Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/Spolupráce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Facebook Google+

Máte zájem se zapojit do WikiProjektu Chráněná území? Pokud jste jednotlivec, není nic snazšího, než začít opravovat, upravovat či rozšiřovat články. Nicméně je zde i možnost vytvořit spolupráci mezi členy projektu a různými organizacemi jako školami, zájmovými kroužky, univerzitami, turistickými kluby atd.

Jak nahrát obrázek na českou Wikipedii?

Viz podstránku

Jak by tato spolupráce probíhala?

To záleží čistě jen na Vás a na Vaší představě. Můžete se se školou věnovat fotografování chráněných území, vylepšovat články, opravovat chyby v heslech, spolupodílet se na tvorbě různých propagačních materiálů, natáčení videí, zvuků zvířat... Možností je celá řada.

Co můžete současně očekávat od nás?

Rádi pomůžeme z vysvětlením fungování Wikipedie, naučením editování a s podporou a pomocí při editování. Taktéž jsme schopni pro Vás a Vaší skupinu zájemců zorganizovat přednášku, či cyklus přednášek, kde můžeme společně probrat různé dotazy.

Chtěl bych se zapojit se třídou/kroužkem/zájemci. Jak na to?

Pokud se rozhodnete zapojit oficiálně, napište nám na zdejší diskusní stránku a dejte nám vědět, jaká forma spolupráce by Vás zaujala. Následně se společně pokusíme vymyslet nejlepší a nejužitečnější formát a případně termín osobní schůzky (kde se dá vše vysvětlit a probrat rychleji než skrze emaily).

K čemu je podobná spolupráce pro mé svěřence dobrá?

Výhod, které psaní do Wikipedie nabízí, je celá řada a záleží na formátu, který si zvolíte. Nicméně hlavní výhodou je, že se svěřenci naučí kriticky pracovat se zdroji, na kterých je každý článek založen a bez kterých by žádné heslo nemělo vznikat. Taktéž se během psaní seznámí s autorskými právy, jejich dodržováním a ochranou. Psaní je taktéž tvůrčí činnost rozvíjející osobnost, což se např. studentům bude hodit v dalším životě (napsat heslo do Wikipedie je v podstatě rešeršní činnost, která je předpokladem pro napsání bakalářské práce. Studenti tak mají možnost si vyzkoušet podobnou činnost „nanečisto“). A hlavně! Zůstane po Vás dílo, které neskončí v šuplíku, ale bude volně dostupné všem lidem a přispěje k rozšíření vědomostí vložených do Wikipedie.

Spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Běžící[editovat | editovat zdroj]

Proběhlé[editovat | editovat zdroj]