Wilhelm Leibl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wilhelm Leibl
Rodné jménoWilhelm Maria Hubertus Leibl
Narození23. října 1844
Kolín nad Rýnem
Úmrtí4. prosince 1900 (ve věku 56 let)
Würzburg
Místo pohřbeníHauptfriedhof Würzburg
Alma materAkademie výtvarných umění v Mnichově
Povolánímalíř, grafik a kreslíř
RodičeCarl Leibl a Gertrud Leibl
Partner(ka)Therese Bauer
DětiKarl Bauer
PříbuzníFerdinand Leibl, Johann Leibl, Katharina Kirchdorffer, Clemens Leibl a Karl J. Leibl (sourozenci)
Významná dílaThree Women in Church
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Wilhelm Maria Hubertus Leibl (23. října 1844 - 4. prosince 1900) byl německý realistický malíř portrétů a scén z rolnického života.

Život[editovat | editovat zdroj]

Tři ženy v kostele (1881)

Leibl se narodil v Kolíně nad Rýnem, kde jeho otec byl ředitelem katedrálního sboru. Před zahájením uměleckého výcviku u místního malíře Hermanna Beckera v roce 1861 se vyučil zámečníkem.[1] V roce 1864 vstoupil na mnichovskou akademii a poté studoval u několika umělců, včetně Karla Pilotyho. V roce 1869 založil se skupinou kolegů ateliér, jeho společníky byli Johann Sperl, Theodor Alt a Rudolf Hirth du Frênes. Přibližně ve stejnou dobu navštívil Mnichov Gustave Courbet, aby zde vystavil své dílo, a ukázkami malby alla prima přímo v přírodě udělal na mnoho místních umělců značný dojem.[2] Leiblovy obrazy, které doposud odrážely jeho obdiv k holandským starým mistrům, se stylově uvolnily a předměty na nich byly malovány hustými tahy štětcem na tmavém pozadí.

V roce 1869 Leibl odešel na Courbetův návrh[3] do Paříže, kde byl představen Édouardovi Manetovi, ale v roce 1870 se kvůli vypuknutí francouzsko-pruské války musel vrátit do Německa.[1] V roce 1873 Leibl opustil Mnichov a odstěhoval se na izolovaný bavorský venkov, kde maloval místní rolníky ve scénách z všedního života bez sentimentality nebo karikatury. Skicovitost jeho dřívějších obrazů vystřídala větší přesnost a pozornost věnovaná kresbě. V letech 1878–1882 namaloval v Berblingu své asi nejznámější dílo Tři ženy v kostele (Kunsthalle, Hamburk). Jeho intenzivně realistický a přesně popisující styl připomíná Hanse Holbeina. Během následujících let se přestěhoval do města Bad Aibling a v roce 1892 do Kutterlingu. Jeho obrazy nyní disciplinovanou kresbu, kterou přijal v 80. letech 18. století, propojily s novou jemností a zářivostí.

Leibl maloval bez předběžného kreslení, začínal hned pracovat s barvou, což je styl, kterým se podobá impresionismu. Jeho odhodlání reprezentovat realitu, jak ji oko vidí, mu vyneslo uznání jako předního umělce skupiny známé jako Leibl-Kreis (Leiblův kroužek), kam dále patřili Carl Schuch, Wilhelm Trübner, Otto Scholderer, a Hans Thoma.

Během první poloviny 70. let 19. století Leibl také vytvořil řadu 19 leptů.[4] Jeho uhlokresby jsou koncipovány ve velkých masách světla a stínu, blokově, jako by používal štětec a barvu.

V roce 1898 Leibl navštívil Nizozemsko a jeho práce se v následujícím roce objevila na výstavě Berlínská secese. Zemřel ve Würzburgu v roce 1900.[1]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wilhelm Leibl na anglické Wikipedii.

  1. a b c Artist biography in German Masters of the Nineteenth Century, pp. 269–70
  2. Forster-Hahn 2001, p. 155
  3. Novotny 1978 p.288
  4. Novotny 1978, p.289

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]