Wikipedie:Potřebuji pomoc/Archiv2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Autorská práva

Chtěl bych v článku Behistunský nápis uvést malou ukázku podle překladu Otakara Klímy (samozřejmě s uvedením jeho jména). Je to porušení autorských práv? Otakar Klíma již zemřel, kniha je z roku 1977. Všiml jsem si, že v populárněvědných knihách se běžně citují např. překlady Livia, Kosmy atd., s uvedením jmen překladatelů. Poradí někdo? Jirka O.

Citace v přiměřeném rozsahu jsou podle autorského zákona přípustné. --Beren 19:23, 11. 3. 2005 (UTC)

Našel jsem na stránkách biskupství litoměřického galerii fotek Štěpána Trochty. Nikde na těch stránkách jsem nenašel ani zmínku o copyrightu, znamená to, že mohu některé z nich ve wikipedii použít a pokud ano, pod jakou licenci spadají?? Cinik 09:15, 4. 4. 2005 (UTC)

Ne, to rozhodně neznamená. Normální stav je, že je dílo chráněno. Pokud není uvedeno jinak, dílo nesmíte bez svolení autora využívat. Pro jinou licenci je třeba její explicitní uvedení. Jedinou výjimkou je, že dílu už vypršela majetková autorská práva a dílo je tedy volné. To nastává po 70 letech od smrti (posledního) autora. --Mormegil 10:26, 4. 4. 2005 (UTC)

Lze použít obálku knihy, nebo ji chrání autorská práva?? Cinik 07:44, 16. 5. 2005 (UTC)

Samozřejmě, že chrání – opakuji, že základní stav je, že všechno je chráněno. Aby něco chráněno nebylo, musíte mít nějaké explicitní zdůvodnění. --Mormegil 08:01, 16. 5. 2005 (UTC)
Autorská práva ji asi chrání. V knize bývá napsán autor obálky. Na en pro to mají šablonu na přijatelného užití. en:Template:Bookcover --Li-sung 08:02, 16. 5. 2005 (UTC)

Oficiální státní portréty

Dnes jsem nahrál portrét Ludvíka Svobody. Je to oficiální státní portrét, který byl určen pro školy, úřady, kanceláře ředitelů podniků a podobně. Jako licenci jsem použil {PD-CzechGov}. Chtěl bych požádat o Váš názor: Myslíte si, že se jedná o "úřední dílo" ve smyslu zákona 121/2000? Pokud by tomu tak bylo, mohl bych dodat další.

Druhý dotaz se týká opět oficiálních státních fotografií. Chtěl bych přidat obrázky Klementa Gottwalda, které jsem oscannoval ze zvlášního vydání časopisu "Československá armáda" z 26. března 1953. Zvláštní vydání bylo vytištěno k jeho státnímu pohřbu. V novinách nikde není uveden jejich autor, není tam uvedeno ani, že práva jsou vyhrazena, ani, že se fotografie mohou volně použít. Tehdy se na to asi nehledělo. Domníváte se, že použití těchto fotografií na wikipedii by bylo legální? --Aleš Tošovský 11:18, 15. 8. 2005 (UTC)

Z výčtu, který je uveden v šabloně PD-CzechGov, bych řekl, že oficiální fotka prezidenta do toho nespadá. Myslím ale, že by to šlo klasifikovat jako {{Promotional}} :-). (Nebo nějaké jiné fair use, každopádně myslím, že ty fotky tu určitě užití najdou, a pokud do popisu přidáte, že jste je oscanoval z toho časopisu, kde nebylo nic uvedeno, sotva Vám kdo může co vytýkat.) --che 13:50, 15. 8. 2005 (UTC)
Souhlasím, že vyloženě PD to skoro určitě není, zařadil bych to do Promotional. --Mormegil 17:03, 15. 8. 2005 (UTC)

Problém ve Firefox

To není jediná chyba na mém počítači v souvislosti s Wikipedií. Např. při otevírání hesla plzák španělský na stránce měkkýši se objevila tato chyba Soubor:Chyba_Firefox.png. Tato chyba se mi může občas objevit při otevírání jakéhokoliv hesla. --snek01 21:59, 1. 5. 2005 (UTC)

To je vskutku zajímavé, nic podobného se mi, pokud vím, nestalo. Nemůže být problém v nějaké proxy? --Mormegil 07:09, 3. 5. 2005 (UTC)

Já nevím co to je proxy. Mám bezdrátové připojení k internetu. Další chyba je také na Wikipedie:Pod lípou#Operace bughunt: Hledá se pokusný králík --snek01 21:04, 5. 5. 2005 (UTC)

ten právě nahraný screenshot (měkýši a plzák španělský) jsem dosud u sebe v životě neviděl, i když mi systém dělá stále různé blbiny. Mám Win XP, do internetu lezu přes IE 6. -jkb- 19:55, 7. 5. 2005 (UTC)
Dodatek: oním právě nahraným skrínšotem jsem měl na mysli soubor Soubor:Chyba Firefox.png; jo, když otevřu stránku plzák španělský, tak se mi v taxoboxu objeví přirozeně {{{titulek}}}, protože v šabloně někdo opomenul onen soubor uvést; to se mi už stalo i když jsem onoho plzáka otevíral jinak. -jkb- 20:12, 7. 5. 2005 (UTC)
Je to zřejmě způsobeno nesprávným MIME. S každým souborem, který server posílá klientovi, posílá také MIME - informaci, co soubor obsahuje. Na tom screenshotu je to to application/octet-stream. Spravne by tam mělo být asi text/html (v případě, že se pokoušíte otevřít html stránku).
Takže problém může být:
  1. na serveru (to asi ne, to by se dělo více lidem),
  2. u klienta (třeba tím, že se Vám špatně chová prohlížeč, třeba pod vlivem nějakého viru), nebo
  3. na proxy - počítače, který často stojí uprostřed spojení klienta a serveru. Nemusíte o něm ani vědět. Proxy používá snad každý slušný provider. Podobně jako Mormegil, tady bych asi viděl jádro pudla. Jestli se Vám to stává i na jiných stránkách, častěji a jste si jistý, že není nic špatného s Vaším prohlížečem, kontaktujte providera. --Miraceti 22:32, 7. 5. 2005 (UTC)
Hmm. Může to být samozřejmě i chyba prohlížeče Firefox. Hledal jsem na netu, zda má někdo podobné problémy [1] a ještě několik dalších. Na všech místech reší stejný problém. Chyba se projevuje pouze u Firefox. Stejná stránka se vždy na IE zobrazí korektně. -- Pastorius 23:28, 7. 5. 2005 (UTC)
To, co ten článek popisuje, není chyba Firefoxu, ale špatné nastavení serveru, při kterém se Firefox chová správně a IE nesprávně; ale to je detail, nerad bych tady rozviřoval válku prohlížečů. :-)
Jde o to, že primárním problémem je, jak už zmínil Miraceti, proč dostává Snek01 některé články s MIME typem application/octet-stream. Jelikož se to AFAIK nikomu jinému neděje, nemyslím, že by problém byl na serveru. Pro začátek by to chtělo zjistit, jestli nějakou proxy používáte. Podívejte se do Nástroje/Možnosti/Obecné/Nastavení připojení, jestli máte zapnuté přímé připojení k síti, nebo nějaký proxy server. Pokud máte nějaký proxy server, zkuste na chvíli přepnout na přímé připojení k síti, jestli to náhodou nepůjde (záleží na způsobu vašeho připojení, jestli máte proxy povinnou), pokud ano, bude problém v proxy. Jinak těžko radit, přinejmenším by to chtělo zjistit hlavičky, které vám přijdou, jenže na to by byly potřeba další nástroje (a hlavně, pokud se to děje jenom náhodně, je to problém zkoušet).
--Mormegil 09:27, 9. 5. 2005 (UTC)
Mno pozor na to, ze provider muze pouzivat transparentni proxy, kterou normalni clovek nepozna. Jedine podle toho ze ma vpodstate jinou venkovni ip adresu pri pristupu na web, nez ma normalne (za podminky ze ma prirazenu venkovni ip od providera). U nas ve firme zakaznikum vubec proxy nenastavujeme, pouze zapiname/vypiname trans. proxy v iptables na nasem routeru pres informacni system. --Onovy 09:42, 12. 5. 2005 (UTC)

Nastavení připojení je v pořádku. Mám tam přímé připojení k síti.

Podle anglických diskuzních fór [2] je třeba změnit HTTP 1.1 na HTTP 1.0. Doporučují to změnit takto: - cituji: „Edit\Preferences\Advanced\HTTP Networking and select "HTTP 1.0" instead of "HTTP 1.1".“ - ale já jsem to nenašel. --snek01 19:40, 9. 5. 2005 (UTC)

Pokud to nemůžete najít v okýnkách, zadejte do adresního řádku about:config, najděte řádek network.http.version (můžete si pomoci tím, že do filtru zadáte třeba http) a na 1.0 to změňte přímo tam. (Podotýkám, že já mám ve Firefoxu nastaveno 1.1 a Wikipedie mi funguje v pohodě; to ovšem nemusí nic znamenat, záleží na konkrétních podmínkách vašeho připojení.) --Mormegil 20:33, 9. 5. 2005 (UTC)
Jenom doplňuji, že změna HTTP 1.1 na HTTP 1.0 nepomůže. (Kompletní přeinstalace Firefoxu snad pomůže, o výsledku budu informovat.) --snek01 22:06, 22. 5. 2005 (UTC)

Problém byl pravděpodobně vyřešen novou verzí Wikipedie, která se objevila na začátku července 2005. Už se u mě chyba neobjevuje a to jsem ani neaktualizoval Firefox. --snek01 13:10, 26. 7. 2005 (UTC)

neaktuální stránka Odkazuje sem

Jak často se atualizuje cache u stránky Odkazuje sem? Zjitil jsem, že když je odkaz v šabloně, tak se (logicky) zahrnují stránky obsaující odkazující se šablonu, ale ve výpisu jsou stále i když šablona již na stránky neodkazuje. Jde nějakým elegantním způsobem udržet aktuálnost této speciání stránky? Dost by to zrychlilo kontrolu/úpravu odkazů. PaD 13:07, 12. 5. 2005 (UTC)

Stránka „Odkazuje sem“ se servíruje z živé databáze, bez dalšího cacheování.
Problém je v tom, že změna šablony nezpůsobuje aktualizaci databáze odkazů u stránek, které tuto šablonu obsahují. Je třeba všechno takové stránky aktualizovat (stačí dát editovat a „uložit změny“ bez provedení jediné změny), nebo prostě počkat na jejich první aktualizaci při jiné editaci. (Viz bugzilla:939.) --Mormegil 13:28, 12. 5. 2005 (UTC)

arbština a ruština se nezobrazuje pokud je psána tučně

DD, pokud je arabština napsána tučně, zobrazí se mi jako čtverečky, nebo je psána přes text, pokud je psána normálním písmem zobrazí se mi normálně, to samé se mi děje i u jiných písem než je latinka, chtěl bych vědět zda se to děje pouze mě, nebo zda je to nějaký známý problém - např. Jásir Arafat (pokud zruším tučné písmo náhled se zobrazí správně, pokud ho zase zavedu náhled je špatně), zkoušel jsem to v konqueroru, mozille. Děkuji za Váš čas při vyzkoušení Vrba 18:10, 12. 5. 2005 (UTC)

Jásir Arafat - Já to vidim normálně (teda myslim si to - arabsky neumim :)) --Li-sung 18:36, 12. 5. 2005 (UTC)
Pravděpodobně nemáte v operačním systému nainstalovaný patřičný font. --Beren 20:13, 12. 5. 2005 (UTC)

Nevím, jak to s fonty přesně je, ale myslel jsem, že pokud mám normální písmo, mám i tučné. Každopádně to tím není, protože pokud zajedu na arabskou/ruskou wikipedii vidím tučná písmenka dobře, na aj a de také dobře, pouze na české je nevidím - resp. vidím čtverečky, No pokud je to pouze můj problém je to jedno, já si to nějak vyřeším, obával jsem se, zda se nejedná o nějakou chybičku. Děkuji Vrba 21:37, 12. 5. 2005 (UTC)

Je to tím, že chybějí fonty. Některé prohlížeče (třeba Firefox) používají různé (byť třeba velmi podobné) fonty pro stránky v různých jazycích, což může pak dělat bordel, když je na stránce i text v jiném jazyce. --Miraceti 16:22, 28. 11. 2005 (UTC)

Pískoviště pro šablony

Exituje někde nějaký prostor, kde by fungovala šablonová syntaxe, když bych chtěl dělat pokusy s parametrickými šablonami a podšablonami? Teď kdybych chtěl něco takového vyzkoušet, tak musím založit šablonu, kterou pak pravděpodobně někdo bude muset smazat... Nestálo by za úvahu vytvořit pískoviště i pro šablony? PaD 08:55, 13. 5. 2005 (UTC)

Nejsem si jist, jestli rozumím otázce. Na zkoušení existuje Šablona:Test. Žádný způsob, jak šablony testovat, aniž by bylo potřeba je vytvořit a uložit, bohužel neexistuje (a ani si moc neumím představit, jak by to mělo fungovat). Když vyrábím nějakou komplikovanou šablonu, tak si to zkouším na lokální instalaci MediaWiki, ale chápu, že to není zrovna univerzální rada. ;-) --Mormegil 08:59, 13. 5. 2005 (UTC)
Pro mě celkem univerzální odpvěď. Ale takhle těžko budu moci napsat ostatním aby se na to podívali a případně poupravili. PS: Už jsem si jí nainstaloval... PaD 09:31, 13. 5. 2005 (UTC)

Psaní jmen

Chtěl jsem se zeptat, jak by se měla psát jména. Měly by se používat v příjmeních kapitálky?

Když jsem hledal nějaký příklad, všiml jsem si v článku Svatá Lucie že v infoboxu jsou z části anglicky psané údaje - královna ELIZABETH II (od 6. února 1952), zastupuje generální guvernér Dame Pearlette LOUISY (od September 1997) a to není zrovna jedniý případ. PaD 07:13, 20. 5. 2005 (UTC)

Neměly, v češtině to není zvykem, v české wikipedii lze podobné příklady najít zejména u příspěvků od esperantistů. --Beren 07:17, 20. 5. 2005 (UTC)
Souhlas, jenom puntíčkářská typografická terminologická poznámka: kapitálky nejsou verzálky (majuskule), kapitálky vypadají například takhle: Elizabeth II. --Mormegil 07:40, 20. 5. 2005 (UTC)

Blason

Jeký je vztah blasonu (slovní popis erbu) k autorskému právu? Je to literární dílo v public domain, může se přejímat bez uvedení zdroje (když jde o pouhý popis), citovat a nebo se na wikipedii nemůže objevit? PaD 10:57, 21. 5. 2005 (UTC)

Nejsem si jist, myslim, že je to volné dílo - tedy, není to tak dlouho co jsem něco potřeboval opsat a to volné bylo. Nicméně zeptejte se na cghsp@email.cz tj. Česká gen. a heraldická spol. tam to budou vědět přesněji. Vrba 11:35, 21. 5. 2005 (UTC)
Dotaz odeslán PaD 11:50, 21. 5. 2005 (UTC)
Protože se mě na to již ptal Vrba, tak to píši ještě sem. Na dotaz nepřišla žádná odpověď ;-( PaD 14:22, 3. 6. 2005 (UTC)

Jak vložit zajímavost?

Jak mohu vložit zajímavost na hlavní straně české Wikipedie? Děkuji

Vložte návrh na Wikipedie:Zajímavosti/Návrhy. --Li-sung 15:43, 2. 6. 2005 (UTC)

zprovoznění kategorie Narození 1929

Pokoušela jsem se článek Milan Kundera přiřadit do kategorie Narození 1929 a tato kategorie ještě zřejmě neexistuje. Dívala jsem se jak je vytvořena kategorie Narození 1914 a pokusila se ji vytvořit podle tohoto vzoru (Kategorie:Narození 20. století|29), ale stále to nefunguje (ten odkaz je stále červený) - prosím kdyby s tím pomohl někdo trochu zkušenější než já. --Eva 09:03, 8. 6. 2005 (UTC)

Mně to funguje, možná pomůže reload ve vašem prohlížeči. --Beren 09:06, 8. 6. 2005 (UTC)
Problém byl v tom že kategorie se změnila až po vytvoření článku, pro aktualizaci stačí článek otevřít a s nějakou minimální změnou uložit. To jsem provedl a už by to mělo být v pořádku. --Parkis 09:12, 8. 6. 2005 (UTC)
Díky za pomoc.

s pozdravem

dobre rano pratele,

dostal jsem se do situace, kde bych potreboval mensi radu.

veta:

"dekujeme a jsme se srdecnym pozdrave"

je gramaticky spravne?

diky moc za pomoc

zdenek

Nevím, ale pokud to nevyřešíte, pošlete email na jazykovou poradnu poradna@ujc.cas.cz . Viz také Wikipedie:Pravopisné rady --snek01 10:55, 30. 6. 2005 (UTC)

IMHO neni. Vrba 19:10, 30. 6. 2005 (UTC)


změna obrázků v taxoboxech

Proč došlo ke zborcení obrázků v tyxoboxech některých druhů ptáků například u bekasina otavní, havran polní, rákosník proužkovaný, vrabec polní ...--Zp 4. 7. 2005 07:20 (UTC)

Změna username

Mohu poprosit o změnu username z Adamhauner na Adam Hauner? --Adamhauner 04:46, 11. 7. 2005 (UTC)

Provedeno. Nezapomeňte se nyní přihlašovat pod novým uživatelským jménem. --Mormegil 07:48, 11. 7. 2005 (UTC)

A proč ne prostě AHA? :-) --slady 22:40, 11. 7. 2005 (UTC)

Problém s vyhledáváním

Založil jsem začátek stránky Hnutí Brontosaurus a když ho chci vyhledat (zkouším do boxu zadat Brontosaurus), tak se mi nic nenajde. Dělám někde chybu? Dále hledám kategorii Neziskové organizace. Existuje taková, nebo ji mám (zkusit) založit? --14:01, 20. 7. 2005 (UTC)

odkaz na Kategorie:Neziskové organizace je v tom článku hnutí b... Jinak s hledáním já mám taky problémy --Li-sung 14:07, 20. 7. 2005 (UTC)

Inu, když se stránka jmenuje Hnutí Brontosaurus, tak se nejmenuje Brontosaurus.
Pojem neziskové organizace je nesprávný, vizte spolek. Kategorii ruším a zařazuji správně.
-- Vít Zvánovec 14:31, 20. 7. 2005 (UTC)
Postup vyhledávání: zadal jsem slovo Brontosasurus a stiskl Hledání. Očekávám (naivně?), že dostanu seznam článků, které mají slovo Brontosaurus v nadpisu nebo v textu. Je chyba v mém očekávání (prosím o vysvětlení proč, asi nejsem jediný), nebo je problém v indexaci článků?
Domnívám se, že termín Neziskové organizace je mnohem používanější a výstižnější, nevím o žádné NNO, která o sobě prohlašuje, že je spolek. (viz. např Děti Země, Hnutí Duha.) Termín spolek má v dnešní době poněkud pejorativní nádech. --Veros 18:08, 20. 7. 2005 (UTC)
Vyhledáváč zřejmě druhé slovo v názvu nepovažuje za důležité.
Je sice používaný, to však nic nemění na tom, že je nesprávný. Spolky zisk tvoří, jen jej nesmí rozdělovat. Spolek nemá pejorativní nádech, stejně jako ho nemá např. starosta. Nový zákon bude hovořit spolcích, vizte [3]. -- Vít Zvánovec 19:05, 20. 7. 2005 (UTC)
Ad vyhledávání: čekal bych že pokud se ve stránce slovo Brontosaurus vyskytuje (není jenom v nadpise), dostanu ho alespoň při vyhledávání. Je to chyba nebo zamýšlená vlastnost. Přikláním se k variantě chyba, myslím, že to je na nahlášení vývojářům MediaWiki? Kam se to má ohlásit?
Zde: [4]. Je ale možné, že jde jen o pozdní indexaci. -- Vít Zvánovec 10:20, 22. 7. 2005 (UTC)
Ad spolky: Budiž, do neziskového sektoru tedy patří spolky, a nikoliv neziskové organizace. Současný stav s redirektem je asi pochopitelný. --Veros 10:14, 22. 7. 2005 (UTC)

Dle mého pozorování u nových článku nějakou dobu trvá než se zaindexují a lze je vyhledat. --Li-sung 10:18, 22. 7. 2005 (UTC)

OK - myslel jsem, že téměř 14 dní by mohlo stačit, ale ještě chvilku počkám. --Veros 11:07, 22. 7. 2005 (UTC)

Přejímání článků z cizojazyčných Wikipedíí

Je možné převzít článek například z anglické Wikipedie a přeložit ho? Některé příspěvky na cizojazyčných verzích WP by za to určitě stály, otázka je, jak je to s autorskými právy na jednotlivé verze, zda to není proti etice Wikipedie a jestli se neklade důraz na originalitu.

Za odpovědi děkuji... Lamanai

Texty z cizojazyčných wikipedii je vhodné překládat. Obrázky z cizojazyčných wikipedií taky. Nepřekládat vše automaticky ale s rozumem, např. na jihoafrické wikipedii asi budou např. speciality afrického školství, které přímo přeložené na naši wikipedii do hesla školství asi moc nemá smysl - nebo pro to založit samostatné heslo. --snek01 13:15, 26. 7. 2005 (UTC)

Wiki editor

Nevím, zda se to sem zrovna hodí, ale byl bych rád, kdyby mi někdo mohl pomoci. Chtěl bych vytvořit vlastní stránky technologií wiki, ale nevím, kde mám sehnat nějaký software nebo cokoli jiného.

Pokud vám vyhovuje vzhled a funkčnost Wikipedie, můžete použít stejný software (MediaWiki), na kterém běží. Je to svobodný software pod licencí GNU GPL, odkaz na domácí stránky je dole na každé stránce Wikipedie – http://www.mediawiki.org/. --Mormegil 19:54, 2. 8. 2005 (UTC)


Seznam aktivních wikipedistů

Zajímalo by mne, zda je někde k dizpozici stránka, která by ukazovala seznam právě přihlášených wikipedistů. Zatím jsem na nic podobného nenarazil a někdy by to mohlo docela pomoci. (Vím-li, že je někdo online, mám větší jistotu, že mi odpoví v diskuzi etc.)
Děkuji za odpověď --Lopaka 11:00, 15. 8. 2005 (UTC)

To není, protože si může každý zapnout trvalé přihlášení, takže se vůbec neodhlašuje. Jinak samozřejmě sledujte Poslední změny a tam jsou aktivní lidé co předchvílí něco editovali.
--Li-sung 11:06, 15. 8. 2005 (UTC)

Nejrychlejší komunikace je IRC kanálem, pokud máte nainstalovaného klienta. Jeden kanál je určen k chatování, jmenuje se #cs.wikipedia na serveru irc.freenode.net. Druhý jen zobrazuje poslední změny, jmenuje se stejně a je na serveru irc.wikimedia.org.
 Egg 16:26, 16. 8. 2005 (UTC)

Ještě jedna věc. Trvalé přihlášení si mohu zapnout, ale zajímalo by mne, jak vlastně funguje. Je vázané na IP adresu? Mě se ta má občas mění a nerad bych, aby to dělalo problémy. Zkrátka bych rád věděl, jak trvalé přihlášení funguje. Prostě se jednou přihlásím, zaškrtnu tuto možnost a od té doby už vždy když otevřu českou wiki, tak budu přihlášen? Mnoho děkuji za odpověď --Lopaka 20:18, 26. 8. 2005 (UTC)

Podle me je vázaná na sušenky (cookies) a s ip to nemá moc co dělat, ale mohu se mýlit. --Li-sung 20:19, 26. 8. 2005 (UTC)
Opravdu je to vazane na cookies prohlizece --Zirland 20:24, 26. 8. 2005 (UTC)

Navigační lišta

Bylo by možné vytvořit pro českou Wikipedii stejně fungující navigační lištu jakou má německá Wiki?

S možností sbalit-rozbalit by sbalená lišta nezabírala tolik místa. Zkoušela jsem zkopírovat zdroj - ale to mi nefungovalo (nojo, halt nejsem programátor :-) ). Šlo by s tím něco udělat? Díky --Nellinka 16:12, 15. 8. 2005 (UTC)

MediaWiki

Navrhnul jsem nějaké úpravy v rozhraní. Je to vidět v posledních změnách omezených ten prostor [5], tak prosím nějakého spávce, aby se s tím popral. --Li-sung 16:07, 16. 8. 2005 (UTC)

Wikipedie na mobilech a PDA

Existují i mobilní stránky Wikipedie (pro PDA či smartphone)?

Pokud jde o off-line prohlížení, vím jenom o en:Wikipedia:TomeRaider database, taky se někde debatovalo o převodu Wikipedie do .dict formátu, ale nevím, jak to pokročilo. Jelikož ovšem PDA ani nic podobného nepoužívám, nejsem nijak zvlášť informován. --Mormegil 12:31, 22. 8. 2005 (UTC)
A zcela náhodou o tom právě vyšel článek v Softwarových novináchClick! – na webu mají ovšem jen nadpis, časopis byste si musel koupit. --Mormegil 07:43, 23. 8. 2005 (UTC)
V mém starším MT (Siemens C65) lze Wikipedii prohlížet pomocí prohlížeče Opera Mini. Je zapotřebí aby MT podporoval J2ME.--Lovecz 14:08, 26. 10. 2005 (UTC)

Belief vs. faith

Překládám článek en:Creationism a narazil jsem na problém, který už kdosi kdesi řešil. Čeština má pro belief a faith jediný výraz víra, ale mezi těmito slovy existuje významový rozdíl, který je někdy podstatný. Chápu ho zhruba tak, že belief je prostě přesvědčení, že něco je pravda (od slove believe, věřit), zatímco faith obsahuje navíc hlubší až citový vztah k tématu, většinou označující nezlomnou náboženskou víru. Rozumím tomu správně? Například Many who hold "creation" beliefs consider such belief to be a part of religious faith.. jsem přeložil jako Mnozí lidé věřící ve „stvoření“ považují toto přesvědčení za součást náboženské víry... Uvítal bych Vaše náměty, jak v českém textu tyto významy odlišovat třeba opisy apod., protože se to zřejmě bude týkat většího počtu článků. Mimochodem úvodní věta článku víra je podivná, nejde přeci jen o nadpřirozené jevy. Bylo by dobré zahrnout do článku pár slov právě o nuanci belief vs. faith, já mám dojem, že se tam význam belief vůbec neuvažuje. -- Egg 00:11, 23. 8. 2005 (UTC)

Pane kolego, snad to pomůže. Přikládám význam těchto slov prodle exfordského výkladového slovníku:

belief noun
  1. ~ (in sth/sb) a strong feeling that sth/sb exists or is true; confidence that sth/sb is good or right
  2. ~ (that … ) an opinion about sth; sth that you think is true
  3. something that you believe, especially as part of your religion

compare DISBELIEF, UNBELIEF

IDIOMS 
beyond belief (in a way that is) too great, difficult, etc. to be believed
faith noun
  1. ~ (in sb/sth) trust in sb’s ability or knowledge; trust that sb/sth will do what has been promised
  2. strong religious belief
  3. a particular religion
  4. (good ~) the intention to do sth right
break / keep faith with sb to break/keep a promise that you have made to sb; to stop/continue being loyal to sb
in bad faith knowing that what you are doing is wrong
in good faith believing that what you are doing is right; believing that sth is correct


-- Pastorius 06:43, 23. 8. 2005 (UTC)

Podívejte se na Diskuse:Ateismus#NPOV a Ateismus#Je atheismus víra? -- Vít Zvánovec 07:44, 23. 8. 2005 (UTC)
(Pozn: Proč krást cizí, když máme vlastní? – Viz wikt:en:belief, wikt:en:faith. ;-) ) --Mormegil 07:46, 23. 8. 2005 (UTC)
Protože je to tam nepřesně a v rozporu např. s Merriam-Webster a OED. -- Vít Zvánovec 08:57, 23. 8. 2005 (UTC)

Obrázky z cizojazyčné wiki

Existuje nějaký standardní postup na použití obrázku z cizojazyčné wiki? (Mám na mysli nějaký wiki postup.) Nebo je třeba obrázek např. z anglické wiki stáhnout a až potom uploadnout na českou? --Tomash 17:30, 4. 9. 2005 (UTC)

Obrázek také může být na commons pak ho lze použít stejně jako obrázek tady uložený. Pokud je jen na enwiki měl by se nahrát buď na commons jen jestli má svoboudou licenci, nebo sem. --Li-sung 17:32, 4. 9. 2005 (UTC)
Nemožnost použití přímo obrázku z Wikipedie v jiném jazyku je už dlouho pro vývojáře požadovaná věc. Proto byla zřízena Wikipedie Commons, z té mohou tahat Wikipedie ve všech jazycích. Potíž je, že se na ní mohou umisťovat jen obrázky s opravdu free licencí. (Například když vyfotíte obal nějakého hudebního cédéčka, je chráněn Copyrightem, takže nemůže jít na Commons.)
Často se tedy stává, že na různých Wikipediích je obrázek, který není na Commons. Pokud někdy budete kopírovat obrázek z jiné jazykové verze, který není na Commons, uveďte prosím i zdroj. Může to v budoucnu ušetřit práci. Děkuji! :-) --slady 09:14, 7. 9. 2005 (UTC)


Co se stalo s wiki

v poslední chníli mi při editaci stránky zmizela nabídka na vložení znaků z jiných abeced. Nevíte co se stalo? Rovněž tak při zakládání nových člýnku se neobjení nabídka vytvořit nový článek--Zp 17:55, 7. 9. 2005 (UTC)

Ano, stejný problém. Buééé, vraťte mi moje závorky a znamínka... Miaow Miaow 18:02, 7. 9. 2005 (UTC)
Tak edituji si tuto stránku a ty znaky, co tam dříve byly, jsou tam stejně nepřehledně i nyní. -jkb- 18:48, 7. 9. 2005 (UTC)
Vypadá, že už to zase peče, sláva. :-) Miaow Miaow 18:51, 7. 9. 2005 (UTC)

Námět pro právní historiky

V česky psané právněhistorické literatuře jsem dosud nenašel dílo, souhrnně pojednávající o vývoji právního postavení otroků.

Dovoluji si položit otázku, zda by některý právní historik měl zájem zpracovat pro Wikipedii toto téma. Věřím, že nejsem jediný, kdo by si toto pojednání rád přečetl.

Děkuji předem za laskavé uvážení mé svrchupsané otázky.

Záloha článků

Zajímalo by mne, jakým způsobem je wikipedie zálohována, jestli vůbec. Jak by se řešila například nějaká technická závada, která by poškodila disky, na kterých wiki normáně běží? Zajímá mne to proto, že bych rád věděl, zda má cenu si zálohovat své příspěvky na vlastním počítači nebo je to zbytečné. Děkuji za odpověď --Lopaka 14:31, 14. 9. 2005 (UTC)

To bych dělal už proto, abych na frekventovaných stránkách nemusel mou verzi hledat v přecpané historii.... Na tu první odtázku přesnou odpověď ale neznám, něco tam je. -jkb- 14:39, 14. 9. 2005 (UTC)
Samotná databáze má kopie na šesti dalších serverech, každý přitom běží na zálohovaném diskovém poli. Technická závada tudíž problém není. V případě opravdu podstatného problému (atomová bamba shozená na datacentrum) snad mají čerstvou zálohu na jiném místě. Pokud ne, tak by se stav databáze vrátil nejspíš tak na zveřejnění posledního dumpu dat (ty si může každý stáhnot na [6]). --che 16:09, 14. 9. 2005 (UTC)
Podrobnosti o hardware viz m:Wikimedia servers. Jinak ale zálohu článků, na kterých právě pracujete, doporučuji, i přes zabezpečení se sice zřídkakdy, ale přesto stává, že celá Wikipedie na několik dnů vypadne. Uchovávat své měsíce staré články je naproti tomu nejspíš zbytečné, kvůli existenci dumpů jsou zabezpečeny před ztrátou velmi dobře. --Beren 16:25, 14. 9. 2005 (UTC)
Pokud je mně známo, tak se zálohuje SQL dumpem a zálohy se (nevím jak často) tahají k někomu z MediaWiki domů na jeho server doma. Takže si myslím, že i pád atomové bomby na nějaký stát by to moc neohrozil :)) --Onovy 18:53, 14. 9. 2005 (UTC)

Látka a textil vůbec

Prosím kolegy o vyjádření v Diskuse:Látka (textil), aby bylo možno s jistotou dávat interwiki a aby případně nebyly zaměňovány ne zcela významově totožné pojmy. Miaow Miaow 22:24, 27. 9. 2005 (UTC)

Autorská práva k portrétu osobnosti

Mám prosbu. Rád bych vložil ke článku o archeologovi a krasovém badateli Karlu Absolonovi fotografii s jeho portrétem. Pokud si odmyslím fotografii z jeho 20 let (která by asi už měla být volná, třebaže je v knize z roku 1970), rád bych spíše použil jeho známější portrét z knihy z r.1981, který je z r. 1960, u nějž je v knize uvedeno "z archívu V. Absolonové". Nemám představu, jakou právní ochranu má taková fotografie (podotýkám, že identická fotografie se vyskytuje na inetu několikrát, mj. na stranách Moravského zemského muzea). Lze ji použít pro Wiki nebo ne? Děkuji --Tomík 19:02, 28. 9. 2005 (UTC)

Vypršení majetkových autorských práv hodně závisí na tom, kdo je autorem dané fotografie. K uvolnění díla stejně ale uběhlo příliš málo času (ještě neuběhlo ani 70 let od zhotovení díla), proto (a také kvůli nedostatku informací) je určitě nejlepší požádat o souhlas žijící příbuzné Karla Absolona. Neměl by to být pouze souhlas s poskytnutím fotografie Wikipedii (to bychom si příliš nepomohli - viz Šablona:Permission), je potřeba požádat o uvolnění pod některou ze svobodných licencí - viz Wikipedie:Popisky licence souborů (při dotazu je nejlepší nějakou licenci přímo nabídnout, třeba GFDL). Pokud by se ani po seriózní snaze nepodařilo příbuzné kontaktovat, je potřeba tuto snahu zdokumentovat a prozatím užít licence fair use (postup viz Wikipedie:Fair use). --Beren 20:43, 28. 9. 2005 (UTC)

Autorská práva a citace

Je možné citovat z českého překladu Koránu některé verše? Případně celé súry? A je možné takto de facto opsat celý Korán do jednotlivých hesel? Kde je hranice mezi citátem a opsáním?--Jilm 14:20, 15. 10. 2005 (UTC)

Autorský zákon § 31 odst. a)

Do práva autorského nezasahuje ten, kdo cituje ve svém díle v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů. (zvýrazněno mnou)

Takže tak můžete činit v míře, kterou dokážete odůvodnit. Pokud budete provádět rozbor veršů koránu a určité části textu (citovat je pak vhodné z více než jen jednoho překladu) dokážete fundovaně rozebrat a vytvořit kolem nich článek, který budu mít výrazně vyšší rozsah a hodnotu než pouhý citovaný text, pak si umím představit, že podobné užití by šlo dobře odůvodnit, i když by se v součtu celého souhrnu článků nacházela významná část původního překladu. V takovém případě je ale potřeba citacemi šetřit a necitovat to, co v článku nezbytně nutně mít nepotřebujete. --Beren 15:17, 15. 10. 2005 (UTC)

Já se domnívám, že co se koránu týká, tam je držitelem autorských práv Alláh nebo archanděl Gabriel. -- Pastorius 16:54, 15. 10. 2005 (UTC)

Což se s největší pravděpodobností netýká českého překladu... --Li-sung 17:04, 15. 10. 2005 (UTC)
On je celý český překlad vystaven na stránkách nějaké české islámské náboženské obce, nicméně tam to pravděpodobně je zkrátka proto, že se nikoho neptali. Ale doufám tedy, že je to, v tomto případě, košer, tu formulaci zákona jsem neznal a na této stránce jej přehlédl. Teď si na to ještě najít čas. :-) --Jilm 18:04, 15. 10. 2005 (UTC)

jak vytisknout stránku?

Ve většině prohlížečů Soubor - Tisk (File - Print), nebo je problém v něčem jiném? --Radouch 17:23, 16. 10. 2005 (UTC)

prosím o pomoc

Dobrý den, byl by někdo tak laskav a pomohl mi přeložit jeden citát? "Amor ut lacrima:oculis oritur , in pectus cadit......" Strašně moc by mi to pomohlo, předem Vám všem kdo mi pomohou děkuji. Janeček Vladimír email: janecekvladimir@seznam.cz

"Jak slza je láska: v oku vzniká, k srdci proniká." --Zirland 10:16, 24. 10. 2005 (UTC)
Ahojte, nalezeni latinskeho zneni mi pouhym prekopirovanim do googlu trvalo odhadem 10-15 sekund a rozhodne to nepovazuju za genialni cin. Tato stranka neni urcena k zodpovidani dotazu verejnosti. POVINNE se podivejte na tento obrazek:
http://img.photobucket.com/albums/v329/danarian/bart_google.jpg
--Nolanus 10:22, 24. 10. 2005 (UTC)

Ztracený

Ztratilo se logo Wikimedia Commons. Z článku Wikimedia Commons, ale i z hlavní strany. Je to přechodný důsledek nějaké plánované změny, nebo je možné nalinkovat soubor z Commons, případně nahrát třeba obrázek en:Image:Commons without text-35px.png? Jestli se ztratil omylem, nešel by zamknout (This image is protected from modification because it is used on the Main Page)? --Aleš Tošovský 13:41, 24. 10. 2005 (UTC)

Jo vidíme kolego, on občas někdo reaguje trošku brutálně hned, to se vyřeší. -jkb- 13:50, 24. 10. 2005 (UTC)

Kdo je autorem webovych stranek?

Ahoj, jmenuju se Hanka a pouzivam stranky Wikipedie. Muj dotaz je: Kdo je autorem webovych stranek. Musim to totiz napsat do bibliografie k eseji... Diky

Jak autorem webových stránek? viz Wikipedie --Li-sung 19:54, 2. 11. 2005 (UTC)
Jestli Vám jde o obsah jednotlivých článků, tak ti jsou uvedeni u každého článku na záložce "historie" těsně nad nadpisem článku. Co se týče technické stránky, tedy systému, tak Wikipedie běží na systému MediaWiki (viz http://www.mediawiki.org, http://www.mediawiki.org/wiki/Development, a http://meta.wikimedia.org/wiki/Developers). A pokud se týče myšlenky takovéto encyklopedie ve stylu "národ sobě", tak se podívejte na en:Wikipedia, zejména hledejte jméno en:Jimmy Wales. Stačilo by to takto? --Luděk 20:06, 2. 11. 2005 (UTC)
Jak bude cs:wiki růst a stále více využívána v akademických kruzích, podobných žádostí zjevně bude přibývat. Asi by to chtělo přeložit en:Wikipedia:Citing Wikipedia (upraveně pro české standardy; zná někdo nějaké knihovnice?), aby bylo kam lidi odkazovat. --Malý·čtenář 13:35, 7. 11. 2005 (UTC)
Zkuste prosím věnovat pozornost Wikipedie:Citování Wikipedie, případně tento ořezaný překlad vylepšit. --Beren 13:42, 7. 11. 2005 (UTC)
Knihovnic moc neznam, ale wikipedista Avitek pracuje v knihovně AV ČR. --Luděk 14:03, 7. 11. 2005 (UTC)
Slepnu a blbnu: en: jsem hledal asi čtvrt hodiny pod dojmem vzpomínky, že na to kdysi někdo odkazoval, a po interwiki na cs: mě ani nenapadlo se podívat. Pardon. (No, ale stejně IMO je pro Hančin dotaz nejrelevantnější.) --Malý·čtenář 16:01, 7. 11. 2005 (UTC)

Soubory s hudbou

Na článek Claudio Monteverdi bych chtěl dát odkaz na soubory s ukázkami hudby tohoto autora. Jsou na Commons a do stránky jsem zkopíroval a zatím zakomentoval to, jak na ně odkazují v anglické verzi Wikipedie. Prosím někoho, kdo to umí, aby mi to oživil popř. vysvětlil tady postup. --Jan Spousta 21:35, 4. 11. 2005 (UTC)

Zdravím! Odkazovat se na zvukové soubory jde v principu stejně jako na obrázky: Cor Mio Mentre Vi Miro.
Vámi zmiňovaný způsob využívá poměrně komplikovanou šablonu, kterou bude potřeba nejprve přenést z anglické Wikipedie. Její výhoda je v tom, že vypadá na stránce líp. Zaákladní účel ale splní i odkaz, jak jsem ho použil já: [[:Soubor:Monteverdi-cor_mio_mentre_vi_miro.ogg|Cor Mio Mentre Vi Miro]]. --Miraceti 21:45, 4. 11. 2005 (UTC)
Děkuji Vám i kolegovi Li-sungovi. Hezký večer, --Jan Spousta 21:48, 4. 11. 2005 (UTC)
Zkusil jsem to zprovoznit. Zatím nikdo takhle složité šablony jako mají na en neudělal. Pro média tak je jen šablona Audio: {{Audio|soubor|popis}}.
Jinak Miracetiho formát vede na stránku s popisem, přímo na daný soubor vede [[Media:Monteverdi-cor_mio_mentre_vi_miro.ogg|Cor Mio Mentre Vi Miro]]. což vytvoří: Cor Mio Mentre Vi Miro.--Li-sung 21:52, 4. 11. 2005 (UTC)

Autorka prosila o pomoc, protože se pokoušela Vytvořit tabulku (datpvé schéme) a nějak se jí to rozsypalo. Tak jsem se na to koukl, jestli bych to mohl spravit a bez mučení přiznvám, že zbaběle prchám. Nechtěl by jí někdo pomoci? Cinik 07:54, 6. 11. 2005 (UTC)

Zprvu jsem chtěl také prchnout, ale nakonec jsem tam něco upravil. Chyběly často oddělovače jednotlivých řádk: |-. --Luděk 08:22, 6. 11. 2005 (UTC)

Licence

Vážení Wikipedisté, z Wikimedie jsem uzmul obrázek a použil jsem jej v http://www.biolib.cz/cz/image/id9423/ . Podívejte se co jsem připsal do autorských práv na uvedené stránce, nevím jestli to tak stačí. Pokud si myslíte, že by to mělo být jinak, napište jak a my to budeme používat jako standard. Díky.

Děkujeme Vám za Váš dotaz, ano Vaše řešení je téměř vyhovující, pouze nesplňujete jednu podmínku licence a to sice, že tam, kde máte řečeno, že je to pod GFDL, by měl mít zároveň odkaz na GDFL, aby se čtenář mohl s licencí seznámit. Vrba 16:22, 8 listopad 2005 (UTC)
Já jsme ten obrázek našel na Soubor:Sealions 300.jpg tam není jako licence GFDL ale volné dílo protože je to dílo NOAA. Také by měla být uvedena stránka na které se nachází. --Li-sung 17:21, 8. 11. 2005 (UTC)
Jestli je ten obrázek volné dílo, tak se na něj autorská práva nevztahují, a tudíž nemusíte uvádět vůbec nic. Přijde mi slušné tam napsat, že ho vyfotil Glenn Allen z NOAA, ale právně k tomu zavázán nejste. --che 21:06, 8. 11. 2005 (UTC)
To není úplně přesné. Podle českého autorského zákona se k volnému dílu nadále vážou osobnostní práva, podle kterých je nutno vždy uvádět autora a zdroj (nejde-li o dílo anonymní atd.). Jinou otázkou je americká koncepce public domain. (A ještě jinou otázkou je, čím se řídí použití amerického obrázku českým občanem sídlícím v Česku a pracujícím na americkém serveru.) --Mormegil 10:04, 9 listopad 2005 (UTC)

zmena username

Omlouvam se a prosim o zmenu prihlasovaciho jmena z trejlu na Trejbal Luděk.

Děkuji. (nepodepsaný uživatel trejlu )

Funkce změny uživatelského jména byla nedávno vývojáři pozastavena (nevím, na jak dlouho) a vzhledem k tomu, že zatím nemáte na svém kontě žádný příspěvek, založte si prostě nový účet (zaregistrujte si jiné jméno) a hlašte se jnen pod tím. Přejmenování je určeno lidem, kteří už přispívali do článků a chtějí mít jiné jméno (například z toho důvodu, aby si sjednotili jména v různých projektech wiki).
Jinak příště se můžete podepsat tak, že za svůj příspěvek vložíte čtyři vlnovky ~~~~. --Luděk 13:54, 13. 11. 2005 (UTC)
Včera bylo na angické stránce o přejmenování odstraněno slovo dočasně, takže funkce je asi dlouhodobě pozastavena. HonzaQ3 (Zanatic) 13:58, 13. 11. 2005 (UTC)
Abych to nemusel dlouho hledat, kde je ona anglická stránka? --Luděk 14:03, 13. 11. 2005 (UTC)
Tady. HonzaQ3 (Zanatic) 14:06, 13. 11. 2005 (UTC)
Naprosto nově se tam píše, že služba už zase funguje.--slady 22:43, 17. 11. 2005 (UTC)
Ano, zdá se, že už to funguje. :-) Takže znovu prosím nějakého byrokrata na zménu uživatelského jména na "Zanatic". Díky. HonzaQ3 (Zanatic) 22:49, 17. 11. 2005 (UTC)
Včera v noci jsem si ověřil, že ten přejmenovací formulář je opravdu dostupný. Takže se nasnídám, prostuduji si návod a pustím se do toho. --Luděk 06:04, 18. 11. 2005 (UTC)
Uživatel HonzaQ3 přejmenován na Zanatic, založte si znovu konto HonzaQ3, abych ho mohl trvale zablokovat a přesuňte si uživatelskou a diskusní stránku na nové jméno. --Luděk 06:35, 18. 11. 2005 (UTC)

roald amundsen

Kdy byl Roald Amundsen na Jižním pólu?

Jsem si jist, že odpověď hravě naleznete v heslech Roald Amundsen a Jižní pól. Stačí jen hledat. --Zirland 19:36, 26. 11. 2005 (UTC)


http://alors.blogspirit.com/images/medium_bart_google.jpg

povinne se podivat!!!

kdybych nebyl linej hledat licenci, byl bych pro, aby byl nekde, kde by ho videl uplne kazdej