Chinon (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zámek Chinon)
Zámek Chinon
Základní informace
Materiálkámen
Poloha
AdresaChinon, FrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyPA00097661
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Chinon (francouzsky forteresse royale de Chinon – „královská pevnost Chinon“) se nachází ve městě Chinon v departementu Indre-et-Loire, region Centre-Val de Loire. Leží na skále nad řekou Vienna, přítokem Loiry. Patří mezi zámky na Loiře.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tour du Coudray, kde byla vězněna Eleonora Akvitánská a ubytována Panna Orleánská

Chinon držela v 10. století hrabata z Blois a v 11. století se dostal do moci hrabství Anjou. Ve 12. století si z Chinonu udělal Jindřich II. Plantagenet hlavní město pevninské části své anjouovské říše, která se táhla od Normandie po Pyreneje. Zde také v roce 1173 uvěznil svou manželku Eleonoru Akvitánskou, která podporovala vzpouru jejich synů, a v roce 1189 zde Jindřich zemřel. Z jeho období také pochází podstatná část středověké části hradu.

V roce 1205 získal hrad po mnohaměsíčním obléhání francouzský král Filip II. August, který zde nechal vybudovat válcový donjon Tour du Coudray typický pro novou královskou fortifikační architekturu.

V roce 1308 zde francouzský král Filip IV. zadržoval Jacquese de Molay a další představitele řádu templářů a byl zde vyslanci papeže Klementa V. vyhotoven Chinonský pergamen, důležitý v dějinách sporu templářů s Filipem IV., který v roce 1312 přiměl papeže ke zrušení řádu.

V roce 1429 se na hradě setkala Jana z Arku s králem Karlem VII. a byla zde ověřováno její panenství.

V novověku ztratilo sídlo význam a začalo postupně chátrat a v 19. století se uvažovalo o stržení nebezpečných budov. O obnovu se zasloužil generální inspektor historických památek a spisovatel Prosper Mérimée. Na počátku 21. století se památka stala předmětem rozsáhlých průzkumných a restauračních prací.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Částečně dochovalý a rekonstruovaný hrad stojí na vyvýšené ostrožně nad řekou Vienne, ze tří stran chráněn terénem a na čtvrté příkopem. Hrad má tři části oddělené také suchými příkopy. Největší střední část (Château du milieu) obsahuje královský palác, vstupní Tour de l'Horloge (Hodinovou věž) a další stavby. Východní část se nazývá fort Saint–Georges (pevnost sv. Jiří), zbudoval ji Jindřich II. v 2. polovině 12. století a byla zde kaple zasvěcená patronu Anglie svatému Jiří. Západní fort du Coudray vybudoval na začátku 13. století Filip II. a vyznačuje se typickým opevněním s válcovými věžemi, z nichž největší je obytný donjon Tour du Coudray při vstupu ze středního hradu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zámok Chinon na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]