Záhada hlavolamu (film)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Záhada hlavolamu
Původní názevZáhada hlavolamu
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Délka97 minut
Žánrdobrodružný / rodinný
NámětJaroslav Foglar
(stejnojmenný román)
ScénářIvan Ansenjev
Petr Kotek
RežiePetr Kotek
Obsazení a filmový štáb
Hlavní rolePetr Čepek
Ondřej Hošt
Martin Voldřich
David Diviš
Jaroslav Richter
Martin Vlasák (herec)
ProdukceJan Šuster
HudbaPetr Malásek
KameraMiro Gábor
Ivan Šimůnek
StřihMichal Cingroš
Výroba a distribuce
Premiéra1. května 1993
Záhada hlavolamu na FPČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Záhada hlavolamu je film Petra Kotka z roku 1993 podle stejnojmenného románu Jaroslava FoglaraRychlých šípech a jejich pátrání ve Stínadlech po Ježku v kleci.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Petr Čepek vypravěč (mluví)
Ondřej Hošt Mirek Dušín
Martin Voldřich Jarka Metelka
David Diviš Jindra Hojer
Jaroslav Richter Červenáček
Martin Vlasák (herec) Rychlonožka
Karel Zima Dlouhé Bidlo
Josef Dufek Štětináč
Jaromír Křížek Bohouš
Matěj Hádek Otakar Losna
Jan Kehár Štěpán Mažňák
Filip Jančík Velký Vont
Boleslav Slavovčík bledý Vont
Josef Stehlík kostelník
Michal Škrabal Jan Tleskač
Karel Engel Em
Martin Šotola
Martin Písařík

Děj[editovat | editovat zdroj]

Skupina pěti chlapců, která si říká Rychlé šípy, začne vydávat časopis Tam-Tam, do něhož sbírají všelijaké zajímavé informace. Když se dozví o tajuplném hlavolamu zvaném ježek v kleci, začnou pátrat po jeho původu. Vyptávají se starších lidí, kteří by si mohli něco pamatovat. Mají štěstí, objeví starého kostelníka, který znal jistého Jana Tleskače, majitele ježka v kleci. Tleskač byl sirotek, který se učil řemeslu u zámečnického mistra, kterého ve svých poznámkách zmiňoval jako Em. Kostelník Rychlým šípům sdělí, že Jan Tleskač byl jednoho dne nalezen mrtev na podlaze zvoničky, kam se zřítil z výšky.

Rychlé šípy se vydávají do Stínadel, čtvrti, kterou místní kluci brání proti cizím vetřelcům. Zde naleznou Tleskačův deník, ze kterého se dozví, že pracoval na nějakém vynálezu a stále se něčeho obával. Další část deníku Jana Tleskače najdou ve zvonici kostela. Nyní již vědí, že tajemným vynálezem je létací kolo, jehož plánek Tleskač schoval do ježka v kleci. Také je zde uveden návod na vytažení ježka z klece. Tleskač také píše, že jej v kůlně, kde pracoval na konstrukci kola, Em sledoval a napadal. Měl podezření, že mu chce jeho vynález ukrást. Rychlé šípy vyloučí ze svých řad Červenáčka, protože si myslí, že je zradil. Měl předat informace do konkurenčního časopisu Sběrač, který vydává Bratrstvo kočičí pracky. Později vyjde najevo, že Červenáček nezradil, a je tak přijat zpět.

Během svých výprav Rychlé šípy pomohou jednomu z kandidátů na Velkého Vonta Otovi Losnovi. Losna jim řekne něco z historie Stínadel a Rychlé šípy mu na oplátku prozradí tajemství na vytažení ježka z klece. Za to jim Losna slíbí, že jim půjčí ježka, který je symbolem Velkého Vontství, ihned jak volby vyhraje.

Přestože Losna ve volbě zvítězí, ježka se násilně zmocní otec druhého kandidáta Mažňák. To on byl tím tajemným Em, který špehoval Jana Tleskače a jenž se chtěl zmocnit pro sebe jeho myšlenky na létací kolo. Starý Mažňák při útěku s ježkem spadne do stoky a hlavolam ztrácí. Později umírá na infekci způsobenou požitím kontaminované vody ze stoky. Po ztrátě symbolu Stínadel se ze čtvrti vytrácí pospolitost a nastávají rozbroje.

Fotokomiks[editovat | editovat zdroj]

Na základě fotek z filmu vznikl fotokomiks Záhada hlavolamu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]