Wikipedista:Filip Bartůšek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
== – hokýjek ==

'Malý hokej neboli Hokýjek (anglicky Little hockey [čti litl haky] je oblíbená sportovní hra rozšířená v mnoha školách nejen v České republice, kde byla hra vynalezena, ale i po celém světě. Hra dosud nebyla nikde publikována a tak zde bude její přesný popis a pravidla. Tato hra je nová, málo rozšířená, vznikla ve školním undergroundu, ale protože je výborná tak by měla být rozšířena a popřípadě by měla figurovat v žebříčku sportů. Úvod Hra hokýjek spočívá v pouze tom, že se hráči pokouší vstřelit co nejvíce gólů do soupeřovy brány. Hráči lezou po čtyřech a střílí nataženou dlaní. Držení balonku je trestáno jeho ztrátou. Balonek je plastový míček často se ale hraje i s molitanovými míčky. Rozměry Hokýjek se dá hrát skoro kdekoli. Oficiální rozměry jsou ale5x7 metrů, brána 1,7x1,2 metrů. Balonek měří v průměru 7 cm. Hrají proti sobě dva týmy o třech hráčích v poli a jednom brankaři. Hřiště je ohraničeno mantinely a na začátku třetiny je buly – vhazování. Hraje se 3x15 minut čistého času.

Pravidla Držení – Hráč se může balonku dotknout pouze úplně propnutou dlaní. Pokud hráč balonek drží – nemá při doteku dlaň propnutou, ztrácí míč. Výjimkou je hráč v brankovišti, který může soupeřovy střely chytat. Balonek, ale může hráč zastavit i jinou částí těla (nohou, hlavou).


Nalévání (zvedání míčku) ¬ - hráč nesmí střílet na bránu, když je balonek ve vzduchu. Výjimkou je, pokud balonek zvedne spoluhráč (soupeř). Nalévání o mantinel je zakázáno také. Malá domů -Pokud hráč 1 nahraje hráči 2, který stojí v brankovišti. Hráč 2 nesmí, balonek chytit. Stání - Stát se při hokýjku nesmí. Když někdo stojí, jeho tým okamžitě ztrácí balonek. Nesmí se ani ve stoje přihrávat balonek, ani v této poloze střílet. Jestliže tým vsítí branku, když je nějaký (nebo i střílející) hráč ve stoje, vsítěná branka samozřejmě neplatí.




Vyloučení Vyloučení (trest za vážnější přestupek ve hře) je u každého provinění jiné. Nejčastěji si hráči chodí sednout na trestnou lavici na 1 minutu, vyskytují se však i tresty na 2 minuty, na 5 minut, nebo osobní trest do konce zápasu. Při velmi vážných věcech může disciplinární komise udělit i trest např. zákaz hry na určitý počet zápasů (podle závažnosti provinění). Přestupky za 1 minutu na trestné lavici: Bránění ve hře, úmyslné zdržování, úmyslné vyhození míčku mimo hrací plochu, tahání za dres, svléknutí dresu (např. při oslavě gólu). Přestupky za 2 minuty na trestné lavici: Bezohledné bránění, úmyslné držení a házení míčku, faul na brankaře, úmyslné nastřelení rozhodčího míčkem. Přestupky za 5 minut na trestné lavici: Napadení protihráče, sprosté výroky na adresu hlavního arbitra, plivání, kousání, úmyslné posunutí branky při 100% šanci na vsítění branky. Přestupky za 5 minut na trestné lavici a osobní vyloučení do konce zápasu: Napadení sudího, vyvolání velké rvačky. (Oslabení hraje tým jen 5 minut, zbytek zápasu se však do hry nesmí potrestaný vrátit do hry, tým však hraje v plném počtu. Přestupky za trestné střílení – Bránění ve hře nebo zakázané zastavení hráče, který běží sám na branku, úmyslné posunutí branky při 100% šanci na vsítění branky. Jak se zahrává? Buly – Buly (vhazování balonku do hry) je v okamžiku, když balonek vyletí nad mantinel nebo když začíná třetina. Buly probíhá tak, že rozhodčí vhodí na vhazovací puntík – hráči, kteří stojí okolo středového či vhazovacího kruhu se rozeběhnou proti sobě a snaží se balonek získat pro svůj tým. Nájezdy - Nájezdy jsou jako v hokeji za zmaření jasného gólu nebo za faul v brankovišti. Při nájezdu se hráč po kolenou rozbíhá z půlky. Balónek musí pinkat před sebou, ne ho držet. Molitanový míček se nesmí zastavit, ani pohnout do zadu. V případě zastavení nebo pohybu míčku dozadu tým, jejichž hráč se takto při nájezdu prohřešil, ztrácí míček. Když brankář při nájezdu posune branku tak, že není oběma spodními rohy na brankové čáře, vsítěná branka neplatí, Brankař jde na 5 minut na trestnou lavici a nájezd se opakuje.





Hry podobné hokýjku Hokýjek se dá hrát i s obyčejným víčkem z pet lahve. Toto odvětví hokýjku může být nazýváno víčkobal. Tato hra má odlišné pravidlo snad jen to že se víčko smí přikrýt rukou. Ve víčkobalu, ostatně i při hokýjku se nesmí vsítit branka nohou ani hlavou. Pokud hráč takto nedovoleně vsítí branku, hlavní arbitr by samozřejmě tuto branku neměl uznat.