 na Wayback Machine. (ÚDI Praha, 7. 2. 2001)
  4. Vysazené chodníkové plochy Archivováno 24. 8. 2007 na Wayback Machine. (Nadace Partnerství)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]