Yaoundé

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Yaoundé
Pohled na město
Pohled na město
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška720 m n. m.
Časové pásmozápadoafrický čas (UTC+1)
StátKamerunKamerun Kamerun
ProvincieCentrální
DepartmentMfoundi
Yaoundé
Yaoundé
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha180 km²
Počet obyvatel2 440 460 (2012)
Hustota zalidnění13 558,1 obyv./km²
Správa
StatusHlavní město
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Yaoundé ([ja.un.de]IPA) je hlavní a s počtem obyvatel 2 440 462 (2012) druhé největší město Kamerunu (po městě Douala). Leží ve střední části země v nadmořské výšce asi 750 metrů. Yaoundé je známé tím, že je to hlavní město s největším množstvím dešťových srážek na světě (např. od července do října prší neustále).[zdroj?]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Yaoundé bylo založeno v roce 1888 německými obchodníky jako hlavní centrum pro obchod se slonovinou a zemědělská výzkumná stanice. Během první světové války bylo Yaoundé obsazeno belgickou armádou a stalo se hlavním městem Francouzského Kamerunu.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

V Yaoundé převažuje potravinářský a dřevozpracující průmysl. Vyrábí se zde především cigarety a skleněné zboží. Město je také regionálním centrem vývozu kávy, kakaa, kokosů, cukrové třtiny a dalších produktů.

Charakter města[editovat | editovat zdroj]

V centru Yaoundé se nacházejí především budovy vládních úřadů, velké drahé hotely a tržiště. V bohaté čtvrti Bastos stojí především ambasády, velká evropská komunita a luxusní domy patřící nejbohatším lidem v zemi. Hlavní turistické atrakce zahrnují Kamerunské muzeum umění (umístěné v benediktinském klášteře), Kamerunské národní muzeum (v prezidentském paláci ve čtvrti Etoudi) a Athemi muzeum. Ve čtvrti Mvog-Betsi se nachází malá zoologická zahrada.

V Yaoundé se nachází mezinárodní letiště (Nsimalen-NSI-). S městy Douala a N´Gaoundéré je spojeno osobní vlakovou dopravou, do Doualy navíc jezdí po obvykle udržované silnici frekventované autobusy. Nechybí zde ani městská hromadná doprava, její používání však není turistům doporučeno.

Ve městě je velké množství tržišť (největší v Mokolo) a v centru stojí obrovský supermarket. Kamerunský národní fotbalový tým hraje nejvíce zápasů na velkém stadionu Ahmadou Ahidjo. Yaoundé je sídlem několika významných univerzit, jako např. Středoafrické katolické univerzity (UCAC).

V porovnání s Doualaou je Yaoundé chladnější a méně metropolitní, avšak zde sídlí množství restaurací a nočních podniků. Nepřehlédnutelná je také neobvyklá moderní architektura, která vznikla především díky mnoha politickým představitelům.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]