Wir sind Helden

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wir sind Helden
Wir sind Helden: zleva Mark Tavassol, Jean-Michel Tourette, Pola Roy, Judith Holofernes
Wir sind Helden: zleva Mark Tavassol, Jean-Michel Tourette, Pola Roy, Judith Holofernes
Základní informace
PůvodNěmecko Berlín, Německo
ŽánryAlternative rock
Pop rock
Aktivní roky2000–současnost
VydavateléEMI, později SONY
OceněníCena Echo Pop pro nejlepší německou popovou skupinu (2006)
WebOficiální stránky
Současní členové
Judith Holofernes
Pola Roy
Mark Tavassol
Jean-Michel Tourette
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wir sind Helden ([viːɐ zɪnt ˈhɛldən], německy My jsme hrdinové) je německá skupina původem z Berlína. Jejími členy jsou Judith Holofernes (zpěv, kytara), Jean-Michel Tourette (kytara, klávesy), Pola Roy (bicí) a Mark Tavasol (baskytara). Skupina vznikla v roce 2000, vydala od té doby čtyři alba a je aktivní dodnes.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznik (2000)[editovat | editovat zdroj]

Judith Holofernes, vedoucí zpěvačka skupiny, vystupovala už před založením Wir sind Helden v menších berlínských klubech jako sólová zpěvačka s kytarou a vydala také vlastní CD Kamikazefliege/Kamikadzemoucha, které ale nebylo příliš úspěšné. Vyšlo v nákladu 500 kusů a ty jsou nyní, po velkém úspěchu Wir sind Helden, cennými sběratelskými artefakty. Při hledání muzikantů, kteří by mohli doprovázet její zpěv, potkala Holofernes v roce 2001 v Hamburku bubeníka Pola Roye a kytaristu a keyboardistu jménem Jean-Michel Tourette a hned se s nimi spřátelila. Na začátku vystupovala skupina pod jménem Judith Holofernes a zveřejnila několik titulů v online hudební platformě BeSonic. Basistu Marka Tavassola navrhl jako člena skupiny teprve později jeho kamarád Pola Roy. Tavassol přijal a vstoupil do skupiny, vystupující tehdy pod názvem Helden/Hrdinové. Jméno mělo připomínat singl Davida Bowieho Heroes/Hrdinové.

Začátky (2002–2004)[editovat | editovat zdroj]

V roce 2002 se na Newcomer-Abend o skupinu ke skupině dostal producent Patrik Majer, společně vydali několik titulů a zveřejnili EP Guten Tag/Dobrý den. Vyšlo ve velmi malém nákladu 3000 kusů a proslavila skupinu nejprve jen v rámci Berlína, kde ji pravidelně hrálo místní rádio Radioeins. S písní Guten Tag se Wir sind Helden roku 2002 ještě bez major label dostali do německých hitparád singlů. Za svůj brzký úspěch vděčí skupina z velké části tzv. guerilla marketingu. Fanoušci si mohli koupit samolepky a ručně pomalovaná trička, a tím tak dělat dále kapele reklamu. Popularita Wir sind Helden se zvýšila také po vystoupení Judith Holofernes v Harald Schmidt Show.

Roku 2003 následovalo zveřejnění prvního alba, Die Reklamation/Reklamace. Album okamžitě vystoupalo na šesté místo německých hitparád, dosáhlo druhého místa a patřilo k nejprodávanějším albům roků 2003 a 2004.

Úspěch (2005–2007)[editovat | editovat zdroj]

Přední pozice německých a rakouských hitparád dosáhli Wir sind Helden v roce 2005 i se svým druhým albem Von hier an blind/Odsud naslepo již v prvním týdnu po zveřejnění. Také prvotní dílo, Die Reklamation, se roku 2005 vrátilo znovu do hitparád a dosáhlo krátkodobě 38. místa. Dohromady se od obou alb prodalo v Německu přes 1,2 miliónů kusů.

Wir sind Helden vystoupili 2. července 2005 v Berlíně v rámci celosvětového benefičního koncertu Live-8. Po zveřejnění druhého alba se pokusili proniknout i na hudební trhy jiných zemí a přezpívali proto některé své písně do jiných jazyků. V roce 2005 vytvořili Sā itte miyō (jap. さあ行ってみよう), japonskou verzi Von hier an blind, v roce 2006 následovalo vydání titulů z Die Reklamation a Von hier an blind pro francouzský trh, které obsahovalo jako doplněk francouzské verze Von hier an blind (franc. Le vide), Guten Tag (franc. La réclamation) a Aurélie (franc. Aurélie, c'est pas Paris).

25. května 2007 se objevilo jejich třetí album Soundso, které během jednoho týdne získalo druhé místo v hitparádách v Německu i Rakousku. Jako před-single bylo už 27. dubna k dostání Endlich ein Grund zur Panik/Konečně důvod k panice. Jako druhý single byla 6. července zveřejněna píseň Soundso dohromady s unplugged-verzí jednoho FM4-koncertu. Další singly Kaputt/Rozbitý a Die Konkurrenz/Konkurence byly vydány v roce 2008.

Pauza a čtvrté album[editovat | editovat zdroj]

Po vydání alba Soundso si kapela vzala dovolenou, aby si odpočinula. Během pauzy, v létě 2009, se Judith a Polovi narodilo druhé dítě, dcera Lucille. V roce 2010 se skupina vrátila s novým albem, Bring mich nach Hause/Vezmi mě domů.

Tvorba[editovat | editovat zdroj]

Texty[editovat | editovat zdroj]

Holofernes kritizuje ve svých textech komerci (Guten Tag/Dobrý den), nedostatek snahy (Müssen nur wollen/Musíme jen chtít), neústupná pravidla (Ist das so?/Je to tak?), nebo hudební průmysl (Zuhälter/Kuplíř) a generaci zpěvaček, které za svůj úspěch vděčí spíše svému vzhledu než hudebnímu nadání (Zieh dir was an/Obleč si něco). Také láska je tématem mnoha jejích písní, někdy v humornější (Aurélie), jindy ve vážnější podobě (Außer dir/Kromě tebe). Písní Heldenzeit/Hrdinské časy odpovídá na často kladenou otázku, proč se skupina pojmenovala „Wir sind Helden“ a ve Wütend genug/Dost naštvaná se Judith zabývá výčitkou, že má pověst až příliš hodné ženy.

Styl hudby[editovat | editovat zdroj]

První album od Wir sind Helden, Die Reklamation, obsahuje především prvky elektropopu a připomíná hudebně „Neue Deutsche Welle/Novou německou vlnu“. Některé písně pocházejí ještě z doby sólové kariéry Judith Holofernes. Druhé album, Von hier an blind je celkové zaměřeno spíše kytarově. V Soundso je styl kapely vyzrálejší než na předchozích albech.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Wir sind Helden byli považováni za zakladatele hnutí, které v roce 2004 zplodilo další malé německé skupiny - jako třeba Silbermond a Juli. Především druhé uvedené bylo čas od času vytýkáno, že Wir sind Helden kopíruje. Tyto skupiny jsou často zařazovány do směru „Neue Neue Deutsche Welle/nová nová německá vlna“. Rockové skupiny Astra Kid, Olli Schulz und der Hund Marie a zpěvák Clueso získali popularitu svými výstupy jako předkapely pro Wir sind Helden.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Judith Holofernes a Pola Roy jsou manželé a v prosinci 2006 se jim narodil syn Friedrich.
  • Píseň Aurélie napsala Holofernes pro svou francouzskou přítelkyni Aurélii Audemar, kterou v Berlíně zpočátku popouzely kulturní rozdíly mezi Francií a Německem, hlavně vzájemné chování mužů a žen. Aurélie Audemar také přeložila některé písně (mj. Aurélie, Soundso, Panik) do francouzštiny.
  • Wenn es passiert/Až se to stane se v létě 2006 spíše náhodou stalo hitem, když bylo pravidelně hráno při závěrečných titulcích nizozemského sportovního studia k fotbalovému mistrovství světa 2006 a tak se stalo známým v celé zemi.
  • V rámci tak zvaných „iTunes Foreign Exchange“-projektů převzala skupina song When Your Heart Stops Beating od +44 a převedla do němčiny (výsledek se jmenuje Wenn dein Herz zu schlagen aufhört/Když tvé srdce přestane tlouct). Americká kapela zase na oplátku přezpívala Guten Tag. Obě písně byl zveřejněny 4. července na iTunes Store.
  • V roce 2004 zpívala Judith Holofernes hlas v pozadí pro dvě písně německé skupiny Tele. O tři roky později si spolu zazpívali Holofernes a zpěvák kapely Tele (Francesco Wilking) ve Für nichts garantieren/Nic negarantujeme duet, který můžete najít na nejnovějším albu Wir sind Helden.
  • Ve videu k Wenn es passiert hraje hlavní roli herec Axel Prahl (Místo činu).
  • V albu Warten auf den Bumerang od Olli Schulz und der Hund Marie (jedna ze skupin, kteří vystupovali jako předkapely WSH, viz výše) zpívá Judith Holofernes v písni Armer Vater hlas v pozadí.
  • V rámci svého koncertu při „Rock am Ring 2007“ provedla skupina pro vědecký magazín Quarks & Co a Geoforschungszentrum Potsdam (centrum pro výzkum Země Postupim) s pomocí 50.000 diváků zemětřesný experiment.
  • Titul Endlich ein Grund zur Panik je zastoupen v soundtracklistu počítačové hry "FIFA 08".
  • Titul Guten Tag je zastoupen v soundtracklistu počítačové hry "FIFA 04".

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Rok Album Prodej Umístění v žebříčku
2003 Die Reklamation 800 000 (4× platinové) DE #2, AT #3, CH #38
2005 Von hier an blind 500 000 (2× platinové) DE #1, AT #1, CH #5
2007 Soundso 100 000 (1× zlaté) DE #2, AT #2, CH #11
2010 Bring mich nach Hause -

Singly[editovat | editovat zdroj]

Judith Holofernes
Rok Singl Album Umístění v žebříčku
DE AT CH NL
2003 Guten Tag Die Reklamation 53
Müssen nur wollen 57
Aurélie 47
2004 Denkmal 26 41
2005 Gekommen um zu bleiben Von hier an blind 24 4 39
Nur ein Wort 28 13
Von hier an blind 42 57
2006 Wenn es passiert 41 34 36
2007 Endlich ein Grund zur Panik Soundso 34 32
Soundso 62
2008 Kaputt 69
Die Konkurrenz

Další produkce[editovat | editovat zdroj]

  • 1999: Kamikazefliege (sólové album Judith Holofernes, na kterém již byly zařazeny písně Aurélie a Außer Dir, náklad 500 kusů)
  • 2002: Guten Tag (pětistopové EP ve vlastní režii, náklad 3000 kusů)
  • 2003: Rio Reiser Familienalbum – Eine Hommage (v albu vystoupili Wir sind Helden s písní Halt dich an deiner Liebe fest)
  • 2004: Die rote Reklamation (opětovné zveřejnění Die Reklamation s červeným obalem a bonusovým DVD)
  • 2006: Wir sind Helden (dohromady dané písně z Die Reklamation a Von hier an blind pro francouzský trh společně se třemi písněmi ve francouzštině)
  • 2007: Live in London (šestistopové živé EP z iTunes hudebního festivalu v Londýně, dosažitelný pouze na iTunes)
  • 2008: Wir sind Helden - Informationen zu Touren und anderen Einzelteilen (deník Wir sind Helden, kniha o životě skupiny a o hudebním businessu; obsahuje mimo jiné příspěvky z online-deníku Judith Holofernes)

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

•Echo/Ozvěna


2004 Bester nationaler Radio-Nachwuchs, Bester Newcomer National, Bestes deutsches Newcomer-Video, Marketing (EMI)/Nejlepší národní radiový dorost, nejlepší národní nováčci, nejlepší německé nováčkovské video, marketing (EMI)
2006 Beste nationale Rock/Pop-Gruppe/Nejlepší národní rock/popová skupina

•1Live Krone/Jedna koruna živě


2003 Bester Newcomer/Nejlepší nováčci
2004 Bester Live-Act/Nejlepší živý výstup
2005 Bestes Album (Von hier an blind)/Nejlepší album

•European Border Breakers Award
2005

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]