Windsorská dynastie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Windsorská dynastie
znak rodu
ZeměBývalé Spojené království Velké Británie a Irska (do 1922), Spojené království (od 1922), Kanada, Austrálie,
Nový Zéland a Commonwealth Realm
Mateřská dynastieDynastie Sasko-Kobursko-Gothajská
Titulykrál Spojeného království,
král Britských dominií,
císař Indie,
hlava Commonwealthu
a ochránce víry
ZakladatelJiří V.
Rok založení1917
Současná hlavaKarel III.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Windsorská dynastie nebo dynastie Windsor (anglicky House of Windsor) je od roku 1917 název vládnoucího panovnického rodu ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska a v některých zemích Commonwealthu. Původně sasko-kobursko-gothajsko-hannoverská dynastie vládnoucí od roku 1901 (potomci královny Viktorie, která pocházela z hannoverské dynastie, a jejího manžela prince Alberta Sasko-Koburského), od roku 2022 jde po mužské linii o větev rodu glücksburského.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1714 držela britský trůn původem německá hannoverská dynastie, na kterou po smrti královny Viktorie roku 1901 navázala osobou Eduarda VII. dynastie koburská (po jeho otci). V období první světové války (19141918), kdy byla Velká Británie ve válečném stavu s Německem a v zemi panovala silně protiněmecká nálada, se však evidentně německý původ a název dynastie staly politicky neúnosným. Královský pár měl z obou stran německé předky i příbuzné, z nichž zejména německý císař Vilém II., bratranec králův, symbolizoval pro Brity neuvěřitelné hrůzy války.

Král a hlava rodu Jiří V. tedy 17. července 1917 přijal rozhodnutí, že původní název dynastie Saxe-Coburg-Gotha se nahradí novým, anglicky znějícím názvem Windsor, podle královské rezidence západně od Londýna. Tím se mu podařilo do jisté míry uklidnit nacionalisty, z nichž začínal mít obavy. Specificky stanovil jméno Windsor jako příjmení pro všechny potomky královny Viktorie, kteří sídlili ve Spojeném království, vyjma žen, které se do těchto rodin přivdaly.

V důsledku událostí a politických změn během první světové války a po ní byla řada evropských monarchů zbavena trůnu krále či císaře. Tak se stalo i s dalším bratrancem Jiřího V., ruským carem Mikulášem II., který byl v roce 1917 sesazen z trůnu a roku 1918 s celou rodinou bolševiky zavražděn. I mnoho dalších monarchů (Rakousko, Německo, Řecko, později Španělsko) sesadily revoluční změny v důsledku první světové války z trůnu. Řada z nich byla s Jiřím V. příbuzná a on se začal o své místo na trůně vážně a oprávněně obávat. Také se snažil zachránit mnohé své příbuzné monarchy a šlechtice, mezi které patřil např. princ Ondřej Řecký a princezna Alice z Battenbergu a jejich děti. Mezi nimi byl princ Filip, který se později oženil s vnučkou Jiřího V., královnou Alžbětou II.

Roku 1960 byl název Windsorské dynastie s ohledem na manžela Alžběty II. prince Philipa rozšířen na Mountbatten-Windsor pro vzdálenější potomky, s tím že královna sama a její přímí potomci si výlučně podrží příjmení Windsor. To platí i pro současného krále Karla III., který už je v mužské linii potomkem rodu glückburského.

Panovníci Spojeného království[editovat | editovat zdroj]

Dynastie Saxe-Coburg-Gotha

Dynastie Windsor

Rodokmen[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]