Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/Leták

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Facebook Google+

Základní parametry[editovat | editovat zdroj]

  • formát: A4 (210 mm × 297 mm) přeložená na třetiny, 6 polí o rozměrech 210 mm x 99 mm
  • barevný tisk na lesklý papír
  • gramáž papíru: ??
  • náklad: 500 (? méně/více)
  • rozsah: maximálně 1400 znaků na stránku (velikost písma 11, 3 odstavce), když nejsou obrázky. Jeden obrázek ubere ca 300 znaků. Počítejme tedy radši max. 800-900 znaků stránka a obrázek.

Strana 1[editovat | editovat zdroj]

Logo, grafická koláž a jméno projektu.

Strana 2[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie je volně dostupná internetová encyklopedie. Vzniká dobrovolnickou prací tisíců lidí, tzv. wikipedistů, kteří bez nároku na honorář ve svém volném čase tvoří její obsah. Svou prací shromažďují informace ve formě textů a multimediálního obsahu z různých zákoutí lidského vědění. Wikipedie je dostupná pod svobodnou licencí umožňující její využití zdarma pro jakýkoliv účel. Jednou z oblastí, na které se editoři zaměřují, jsou články z oblasti ochrany přírody v Česku. Ze snahy soustředit jejich společné úsilí vznikl WikiProjekt Chráněná území. Projekt se snaží popsat a nafotografovat všechna území podléhající zvláštní ochraně dle zákona. Wikipedisté se tak snaží vytvořit ucelený katalog hesel, který by detailně popisoval jednotlivá území. Hesla je možné doprovázet fotografiemi, videem a audionahrávkami. Cílem projektu je nabídnout čtenářům snadně dostupné informace o chráněných lokalitách, rostlinách a živočiších, kteří je obývají, a taktéž o nebezpečích, které existenci těchto unikátních přírodních míst ohrožují. Projekt se věnuje i památným stromům a alejím. Ty tvoří nejen významnou dominantu krajiny, ale často se k nim vážou i historické události a lokální pověsti, které se v povědomí lidí drží jen díky existenci samotného stromu. Projekt se proto snaží zachytit i stávající podobu stromů a jejich kulturně-historický vztah k lidem, aby zůstaly zachovány i dalším generacím předtím, než tyto stromy zaniknou.

Strana 3[editovat | editovat zdroj]

I když je WikiProjekt Chráněná území relativně mladý, během krátké doby se z jeho účastníků stal pestrý autorský tým. Založili jsme většinu článků o chráněných územích v České republice; vypracovali jsme hesla NPR Boubínský prales či NPR Řežabinec a Řežabinecké tůně do podoby sloužící jako předloha pro ostatní hesla. Navázali jsme spolupráci s dalšími organizacemi, dali o sobě vědět i mimo Wikipedii a připravili hru pro děti s tématikou ochrany přírody.

Současně se snažíme svépomocí vyfotografovat či získat svobodné fotografie ke všem chráněným územím a památným stromům, které se na území státu nacházejí. Od založení projektu je Wikipedie bohatší o tisíce fotografií. Na snímcích může čtenář obdivovat krásy lokalit, jednotlivé kvetoucí rostliny nebo vzácné živočichy.

Ke konci roku 2011 je na Wikipedii zdokumentováno v různé technické kvalitě přes 45 % chráněných území, nicméně mnoho lokalit stále zbývá (vizte obrázek). V jejich pokrytí můžete pomoci i vy!

Strana 4[editovat | editovat zdroj]

Máte zájem zapojit se do projektu? Není to nic těžkého. Stačí stisknout tlačítko editovat u vybraného článku, které se nachází v horní části obrazovky na Wikipedii. Další možností je stisknutí spouště fotoaparátu v přírodě a nahráním fotografií na uložiště obrázků Wikimedia Commons. Vyjma individuální pomoci je možnost zapojit se do WikiProjektu Chráněná území i v rámci celé skupiny. Zapojení je vhodné pro středoškolské učitele se studenty, různé zájmové kroužky (ekologické, fotografické) i pro univerzitní studenty, kteří se tak naučí pracovat se zdroji a vytvářet samostatně rešeršní texty. Náplň projektu se může stát i vhodným tématem pro univerzitu třetího věku. V takovém případě můžeme nabídnout pomoc. Ať už v podobě návodů a konzultací, jak editovat Wikipedii, v kontrolách a opravách textů, ve směřování a dohledem nad studenty, či v proplácení vzniklých nákladů při cestě za fotografováním chráněných území v rámci grantu. Více podrobností naleznete na stránce Wikipedie po zadání Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/Grant do vyhledávacího pole.

Strana 5[editovat | editovat zdroj]

Základní rady, jak editovat ve Wikipedii

Vezměte alespoň dva věrohodné zdroje a pomocí fakt v nich obsažených vytvořte text, který vložíte do Wikipedie. Všechny vložené informace musí být ověřitelné. V žádném případě nekopírujte cizí texty, porušili byste tím zákon a váš příspěvek by byl smazán.

Wikitext Výsledek
''Kurzíva'' Kurzíva
'''Tučně''' Tučně
==nadpis==
===podnadpis===
====podnadpis====
Nadpisy různé úrovně
[[Odkaz na jinou stránku]]
[[Odkaz|s jiným textem]]
Odkazy na jiné stránky na Wikipedii
http://www.wikimedia.cz
[http://www.wikimedia.cz popiska]
Externí odkaz a externí odkaz s popiskou
* položka Nečíslovaný seznam
# položka Číslovaný seznam
[[Soubor:Obrázek.jpg|thumb|Popiska]] Obrázek s popiskou
{{Šablonka}} Vložení šablony Šablonka
[[Kategorie:Příklad]] Vložení článků do kategorie Příklad
~~~~ Vložení podpisu s datem a časem (jen v diskuzích)
#REDIRECT [[Jiný článek]] Přesměrování na jinou stránku
[[en:stránka ve angličtině] „Interwiki“ - odkaz na jinojazyčnou Wikipedii.
Objeví se v části odkazů „V jiných jazycích“

Strana 6[editovat | editovat zdroj]

Až příště vyrazíte do přírody nebo usednete k počítači, vzpomeňte si, že můžete Wikipedii snadno pomoci. Ať už s fotoaparátem v ruce při dokumentování krás naší přírody, rostlin, stromů a zvířat, tak i s klávesnicí při rozšiřování hesel o chráněných územích a památných stromech. Vaše pomoc přispěje k vylepšení obsahu Wikipedie. Encyklopedie tvořenou čtenáři pro čtenáře.

Můžete rovněž sledovat naše aktivity na sociálních sítích Google+ či Facebook ve skupině nazvané „Chráněná území”.

V případě zájmu naleznete více informací na české Wikipedii po zadání WP:CHU do vyhledávacího políčka či na adrese http:\\chu.wikimedia.cz.

Můžete nás kontaktovat i emailem na adrese chranena.uzemi@wikimedia.cz.

Licence a autoři obrázků: Aktron/CC-BY-SA 3.0 (str. 2), Chmee2/CC-BY-SA 3.0 (str. 3 a 4 nahoře, pozadí), Miaow Miaow/PD (str. 3 dole), Darkone/CC-BY-SA 2.5 (str. 4 dole), Podzemnik, KnowItSome/CC-BY-SA 3.0 (str. 6). Na textu spolupracovali: Chmee2, Okino, Xth-Floor, Honza chodec, Tlusťa, Ragimiri, JAn Dudík, Danny_B. Leták připravili Chmee2 a Tlusťa. Vydání finančně podpořilo občanské sdružení Wikimedia ČR v rámci grantového programu Presentation & Outreach.

  1. Hm, stránka 54 by chtěla asi pokrátit, co se textu týče a oživit nějakým obrázkem. Nemáte někdo vhodný nápad?

--Chmee2 30. 12. 2011, 19:13 (UTC)

Pokrátil bych to vynecháním interwiki, vodorovné čáry a seznamů - s interwiki bych nováčkům nemotal hlavu, vodorovná čára a seznamy se v článcích moc nepoužívají. Pro základní seznámení bych je tedy vynechal. U vnitřních a externích odkazů by se naopak hodilo, kdyby tam byl "náhled".--Honza chodec 30. 12. 2011, 20:25 (UTC)
Seznamy nemusí mít 3 položky, stačí jedna či dvě. --Utar 30. 12. 2011, 20:31 (UTC), Utar
Ahoj oběma, omlouvám se, napsal jsem to špatně :( Stránka 4 jsem myslel. Problémem se mi jeví, že celá stránka je jen text a žádné oživení obrázkem či něčim. Pokud by vás napadlo něco kloudného, tak by to bylo super. Se stránkou 5, kterou sem tam blbě napsal před tím, není problém. Tam to zatím sedí dobře a snadno se to zmenší a upraví. Ale díky :) --Chmee2 30. 12. 2011, 20:48 (UTC)
To už je těžší oříšek. Osobně bych to přepsal takhle: Máte zájem zapojit se do projektu?
Zapojit se není nic těžkého. Stačí stisknout tlačítko editovat u vybraného článku, které se nachází v horní části obrazovky na Wikipedii. Další možností je stisknutí spouště fotoaparátu v přírodě a nahráním fotografií na uložiště obrázků Wikimedia Commons.
Vyjma individuální pomoci je možnost zapojit se do WikiProjektu Chráněná území i v rámci celé skupiny. Zapojení je vhodné jak pro středoškolské učitele se studenty, různé zájmové kroužky (ekologické, fotografické), tak i pro univerzitní studenty, kteří se tak naučí pracovat se zdroji a vytvářet samostatně rešeršní texty. Náplň projektu se může stát i vhodným tématem pro univerzitu třetího věku.
V takovém případě můžeme nabídnout pomoc. Ať už v podobě návodů a konzultací, jak editovat Wikipedii, v kontrolách a opravách textů, tak i ve směřování a dohledem nad studenty, či v proplácení vzniklých nákladů při cestě za fotografováním chráněných území v rámci grantu. Více podrobností naleznete na stránce Wikipedie po zadání WikiProjekt Chráněná území/Grant do vyhledávacího pole.--Honza chodec 31. 12. 2011, 14:12 (UTC)
Díky, použil jsem. Ještě to chce vybrat nějaký dobrý obrázek pro oživení stránky :) --Chmee2 1. 1. 2012, 17:24 (UTC)

Nalezené nedostatky a další připomínky (vzahuje se k odkazovanému pdf):

  1. strana 1
    1. měla by obsahovat logo Wikipedie, aby bylo na první pohled jasné, k čemu se leták vztahujeBylo by to pěkné ho tam mít, nicméně s logem Wikipedie to nebude svobodné, tudíž jeho použití nepreferujeme. --Chmee2 8. 1. 2012, 17:51 (UTC)
  2. strana 2
    1. svobodná licence pro jakýkoliv účel je sice dobrý termín, ale chtělo by to zdůraznit, že také zdarma
    2. editoři se nezaměřují na ochranu přírody na území našeho státu (někteří možná ano), ale na články z oblasti ochrany přírody (...)
    3. "území našeho státu" je takový nicneříkající termín - proč nebýt konkrétní a nenapsat "v České republice"?
    4. Projekt se snaží popsat... (chybí "t")
    5. videi -> videonahrávkami, resp. spojit s následujícím do "video a audio nahrávkami"
    6. nabídnout snadnou dostupnost informací -> nabídnout snadně dostupné informace
    7. ...kteří je obývají, a taktéž... (chybí čárka)
    8. před tím -> předtím
  3. strana 3
    1. ...se jeho účastníkům povedlo vytvořit pestrý autorský tým. -> ...se z jeho účastníků stal pestrý autorský tým. [Povedlo se založit...]
    2. v České republice (malé r)
    3. Současně se snažíme svépomocí vyfotografovat či získat svobodné fotografie... -> Současně se snažíme získat svobodné fotografie či svépomocí vyfotografovat
    4. ...které se na území státu nachází. -> které se na území státu nacházejí.
    5. o tisíce fotografií._Na snímcích (podle všeho jsou v pdf dvě mezery místo jedné)
    6. jednotlivé kvetoucí rostliny či vzácné živočichy -> jednotlivé kvetoucí rostliny nebo vzácné živočichy. (či je o odstavec výše)
    7. V jejich pokrytí můžete pomoci i Vy! -> K jejich pokrytí můžete pomoci i vy!
  4. strana 4
    1. ...tak i pro univerzitní studenty, kteří se tak naučí pracovat... -> tak i pro univerzitní studenty, kteří se tím naučí pracovat (tak - tak)
    2. WikiProjekt Chráněná území/Grant' do vyhledávacího pole (přebývající apostrof)
    3. "Více podrobností naleznete na stránce Wikipedie po zadání WikiProjekt Chráněná území/Grant do vyhledávacího pole" - je i na straně 6
  5. strana 5
    1. Základní rady,_jak editovat Wikipedii (podle všeho v pdf chybí mezera, nebo je třeba ji zdůraznit)
    2. adresa.cz je existující komerční projekt, standardní dummy URL je example.org / example.com Dám Wikimedia.cz, ať odkazujeme na něco spřátelného, kde to má smysl --Chmee2 8. 1. 2012, 18:02 (UTC)
    3. interwiki syntaxe až na poslední řádek tabulky - je nejméně důležitá a nejméně pochopitelná pro nováčky
  6. strana 6
    1. ...dokumentování krás naší přírody... -> dokumentování naší přírody (krásy jsou otřepané klišé)
    2. ...památných stromech._Vaše pomoc... (podle všeho jsou v pdf dvě mezery místo jedné)
    3. Taktéž můžete sledovat -> Můžete rovněž sledovat
    4. "V případě zájmu naleznete více informací na české Wikipedii po zadání WikiProjekt Chráněná území do vyhledávacího políčka" - je i na straně 4
    5. Můžete nás kontaktovat taktéž emailem na adrese -> Můžete nás kontaktovat i emailem na adrese
    6. Leták připravil Chmee2 a Tlusťa -> Leták připravili wikipedisté Chmee2 a Tlusťa (přinejmenším ten plurál)
    7. Leták připravil Chmee2 a Tlusťa za finančního přispění občanského sdružení... -> Leták připravili wikipedisté Chmee2 a Tlusťa. Vydání finančně podpořilo občanské sdružení...
    8. Presentation_&_Outreach (přidat mezery)
  7. souhrnně
    1. typografické a sázecí chyby na vícero místech
      1. jednopísmenná slova na konci řádku
      2. velké rozpaly mezi slovy
      3. plovoucí obrázky zvětšit na výšku (tím pádem na šířku trochu oříznout), aby pokryly mezeru u posledních řádků
    2. pořád který, která, které - máme také jenž, jež, nějž, níž, něhož atd...
    3. licence a atribuce nejsoucí u obrázků jsou k ničemu, je třeba obrázky alespoň očíslovat nebo nějak jinak dát jasně na zřetel, který obrázek má kterého autora a licenci

Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 8. 1. 2012, 17:37 (UTC)

Můžeš to dát do textu? --Tlusťa 8. 1. 2012, 17:40 (UTC)

Proškrtával --Chmee2 8. 1. 2012, 18:06 (UTC)

Na páté stránce bych v příkladu externího odkazu smazal čárku za tou první adresou. Vypadá, jako by patřila do syntaxe. Na druhé stránce bych upravil větu "Hesla je možné doprovázet fotografiemi, video a audionahrávkami." na "Hesla je možné doprovázet fotografiemi, videem a audionahrávkami." - při zalomení na letáku to vypadá jako chyba. O větu dál přebývá slovo nabídnout nebo nabízet (podle toho, které dává větší smysl). Jinak super! --Honza chodec 8. 1. 2012, 19:29 (UTC)

Ahoj, nechceš to rovnou v textu opravit? Vůbec nejsem proti tomu :) a přijde mi snazší, když to opravujeme rovnou, než když to takto zpětně musí někdo dohledávat. --Chmee2 8. 1. 2012, 19:36 (UTC)
Opraveno až na tu první připomínku, ta čárka se vyskytuje jen v letáku ne v textu.--93.99.137.91 10. 1. 2012, 16:12 (UTC)

Myslím si, že tato podoba není pro lákání nových účastníků projktu CHU vhodná. Toto bych spíše odložil do brožury poskytující podrobné informace pro ty co se o tom chtějí dozvědět víc. Je sice hezké, že my Wikipedisté rádi editujeme, ale otázka je, jestli člověk rád čte. Ten leták má člověk zaujmout na první pohled - což si myslím hromada textu nedocílí. Spíše bych udělal jeden list, kde hlavní strana by byla hodně odlehčená a obsahovala spíše jakési slogany. Na druhé straně by pak bylo shrnutí (text) s odkazem na webovky projektu (kde si člověk může přečíst podrobnosti). Pokud má zaujmout, má člověka ta první strana praštit do očí, aby si řek jo todle je zajímavé to si vezmu. Pak si to někde doma prostuduje a ta druhá strana ho vede na web. Hromada textu na letáku má podle mého názoru daleko menší upoutávací efekt a supluje spíše jakousi brožurku. Aneb není nad stručnost!--Juandev 23. 1. 2012, 13:56 (UTC)

Ještě dodávám, že hlavní stránka typu logo, fotka, název a prázdné místo a stránky by mi dala tušit že nastane text. Osobně bych na hs vložil i nějaké krátké slogany, který by měli jasně říct o čem projekt je a třeba proč se do projektu zapojit (=k čemu to bude pro mě dobré abych se zapojil).--Juandev 23. 1. 2012, 14:09 (UTC)

Ta verze letáku z 22. 2. 2012, 11:00 je zamýšlena jako již finální k tisku?
Danny B. | diskuse | mail | přehled příspěvků | 26. 2. 2012, 12:15 (UTC)