Wilhelm Hillebrand (kněz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wilhelm Hillebrand
Narození27. ledna 1892
Úmrtí19. července 1959 (ve věku 67 let)
Povoláníkněz
Oceněníčestný doktor
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Wilhelm Hillebrand (27. ledna 1892, Titz19. července 1959, Cáchy) byl německý katolický kněz. Je autorem první verze tzv. teplotní metody přirozeného plánování rodičovství.

Narodil se jako druhý z jedenácti dětí. Na kněze by vysvěcen v Kolíně nad Rýnem v roce 1915. Působil nejprve jako kaplan v Eupen a později v Aachen-Burscheid. V roce 1929 se stal farářem v Rottu blízko Cách. Toto místo musel kvůli své nepohodlnosti pro autority Národního socialismu opustit. Po 2. světové válce působil ve farnosti Lohn a od roku 1953 v Schevenhutte, kde zůstal až do své smrti.

Ve své pastorační praxi se setkával s obtížnými situacemi katolických manželů, kteří neměli k dispozici žádnou spolehlivou metodu kontroly početí, která by byla v souladu s učením katolické církve. Začátkem 30. let 20. století začal párům doporučovat kalendářovou metodu (OginoKnausovu), ale ta se neosvědčila.

V roce 1904 popsal nizozemský gynekolog van de Velde bifázický průběh bazální tělesné teploty v průběhu menstruačního cyklu. Hillebrand se rozhodl tohoto poznatku využít pro kontrolu početí. V roce 1935 jako první na světě sestavil metodu založenou na sledování teploty, která byla prakticky využitelná. Za jeho zásluhy pro rozvoj poznání v oblasti fyziologie lidské reprodukce mu v roce 1959 Univerzita Alberta Velikého v Kolíně nad Rýnem udělila čestný doktorát za medicínu.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ober, K. G. (1971). Dr. med. h.c. Wilhelm Hillebrand. Journal of biosocial sciences, 3, 331-337.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hillebrand, H. (1962). Zwischen ärztlicher und seelsorglicher Ehehilfe. Mainz: Mattias Grünewald. Biografie, kterou napsal bratr Wilhelma Hillebranda, dr. Hubert Hillebrand.