Wilhelm von Benda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wilhelm von Benda
Narození2. ledna 1779
Úmrtí7. ledna 1860 (ve věku 81 let)
Povoláníhudební skladatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Erb rodu von Benda[1]

August Heinrich Wilhelm Benda, od roku 1825 Wilhelm von Benda zu Krotoschin (2. ledna 1779 Berlín7. ledna 1860 Berlín), byl báňský inženýr a právník, povýšený do šlechtického stavu.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Wilhelm von Benda byl členem česko-německé muzikantské rodiny Bendů. Jeho otcem byl koncertní mistr a skladatel Karl Hermann Heinrich Benda.

Studoval práva a montanistické vědy. V roce 1793 vstoupil do pruské státní služby jako úředník Báňského úřadu ve Vratislavi. Zúčastnil se bojů proti Napoleonovi a po skončení napoleonských válek se stal vládním radou v Poznani. Proto byl pověřen převést do majetku bavorského knížete Karla Alexandra Thurn-Taxis několik státních slezských statků, jako pruskou kompenzaci knížecí rodině za zrušený poštovní monopol. Tuto záležitost vyřídil pečlivě a rychle a spokojený kníže Thurn-Taxis mu nabídl místo centrálního ředitele svých panství se sídlem v Krotoszynu, které Benda přijal.

Na doporučení knížete byl roku 1825 bavorským králem Maxmiliánem I. povýšen do dědičného šlechtického stavu.[2] Knížecí statky vedl von Benda až do roku 1846, pak odešel na odpočinek do Berlína, kde roku 1860 zemřel.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Wilhelm von Benda byl dvakrát ženatý. Ovdověl jako bezdětný a z druhého manželství s Luisou von Mühlenfels se narodilo šest dcer a jediný syn, Karl Friedrich Wilhelm Robert von Benda, německý politik.

Pro hudební badatele je významné jeho doplnění autobiografie Františka Bendy o další historii rodiny. Práci dokončila Marie Benda-Jonas, druhá žena jeho syna.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. von Zedlitz-Neukirch Leopold: Neues preussisches Adelslexicon. Band 1, Gebrüder Reichenbach, Leipzig 1836, popis erbu na str. 201 (Google Books).
  2. Kneschke Ernst Heinrich: Neues allgemeines deutsches Adels-Lexicon. Bd. 1, Friedrich Voigt, Leipzig 1859, S. 297 (Google Books).

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Benda Vladimír: Skladatel František Benda a jeho významní potomci, In Genealogické a heraldické listy, ročník XXX, č. 2/2010