Wikipedista:Karlofr/Pískoviště 2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Božena Kopičková 
PhDr. Božena Kopičková
Aktuelní foto
Aktuelní foto
Narození29.května 1939 Oseč-část obce Obecnice
[[]]
ČeskoČesko Česko


Česká spisovatelka Božena Kopičková je historička, zabývající se tematikou postavení žen v průběhu staletí a diplomacií doby předhusitské.



Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 29.5.1939 v Oseči, části obce Obecnice u Příbrami. Absolvovala střední školu v Příbrami a Filozofickou fakultu UK v Praze. Studovala obor archivnictví, které ukončila v roce 1963. Po ukončení studia pracovala tři roky v archivu Rudných dolů Příbram. V roce 1966 se stala pracovnicí Historického ústavu Akademie věd Československé, později České republiky. V průběhu své profesionální kariery se stala členkou redakční rady sborníku Mediaevalia Historica Bohemica a Slovníku středověké latiny v českých zemích. Je též pracovnicí Komise pro studium problematiky spojené s osobností, životem a dílem Mistra Jana Husa při České biskupské konferenci a členka Centra medievistických studií. Ve svých pracích se zabývala písemnými prameny diplomatické povahy z období před husitskou revolucí a postavením středověké ženy v české a moravské společnosti. Je autorkou četných odborných studií, článků a publikací a to i regionálního charakteru, zejména Příbramska.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Eliška Přemyslovna - je podobizna české královny a významné kulturní osobnosti počátku 14.století, osvětlující život urozené ženy českého středověku. Portrét ženy, matky a královny, dědičky slávy a hrdosti Přemyslovců, matky císaře Karla IV. Autorka nám nabízí možnost poznat obě stránky života středivěké šlechtičny a královny - slávu ceremoniálů i smutek a bezmoc ženy, které byly postupně odebírány milované děti. Eliška Přemyslovna vystupuje jako milující matka, žena samostatná a politicky aktivní, i jako zakladatelka četných staveb, ovlivněna ve svém duchovním utváření středověkou mystikou. Práce Boženy Kopičkové spojuje odbornou erudici s vypravěčským uměním.

Jan Želivský - autorka se snaží v této knize postihnout složitou osobnost Jana Želivského, jeho život, duchovní podstatu, charakter a činnost.

Listy na Husovu obranu z let 1410 - 1412 - konec jedné legendy? Tak by se dala nazvat kniha ve spoluautorství Anežky Vidmanové. Kniha vychází z nového studia všech dochovaných listů na Husovu obranu a věnuje se jim z hlediska filologického a diplomatického. Studie zároveň zkoumá autorství všech dopisů na Husovu obranu z let 1410 - 1412.


Žena v českých zemích od středověku do 20.století - za spoluautorství Eduarda Maurera vznikla pozoruhodná kniha zabývající se úlohou ženy v různých vrstvách společnosti v průřezu několika staletími.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Lexikon současných českých historiků 1.vydání Praha: Historický ústav Akademie věd České republiky, 1999, strana 145.
  • Kahuda Jan: Pocta první dámě české diplomatiky. Podbrdsko, 2004, svazek 11, strana 221 - 224.