Zázračné meče

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zázračné meče
Země původuČeskoČesko Česko
Délka60 min
Žánrpohádka
RežieMiroslav Sobota
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJan Čenský
Jitka Schneiderová
Blažena Holišová
Josef Somr
Martin Štěpánek
Jaroslava Obermaierová
Jiří Strach
Výroba a distribuce
Premiéra2001
Předchozí a následující díl
Zvonící meče
Zázračné meče na ČSFDKinoboxuFDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zázračné meče je česká filmová pohádka z roku 2001 režírovaná Miroslavem Sobotou. Jedná se o volné pokračování pohádek Zkřížené meče a Zvonící meče.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Alexandr, syn hraběte ze Salmu, pozve na zámek kouzelníka Otóna, po kterém chce, aby udělal tři dobrá kouzla. K jednomu kouzlu ale nemá všechny přísady, proto slzy nahradí vodou. Za odměnu dostane kouzelník Otón zpět svoji žábu Hildegardu. Alexandra a Helenka jedou navštívit svého otce, hraběte ze Salmu.

Markytánka Vilma se svojí dcerou Janou se vracejí z války. U kříže u cesty je přepadnou lupiči. Markytánka chce po svojí dceři, aby utekl. Jedno z kouzel promění kříž v zázračné meče a markytánce pomohou. Markytánka dorazí až na zámek hraběte ze Salmu.

Hrabě Meron se chce zmocnit vlády, proto chce krále otrávit. Zařídí to tak, aby podezření padlo na Petra, bratrance krále Valentina. Otrava krále se nepodaří úplně, neboť ho chrání nepovedené kouzlo. Pouze je v bezvědomí.

Na zámek hraběte ze Salmu dorazí i Jana. Hrabě ze Salmu se do markytánky zamiluje, Alexandr se zamiluje do Jany, která ho učí šermovat.

Alexandra se dozví, že se něco stalo jejímu manželovi, proto se vrací na královský hrad. Když uvidí svého manžela bezvládně ležet na lůžku, rozpláče se. Jakmile se slza Alexandry dotkne těla krále Valentina, Valentin se probudí. Neúplné kouzlo totiž dostalo svojí chybějící přísadu.

Král Valentin pomocí zázračných mečů usvědčí hraběte Merona ze spiknutí a svede s ním souboj. Hrabě Meron je poražen. Zázračné meče se vrací na svoje původní místo a opět se z nich stává kříž.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Vilém Udatný princ Valentin
Kateřina Březinová Alexandra
Jan Čenský Kryštof
Jitka Schneiderová Helenka
Josef Somr král
Martin Štěpánek hrabě Vilém ze Salmu
Jaroslava Obermaierová komorná hraběte ze Salmu
Bořivoj Navrátil vévoda Gaston, králův bratr
Viktor Preiss kouzelník Oton
Jiří Strach Alík
Blažena Holišová lesní žena Maruna
Ivana Andrlová markytánka Vilma
Jiří Langmajer hrabě Meron

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]