Wikipedie:WikiProjekt Šablony odkazů na portály

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Někteří wikipedisté vytvořili projekt na nejlepší organizaci informací v článcích souvisejících s Šablony odkazů na portály. Tato stránka a její podstránky obsahují jejich doporučení v naději, že projekt získá pozornost ostatních wikipedistů. Projekt byl založen 7. září 2006. Pokud byste rádi pomohli, navštivte diskusní stránku a prohlédněte si příspěvky.

Ukončení projektu

Vzhledem na poslední vývoj portálových šablon a existenci výhradně šablony Šablona:Portály je existence tohoto projektu neaktuální až zbytečná. Navrhuji tedy tento projekt zastavit, zaarchivovat, nebo zrušit. --DeeMusil 25. 1. 2011, 22:22 (UTC)

Když se podívám na seznam účastníků, tak je tam jeden, a ten na své užiivatelské stránce píše, že na wikipedii již není. Takže, jak se uzavírá takový projekt? Nebo ho převedeme na destrukci dotyčných šablon?--Fafrin 6. 2. 2011, 13:07 (UTC)
Myslím, že většinu šablon ukončil už Danny B před námi. Možná tedy by stačilo projekt prostě smazat...
No, možná bych ho zatím spíš archivoval, to je ostatně docela důležitý precedens - co dělat s projekty, které pozbyly smyslu. Obrátil bych se v tomto ŽOKem na komunitu. Nicméně před tím bychom mohly změnit účel projektu právě na onu celkovou komplexní likvidaci šablon, ni?--Fafrin 7. 2. 2011, 15:07 (UTC)
Chtěl jsem se do toho pustit, celé jsem si to připravil a pak jsem zjistil, že už je to skoro hotovo. Takže to jen archivuji a označím pár kategorií a je to.--Fafrin 15. 2. 2011, 15:39 (UTC)

Rozsah

Tento WikiProjekt se snaží především nahradit stávající šablony odkazů na wikiportály za stejně vypadající, zato centrálně modifikovatelné jak na úrovni jednotlivých portálů, tak obecně.

Tento název dodá na funkčnosti; nezmění vzhled (mj. jeho změnu však velice zjednoduší).

Výsledek projektu zatím nebude vidět:

Předtím:

Související články obsahuje portál
Mona Lisa





Potom:

Související články obsahuje portál
Mona Lisa




Zjednoduší však práci na roky dopředu.

Účastníci

Struktura

Výhody:

  1. Jestliže se někdo (kdykoli) rozhodne změnit barvu, obrázek či název portálu, prostě změní šablonu {{Šablona:Portál Název portálu}}
Příklad ze života: Dne 21. února 2007 se Wikipedista:Frettie rozhodl zaměnit starou verzi třebíčské png vlajky v odkazu na portál Třebíče z Obrázek=Soubor:Trebic-vlajka.png za novou, svg a z commons vzešlou verzi Image:Flag of Trebic.svg. Trvalo mu to pár vteřin. S vyplňovanou šablonou (např. portál2), by mu to trvalo možná i několik hodin.
  1. Jestliže se někdo (muž z budoucnosti) po diskuzi rozhodne změnit koncepci {{Portál2}}, učiní tak a upraví tím vzhled všech odkazů na portály, jejichž barva, text i obrázek však zůstanou zachovány.
  2. Při vkládání nebudeme muset pokaždé vyplňovat barvu a obrázek, prostě se vloží šablona {{Portál Název portálu}}
    1. Výhody tohoto ukazuje např. {{Portál Jazyk}}, která funguje na podobném základě a je používána v mnohem větším počtu případů (257x oproti desítkám, často i nulám (!) šablon za pomocí portál2), než portály, které mají možnost používat jen portál a portál2.
    2. Až do nahrazení portál2 jednotlivými šablonami, měly šablony jazyk a literatura, tedy jen dvě šablony vytvořené jako první podle principu projektu dohromady víc tématických umístění než portál2 samotný. Před vytvořením samotné šablony Portál2 vznikly ještě jejich předchůdci (Portál Fytoenergetika a kompostárenství, Portál Balkán), podle nich pak byla vytvořená upravitelná verze známá z dneška.

Nevýhody:

  1. Pro začátek s tím bude dost práce.
  2. Zvětší se počet šablon na počet portálů

Prostředky a postup

  1. Čekání, dokud se neobjeví připomínky k průběhu a výsledkům projektu (do konce roku 2006). Stav: dočekáno (další připomínky směřujte do diskuze k projektu).
  2. Vytvoření pro každý portál šablonu ve formátu: {{Portál Název}} (pokud už neexistuje) vyplněním šablony {{Portál2}}. Stav: některé šablony založeny.
  3. Postupné nahrazení vyplněné {{Portál2}} odkazovacími šablonami jednotlivých portálů na celé wikipedii. Stav: plně nahrazeno.
  4. Vytvořit systém a seznam šablon s návodem na jejich jednoduché vytvoření a používání.

Realizace

V této fázi by se již ve jmenném prostoru článků na celé wikipedii neměl vyskytovat přímý odkaz na šablonu {{Portál2}}.

Zatím byly vytvořeny a nahrazeny tyto šablony:

{{Portál Brno}} {{Portál Třebíč}} {{Portál Ostrava}} {{Portál Matematika}} {{Portál Jazyk}} {{Portál literatura}} {{Portál Tramvajová doprava}} {{Portál Trolejbusová doprava}} {{Portál Doprava}} {{Portál Čína}} {{Portál Fytoenergetika a kompostárenství}} {{Portál Belgie}} {{Portál Balkán}} {{Portál Geografie}} {{Portál Hradec Králové}} {{Portál Hebraistika}} {{Portál Bible}}

Nevytvořené či do tématických článků nevložené šablony odkazů na portály

{{Portál Pivo}} {{Portál Letectví}} {{Portál Francie}}