William Worrall Mayo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
William Worrall Mayo
Narození31. května 1819
Salford
Úmrtí6. března 1911 (ve věku 91 let)
Rochester
Místo pohřbeníRochester
Povoláníchemik, politik, gynekolog a editor
ZaměstnavatelUniversity of Missouri
DětiWilliam James Mayo
Charles Horace Mayo
Funkcemember of the State Senate of Minnesota
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William Worrall Mayo (31. května 1819, Salford, Spojené království6. března 1911, Rochester, USA) byl americký chemik a lékař, narozený v Anglii. Jeho soukromá medicínská praxe v Rochesteru ve státě Minnesota se stala základem budoucího prestižního výzkumného centra a univerzitní nemocnice Mayo Clinic.

Život[editovat | editovat zdroj]

Socha Williama Mayo u kliniky

William W. Mayo se narodil v Salfordu v anglickém hrabství Velký Manchester. V Manchesteru studoval u chemika Johna Daltona. Roku 1846 odjel do Spojených států. Začal pracovat jako farmaceut v Bellevue Hospital v New Yorku, ale brzy se rozjel na západ. Zakotvil v Indianě, kde pracoval jako krejčí. V roce 1849 pomáhal při epidemii cholery a poté začal navštěvovat kurzy na Indiana Medical College, kde získal lékařské vzdělání. Titul získal 14. února 1850.

Roku 1851 se Mayo oženil s Louise Abigail Wright, dva roky nato se jim narodila dcera Gertrude. Osm let po ní do rodiny přibyl první syn, William James, v roce 1865 druhý, Charles Horace.

V roce 1863 se Mayo přestěhoval do Rochesteru, kde si otevřel chirurgickou praxi. Angažoval se také ve správě věcí veřejných, stal se členem městské rady i starostou, byl členem školního výboru. V letech 1891 až 1895 byl senátorem za stát Minnesota.

Poté, co město postihlo roku 1883 tornádo, rozhodl se Mayo spolu se svými syny a řeholními Sestrami sv. Františka otevřít nemocnici. Stalo se tak 1. října 1889, čímž se zrodilo lékařské výzkumné a vzdělávací centrum Mayo Clinic. Když později William odešel do penze, pokračovali v jeho práci jeho synové.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Tento článek čerpá z 11. vydání Encyclopædie Britannicy z roku 1911, nyní již volného díla (public domain), z hesla (anglicky) „Mayo Family“.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]