Zápisník jedné lásky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zápisník jedné lásky
Původní názevThe Notebook
Země původuSpojené státy americké
Jazykangličtina
Délka123 minut
Žánryromantický, drama
PředlohaThe Notebook
Námětstejnojmenná kniha od Nicholase Sparkse
ScénářJeremy Leven
Jan Sardi
RežieNick Cassavetes
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRyan Gosling
Rachel McAdams
James Garner
Gena Rowlands
Sam Shepard
James Marsden
Joan Allen
ProdukceToby Emmerich
Mark Johnson
HudbaAaron Zigman
KameraRobert Fraisse
StřihAlan Heim
Výroba a distribuce
PremiéraSpojené státy americké 20. květen 2004 (mezinárodní filmový festival v Seattlu)
25. červenec 2004 (celosvětově)
Produkční společnostNew Line Cinema
DistribuceNew Line Cinema
Rozpočet29 000 000 $
Tržby115 603 229 $
Zápisník jedné lásky na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zápisník jedné lásky (v americkém originále The Notebook) je americké romantické drama z roku 2004, které režíroval Nick Cassavetes podle scénáře od Jeremyho Levena a Jana Sardiho. Scénář je založen na stejnojmenné knize od Nicholase Sparkse. V hlavních rolích filmu se objevují Ryan Gosling a Rachel McAdams jako mladý pár, který se do sebe zamiluje během čtyřicátých let dvacátého století. Jejich příběh vypráví v současnosti starší muž (James Garner) a povídá ho své spolubydlící v pečovatelském domě (Gena Rowlands).

Film byl nejen úspěšný u filmové kritiky, ale i v pokladnách kin a získal několik nominací na různé filmové ceny, vyhrál osm cen Teen Choice Awards, cenu Satellite Award a Filmovou cenu MTV.

Obsah filmu[editovat | editovat zdroj]

V novodobém pečovatelském domě starší muž, kterému lidé říkají "Duke" (James Garner) začíná číst romantický milostný příběh ze svého zápisníku starší ženě, která je také pacientkou (Gena Rowlands).

Příběh, který vypráví, začíná v roce 1940. V Seabrook Island v Jižní Karolíně se místní vesnický chlapec Noah Calhoun (Ryan Gosling) zamiluje do sedmnáctileté dívky z bohaté rodiny, jménem Allie Hamilton (Rachel McAdams) poté, co jí uvidí na pouti a společně prožívají idylickou letní romantickou lásku. Noah vezme Allie do opuštěného domu a vysvětlí ji, že plánuje to, že ten dům pro ně koupí. Později ten večer ho Allie požádá, aby se s ní pomiloval, ale přeruší je Noahův kamarád Fin (Kevin Connolly) se zprávou, že Allie na příkaz jejich rodičů hledá policie. Když se Allie a Noah vrací do sídla jejích rodičů, tak Allie její rodiče zakážou vídat Noaha, o kterém říkají, že je „nula, nula, nula, která není pro tebe“. Dvojice se rozchází a následující ráno Alliina matka jí oznámí, že se rodina vrací zpět domů do Charlestonu.

Noah píše Allie každý den dopis po dobu jednoho roku, ale Alliina matka je však všechny sesbírá a ukryje před zraky Allie. Když Allie a Noah nevidí kontakt od toho druhého, tak Noah a Allie nemají jinou možnost, než v jejich životech pokročit dál. Noah a Fin bojují ve druhé světové válce a Finn je v jedné z bitev zabit. Allie se stane dobrovolnicí v nemocnici pro zraněné vojáky, kde se setkává s Lonem Hammondem mladším (James Marsden), mladým právníkem, který je pohledný, sofistikovaný a okouzlující a navíc pochází z bohaté rodiny. Allie a Lon se k potěšení Aliiných rodičů zasnoubí, ale když ji Lon požádá o ruku, tak Allie uvidí v novinách šokovanou a raněnou tvář Noaha.

Když se Noah vrátí z války domů, tak zjistí, že jeho otec prodal jejich dům, aby si Noah mohl koupit ten opuštěný dům, aby si splnil celoživotní sen a koupil ho pro Allie, kterou neviděl už několik let. Noah během návštěvy Charlestonu spatří Allie a Lona, kteří se líbají v restauraci a přesvědčuje sám sebe, že když dům opraví, tak se k němu Allie opět vrátí. Později je Allie překvapena, když se dočte v novinách, že Noah dokončil dům a navštěvuje ho v Seabrooku.

Zpět v současnosti zjistíme, že starší žena je ve skutečnosti Allie, která trpí Alzheimerovou chorobou a nepamatuje si nic z událostí, které se zatím v filmu odehrály. Duke, muž, který ji příběh předčítá, je ve skutečnosti její manžel Noah, ale Allie ho nepoznává.

Zpět ve čtyřicátých letech přijíždí Allie do Seabrooku, kde zůstává u Noaha doma a po dni obnoví svůj silně romantický vztah a milují se. Ráno se na Noahově prahu objevuje Alliina matka, která řekne Allie, že Lon přijel do Seabrooku, aby ji vzal domů. Allie její matka bere na projížďku a prozrazuje jí, že před dvaceti pěti lety také milovala podobného muže, kterého jí rodiče také neschvalovali. Opouští Allie se svazkem dopisů—všechny Noahovy dopisy (a řekne jí, že je skrývala, protože ji chtěla ochránit přes zlomeným srdcem) a doufá, že Allie učiní správné rozhodnutí. Allie se přizná Lonovi, že svůj čas trávila s Noahem. Lon je rozzlobený, ale řekne ji, že ji stále hluboce miluje. Allie mu řekne, že ví, že by s ním měla být, ale zůstává nerozhodná.

V současnosti se Duke ptá Allie na to, kterého si vybrala. Mladá Allie se objevuje na Noahově, Lona nechala v hotelu a vybrala si Noaha. Starší Allie si najednou pamatuje svou minulost; poté, co se dozvěděla o svém onemocnění, tak sama napsala jejich příběh do zápisníku s instrukcemi pro Noaha, které znějí "přečti mi tohle a já se k tobě vrátím". Ale o minutu později se dostaví úpadek a Allie opět ztrácí své vzpomínky na Noaha. Allie panikaří, nechápe, kdo to je a musí být uklidněna sedativy.

Starší Noah má srdeční záchvat a vidíme, že je Allie na čas sama. Ale když se Noah dostatečně uzdraví, tak jednoho večera opět přichází do Alliina pokoje, kde se snaží, aby si na něj vzpomněla. Allie se ptá Noaha ohledně toho, co se jim stane, když nebude schopná si pamatovat už nic a on jí ujišťuje, že by jí nikdy neopustil. Ona se ho zeptá, zda si myslí, že jejich silná a vzájemná romantická láska k tomu druhému je dostatečně silná, aby "spolu odešli" a on jí odpoví, že si myslí, že jejich silná láska může udělat cokoli. Poté, co si řeknou, že se navzájem milují, tak usínají v Alliině posteli. Následující ráno je zdravotní sestra nachází oba dva mrtvé. Oba dva zemřeli tomu druhému v náručí.

Hrají[editovat | editovat zdroj]

Ryan Gosling (dabing Filip Jančík) Noah Calhoun
Rachel McAdams (dabing Andrea Elsnerová) Allison „Allie" Hamilton
James Garner (dabing Vladimír Brabec) starý Noah Calhoun/„Duke“
Gena Rowlands (dabing Růžena Merunková) stará Allie Calhoun
Joan Allen (dabing Alena Procházková) Anne Hamilton
James Marsden (dabing Michal Jagelka) Lon Hammond
Sam Shepard (dabing Michal Pavlata) Frank Calhoun
David Thornton (dabing Jiří Plachý) John Hamilton
Kevin Connolly (dabing Michal Michálek) Fin
Heather Wahlquist (dabing Petra Hobzová) Sara Tuffington
Starletta DuPois (dabing Jana Postlerová) zdravotní sestra Esther

Ocenění a nominace[editovat | editovat zdroj]

Rok Cena Kategorie Nominován(i) Výsledek
2004 Golden Trailer Awards Nejlepší romantický film nominace
Teen Choice Awards Film léta nominace
Průlomová filmová hvězda Rachel McAdams nominace
2005 Artios Awards Nejlepší úspěch v castingu do celovečerního dramatického filmu Matthew Barry a Nancy Green-Keyes nominace
Golden Satellite Awards Nejlepší herečka ve vedlejší roli v celovečerním filmu Gena Rowlands vítězství
MTV Movie Awards Nejlepší ženský výkon Rachel McAdams nominace
Nejlepší polibek Rachel McAdams a Ryan Gosling vítězství
Screen Actors Guild Awards Výjimečný výkon herce ve vedlejší roli James Garner nominace
Teen Choice Awards Nejlepší dramatický film vítězství
Nejlepší film vhodný na rande vítězství
Nejlepší herec v dramatu Ryan Gosling vítězství
Nejlepší herečka v dramatu Rachel McAdams vítězství
Nejlepší mužský průlomový výkon Ryan Gosling vítězství
Nejlepší filmová chemie mezi herci Rachel McAdams a Ryan Gosling vítězství
Nejlepší filmový polibek Rachel McAdams a Ryan Gosling vítězství
Nejlepší romantická scéna Rachel McAdams a Ryan Gosling vítězství

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Notebook (film) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]