Adenský protektorát

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Západoadenský protektorát)
Adenský protektorát
Aden Protectorate
حمية عدن
Maḥmiyyat ʿAdan
 Britská Indie
 Kasírí
 Kuejtí
 Mahra
 Horní Jafa
1886–1963 (-1959)[1] Jihoarabský protektorát 
Federace jihoarabských emirátů 
Vlajka státu
vlajka
Geografie
Mapa
Adenský protektorát
Rozloha
285,000 km²
Obyvatelstvo
Státní útvar
Vznik
Zánik
Státní útvary a území
Předcházející
Britská Indie Britská Indie
Kasírí Kasírí
Kuejtí Kuejtí
Mahra Mahra
Horní Jafa Horní Jafa
Následující
Jihoarabský protektorát Jihoarabský protektorát
Federace jihoarabských emirátů Federace jihoarabských emirátů

Adenský protektorát (arabsky: حمية عدن, anglicky: Aden Protectorate) byl britský protektorát v letech 18861963. Byl utvořen v roce 1886 z Jihoarabských emirátů, patřících pod osmanskou suverenitu. V roce 1959 se z jeho západní části utvořila Federace jihoarabských emirátů, v roce 1962 Jihoarabská federace a z východní části byl vytvořen v roce 1963 Jihoarabský protektorát, čímž Adenský protektorát definitivně zanikl. V současnosti je území bývalého Adenského protektorátu součástí Jemenské republiky.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Dějiny Jemenu.

V roce 1832 získali Britové území v jižní části Jemenu se strategickým přístavem Aden. Následně byly uzavřeny neformální dohody s devíti kmeny, obývajícími zázemí přístavu. Jednalo se o kmeny Abdali z Lahidže, Alawí, Amírí z Dhály, Aqrabí, Awálaq, Fadhlí, Hawšabí, Subajhí a Jáfa. Od roku 1874 toto společenství existovalo s tichým souhlasem Osmanské říše a vešlo ve známost jako Devět kmenů. Po podpisu smlouvy se sultanátem Mahra v roce 1886 Britové na velké části jižního Jemenu ustanovili protektorát. Od roku 1917 byl pro administrativní účely rozdělen na dva celky: Západoadenský protektorát a Východoadenský protektorát (většina na území tzv. Hadramautu). Smlouvou z roku 1934 Spojené království uznalo nezávislé Jemenské království, které se naopak zřeklo ambicí na připojení jižního Jemenu. V roce 1937 byla Adenská kolonie ustanovena korunní kolonií a i Adenský protektorát byl spravován nezávisle na Britské Indii.

Zánik protektorátu[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článcích Federace jihoarabských knížectví, Jihoarabská federace a Jihoarabský protektorát.

Ze Západoadenského protektorátu se pak utvořila v letech 1959 - 1962 Federace jihoarabských emirátů, ze které vznikla v roce 1963 Jihoarabská federace. K té se připojil sultanát Wahidi Balhaf, který byl předtím součástí Východoadenského protektorátu. V roce 1963 byl naproti tomu utvořen Jihoarabský protektorát, který zahrnoval většinu území bývalého Východoadenského protektorátu a sultanát Horní Jafa, který byl do té doby součástí Západoadenského protektorátu, ale na rozdíl od ostatních emirátů se nepřipojil k Federaci jihoarabských emirátů.

Od roku 1963 vedla Národně osvobozenecká fronta na většině území Jižního Jemenu, nacházejícího se pod britskou správou, ozbrojený boj proti koloniální vládě. V důsledku této aktivity a v souvislosti se Suezskou krizí Britové toto území 28. listopadu 1967 vyklidili. O dva dny později byla na teritoriu Jihoarabské federace a Jihoarabského protektorátu vyhlášena Jihojemenská lidová republika, čímž Jihoarabský protektorát zanikl.

Západoadenský a Východoadenský protektorát[editovat | editovat zdroj]

Západoadenský protektorát[editovat | editovat zdroj]

Západoadenský protektorát měl rozlohu cca 55 000 km², byl spravován z města Lahidž a zahrnoval tato území:

Východoadenský protektorát[editovat | editovat zdroj]

Východoadenský protektorát měl rozlohu cca 230 000 km², byl spravován z města Mukallá a zahrnoval níže uvedená území, z nichž většina se nacházela na historickém území tzv. Hadramautu):

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. nejprve se v roce 1959 osamostatnila Federace jihoarabských emirátů a poté ze zbytku území vznikl v roce 1963 Jihoarabský protektorát

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Paul Dresch. A History of Modern Yemen.Cambridge, UK: Cambridge University Press, 2000.
  • R.J. Gavin. Aden Under British Rule: 1839-1967. London: C. Hurst & Company, 1975.
  • Tom Little. South Arabia: Arena of Conflict. London: Pall Mall Press, 1968.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]