Wikipedista:Melicharpetr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Babylon – informace o uživateli
cs-N Tento uživatel je rodilý mluvčí češtiny.
en-3 This user has advanced knowledge of English.
de-1 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf grundlegendem Niveau.
sk-1 Tento užívateľ má základné znalosti slovenčiny.
Wikipedisté podle jazyka




Melicharpetr (diskusepříspěvkypočítadločlánkyshrnutízablokovánívšechny projekty)

Mé skutečné jméno je Petr Melichar, na českou wikipedii přispívám pod jménem Melicharpetr. Věnuji se zde především zdokonalování článků o odborných tématech, především s chemickou, fyzikální a ekonomickou tématikou.

Já a Wikipedie[editovat | editovat zdroj]

Názor na Wikipedii[editovat | editovat zdroj]

Kdybych měl na vyjádření toho, co si myslím o české wikipedii právě jednu větu, řekl bych: „Wikipedie je ve svých základech dobrý projekt, pro společnost v současné době nebezpečný.” Projekty, které jsou podobné české Wikipedii, shledávám za dobré a pro naši společnost přínosné. Vidím v nich naději pro lidstvo, ale také to skryté nebezpečí, které tyto projekty v sobě skrývají. Do wikipedie může přispět každý, což je ta vyzdvihovaná vlastnost, na které je celý projekt založen. Bohužel to má i druhou stránku věci - z Wikipedie se může lehce stát projekt, který bude obsahovat neplatné a nepravdivé informace vedle cenných informací. Pro běžného uživatele tak ztratí význam a stane se pro něj nepoužitelným projektem. Takový projekt se z ní může stát velmi lehce - stačí, aby administrátoři Wikipedie nedokázali odfiltrovat příspěvky, které ničí tento projekt. Myslím si, že žijeme ve špatné době a na špatném místě pro podobné projekty. Protože však věřím, že lze Wikipedii využít dobrým způsobem, přispívám do ní.

Co zde dělám[editovat | editovat zdroj]

Co dělám na wikipedii? Myslím si, že je správné, abych na tuto otázku odpověděl. Zastávám názor, že spíše činy než-li slova říkají, jak kdo co myslí vážně. Práci kontroly příspěvků ostatních přenechávám spíše zkušeným administrátorům české Wikipedii. Myslím si, že to je velmi zodpovědná práce a také velmi důležitá práce. Existence Wikipedie jako projektu, který je přínosný pro lidi, je na práci těchto lidí přímo závislá. Já se orientuji na psaní odborných článků o tématech, kterým rozumím. Jedná se především o témata z oblasti Chemie, Fyziky a Společenských věd a především z oborů, o které se zajímám a mám z nich praktické i teoretické zkušenosti. Mezi mou další práci na české Wikipedii patří upravování odborných článků a kontrola těchto článků.

Proč to vlastně dělám[editovat | editovat zdroj]

Proč to vlastně dělám? Co mi to přináší? Není to pouze zabíjení času? Toto všechno jsou velmi přínosné otázky, které se vyplatí zodpovědět. Nad těmito otázkami jsem přemýšlel dlouho a došel jsem k závěru, že má práce má smysl a že přispívat na Wikipedii má cenu a že to není pouze zabíjení času. Z toho jednoznačně vyplývá, že z hlediska společnosti je správné že dělám to, co dělám, tedy edituji správným způsobem českou Wikipedii.

Já a moje projekty[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 jsem se rozhodl, že chci dosáhnout něčeho více. Že nechci jen přispívat do wikipedie, ačkoliv je to činnost, myslím velmi důležitá a přínosná, ale založit si i svůj vlastní projekt, jehož vývoj bych mohl více ovlivňovat a mohl tak reagovat na aktuální potřeby společnosti.


Osobní webové stránky[editovat | editovat zdroj]

V roce 2012 jsem spustil své nové osobní webové stránky, které fungují od tohoto roku jako můj hlavní osobní web. Publikuji zde své názory na současné problémy a současnou politickou situaci. Tento projekt má, narozdíl od předchozích webových stránek, dynamický design a pracuje s konceptem "jednoduše, rychle a s minimem". Stránky obsahují část "Články a eseje", kde publikuji své názory, dále část "Politika", kde shrnuji svůj celkový názor na současnou politiku a píši, co by bylo dobré v tomto státu změnit. Součástí webových stránek je řada dalších částí, jako například "Úvahy". Tento projekt naleznete zde.