Wikipedie:WikiProjekt Pahýly

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Po zhlédnutí obrovského počtu článků v kategorii Pahýly a neuspořádaného systému v šablonách specializovaných pahýlů jsem se rozhodl založit WikiProjekt Pahýly. Chtěl bych docílit vytvoření ustálené hierarchie šablon pahýlů (jako to mají na anglické Wikipedii) a postupně vyměnit všechny {{Pahýl}}y v článcích za některý z typů specializovaných.

Po návrhu Postracha byly k projektu přidruženy i šablony Upravit.

Rozsah

Tento WikiProjekt se zabývá všemi pahýly, články k úpravě (ČkU) a k nim příslušícími šablonami na české Wikipedii a má za cíl uspořádat je a roztřídit podle druhu.

Účastníci

  1. Timichal (zakladatel projektu)
  2. Reo + | 03:28, 12. 5. 2006 (UTC) (Pahýly tu takl trochu třídím už od začátku. Je čas na to aby se to začlo dělat pořádně)
  3. Jedudedek 12:44, 12. 5. 2006 (UTC)
  4. Juan de Vojníkov 13:14, 23. 9. 2006 (UTC) (přišel jsem popostrčit projekt dopředu:)--Juan de Vojníkov 12:44, 19. 10. 2006 (UTC)
  5. Doktory 23:01, 25. 2. 2008 (UTC)
  6. Hrhr2 19. 12. 2008, 12:53 (UTC)

Cíle

  1. Prodiskutovat návrh nového řazení pahýlů a ČkU a zavést ho jako výchozí - HOTOVO
  2. Postupovat podle tohoto nového řazení a pročistit kategorii Pahýly a Články k úpravě tak, aby v nich pokud možno nezbyl žádný článek (všechny články by měly využívat specializované šablony, a měly by tedy být zařazeny v jiných kategoriích).
  3. Sledovat nové články zařazené do kategorií pahýlů a ČkU, měnit v nich šablony na specializované a upozorňovat nováčky na tento způsob řazení.

Plán projektu

Po asi třítýdenní diskusi byl zaveden navrhovaný plán, tedy vlastně seznam šablon, které je nutno vytvořit a pak s nimi pracovat. --Timichal 17:43, 1. 6. 2006 (UTC)

Plán

Viz podstránku /Plán.

Fáze

Přibližný rozpis fází projektu a aktuálního postupu. Jde spíš o seznam toho, co bude třeba udělat.

  1. Diskuse o návrhu, jeho pozměňování a nakonec zavedení hotovo, Timichal 17:43, 1. 6. 2006 (UTC)
  2. Vytvoření nových šablon Upravit podle plánu hotovo, Timichal 09:47, 2. 6. 2006 (UTC)
  3. Překategorizování současných šablon Upravit do kategorie Staré šablony Upravit a kategorizace šablon nových hotovo, --Timichal 19:01, 5. 6. 2006 (UTC)
  4. Projití všech ČkU (označených obecnou šablonou nebo speciální šablonou Upravit) aktualizace šablon - tj. změna na nové jméno, případně označení šablonou jinou; pracuje se, --Timichal 19:01, 5. 6. 2006 (UTC)
  5. Zanesení změn do seznamu Wikipedie:Šablony/Úpravy článků hotovo, — Timichal • 21:02, 13. 6. 2006
  6. Smazání starých šablon Upravit hotovo, — Timichal • 21:02, 13. 6. 2006
  7. Překategorizování současných šablon pahýlů do kategorie Staré šablony pahýlů a vytvoření kategorie nové hotovo, --Juan de Vojníkov 18:37, 23. 9. 2006 (UTC)
  8. Vytvoření nových šablon pahýlů dle návrhu (nutno vyřešit kategorizaci)
  9. Projití všech článků-pahýlů a přeoznačení je některou z nových šablon (při tomto procesu se mohou vytvářet šablony další, případně některé i rušit))
  10. Zanesení změn do seznamu Wikipedie:Šablony/Pahýly a úprava stránek Wikipedie:Pahýl a Wikipedie:Specializovaný pahýl
  11. Smazání starých šablon pahýlů
  12. Průběžná kontrola článků označených obecnou šablonou Pahýl nebo Upravit a jejich označování některou z šablon speciálních; snaha o systému informovat nováčky (dlouhodobá, prakticky trvalá fáze)

Bot

Vytvořil jsem bota jménem StubBot, kterého můžeme využít v případě konfliktů mezi starými a novými jmény šablon a k provádění jiných činností, které není třeba dělat ručně. --Timichal 17:43, 1. 6. 2006 (UTC)

Diskuse

Viz také podstránku /Archiv diskuse.

Definice pahýlu

Nebylo by rozumné, aby se při přidání šablony {{pahýl}} či její alternativy bylo doporučeno uvádět, kdy pahýl přestává být pahýlem? Něco jako 3 věty je málo na nepahýlovitý článek nebo zpracováno pouze 1 hledisko. Vím, že nyní je přidání pahýlu chvikou, ale pomohlo by to při depahýlizaci již dlouhých pahýlů.--PaD 06:48, 29. 5. 2006 (UTC)

Ano, to není špatný nápad, ale otázka je, kam to uvádět; zakomponovat to přímo do šablony se mi moc nezdá, v souhrnu editace je to příliš nenápadné, diskusni stránku článku by to zabíralo zbytečně... spíš je to ale věc těch, kteří budou šablonu do článku přidávat. --Timichal 19:26, 30. 5. 2006 (UTC)
Stejně jako ostatní šablony do diskusní stránky. Když se udělá požadovaná osnova nebo návrh na rozšířwení, tak to bude OK. Narazil jsem na to u článku axiom. Je stále označen za pahýl, ale já nevím, co tomu chybí. Ale neměl jsem matematiku natolik abych uměl říci ano, toto již není pahýl. Vím, editujte s odvahou, ale tohle zrovna není něco k čemu by stačila odvaha, na to člověk musí mít nějaký teoretický zákad. Kdyby byla osnova v diskusní stránce, přečetl bych si, proč tam ten pahýl je (u tohoto hesla je od samého počátku) a změnil bych to. Předcházelo by se tím konfliktům.--PaD 07:43, 31. 5. 2006 (UTC)
Souhlasím, ale to opravdu spíš záleží na autorovi nebo "přidavateli" pahýlu a jeho ochotě tyto informace vložit, je možné k tomu napsat doporučeny postup, ale není zajištěno, že ho všichni budou dodržovat. Jinak osnova se dá vložit přímo do článku (ve formě pouhých nadpisů bez textu) spolu s šablonou pahýl-část; to ale mnohdy vypadá nevzhledně a pro čtenáře nedokončeně. --Timichal 09:40, 1. 6. 2006 (UTC)
Samostatné nadpisy jsou nepřijatelné. Leda tak ještě s šablonou Pracuje se nebo jak se jmenuje. Z definice diskusní stránky (diskuse o obsahu hesla) vyvozuji, že osnova hesla patří tam. Mě by úplně stačilo do textu šablony přidat něco jako po vložení šablony uveďte na diskusní stránce, důvod vložení, přispěje to k rychlejšímu rozšíření článku. nebo něco ve stejném smyslu, ale kompaktnější. --PaD 12:34, 1. 6. 2006 (UTC)
Na en.wiki to pomocí samostatných nadpisů myslím dělají. Každopádně ten text se do té šablony přidat určitě může. --Timichal 14:13, 1. 6. 2006 (UTC)

Upravit-old??

Mohu prosím vědět čemu má sloužit šablona Upravit-old, která je prakticky identická s Upravit, a hlavně k čemu má sloužit hromadné nahrazování šablony upravit touto šablonou? --Mormegil 11:37, 2. 6. 2006 (UTC)

Účel pahýlu

Zní to sice zajímavě. Je jasné, že by měl existovat ke každému článku oborový pahýl. Otázkou ale je, jestli je to i účelné. Uvedu příklad. Vezměme si fiktivní článek Meristémové kultury. Můžu k němu přiřadit: {{explantátový pahýl}}, nebo {{biologický pahýl}}. Který z těchto pahýlů si myslíte, že má větší šanci, že se ho někdo všimne a rozšíří ho?

Druhá otázka na vás zní: jaký máte názor na umísťování více pahýlů k jednomu článku? Wikipedista:Juan de Vojníkov

Dle mého názoru je umisťování více pahýlů k jednomu článku nesmysl. Nádvorník 15:46, 1. 9. 2006 (UTC)
ad 1) Mě výrazně víc láká procházet jen menší soubor článků o mně důvěrně známé problematice a věnovat jim pozornost, pokud depahýluju (což pravda jsem výrazněji dělal naposled spíš tak před 7-8 měsíci..)
.. dal bych tam {{Pahýl - botanika}} (když tu budem mít tak aspoň pár desítek článků na takové tema, tak pak třeba i biotechnologický.)
IMHO dle mně, pahýly mají vedle seřadit tak velký počet článků, aby si z nich autor mohl vybrat podle libosti, ale aby se tam neztratil, než se dokliká na konec dalších 200článkových stran ...
ad 2) Spíše nedobré, ale ve výjimečných případech adekvátní řešení.
Reo + | 15:55, 1. 9. 2006 (UTC)

Takže 3 pahýly k článku traktor jsou zbytečné?--Juan de Vojníkov 15:08, 3. 9. 2006 (UTC)

Jak věřím, určitě. Teď bych tam nechal jen zemědělský. Postupem času se třeba zemědělský pahýly rozdělí na zemědělskou techniku nebo tak a nebo bude článek odpahýlován. Uvidíme. Reo + | 16:34, 3. 9. 2006 (UTC)

Československo

Jen tak pro zajímavost. Vytvořil sem šablonu {{Pahýl - Československo}}. A vzhledem k tomu že se tady řádí v článcích typu Gottwaldovský kraj a nadbytku článků historických pahýlů se takováhle šablona k zanikému státu hodí. V plánu mám i Jugoslávie - pahýl a SSSR - pahýl. Doufám že se to tady nějak decentně zakomponuje do tý složitý struktury co tu je ;-) --Aktron 16:39, 3. 9. 2006 (UTC)

Aktrone, můžeš-li moc Tě prosím o entomologický (ne, že bych ho nemohl udělat sám, ale ty k tomu umíš vytvořit pěkný obrázek). Hmyzáků už tu máme kvanta, bez tohodle se pořádně nedaj třídit biologický pahýly. Dík. Reo + | 16:54, 3. 9. 2006 (UTC)
Hmm... až budu moci tak pár obrázků rohodně udělám. --Aktron 19:07, 3. 9. 2006 (UTC)
Fajn, tak je hotovo:
Dík za hmyzáka! :) K těm zP-ovým se, věřím bude hodit ;) Reo + | 22:53, 3. 9. 2006 (UTC)

Jak na to?

Rozodl jsem se, že vás tu trochu popostrčím. Potřebuju ty nový šablony do WM02. Nevím jak to děláte. Asi takhle: např. přesunu {{zemědělský pahýl}} na {{Pahýl - zemědělství}}. Pak projdu všechny články se starým pahýlem a přejmenuju to tam. Pak smažu {{zemědělský pahýl}}. Pak projdu kategorii Zemědělství a vše co zde má {{Pahýl}}, přejmenuju na {{Pahýl - zemědělství}}. Je to tak?--Juan de Vojníkov 13:08, 23. 9. 2006 (UTC)

Teďka koukám, že jsem přeskočil bod 7, tak si mě kdyžtak někam nasměrujte.--Juan de Vojníkov 13:12, 23. 9. 2006 (UTC)

Vzorový specializovaný pahýl+kategorizace

  1. Dostal jsem se do fáze 8 a tak bych rád poprosil o nějaký vzorový specializovaný papír, který bych si mohl dát jako mustr.
  2. No a co se týče kategorizace, tak projekt kategorizace nám v tomto ohledu nepomůže. Čili bych vytvořil pahýli dle návrhu a pak to nechal přirozené genezi.--Juan de Vojníkov 20:15, 23. 9. 2006 (UTC)

kategorizace, nové šablony pahýlu, zmiňovaný návrh ...

V sekci plány jsou zmínky o tom, že by se podle návrhu měly utvořit nové šablony. Snad k tomu účelu měly být současné šablony popřestrkávané do jiných kategorií - typu XXX-old nebo tak nějak. Uniká mi smysl a nikde nevidím rozepsanou diskusi k onomu návrhu. Jde mi o to, že bych teď chtěl procházet články a usměrňovat označení pahýlem (mnohé články s tímto ozanačením pahýlem už nejsou, jiné je možno zařadit do detailnějšího členění ) a nechce se mi dělat práci, kterou by po mne někdo musel předělávat. Nějak se mi zdá, že tu nikde není vysvětlen smysl bodů v tom plánu. Reo + | 18:39, 30. 11. 2006 (UTC)

Souhlasím z tebou. Já jsem chtěl staré pahýly pouze přejmenovat na nové názvy což by bylo rychlejší. Když jsem se ale ptal proč se to dělá takhle, že se to napřed přestrká do OLD, tak jsem odpověď nedostal a tak jsem respektoval plán. Pak jsem chtěl ty šablony sestandardizovat, ale kleklo to na tom, že jsem dostal echo od techniků, že budou nějaké technické změny, z čehož jsem pochopil, že bych se v tom neměl hrabat. Proto jsem taky opustil tento projekt.--Juan de Vojníkov 19:21, 30. 11. 2006 (UTC)

A co kategorie pahýlů

Jak se to má dělat s kategoriema pahýlů. Maj se nechávat staré chaotické názvy nebo dělat kategorie typu: Pahýly - xxx?--Juan de Vojníkov 11:19, 10. 7. 2007 (UTC)

Kategorie pahýlů se ruší - viz Wikipedie:Pod lípou (návrhy)#Převod kategorií pahýlů na automatické seznamy. - UP3 21:16, 15. 7. 2007 (UTC)

No a když dělám nový pahýl, tak co? Nemohl bys mi to nějak stručně shrnout?--Juan de Vojníkov 14:42, 16. 7. 2007 (UTC)

Návod právě píšu na Diskuse k šabloně:Pahýly. - UP3 15:46, 16. 7. 2007 (UTC)

Chybějící šablony

Při údržbě bylo zjištěno, že na stránkách jsou použity následující neexistující šablony:

  • {{Pahýl - mikrobiologie}} - už existuje
  • {{Biotechnologický pahýl}}
  • {{Náboženství-pahýl}} --> máme {{Pahýl - náboženství}} --Podzemnik 11:37, 2. 12. 2007 (UTC)
  • {{Pivo-pahýl}} --> máme {{Pahýl - pivo}}
  • {{Ultrapravicový pahýl}}

Prosím odpovědné účastníky tohoto Wikiprojektu o návrh řešení --Zirland 10:42, 2. 12. 2007 (UTC)