William I. Thomas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z William Isaac Thomas)
William I. Thomas
Rodné jménoWilliam Isaac Thomas
Narození13. srpna 1863
Russell County (Virginie)
Úmrtí5. prosince 1947 (ve věku 84 let)
Berkeley
Alma materUniversity of Tennessee
Humboldtova univerzita
Povolánísociolog, spisovatel a psycholog
ZaměstnavateléChicagská univerzita
The New School
Oberlin College
Harvardova univerzita
ChoťDorothy Swaine Thomas Thomas (od 1939)[1]
FunkcePresident of the American Sociological Association (1927)
PodpisWilliam I. Thomas – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

William Isaac Thomas (13. srpna 1863 Russell County, Virginie5. prosince 1947 Berkeley, Kalifornie) byl americký sociolog a sociální psycholog, představitel humanistické sociologie a pozitivismu v sociologii. Jeden z představitelů Chicagské školy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Do roku 1908[editovat | editovat zdroj]

Narodil se roku 1863 jako syn farmáře, faráře metodistické církve. Roku 1880 začal studovat literaturu na univerzitě v Tennessee, 1884 dostal titul bakaláře a stal se pomocným profesorem angličtiny a moderních jazyků. Vyučoval také řečtinu, latinu, němčinu a přírodovědu. Zajímal se o etnologii a sociální vědy.

1888 si vzal svoji první manželku Harriet Park. 1888/89 strávil studiem jazyků v Berlíně a Göttingenu, také se věnoval etnologii a sociologii. 1894 se stal profesorem sociologie, dostal místo na Chicagské univerzitě, kde učil antropologii a sociologii. Podniká cesty do Evropy ve snaze o srovnávací studii evropských národů.
1908 získal grant od Helen Calverové (jejíž nadaci pro rasovou psychologii řídil) na výzkum kultury imigrantů. Cestuje do Evropy, zde se zaměřuje na Poláky, jejichž komunita byla v Chicagu nejvíc viditelná. Začal se učit polsky.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jeho přístup k problému se vyznačuje značným pragmatismem, namísto pokryteckého moralizování. Jeho oblíbeným tématem jsou sociální deviace.

Definice situace – objevuje se v díle Unadjusted girl z roku 1923. Zatímco jedinec tíhne spíše k hedonismu, pak společnost jej tlačí k utilitarismu. Individuální definice situace je výsledkem soupeření definice osobní a definice společenské. Toto se stalo jedním z podnětů symbolického interakcionismu

Thomasův teorém – Jestliže lidé definují situaci jako reálnou, pak je reálná i ve svých následcích. Toto se objevuje v knize The Child in America z roku 1928.

  • 1907 – Sex and Society
  • 1918/20 – The Polish peasant in Europe and America. Monograph of an immigrant group. (Polský sedlák v Evropě a Americe)
  • 1921 – Old world traits transplanted (studie o amerikanizaci), jako hlavní autoři uvedeni Robert E. Park a H. A. Miller (díky skandálu)
  • 1923 – The unadjusted girl. With cases and standpoint for behavior analysis (Nepřizpůsobivá dívka- případy a stanovisko k analýze chování)
  • 1928 – The child in America: Behavior problems and programs - spoluautorkou manželka, profesorka Dorothy Swaine Thomas
  • 1937 – Primitive behavior: An introduction to the social sciences

Polský sedlák v Evropě a Americe[editovat | editovat zdroj]

V díle Polský sedlák v Evropě a Americe volí biografický přístup - při cestě chicagskými ulicemi byl jednoho dne (údajně) málem zasažen balíkem, vyhozeným z okna. Když ho otevřel, našel dopisy. Do tisku v polském jazyce pak nechal otisknout inzeráty, nabízející 10-20 centů za dopis, psaný z Polska. Neanalyzoval jen dopisy, ale také archivy, novinové zprávy etc.

Coby metodu používal také přímé pozorování. 1913 potkal F. Znanieckiho, jenž tehdy vydával časopis Polský emigrant. Pozval ho do Chicaga, kde mu nabídl místo asisitenta výzkumu. Znaniecki se stal spoluautorem tohoto monumentálního díla o pěti svazcích.

Po vydání prvých dvou dílů však dochází ke skandálu. Thomas, známý svým bohémstvím a spíše levicovým přístupem, je zatčen FBI za porušení zákona o morálce, a to ve společnosti manželky jistého armádního činitele. Jsou spekulace, zda se nejednalo o spiknutí. Přestože byl soudem zproštěn viny, ukončila univerzita kontrakt na vydání zbývajících svazků. Proto se obrací na vydavatele v Bostonu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]