Wilmslow

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wilmslow
Katedrála ve Wilmslow
Katedrála ve Wilmslow
Wilmslow – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Wilmslow
Wilmslow
Správa
Telefonní předvolba01625
PSČSK9
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wilmslow je město v Anglii v hrabství Cheshire. Leží jižně od Manchesteru mezi Alderley Edgem a Handforthem. Podle sčítání obyvatel ve Spojeném království v roce 2001 měl 30 326 obyvatel.

Wilmslow stejně jako sousední Alderley Edge je proslavené blahobytem a drahými domy.[1] Je místem pro drahé návrhářské salóny, kavárny a restaurace, které lákají lidi pravého "Cheshireského" životního stylu, jako četní hráči fotbalové Premier League, jejich manželky a přítelkyně, herci a multimilionáři – podnikatelé anglického severozápadu žijící ve městě a jeho okolí.[2]

Wilmslow patří do ostře konzervativního volebního obvodu Tatton. Je třetím nejbohatším volebním obvodem ve Spojeném království po královském obvodu Kensington a Chelsea a po londýnském City (City of London and Westminster). Je to tedy nejdražší a nejžádanější bydliště v Británii po londýnském centru.[3]

Z historie[editovat | editovat zdroj]

Zemřel zde matematik a zakladatel počítačové vědy Alan Turing.

Československá stopa[editovat | editovat zdroj]

Do své smrti 23. června 1993 zde žil také Zdeněk Kopal, významný český astronom a astrofyzik.

Ve Wilmslow byl usazen za 2. světové války československý depot (náhradní vojenská jednotka) a československá letecká základna, odkud šli čs. letci do RAF, např. František Vavřínek. Ve Wilmslow a okolí byla právě základna RAF, kde probíhala letecká část výcviku (paravýcvik) čs. parašutistů pro Zvláštní skupinu D (skupinu zvláštních úkolů) po základním výcviku ve Skotsku. Např. v roce 1941 zde československé piloty vyučoval bojovou taktiku Josef Hubáček.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wilmslow na anglické Wikipedii.

  1. Town's millionaires make postcode a money magnet | Wilmslow Express - menmedia.co.uk. www.wilmslowexpress.co.uk [online]. [cit. 2012-07-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-03-12. 
  2. whatsin-wilmslow :: wilmslow, cheshire. www.whatsin-wilmslow.co.uk [online]. [cit. 2012-07-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-04. 
  3. Millionaires road is streets ahead on price. www.wilmslowexpress.co.uk [online]. [cit. 2012-07-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-03-11. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]