Xösäyen Jamaşev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Xösäyen Yamaşef
Narození6.jul. / 18. ledna 1882greg.
Kazaň
Úmrtí13. března 1912 (ve věku 30 let)
Kazaň
Příčina úmrtíkrvácení do mozku
Místo pohřbeníTatarský hřbitov v Kazani
Povolánípřekladatel a spisovatel
Politická stranaRuská sociálně demokratická dělnická strana
Nábož. vyznáníislám
ChoťXädiçä Yamaşeva
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Xösäyen Mingazetdinovič Jamaşev (rusky Хусаин Миндгазетдинович Ямашев; 6. ledna 1882, Kazaň13. března 1912 tamtéž) byl tatarský sociální demokrat, revolucionář a spisovatel. V Tatarstánu byl znám jako „První tatarský bolševik“.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Xösäyen Jamaşev se narodil v Kazani v rodině obchodníka. Studoval na prestižních madrasách Märcaniä a Möxämmädiä v letech 18901897. V letech 1897 až 1902 pracoval Jamaşev jako učitel. V té době se seznámil s marxismem.

Po dostudování kazaňské pedagogické školy se Jamaşev stal revolucionářem. V roce 1903 vstoupil do Ruské sociálně demokratické dělnické strany, téhož roku přistoupil k bolševické frakci. V roce 1905 se postavil do čela tatarské skupiny v Kazaňském výboru RSDRP.

Během revoluce roku 1905 propagoval Jamaşev ozbrojenou vzpouru a organizoval dělnické marxistické kruhy. V té době začal překládat marxistickou literaturu do tatarštiny. Napsal knihy „Pavouk a let“ a „První krok“, které tiskl ve sklepě jeho revolucionářský přítel Dulat Ali.

V roce 1907 v Orenburgu založil Jamaşev sociálně demokratické noviny „Ural“. Hlavním redaktorem novin byla Jamaševova manželka Xädiçä Jamaşeva. Ten samý rok však byly noviny „Ural“ zakázány a Jamaşev se vrátil do Kazaně.

Jamaševův hrob na Tatarském hřbitově v Kazani

Xösäyen Jamaşev zemřel v roce 1912, pět let před bolševickou revolucí. Je pohřben na Yaña-Tatarském hřbitově. V roce 1971 byla založena Cena Xösäyena Jamaşeva, která je udělována novinářům v Tatarstánu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Xösäyen Yamaşev na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]