Wikipedie:Svoboda panoramatu v Evropě 2015/Informace

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V Evropském parlamentu se právě projednává nová zpráva k autorskému právu, ze které vzejde nová legislativa.

Současný stav svobody panoramatu v Evropě.
     Ano, včetně uměleckých děl
     Ano jen pro budovy
     Ano pro nekomerční užití
     Ne
     Neznámý stav
Návrh výboru by přebarvil všechny země EU na červenou nebo žlutou barvu.

Zpráva europoslankyně Julie Redové navrhovala svobodu panoramatu pro celou Evropu. Navzdory všem snahám prosadit tuto záležitost členové Výboru pro právní záležitosti 16. června 2015 hlasovali pro dodatek č. 421, z pera Jean-Marie Cavady, který předložil omezení svobody panoramatu jen na nekomerční užití.

Pojmy „komerční“ a „nekomerční“ nejsou právně jasně definovány a takové rozlišení je na Internetu občas nemožné. Hnutí Wikimedia podporuje svobodu svých přispěvovatelů a chce zajistit, aby jeho vzdělávací materiály mohly být šířeny tak široce a efektivně, jak je to jen možné. Proto je obsah Wikipedie a dalších projektů nadace Wikimedia licencován tak, aby ho bylo možné používat i pro komerční účely.

Návrh přijatý Výborem pro právní záležitosti by v případě, že projde hlasováním v Evropském parlamentu i se zmíněným dodatkem, mohl vést k podstatnému omezení existující všeobecné svobody panoramatu ve většině členských států EU. Konečné slovo v této oblasti budou mít sice členské státy a Evropská komise, již nyní je však jisté, že se budou především řídit názorem Evropského parlamentu. A ten musí dát svobodě panoramatu zelenou.

Omezení svobody panoramatu v Evropě na nekomerční užití by šlo proti svobodě prosazované hnutím Wikimedia. Dotčené fotografie na projektu Wikimedia Commons budou porušovat autorské právo a mnoho z nich by proto muselo být smazáno.

Mluvíme o desítkách tisíc fotografií veřejných prostranství v Evropě. Je těžké jen odhadnout, kolik fotografií by muselo být z projektu Wikimedia Commons smazáno.

Čas jednat![editovat | editovat zdroj]

Teď je čas jednat! Kontaktujte svého europoslance – emailem, telefonicky nebo ho navštivte v Bruselu, Štrasburku nebo v jeho kanceláři v příslušném volebním obvodu, pokud můžete.

Go Jděte na Napište europoslancům na seznam europoslanců a kontaktujte je přímo.

Pokud Vám nejde napsat europoslanci, podepište se na http://www.petice24.com/svoboda_panoramatu_v_evrop_2015-wikipedia (petice ukončena, děkujeme za 185 podpisů)

Často kladené dotazy[editovat | editovat zdroj]

Co je svoboda panoramatu?
Svoboda panoramatu je konstrukce v autorském právu, která povoluje pořizování fotografií či videozáznamů nebo vytváření jiných odvozených děl (např. maleb) budov, a v některých případech také sochařských a dalších uměleckých děl, které jsou trvale umístěny na veřejném prostranství, umožňuje šíření těchto odvozenin a stanovuje, že takovéto jednání není porušením autorského práva. (Více →)
Které země EU v současnosti mají svobodu panoramatu?
Česká republika, Chorvatsko, Irsko, Kypr, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Slovensko, Spojené království, Španělsko a Švédsko. (Dánsko a Finsko jen pro budovy, ne pro umělecké předměty)
Které země EU v současnosti nemají svobodu panoramatu?
Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko a Řecko.
Které země EU v současnosti mají svobodu panoramatu jen pro nekomerční použití?
Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Slovinsko.
Kde mohu najít další informace?