Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Foto českých obcí/Otázky a zdroje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pravidla FČO Další témata Ukázky fotografií Otázky a zdroje Najdi si vesnice

Zdroje informací[editovat | editovat zdroj]

K nalezení nenafocených vesnic poslouží podstránka Najdi si vesnice Zdroje dalších informací vhodných při plánování cesty najdete zde.

  • Turistické objekty – turistické varianty map, např. http://www.mapy.cz/
  • Mapy Cenia – vyznačená území jednotlivých obcí, příslušnost vesnic k obcím (nejlépe v části I.4 - Správní jednotky)
  • Mapy AOPK ČR – podobné mapy chráněných území
  • ...a samozřejmě – Wikipedie :)

Otázky a odpovědi[editovat | editovat zdroj]

Q1. Co mám dělat, když se v půlce cesty najednou změní počasí a nejde udělat slušné fotky?

Zalézt do nejbližší hospody a chvíli tam počkat (pokud jedete autem, tak ale pouze nealkoholické pivo). Pak zjistit, jestli je naděje na lepší počasí – když ne, vrátit se domů. Nevadí, že v tomto případě účastník nevyfotí dost objektů. Pokud se mu toto stane výjimečně, budeme to samozřejmě tolerovat. Ani wikipedisté zatím neporučí dešti a větru. Cílem grantu jsou kvalitní fotografie a nikoliv focení za každou cenu.

Q2. Můžete stručně napsat, jak přesně vybrat vesnice a památky k fotografování?

Zkusíme to :)

  1. Zjistěte si, které obce a další vesnice ještě nemají dost fotek – mapy k tomu najdete na podstránce Najdi si vesnice).
  2. Podle mapy najděte turistické (historické a přírodní) samostatně ležící objekty.
  3. Naplánujte si cestu tak, abyste objeli co nejvíce vesnic a vybraných turistických objektů – samozřejmě přiměřeně k vašemu způsobu dopravy.
  4. Podívejte se pak do seznamu kulturních památek v konkrétním okrese, abyste věděli, co máte ve vybraných místech taky fotit.

Q3. Uvedené příklady popisují vždy celodenní cestu. Jde ale jet třeba jen na půl dne?

Jistě, jen si musíte vybrat nějakou bližší oblast tak, aby poměr ceny (která závisí hlavně na ujeté vzdálenosti) a počtu vyfocených objektů vyšel podobně jako u celodenní cesty.

Q4. Jak mám doložit jízdné, když zjistím, že jsem ztratil(a) jízdenky?

Napsat čestné prohlášení o ztrátě jízdenek – poradíme jak. Uvedete-li navíc odkaz na webové stránky, ze kterých půjde ověřit, že uváděná cena je reálná, bude to ještě lepší. Pokud k této ztrátě dojde skutečně výjimečně (účtaři nemají čestná prohlášení rádi), zase by se tak moc dít nemělo. Nejsme ale účtaři, takže stoprocentně to zaručit nemůžeme.

Q5. V pravidlech uvádíte, že máte zájem o uvádění GPS souřadnic, jak tomu mám rozumět?

Protože očekáváme spolupráci různých účastníků, kteří mnohdy různá zákoutí republiky neznají, chceme, aby měly pořízené soubory v rámci Fotografování českých obcí co nejpřesněji určenou polohu. Uvedení zeměpisné souřadnice místa, odkud byl snímek pořízen, vyžaduje možná trochu více práce, avšak umožňuje detailně identifikovat soubor a také pracovat s ním zcela novým způsobem – ať už zobrazovat fotografie na mapě, či umožnit dalším najít to či ono místo v terénu – bez ohledu na to, jakým jazykem mluví.

Q6. Chtěl bych přidávat zeměpisné souřadnice k souborům, ale nemám na to žádné vybavení.

Pokud chcete těmito údaji soubory na společném úložišti obohacovat, máte následující možnosti:

  • Pomocí fotoaparátu, který tuto vlastnost již má vestavěnou (ty jsou v současné době ovšem ve značné menšině) – přístroj dělá vše automaticky.
  • Pomocí externího GPS zařízení
  • Pomocí nástrojů pro určování souřadnic na Wikimedia Commons.
  • Nahráváte-li fotografie pomocí programu VicuñaUploader, můžete přidat souřadnice přímo v něm.

Třetí a čtvrtý uvedený způsob lze používat i dodatečně bez jakýchkoliv zvláštních pomůcek, kde lze prostřednictvím satelitních snímků nebo map vyhledávat pozice fotografa a určovat i další parametry.

Q7. V tiketu jste mi napsali, že něco, co jsem vyfotil, nejsou nafotografované objekty. Co se tam tedy má psát?

Do seznamu se píší pouze nově vyfotografované objekty.

Vyfotografovaným objektem je podle pravidel místo, které spadá do některého z témat (vesnice, chráněné území aj.) a které splňuje všechny tři následující podmínky:

  1. Mělo na Wikipedii svůj článek nebo k němu fotografující vytvořil aspoň pahýl (musí tedy splňovat podmínku významnosti).
  2. Nebylo dosud vyfotografované nebo mělo na Commons max. 1–2 fotky, nebo dosavadní fotky byly vysloveně nekvalitní (neostré, extrémně tmavé, s rozlišením pod 800×600 apod.).
  3. Účastník udělal dostatečný počet fotek každého objektu: tedy např. pro vesnice aspoň 4–5 (když jste jen zastavili na návsi a máte z ní dvě fotky, opravdu to nejde uznat za vyfotografovanou vesnici).

Ke všem třem podmínkám mohou schvalovatelé uznat výjimky, ale důvody musí fotografující uvést nejpozději při zadávání cesty do trackeru.