Microsoft Store

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Windows Store)
Microsoft Store
Logo
VývojářMicrosoft
Aktuální verze22301.1401.15.0
Operační systémWindows 10, Windows 11
Typ softwaruDigitální distribuce
Webapps.microsoft.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Microsoft Store (dříve Windows Store) je digitální distribuční platforma pro aplikace v systémech Microsoft Windows. Je primárním distribučním a prodejním kanálem pro Windows aplikace (resp. moderní aplikace nebo metro aplikace). Kromě aplikací obsahuje i digitální video, muziku a e-knihy. Je obdobou Mac App Store a obchodu Google Play. Obsažené aplikace musí být schváleny ohledně obsahu i kompatibility, což zvyšuje pro uživatele bezpečnost.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Microsoft Store slouží pro elektronickou distribuci aplikací založených na WinRT (UWP), který byl uveden jako součást operačního systému Windows 8. Microsoft Store vznikl spojením několika dříve nezávislých distribučních platforem a byl uveden společně s Windows 10. Vývojářům umožňoval publikovat klasické desktopové aplikace, ale pouze ve formě odkazu na web vývojáře, kde byla aplikace ke stažení. Podporuje aplikace zdarma i placené, a to v rozmezí od 1,49 do 999,99 dolarů, s možností nastavit zkušební verzi zdarma. Při prodeji položky skrze Microsoft Store je účtována 30% marže, pokud příjem dosáhne 25 000 dolarů, sníží se na 20 %. Podnikové WinRT aplikace mohou být instalovány i mimo Microsoft Store (IT oddělením dané organizace).

Dne 30. května 2019 firma Microsoft oznámila, že umožní distribuci Win32 aplikací skrze Microsoft Store.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Windows Store na anglické Wikipedii.

  1. HOLWERDA, Thom. Microsoft’s Universal Windows Platform app dream is dead and buried. OSnews [online]. 2019-06-05 [cit. 2019-06-07]. Dostupné online.