Wikipedie:Potřebuji pomoc/Archiv14

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Oprava názvu

Dobrý den, Mohli by jste mi prosím poradit jak upravit (opravení chyby) název konkrétního článku ? Jedná se o stránku Sk senco doubravka-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Honza sc (diskuse)

Dobrý den. V horních záložkách vedle Zobrazit historii zvolte Další>Přesunout. Matěj Orlický (diskuse) 1. 7. 2014, 17:06 (UTC)
Přesunul jsem. --Jvs 1. 7. 2014, 17:47 (UTC)

Potřebuji poradit ohledně článku věnujícímu se kultu Falun Gong

Dobrý den, na wikipedii je článek o "cvičení" Falun Gong. Domnívám se že se jedná o kult, což mohu podpořit nezávislými zdroji. Protože ono cvičení trochu znám, doplnil jsem na konec wikičlánku info z jinačího soudku. Celkově se mi však přesto skladba článku nelíbí, v podstatě čtenář získá pozitivní dojem, ačkoliv se jedná dle moho názoru o sektu. V článku jeho hlavní autor ústavičně dává reference na zaujaté zdroje, čili na jejich Falunňácké webovky nebo např. na jejich internetové noviny velkaepocha.cz. Chtěl bych, aby dostal článek jinou podobu a aby se zvláště u něj dbalo na všechny pravidla, která wikipedie pro psaní článků ukládá. Jak mohu postupovat? Děkuji --90.179.206.199 2. 7. 2014, 05:28 (UTC)

Každá rada je drahá. Obecně platí, že nováčkům se doporučuje editovat spíše jednoduché články, na druhou stranu jste-li znalcem onoho tématu, byla by škoda, kdybyste nepřiložil ruce k dílu. Nejlépe je dodávat do článku co nejširší spektrum pohledů na věc, patřičně potvrzených kvalitními a nezávislými zdroji. Je-li část dle vašeho názoru zcela zcestná a ocitovaná triviálním závislým zdrojem, dá se uvažovat i o jejím úplném odstranění. Stanovisko a pomoc kolegů můžete dostat třeba i na Wikipedie:WikiProjekt Náboženství --Vojtěch Dostál (diskuse) 4. 7. 2014, 16:35 (UTC)

Žentour

Přesunuto ze sesterské lípy

V hesle Žentour jsem opravil odkaz vedoucí na Commons na Category:Horse mills na správnější Category:Animal-powered mills, ovšem dostal jsem se zřejmě do konfliktu s položkou, kterou má přiřazenou na Wikidatech. Nevím, jak to opravit po technické stránce (nedaří se mi na Wikidatech nalézt žádnou položku Animal-powered mills) ani po stránce faktické. Položka Horse-mill má totiž na Wikidatech přiřazený český výraz Žentour v zásadě správně, lépe to přeložit nejde, jedině nějaké krkolomné "žentour poháněný koňskou silou". Obráceně to však neplatí, nejpřesnější překlad výrazu "žentour" (který může být poháněn jakýmkoliv tažným zvířetem) do angličtiny je "animal-powered mill". I když někdy se to zaměňuje, tak právě na Commons výrazy horse-mill (donkey-mill, ox-mill) a obecné animal-powered mill rozlišují. Jan.Kamenicek (diskuse) 7. 7. 2014, 21:16 (UTC)

@Jan.Kamenicek: Pojďme to vyřešit na Wikidatech. Podívám se na to. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 8. 7. 2014, 06:53 (UTC)
Jelikož Wikidata fungují hlavně na vztazích je, je podtřídou, je možností odpojit Žentour od d:Q252189, vytvořit mu vlastní položku a v Q252189 napsat, že je to druh (podtřída) Žentouru. Každá položka pak může mít vlastní odkaz na Commons. Jinou možností je místo {{Commonscat}} použít {{Commonscat-řádek|lokální=ano}}. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 8. 7. 2014, 07:11 (UTC)
Ta první možnost zní dobře. Jan.Kamenicek (diskuse) 8. 7. 2014, 13:29 (UTC)
Kolega JAn Dudík však provedl asi to nejjednodušší, tedy vyměnil vlastnost v položce, ovšem nevím, zda je to správné vůči jiným projektům. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 8. 7. 2014, 13:59 (UTC)
První možnost mi přišla čistší, ale na Wikidatech se moc neorientuji, tak neumím posoudit, nakolik by to bylo komplikované. Každopádně děkuji, že jste se tomu věnoval. Jan.Kamenicek (diskuse) 10. 7. 2014, 09:37 (UTC)

Nezdvořilé jednání

Mohl by prosím někdo z kolegů nebo kolegyň domluvit trollovi Miracetimu, k čemu slouží doporučení Wikipedie:Zdvořilost ([1]) a proč je nežádoucí rozbíjet věcnou diskusi nezdvořilým trollováním? Dlouhodobě přeci není možné takové chování strpět. --Bazi (diskuse) 8. 7. 2014, 13:37 (UTC)

Nezdvořilé trolování? Doporučuju přečíst celou tu diskusi, abyste mohli vidět, jak vypadá skutečné trolování v podání Baziho. Bez argumentů, bez podpory dalších, ale zato s obstrukcemi, demagogií a neskutečnou arogancí vnucovat druhým vlastní názor.
Dál se tomu nemá smysl věnovat. Miraceti 8. 7. 2014, 21:17 (UTC)
„Neskutečnou arogancí“? V jednání s osobou, která má potíže ve svém projevu udržet základní pravidla slušnosti a respektu k oponentovi, ale zato od počátku prosazovala vlastní představu silou? Asi paralelní světy… Snaha o domluvu začala z mojí strany, a to velmi zdvořilou formou. Po revertační válce se ovšem o zdvořilosti z druhé strany v žádném případě nedá mluvit. --Bazi (diskuse) 8. 7. 2014, 22:05 (UTC)
Indef blok pro oba a je po problému. --Silesianus (diskuse) 9. 7. 2014, 08:20 (UTC)

Předpokládám, že toto vlákno sledují oba zúčastnění, takže:

Milý Miraceti, prosím Tě, abys respektoval Baziho žádost o vykání a nadále mu při diskusích s ním vykal. Chápu, že Ti to možná přijde nepřirozené, nicméně kolegovi Bazimu je tykání evidentně nepříjemné, přijde mu nedůstojné a ponižující, na což Tě několikrát upozornil a požádal Tě o změnu. Ostatně to má napsáno i na své userpage. Rovněž souhlasím s Matějem Orlickým, který v příslušné diskusi napsal, že to vůči Bazimu příliš hrotíš.

Milý Bazi, Vaše diskusní kultura je příkladná, přesto nazývat někoho trollem v takovéhle diskusi, kde evidentně pracují nervy na obou stranách, mi přijde nevhodné. Zvažte prosím taky, jestli je dotyčný problém něco, na čem stojí základ Wikipedie, a zda stojí za to se kvůli tomu dohadovat. Osobně bych byl raději, kdyby se humorná stránka Wikipedie:Na EN wiki to tak mají nepoužívala v argumentacích. Myslím jako protiargument. Působí trochu alibisticky, používá se tam, kde se to zrovna hodí; může to vyznít i výsměšně.

K problému: Je mi celkem jedno, kam se informace o jazyku bude dávat, některé argumenty od Mormegila mě sice přesvědčí, že při vlastním psaní bych preferoval verzi vzadu, nicméně pro hromadné přepisování v článcích mě to zas tak nenadchlo. Vzhledem k tomu, že doprostřed se ten jazyk asi nestrčí, tak je kompromis těžko hledatelný. Proto bych žádnou jednotnost nezaváděl a nechal bych to na autorovi článku. Pokud by to někdo jó chtěl mít všude stejně, může aplikovat ten Miracetiho skript (předpokládám, Miraceti, že by to fungovalo i opačně, na přesunutí všeho dozadu). Čtenáře samotné dle mého jednotnost v tomto smyslu nevytrhne, myslím, že by ji ani nezaznamenali.

Silesianův návrh doufám nebude nutný ani v omezené míře. --Mates (diskuse) 9. 7. 2014, 10:04 (UTC)

Zkusím to krátce:
  • Dost se mi příčí vykat někomu, kdo si to vynucuje podobným způsobem. Zůstanu u tykání, tentokrát už zcela záměrně. Ostatně tykání u spolupracovníků není nijak nezdvořilé, téměř všem na Wikipedii tykám a nikomu to nevadí.
  • Praktickému řešení problému jsem věnoval několik hodin. Bazi pro řešení nehnul ani prstem (porušení 3RR a stížnosti na všechny strany za hýbání prstem asi považovat nebudeme, že?)
  • Hromadně přepisovat nikdo nic nechce - ostatně není to běžné ani v jiných podobných případech. Celý problém vznikl kvůli tomu, že jistá šablona to vkládala na začátek, což Mormegil změnil,[2] přičemž k tomu měl rozumné argumenty.
  • Ano, skript by šel napsat i opačně, dokonce to už umí. Ale proč by všichni ostatní měli použivat nějaký skript, když v opačném případě se to týká jen jednoho člověka? Proč se má přizpůsobovat většina? (Ano, už vím, že pod lípou se objevil ještě jeden člověk, který to chce jako Bazi. Četl ale předložené argumenty? Kdyby ano, napsal by asi svůj názor do diskuse samotné, nikoli pod upozornění.)
Miraceti 9. 7. 2014, 10:42 (UTC)
Tak mu zkus navrhnout, zda by nepřijal nabídku na vzájemné tykání, protože je Ti vykání silně nepříjemné. To je tak těžké? A pokud ne, tak se zkus přizpůsobit, ostatně to chceš snad po Bazim v té bouřlivé diskusi sám taky ne? Aby se přizpůsobil psaní jazyka dozadu. To je zvláštní ne, chtít po někom, aby přijal přes svůj odpor Tvé argumetny a sám nebýt ani ochotný přizpůsobit se jeho stylu diskuse. A ad všichni, v diskusi se vyjádřilo celkem 6 lidí, takže ti všichni ostatní se o to nezajímají, je jim to jedno, nebo o diskusi nevědí. Nicméně já se s Tebou už dál přít nechci, já jsem si ty argumenty přečetl a přesvědčily mě, abych dával závorku s jazykem na konec. Srdečně --Mates (diskuse) 9. 7. 2014, 11:25 (UTC)
@Mates: Za to označení za trolla se komunitě omlouvám. Chápu, že ten výraz působí jako rudý hadr. Ačkoli myslím, že takové jednání skutečně naplňuje charakteristiku trollingu a bylo právě s tím vědomím činěno, aby diskusi odvádělo od věcné podstaty a jeho původce budoval silovou převahu (předpoklad dobré vůle v tomto případě není opodstatněný, jak ukazují další reakce), uznávám, že takto otevřené označení bude vždy kontroverzní.
Nemůžu vyloučit, že by se celá ta záležitost kolem šablony EO neodvinula od tomu předcházející diskuse o stylování nadpisu z přelomu dubna a května. Zpětně přemýšlím, jestli se třeba můj tamní výrok o veteránech nemohl Miracetiho osobně dotknout. A protože Mormegil vzápětí tu diskusi archivoval, mohlo se třeba zase jeho dotknout moje označení takové archivace za necitlivou. Pokud ano, za to se jim omlouvám. Ale třeba to s tím nesouvisí a rozvinulo se nám to až v tom přetahování o šablonu. Jeden z posledních výroků nabízí indicii ještě k jinému zdůvodnění, ale sám bych se tomu raději vyhnul. Tedy ještě jednou: Omlouvám se komunitě za to trollí označení. A rád bych se vrátil k věcné diskusi o vhodné úpravě externích odkazů. --Bazi (diskuse) 9. 7. 2014, 15:39 (UTC)

Vážený kolego Miraceti, uporňuji Tě, že tykání i přesto, že si jej jiný přispěvatel výslovně nepřeje, je výslovně uvedeno jako příklad činnosti přispívající prostředí nezdvořilosti v doporučení Wikipedie:Zdvořilost. Toho by sis jako dlouholetý přispěvatel měl být vědom. Nezajímá mě podstata vašeho sporu s Bazim, ale Tvůj přístup je špatný. I když se cítíš ve sporu oprávněn a věříš, že je pravda na Tvé straně, měl bys přinejmenším respektovat oponenta. To neznamená jen vyvarovat se otevřených osobních útoků, ale i zachovávat zakladní pravidla zdvořilosti. Pokud si někdo nepřeje, abys mu tykal, pak to prosím respektuj. Pro někoho to skutečně může být nepříjemné a spor se pak zbytečně vyostřuje. Děkuji za pochopení. --Vachovec1 (diskuse) 9. 7. 2014, 11:01 (UTC)

Bazi: Protože Miraceti evidentně nemíní dodržovat pravidla slušného chování, skutečně bych doporučil Žádost o opatření, kde by mu tykání vůči Vám mohlo být zakázáno. Někdy prostě obyčejná domluva nepomáhá. --Vlout (diskuse) 9. 7. 2014, 10:57 (UTC)

U takovýchto sporů lze zúčastněné odkázat ještě na Wikipedie:Nebuďte vůl jak anděl. JAn (diskuse) 9. 7. 2014, 12:25 (UTC)
Je třeba si uvědomit, že obsahem této žádosti Baziho bylo poměrně neomalené tykání ze strany Miracetiho, jejich spor o nějakou šablonu či o co šlo, zde nehraje vůbec žádnou roli. Vám třeba nevyžádané tykání, které pokračuje i po upozornění, nevadí, jsou lidé, kterým ano. Sám se mezi ně počítám. Základem diskuze a mezilidské komunikace vůbec přitom je respektování názorového oponenta. Bazi dal jasně najevo, že mu to silně vadí, a Miraceti dal zároveň stejně tak jasně najevo, že je mu to úplně jedno a bude v tom pokračovat. To je poměrně zásadní problém, bránící komunikaci vůbec, který je třeba vyřešit a ne ho hloupě zlehčovat. Mimochodem, jestliže by v tom Miraceti chtěl pokračovat, bylo by asi na místě, aby si opravil závěr své uživatelské stránky, protože zde prezentovanou preventivní omluvou klame ostatní. --Vlout (diskuse) 9. 7. 2014, 13:03 (UTC)

Bazi rozhodně na wikipedii není jediný, kdo trvá na vykání. Také nevím, proč by si měl nevychovanost Miracetiho nechat líbit. Miracetiho přístup považuji za neobhajitelný. Mimo virtuální realitu by s ním také pravděpodobně dost narážel. Nebo Miraceti tykáte každému na potkání i v osobním životě a nerespektujete přání druhých lidí? Proč by to na wikipedii mělo být jiné, když se tu navíc většina uživatelů ani osobně nezná? Vojtěch Zavadil (diskuse) 9. 7. 2014, 13:45 (UTC)

Opravdu si myslím, že psát důsledně "Ty", tedy s velkým T, je pro kolegy zhruba stejného věku zcela normální a nikterak dehonestující a že vytrvalé vyžadování formální zdvořilosti, která neodpovídá společenskému vztahu, je naopak nezdvořilé. Velmi rád přistoupím na vyšší formální zdvořilost, pokud druhá strana bude dodržovat zdvořilost neformální alespoň na běžné úrovni - to znamená: přestane s tím kolovrátkem bez argumentů, přestane vyžadovat další byrokracii, přestane vyžadovat, aby svět byl podle něho navzdory ostatním, a přestane si ukřivděně stěžovat na všechny strany, když mu někdo něco z toho vytkne. Pokud by to z nějakého důvodu nešlo, navrhuji tedy tykání na standardní společenské úrovni (uznávám, bylo by to pro mě jednodušší, nemusel bych si pamatovat jednu výjimku). To je férová nabídka, ne? Miraceti 10. 7. 2014, 08:24 (UTC)

Pár oprav a reakcí: @Mates: úplně sám s tím požadavkem nejsem, ale asi jsem sám, kdo vytrval odpovídat kolovrátku. Jsem rád, že Tě argumenty přesvědčily. A jsem rád, že jsi tady navrhl pěkné řešení. @Bazi: Nejsem dotčený a popravdě vlastně ani nevím, co by se mě mělo dotknout. Na nějaké urážení se je můj život příliš krátký. @Vachovec1: Máš pravdu, je to tam. Budu se snažit se tím řídit. (Když už se tak dbá na tu formální stránku, chce se mi poznamenat, že hned předcházejícím bodem je "neuvážené obviňování z různých druhů neslušnosti", ale nebudu do toho radši moc šťourat.) @Vojtěch Zavadil: Vzhledem k tomu, že žiju v kultuře, kde se vyká jen hlavě státu, tak ano - tykám pořád. Ale to není důležité. Důležité je, že i českým kolegům na stejné úrovni, stejného pohlaví a zhruba stejného věku stejně jako oni tykám, přičemž dost si dávám záležet na tom, aby to nebylo vnímáno špatně - takže dodržuju i méně formální pravidla slušnosti a v psaném projevu píšu "Ty". Dosud jsem se tváří v tvář nesetkal s nikým s popsanými atributy, který by na vykání trval (na Internetu ano, tam se na své ješitnosti dává záležet kdekdo a vždy to právě kvůli kontrastu s okolním světem vypovídá především o něm). Ty se s takovými lidmi stýkáš? Mimochodem, co v dnešní digitální době znamená "znát se osobně"? Samozřejmě umím i vykat a dělám to tam, kde to cítím jako vhodné. @Vlout: Respektování názorového oponenta si představuju trochu jinak než jen jako důsledné lpění na vykání. Má uživatelská stránka je ok, měnit se nebude. Miraceti 10. 7. 2014, 08:29 (UTC)

Prostudujte si pro začátek nějakou knihu bontonu. Co se týká údajně přiměřeného věku atd., to lze právě posoudit jen osobní známostí. Anonymita či pseudonymita na Wikipedii běžná není dostatečným podkladem osobní známosti. Základní zdvořilost je nutným předpokladem k věcné diskusi, ne jen jejím doplňkem nebo nadstavbou, a nedá se s ní kšeftovat. Dále už bez komentáře. --Bazi (diskuse) 10. 7. 2014, 10:29 (UTC)
Je zřejmé, že Vám chybí schopnost dostatečné sebereflexe, protože Vás můžu ubezpečit, že rozhodně nežijete v kultuře, kde se vyká jen hlavě státu. Možná je to tím, že jste ve svém životě ještě mnoho společenských styků (mimo své vrstevníky) neměl, těžko říci. Věřím však, že pokud Vás na to někdo upozorní, nebudete mu už tykat nebo dokonce odpovídat ve stylu „Promiň“. Mějte se. --Vlout (diskuse) 10. 7. 2014, 12:14 (UTC)
Možná byste neměl přesvědčovat ostatní uživatele, v jaké kultuře žijí, než si zjistíte… v jaké kultuře žijí. --Mormegil 10. 7. 2014, 13:50 (UTC)
Pravda, jestliže Miraceti pod pojmem „kultura“ myslel nějakou velmi specifickou skupinu lidí, ne celou společnost, pak ano. V tom případě omyl na mé straně a vše je jasnější. --Vlout (diskuse) 10. 7. 2014, 13:58 (UTC)

Nová šablona

Zdar, potřeboval bych poradit. Před chvílí jsem dodělal článek Tortharry, ale jak jsem zjistil u podobného článku, který popisuje Sepulturu tak je možné dodat do článku ještě šablonu, kde je celkový přehled o vydaných cd. Nevím, jak tuto šablonu pro Tortharry mám vytvořit. Můžete mi poradit? Díky --Jan Jankovič (diskuse) 4. 7. 2014, 15:28 (UTC)

Ahoj Jane, článek je to velmi pěkný, ale chtěl bych říct, že o něm mám jisté pochyby. Například použity jsou jen dva prameny informací - rozhovor na stránkách města a pak už jen oficiální stránky. Obávám se, že takový článek by bylo nutné smazat - nepokusíš se nejprve dohledat více tzv. nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů? Díky, --Vojtěch Dostál (diskuse) 4. 7. 2014, 16:42 (UTC)
Nazdar, jako odpověď na tvou otázku tě odkážu na stránku, která popisuje tvorbu takové šablony: Nápověda:Vytvoření šablony.--Chalim Kenabru (diskuse) 4. 7. 2014, 17:42 (UTC)
Prosím, mrkněte se mi někdo na článek, bylo mi zde řečeno, že dva zdroje nestačí,tak jsem dodal další. Nerad bych o článek přišel. Dost jsem na něm pracoval. Díky za šablonu. --Jan Jankovič (diskuse) 4. 7. 2014, 18:00 (UTC)
Ano, vypadá to lépe. Možná jen jiná poznámka: nejpozději až vzniknou články o jednotlivých albech, bude vhodné přesunout tam ty odkazy na recenze. V článku o samotné kapele nebudou potřeba. --8. 7. 2014, 07:11 (UTC), Utar (diskuse)
Díky za podněty. Pokud čas a zdroje dovolí, tak se budu snažit o tato alba. Nejprve však chci rozšířit ještě jiný článek, který souvisí s mým bydlištěm. Zdar editování --Jan Jankovič (diskuse) 11. 7. 2014, 08:13 (UTC)
Nevím, čeho se bude ten článek související s bydlištěm týkat, nicméně pokud to bude o městě či obci, pak bych doporučil čerpat tipy ze zdejšího WikiProjektu České obce. --Jan Polák (diskuse) 11. 7. 2014, 09:01 (UTC)
Chci rozšířit Červený Kostelec (tipů na články mám daleko více), už jsem tam přidával tu první zmínku, ale mám doma dvě publikace a doufám, že něco ještě najdu na netu. Ale díky --Jan Jankovič (diskuse) 11. 7. 2014, 17:12 (UTC)

Významnost článku

Dobrý den, rád bych věděl, jakým způsobem mám dokázat významnost článku. Mám k dispozici články z nezávislých médií o daném tématu, ale nevím, kam je mám poslat, aby můj článek nebyl smazán.

Děkuji za odpověď.

CZECH SALES ACADEMY (diskuse) 14. 7. 2014, 10:02 (UTC)

Dobrý den, doplňte je do článku do sekce "Externí odkazy" (web) či "Literatura" (písemné). Díky, --Vojtěch Dostál (diskuse) 14. 7. 2014, 10:33 (UTC)

Doložení významnosti článku o Polovině nebe, o.p.s.

Dobrý den, vytvořili jsme stránku o naší organizaci Polovina nebe, která se již od roku 2009 jako jediná u nás soustavně zabývá výukou ovládání počítače hlasem pro osoby se zdravotním postižením https://cs.wikipedia.org/wiki/Polovina_nebe.

Nevím, jak doložit Významnost (uvedením alespoň dvou nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů) - články o nás z médií? články spolupracujících organizací? Stačí zatím doložení významnosti v referencích, jak je to nyní uvedeno?

Děkuji, přeji příjemný den, O. Sedláček -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 193.85.28.74 (diskusebloky) 16. 7. 2014, 10:38‎ (CE(S)T)

Dobrý den, ano, k doložení významnosti jsou opravdu vhodné články z médií, ideálně celostátních nebo obecně vnímaných jako poměrně seriózní. Články spolupracujících organizací naopak budou asi méně vhodné, protože to nejsou úplně nezávislé zdroje. Každopádně by ty články měly pojednávat obsáhleji o Vaší organizaci a činnostech, ne jen třeba o dílčích tématech a určitě by to neměly být jen okrajové zmínky. Po letmém pohledu se mi zdá, že by některé z vložených zdrojů snad i mohly dostačovat. Článek ale bude potřeba ještě dopracovat. Nelze jen nahodile vložit zdroje do článku, měly by z nich být o ně opřeny informace v článku obsažené. Lze je doplnit také informacemi ze zdrojů primárních, vlastních, ale informace v článku by neměly být závislé jen na těch vlastních zdrojích. --Bazi (diskuse) 16. 7. 2014, 08:53 (UTC)

Děkuji, v průběhu příštího týdne bychom článek dopracovali dle standardů wikipedie. příjemné odpoledne, O.S.

Jetbeat

Dobrý den, nevím jakým způsobem doložit významnost. Jde o heslo Jetbeat - cs.wikipedia.org/wiki/Jetbeat.

Přiložila jsem nějaké odkazy, nevím zda a zda touto formou to stačí. Pokud ne (byť si myslím, že jde o celkem významou kapelu (hraje ve Vagónu, na festivalech a hrála ve Výhodočeském divadle)), tak to prosím smažte.

S pozdravem Vlaďka -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.101.50.239 (diskuse)

Dobrý den Vlaďko, všechno to jsou triviální nebo závislé zdroje a proto zřejmě nevyhovují našemu doporučení o dvou nezávislých netriviálních zdrojích. Taková stránka se smaže klasicky po týdnu, pokud nikdo patřičné zdroje nedohledá. Třeba se o to ještě někdo pokusí, a pokud ne, dojde na vaše slova. Díky za zájem o Wiki, --Vojtěch Dostál (diskuse) 4. 7. 2014, 16:37 (UTC)
Po hledání jsem našel 1 pěkný článek ve 2 zdrojích (v obou stejný), ale jedno [3] je propagační server a z druhého [4] lze vypátrat, že autorem je kytarista kapely Jiří Kupr - zdroj j tedy dle mě závislý. Proto jsem článek smazal pro nedoložení EV. --Mates (diskuse) 22. 7. 2014, 22:43 (UTC)

Zveřejnění textu Wikipedie na jiném webu

Zdar editaci!!

Občas když napíšu nový článek, tak ho uveřejňuji i na jiném webu (čistě a pouze z mého pera), než tady. Pak vždy pod text píši, že jsem to zveřejnil i na české verzi Wiki. Ale nyní bych rád na tento web dal článek, který je z Wikipedie, ale i s úpravami, které nejsou z mého pera a rozhodně přispěly k vylepšení článku. Dá se to uveřejnit? A jakým způsobem? Stačí uvést "zdroj Wikipedie"? Nebo nějak jinak.

Díky, očekávejte ode mě v blízké době nové články!! Díky --Jan Jankovič (diskuse) 17. 7. 2014, 10:11 (UTC)

Stačí toto?--Zdenekk2 (diskuse) 18. 7. 2014, 10:12 (UTC)
Ok, stačí!! Díky --Jan Jankovič (diskuse) 18. 7. 2014, 12:18 (UTC)

Já bych se ještě rád k tomuto dotazu zeptal, jak to je tedy s tím paralelním publikováním na dvou portálech? Pokud třeba vytvořím obecnější ozdrojované heslo na wikiskripta.eu a pak článek drobně upravím do encyklopedičtější a laické veřejnosti srozumitelnější podoby a uveřejním na wikipedii, tak z mého pohledu je to v pořádku, protože autorem jsem obou. Ale jak mám předejít tomu, aby někdo text označil za copyvio jedním nebo druhým směrem? Asi bych to dle logů nakonec mohl doložit, ale jak mám předejít vůbec takové situaci? --Wesalius d|p 27. 8. 2014, 07:52 (UTC)

Technicky nejjednodušší (protože tento web praktikuje stejnou autorskoprávní politiku) je uvést u druhého webu jako autora první web. Druhou možností je věrohodně prokázat autorství na jiném webu (tato možnost platí i pokud jiný web nepraktikuje stejnou autorskoprávní politiku). Povolení přes OTRS se dá poslat i předem, ale vkladatel šablony může být stejně rychlejší než vkladatel povolení. Jinak, šablona neoznačuje copyvio, nýbrž pouze podezření na copyvio (které se následně buď potvrdí nebo vyvrátí).--Zdenekk2 (diskuse) 27. 8. 2014, 11:06 (UTC)
A uvést jako autora druhý web udělám tak, že jej uvedu v sekci zdroje? Jinak díky za odpověď, už je mi to skoro jasné. --Wesalius d|p 27. 8. 2014, 13:05 (UTC)
Použijte šablonu {{WikiSkripta}}.--Zdenekk2 (diskuse) 27. 8. 2014, 13:39 (UTC)

Super, v to jsem doufal, protože to už praktikuji. Děkuji za rady. --Wesalius d|p 27. 8. 2014, 13:41 (UTC)

Šablona Otto

Před tím, než byla šablona {{Otto}} převedena do řádkové podoby, tak umožňovala odkázat na nějaké heslo Ottova slovníku naučného na Wikizdrojích a současně zobrazit jiný text (přidáním volitelného parametru). To bylo výhodné zejména tehdy, když byla stránka s dotyčným heslem na Wikizdrojích pojmenována jinak (například s rozlišovačem), než jaký byl původní název hesla. Bylo by možné tuto funkci znovu obnovit? Dotaz jsem položil již krátce po převedení hesla do řádkové podoby také na diskusní stránce šablony. Jan.Kamenicek (diskuse) 18. 7. 2014, 12:07 (UTC)

Mohl byste uvést nějaký příklad, aby bylo na čem testovat (jinak příště takové požadavky spíše pod technickou lípu)?--Zdenekk2 (diskuse) 18. 7. 2014, 12:57 (UTC)
Přidal jsem do šablony nepovinný parametr popisek, který to umí. Miraceti 18. 7. 2014, 12:58 (UTC)
Příklad: Encyklopedické heslo Oťák v Ottově slovníku naučném ve Wikizdrojích vs. Encyklopedické heslo Otto v Ottově slovníku naučném ve Wikizdrojích. Miraceti 18. 7. 2014, 13:02 (UTC)
Perfektní, to je přesně ono. Díky. --Jan.Kamenicek (diskuse) 18. 7. 2014, 13:30 (UTC)

Tento parametr je nefunkční i u {{commonscat-řádek}} a řádkových variant {{commons}} a {{commonscat}} (tedy tuším jen tam, kde se přebírá z Wikidat). Navíc je u nich změna, že místo názvu článku se používá (anglický) název kategorie na Commons. A to je myslím špatně. Matěj Orlický (diskuse) 18. 7. 2014, 12:41 (UTC)

Ludmila

Prosím někoho abys te napsali článek Ludmila Spěsivcevová místo mě když mě to moc nejde.Předem děkuji! -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jlop456 (diskuse)

Proč hned tak utíkáte „z boje“? Sežeňte si k článku podklady a zkuste jej napsat sám/sama… --Jan Polák (diskuse) 22. 7. 2014, 11:43 (UTC)
Jene, článek už tu existoval, autor/ka byl/a opakovaně vyzýván/a k jeho vylepšení, ale neučinil/a tak (ani nikdo jiný) a ani nereagoval/a na předchozí vstřícné kroky ke spolupráci. Proto byl smazán. Základní zmínka o Ludmile je součástí článku Alexandr Spěsivcev a ani ten není dostatečně zpracován. Bylo by tedy lépe pro začátek vylepšit jeho článek, než zakládat další samostatný pahýl o osobě, jejíž významnost - zdá se - spočívá jen v tom, že pomáhala k vraždám svému synovi. --Bazi (diskuse) 22. 7. 2014, 12:00 (UTC)

Alexandra Spěsivceva jsem rozšířil, Ludmila Spěsivcevová na samostatný článek není.--Chalim Kenabru (diskuse) 22. 7. 2014, 14:06 (UTC)

SDH Dalkovice

Potřeboval bych pomoc s úpravou ve stylu Wikipedie díky Kučera -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jakujohny (diskusepříspěvky)

Můžeš se inspirovat jinými obdobnými články. Co třeba Sbor dobrovolných hasičů Mořkov, Sbor dobrovolných hasičů Lázně Libverda nebo Sbor dobrovolných hasičů Hejnice? --Jan Polák (diskuse) 28. 7. 2014, 19:13 (UTC)

Převzetí obrázku Wadi_el-Hol_inscriptions_drawing.jpg z anglické verze Wikipedie

Prosím o pomoc - nepodařilo se mi (přes mnohé pokusy a opakované studium nápovědy) převzít obrázek Wadi_el-Hol_inscriptions_drawing.jpg z článku en:Proto-Sinaitic script do českého Protosinajské písmo. Text příslušného odstavce jsem tam nechal, myslím, že má hodnotu i sám o sobě, ale s obrázkem by to bylo samozřejmě vhodnější. Tosek (diskuse) 30. 7. 2014, 11:43 (UTC)

Obrázek je pouze na enwiki, není na Commons. Ovšem licence nebrání jeho načtení. JAn (diskuse) 30. 7. 2014, 12:10 (UTC)
Dík za úpravu. Jen nevidím v zápisu žádný rozdíl proti mým marným pokusům. Nevíš, co v tom může být? Neboli: dělal jsi nějaké kouzelné gesto, vyslovil zaklínadlo, usmíval ses nebo naopak zakřičel?Tosek (diskuse) 30. 7. 2014, 13:47 (UTC)
@Tosek: Soubor byl nahrán na anglické Wikipedii, proto nemohl být použit zde, a JAn jej převedl na Commons, čímž zde může být využit. --Marek Koudelka (diskuse) 30. 7. 2014, 13:49 (UTC)
Áha, to se mi rovněž nedařilo :-\ Díky oběma. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Tosek (diskusepříspěvky)

Dobrý den ! Ten článek jsem napsal a žádám někoho aby mi upravil nebo opravil článek jestli to nemám správně. Předem děkuji za pomoc a spolupráci ! -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jilggij20 (diskusebloky) 30. 7. 2014, 20:07‎ (CE(S)T)

Hotovo, můžete příště zkusit případně využít i tuto nápovědu, dozvíte se tam v kostce vše, co je třeba.--Chalim Kenabru (diskuse) 30. 7. 2014, 21:00 (UTC)

Autorská práva

Mohu vyfotit obraz (ve wiki uvedeného malíře), jehož jsem vlastníkem a uveřejnit ho na wikipedii na stránce tohoto malíře? B.mertlik (diskuse) 30. 7. 2014, 22:11 (UTC)

Jestli od smrti autora uběhlo 70 let, pak ano. Jinak ne, neboť autorská práva k dílu na Vás nepřechází jeho nabytím. Jedudědek (diskuse) 30. 7. 2014, 22:24 (UTC)
Děkuji, to bohužel nesplňuje. A mohu vyfotit nekolik obálek knih (Karavana (edice) pro ilustraci článku - několik sešitů z větší dálky. (70 let to také není) B.mertlik (diskuse) 30. 7. 2014, 22:39 (UTC)
Ani to nemůžete. Wikipedie:Nefoťte obálky. --Mormegil 31. 7. 2014, 08:12 (UTC)
Ani v případě, že by to byl jen pohled na jakousi koláž obálek časopisů? Něco na tenhle nebo tenhle způsob? --Jan Polák (diskuse) 31. 7. 2014, 08:49 (UTC)
Obávám se, že tím bys výjimky v AZ nedosáhl. Takže ne. Miraceti 31. 7. 2014, 14:38 (UTC)
Vyfotit je můžeš, dát bez svolení autora na Wikipedii nikoli. Miraceti 31. 7. 2014, 08:14 (UTC)
Znáš toho autora? Jestli je ještě naživu, nebo znáš vlastníka práv na ten obraz (nejspíš malířova dědice), tak ho můžeš požádat o svolení. To se pak vyřídí podle OTRS. S detaily mohu pomoci. Miraceti 31. 7. 2014, 08:14 (UTC)

Když už se to téma naťuklo: Není ani možné vyfotografovat například místnost (třeba kostel), ve které bude viset nějaký obraz či stát nějaká socha? A já budu článek o malíři ilustrovat tím snímkem z kostela? Čili nebude to jen fotografie přímo toho obrazu, nýbrž interiéru místnosti, v níž visí obraz? --Jan Polák (diskuse) 31. 7. 2014, 08:49 (UTC)

S místností je problém. Nejspíš nejde o veřejné prostranství (i když AZ to nijak explicitně neříká), takže šířit fotky cizího interiéru, pokud je jako dílo chráněno autorským zákonem, by též nemělo být možné (§ 33). Pokud k tomu dostaneš souhlas, neměl by být s fotkou interiéru s nějakým dílem problém, pokud to dílo tam opravdu bude achyceno jen náhodně jako nepodstatná část (§ 38c). Miraceti 31. 7. 2014, 09:15 (UTC)

Bulín, Weyr

Zdravím. Potřeboval bych poradit se dvěma problémy stejného typu – jde o přesměrování Hynek Bulín a rozcestník František Weyr. V obou případech mám za to, že jde o tak specifická jména, že zde jsou jen dva encyklopedicky významní nositelé. Tedy rozcestník je zřejmě zbytečný a měl by asi být použit jen rozlišovač pro druhého, méně významného, zatímco významnější byl měl být na názvu bez rozlišovače. Což dle mého názoru znamená, že Hynek Bulín starší by měl být jen „Hynek Bulín“ a František Weyr (právník) jen „František Weyr“. Co myslíte? --Vlout (diskuse) 31. 7. 2014, 06:57 (UTC)

Klidně to udělej, nikdo jiný to nejspíš neudělá. A kdyby to byl omyl, vždycky se to dá změnit. Miraceti 31. 7. 2014, 08:10 (UTC)
OK, díky za odpověď. PS: Uvítal bych, jestliže byste se už opravdu naučil cizím lidem vykat. Není to zase tak těžké. Jinak si tady moc nepokecáme. --Vlout (diskuse) 31. 7. 2014, 14:04 (UTC)
O pokec ani nestojím. Mně stačí, když si sdělíme, co je podstatné pro naši spolupráci. Díky za pochopení. Miraceti 31. 7. 2014, 14:31 (UTC)
Myslím, že tímto naše spolupráce skončila. --Vlout (diskuse) 31. 7. 2014, 14:35 (UTC)

obrázky volně použitelné i pro komerční použití?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jsou některé fotografie či obrázky z těchto stránek volně použitelné i pro komerční použití? děkuji za informaci Jana Machaliková -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 62.141.0.146 (diskuse)

Obrázky jsou uloženy na Commons. Tam si můžete vybrat Vám vyhovující a u něj se přímo dozvíte podmínky, za jakých jej můžete využít. --Jan Polák (diskuse) 31. 7. 2014, 11:04 (UTC)
Dobrý den, obecně platí, že pokud si vyberete obrázek z Wikimedia Commons, můžete je volně použít, včetně komečního publikování. Vždy se ale prosím podívejte na licenci, která je konkrétně uvedena u každého obrázku (pod ním, nejprve pole s popiskou obrázku, pak s licencí). Licence Vám přímo pak řekne, co musíte splnit, abyste mohla obrázek použít. Například ve většině případů budete muset uvést někde v díle, kam chcete obrázek použít, původního autora snímku a licenci, pod kterou byl publikován (tím se zajistí, že i ve Vaší publikaci zůstane obrázek i nadále svobodný a kdokoliv další ho bude moci z Vaší publikace převzít). Kbybyste s tím potřebovala pomoci, napište mi do diskuse a já Vám případně názorně ukáži, jak se to dělá. S pozdravem --Chmee2 (diskuse) 31. 7. 2014, 11:32 (UTC)

Infobox stát

Na pískovišti jsem zkoušel použít šablonu Infobox stát, ale nějak se mi to „rozlezlo“ do šířky a bylo tam napsáno Chyba ve výrazu:Neočekávaný operátor. Mohl by mi někdo vysvětlit, proč tomu tak bylo?--90.179.110.110 1. 8. 2014, 12:22 (UTC)

{{Infobox stát}} vyžaduje uvedení zeměpisných souřadnic, respektive jejich přebírání z Wikidat. Žádné uvedeny nejsou, tudíž hlásí chybu. JAn (diskuse) 1. 8. 2014, 12:56 (UTC)
A do jaké části infoboxu je mám vložit?--90.179.110.110 5. 8. 2014, 11:18 (UTC)
Souřadnice jsou přebírány z Wikidat. Pro jaký stát chcete infobox použít?--Zdenekk2 (diskuse) 6. 8. 2014, 01:41 (UTC)

Šablona

Existuje na cswiki nějaká obdobná šablona, jako je Szablon:Galeria na polské, která umožňuje překlikávat fotky? Rád bych ji využil.--Chalim Kenabru (diskuse) 3. 8. 2014, 16:00 (UTC)

Myslím, že to bylo navrženo v roce 2012. Byl bych opět proti. --Tchoř (diskuse) 3. 8. 2014, 17:00 (UTC)
Koukám, že mezitím na německé wikipedii tu šablonu dokonce už smazali.--Tchoř (diskuse) 3. 8. 2014, 17:11 (UTC)
Ta šablona je pro použití v článcích málo vhodná, ale pokud je jiný dobrý důvod ji tu mít, nebránil bych se tomu. Například pro wikiprojekty nebo osobní stránku.--Rosičák (diskuse) 6. 8. 2014, 03:38 (UTC)

Nezdají se mi EO uživatele Leopardo_di_Cardio, vkládané jako reference. Myslím že jde o blog. Poraďte zda upravit formát a vložit do sekce EO nebo úplně odstranit.--RomanM82 (diskuse) 3. 8. 2014, 17:28 (UTC)

Všechny články na tom webu píše Jiří Lem, bez známky nějaké širší redakce. Držitelem domény je Jiří Lemer. Osoba téhož jména sama sebe v lednu 2009 prezentuje jako „studenta apologetiky“, zde je pak uvedena jako „správce pohledávek“. Pokud někdo nenajde zdroje, které by dokládaly jeho odbornost, jeví se mi ty odkazy vhodné ke smazání. --Bazi (diskuse) 3. 8. 2014, 18:04 (UTC)

Schvalování návrhů

Většina (až na jednu) kategorií v Kategorii Údržba:Kategorie ke sloučení má v šabloně "Na schválení návrhu se teď čeká." Je to platné tvrzení a časem bude sloučení schváleno (kdy?) nebo jen nebyli u těchto kategorií jejich šablony aktualizovány? --Wesalius d|p 5. 8. 2014, 22:11 (UTC) ːVyřešeno pod hlavní lípou. --Wesalius d|p 27. 8. 2014, 07:44 (UTC)

Obrázky

Dobrý den, jak mam přidat obrázky do článku?--Petr1234567 (diskuse) 6. 8. 2014, 07:22 (UTC)

Dobrý den, chcete-li do článku přidat obrázek, musí být nejprve nahrán na Wikimedia Commons. Pokud tam již je, stačí do článku přidat například toto: [[Soubor:název souboru na Commons|thumb|popisek fotografie]]. Pro více informací si přečtěte stránku Nápověda:Obrázky. --Marek Koudelka (diskuse) 6. 8. 2014, 08:14 (UTC)
Děkuju, článek o Zbečníku jsem náhodou našel na internetu a mam několik fotek ze Zbečníka, které bych chtěl přidat.--Petr1234567 (diskuse) 6. 8. 2014, 08:55 (UTC)
Fotky na Commons se nahrávají zde, pokud byste potřeboval podrobnější radu, napište mi třeba na moji diskusní stránku. Jan.Kamenicek (diskuse) 6. 8. 2014, 23:08 (UTC)

Mažete občas docela rychle...

Dobrý den. Kdysi jsem přispíval mimo jiné do poněkud, řekněme, pochybného článku, tuším "čipová totalita" se to jmenovalo. I když jsem s řadou věcí v tom článku nesouhlasil, přidal jsem tam několik soudím dobře ozdrojovaných informací o technických možnostech sledování lidí. Dalo mi docela dost práce ty informace najít.

Netvrdil jsem, že informace jinde v článku jsou pravdivé ani že jsou spekulace ale položil jsem vedle sebe ověřitelná fakta (včetně reálně fungujících komerčních služeb) které se na to dají zneužít. Myslím že to je také podstata encyklopedie, dát ke vhodnému heslu fakta. Celý článek jste smazali, poté co existoval alespoň rok.

Nepřipadá Vám trochu nefér (nebo demotivační) vůči třeba mě, nebo komukoliv jinému, že takto vymažete v krátké době vše, na čem někdo strávil třeba hodiny, nebo dny? Jsou i lidé právě jako já, kteří nesedí u Wikipedie celé dny, ale jen občas, protože máme práci a rodiny a není nám dvacet. Nedávno jste mi podobně nejdříve během hodiny vložili šablonu možné porušení autorských práv do článku - a to jsem ho ani nestihl dopsat -, který je dnes zde aby jste ho za dalších pár hodin nekompromisně smazali zcela, aniž bych měl šanci vyhovět tomu doporučení. Sice jsem nakonec i sehnal souhlas zdroje (šéfredaktora Haló novin, které překlad té dohody uveřejnily) ale bylo nakonec jednodušší to přeložit sám než absolvovat obtížné (a ne zcela srozumitelně popsané) získávání souhlasu, na které je navíc krátká doba.

Je sice pravda, že jsem autorem jen malé trošky na wikipedii a můžete mě vlastně ignorovat (část bez přihlášení, jelikož chronicky zapomínám heslo) ale takových bude víc. Váš systém s námi tak trochu nepočítá a místy s námi zachází necitlivě. Ale my jsme také autoři a ne žádní vandalové. Snažím se dokonce učit i svoje dítě editovat wikipedii a to není vůbec snadné (má Aspergerův syndrom).

To je asi tak všechno. Za odpověď budu rád, ale hlavně bych ocenil, kdyby jste se zamysleli, jak nám nebrat zbytky optimismu. Díky. Magelan (diskuse) 7. 8. 2014, 22:05 (UTC)

Dobrý den, uvedený článek byl smazán na základě diskuse o smazání. Porušení autorských práv není možné tolerovat. Ignorováni nejsou žádní přínosní editoři.--Zdenekk2 (diskuse) 7. 8. 2014, 23:30 (UTC)
Smazáním jakéhokoliv článku dojde pouze k jeho zneviditelnění. Pokud napříkald získáte povolení k uveřejnění cizího textu později, není problém článek obnovit. V principu je možné obnovit text například na podstránce některého wikipedisty (například Wikipedista:Magelan/Čipová totalita) Pokud vám připadá návod ke získání souhlasu příliš složitý, zkuste popsat, jak byste si jej představoval zjednodušit či lépe vysvětlit. JAn (diskuse) 8. 8. 2014, 05:59 (UTC)

Do you guys delete vanity user pages on Czech Wikipedia? (Sorry, I don't speak Czech). Magog the Ogre (diskuse) 10. 8. 2014, 03:11 (UTC)

Vanity pages are usually deleted in a standard AfD or so called "postponed deletion" processes since they don't meet notability criteria. Miraceti 11. 8. 2014, 06:49 (UTC)
No mám pocit, že u uživatelských stránek to mažem rovnou a ne po AfD... --Silesianus (diskuse) 11. 8. 2014, 08:23 (UTC)
There is a possibility to delete a vanity user page if it does not follow rules but this does not happen very often. Our users are mostly nice. Miraceti 11. 8. 2014, 08:30 (UTC)

Foto obřadní síně

Dobrý den,

rád bych změnil fotografii nově opravené obřadní síňě brněnského židovského hřbitova Židovský hřbitov v Brně

Tím že je ale fotografie, kterou chci změnit, v infoboxu, je to pro mne složitější a nevím si s tím rady. Buďte prosím tak laskavi a foto změňte. http://imgur.com/m36XaN2


Děkuji za pomoc, s pozdravem

Jaromír Hejl tic@jewishbrno.eu -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.80.65.190 (diskuse)

Pokud jste autorem odkázané fotografie, nahrajte ji, prosím, nejprve na zdejší centrální multimediální úložiště, jinak fotografii nepůjde ve Wikipedii použít. K nahrání můžete například využít průvodce, který Vás nahráváním provede. Až budete mít fotografii nahranou, dejte vědět a poradíme Vám, jak ji do infoboxu umístit. Děkuji za spolupráci a těším se na další. --Jan Polák (diskuse) 10. 8. 2014, 14:33 (UTC)

Implicitní hodnota v kategoriích

Mohl by někdo opravit šablonu Hlavní článek, aby zohledňovala Téma kategorie na wikidatech (Diskuse k šabloně:Hlavní článek#Implicitní hodnota v kategoriích). Mircea (diskuse) 11. 8. 2014, 12:05 (UTC)

Fotografie - licence

Ahoj. Našel jsem fotografie k jednomu ze svých článků na wikipedii a po kontaktování autora mi bylo umožněno je použít s tím, že uvedu jméno autora. Chci se zeptat, jakou licenci mám v tomhle případě k fotkám napsat. Creative commons asi ne, a z těch ostatních, které jsou uvedené na Commons si neumím vybrat. Richard Zoban (diskuse) 19. 8. 2014, 17:24 (UTC)

Proč by nepřipadala v úvahu Creative Commons? --Bazi (diskuse) 19. 8. 2014, 19:08 (UTC)
Problém je, podle mě, v tom, že mám povoleno použít ty fotky jen na wikipedii. A CC obecně povoluje další šíření. Ovšem jestli souhlas s uveřejněním na wiki znamená automaticky souhlas s CC, protože jiná možnost tady prostě není, tak tu ty fotky nahodím pod CC-BY-SA a je to vyřešeno. Richard Zoban (diskuse) 19. 8. 2014, 19:31 (UTC)
Tohle bohužel vypadá na nedostatečné povolení. Nemohl by poslat mail do OTRS se standardním povolením? Miraceti 20. 8. 2014, 08:20 (UTC)
ríšo a nemohl by ten fotograf nahodit ty fotky sam? zalozeni uctu trva minutu a fotek tak max. 5. pripadne co vim, tak na anglicke a spanelske wiki se to nekdy dela i tak, ze bys zalozil ucet jmenem fotografa, samozrejme s jeho souhlasem a vedomim, nahodil fotky s licenci "moje dilo" a vyreseno. --MirosZz (diskuse) 20. 8. 2014, 08:59 (UTC)
Zkuste na chvíli zapomenout na termíny jako „licence“, „Creative Commons“ atd. a sdělte nám vlastními slovy, k čemu máte přesně od autora souhlas. (Přesně to je totiž „licence“.)
Ale jak píše Miraceti, pokud máte od autora „souhlas umístit obrázek na Wikipedii [a nic víc]“, tak to nestačí a obrázek tady být nemůže.)
--Mormegil 20. 8. 2014, 10:18 (UTC)
Prostě jsem tomu člověku napsal mail, že chci jeho fotky nahrát do článku tady na wiki a on s tím souhlasil. Líp než „souhlas umístit obrázek na Wikipedii [a nic víc]“ bych to asi nevyjádřil. Mezitím jsem narazil na tohle a dost mě sejří, že jsem hned ten první mail nenapsal tímhle stylem. Každopádně zkusím tomu člověkovi ještě napsat, jestli je ochotný to uvolnit pro další šíření a uvidím. Díky za rady. Richard Zoban (diskuse) 20. 8. 2014, 16:11 (UTC)

Žádost o recenzi stávajícího článku

Zdar editování!

Rád bych vylepšil článek Zjevení Panny Marie ve Fátimě, který byl přeložen z anglické wiki. Prosím Vás o tipy na diskusní stranu tohoto hesla, co vše by se mělo změnit. Díky --Jan Jankovič (diskuse) 20. 8. 2014, 08:50 (UTC)

@Jan Jankovič: Každopádně by to chtělo článek ozdrojovat. Příště by bylo lepší napsat na specializovanou stránku Wikipedie:WikiProjekt Kvalita/Články k recenzi (i když patrně není cílem DČ nebo NČ). --Marek Koudelka (diskuse) 20. 8. 2014, 08:53 (UTC)
Právě není to cílem DČ nebo NČ. Chci to dát do slušnější podoby. --Jan Jankovič (diskuse) 20. 8. 2014, 08:55 (UTC)
Když tam zažádáte o recenzi, nemusí být cílem DČ, klidně jen zlepšení kvality. --Marek Koudelka (diskuse) 20. 8. 2014, 11:12 (UTC)
Ok, dal jsem to tam - i jsem napsal, že není cílem DČ nebo NČ. --Jan Jankovič (diskuse) 20. 8. 2014, 11:40 (UTC)

Pomoc s biografickým článkem

Dobrý den, jsem tady úplný nováček a upřímně neplánuji se nijak angažovat. Ale potřebovala bych vytvořit biografický článek o doc. PhDr. Ladislavu Cabadovi, Ph.D.. Nebyl by zde někdo tak hodný a nevložit sem ten článek, pokud bych mu poskytla jeho znění ve wordu? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Ludmila Toušková (diskuse)

Klepněte na tento červený odkaz – Ladislav Cabada – svůj text z Wordu tam vložte. Jen dbejte autorských práv. My se na to podíváme a případně se domluvíme, co by bylo potřeba ještě upravit. A mimochodem, nebojte se Wikipedii editovat. Uděláte-li chybu, dají se úpravy vždy vrátit do předchozího stavu. --Jan Polák (diskuse) 20. 8. 2014, 09:46 (UTC)

Šablony

Pokusil jsem se vytvořit šablonu Historická populace USA zkopírováním z německé Wikipedie, ale zjistil jsem, že ta také obsahuje mnoho vnořených šablon, které neumím odstranit, v důsledku čehož je šablona nefunkční.--Kohelet (diskuse) 24. 8. 2014, 10:10 (UTC)

@Kohelet: Když je odstraníte, tak nebude pravděpodobně funkční už vůbec. Pokud chcete šablonu dát do provozu, bylo by dobré založit všechny ty další šablony z německé Wikipedie a pak by neměl být problém. --Marek Koudelka (diskuse) 24. 8. 2014, 10:14 (UTC)
Ještě bych doporučil před zakládáním nových šablon prozkoumat, jestli už jejich funkci neplní některá z existujících šablon, ať nevytváříme zbytečné duplicity. --Bazi (diskuse) 24. 8. 2014, 10:19 (UTC)
Další šablony by mohly vyžadovat zase další šablony a bylo by to nepřehledné. Je to jen jednoduchá tabulka, přijde mi lepší ji vytvořit bez šablon.--Kohelet (diskuse) 24. 8. 2014, 10:31 (UTC)
Všiml jsem si hlavně dvou šablon, které se opakují: FormatNum a Siground. Problém nebude ani tak v tom, že by vyžadovaly zase další šablony, ale v tom, že využívají jazyk Lua nebo se na něj předělávají. Takže to je nad mé znalosti a síly. Spíš by to tedy chtělo zjistit, co přesně ty šablony mají dělat a jestli se tedy vůbec dají oželet nebo čím nahradit. --Bazi (diskuse) 24. 8. 2014, 10:41 (UTC)
První šablona slouží k formátování čísel, druhá k jejich zaokrouhlování. V rámci starých dobrých funkcí parseru jim tedy přibližně (ne úplně přesně) odpovídají funkce {{formatnum:1258545.545}} (výstup 1 258 545,545) a {{#expr: 12.36 round 1}} (výstup 12.4). Jakkoli je programování pomocí jazyka Lua čistší a výkonnostně šetrnější řešení než používání parserfunkcí, dělat takovéhle šablony mi přijde tak trochu jak jít s kanónem na vrabce. --Reaperman (diskuse) 24. 8. 2014, 12:04 (UTC)

Numerologie

Na stránce Bronislav se objevil odstavec o numerologii. Opravdu se bude na Wiki podporovat tato pavěda? Nedovolím si smazat sám, ale jsem pro smazání této editace. Děkuji. B.mertlik (diskuse) 25. 8. 2014, 17:04 (UTC)

Pokud bude doloženo, že se opravdu všeobecně v numerologii přiřazuje Bronislavovi nějaké číslo, pak nevidím důvod, proč takovou kulturní zajímavost v článku nezmínit. Na druhou stranu opravdu vážně pochybuji, že je všeobecná shoda na tom, co by to číslo mělo znamenat – to bude případně lepší odkázat do článku numerologie. Tedy větičku typu
V [[numerologie|numerologii]] je Bronislavovi přiřazováno číslo [[numerologie#8|8]].<ref>Egon Veselý: Numerologie jako kulturní fenomén, Karolinum, 2008</ref><ref>Marek Polabský: Specifika české postkomunistické numerologie, Středisko pro výzkum sekt, 2011</ref>
bych pokládal za zcela přijatelnou. Současnou podobu je ovšem nejlepší smazat.--Tchoř (diskuse) 25. 8. 2014, 18:45 (UTC)
nejen tam--NoJin (diskuse) 27. 8. 2014, 18:39 (UTC)

operační systém L4 (jádro)

Dobrý den,

potřebuji pomoci s článkem L4 (jádro), minimálně přečíst a zkontrolovat. Hlavně překlepy a zbytky aj.

Děkuji. Omikrofan (diskuse) 26. 8. 2014, 20:00 (UTC)

Sidebar

Existuje na cs.wiki ekvivalent k šabloně sidebar (vertikální navbox)? Díky. --Wesalius d|p 27. 8. 2014, 07:34 (UTC)

Co tohle {{Politika na Slovensku}}, i když to asi není úplně ono, co? Tam je to formátování vypsané ručně a nikoliv přes navbox. --Jan Polák (diskuse) 27. 8. 2014, 07:49 (UTC)
Ano, něco na ten způsob mám na mysli, ale sidebar je obecná šablona. Pokud jsem to správně pochopil, tak je to navbox, ale umisťován na stranu podobně jako infobox, ale neslouží k sumarizaci základních faktů, ale k navigaci po dalších částí série článků - příklad zde.--Wesalius d|p 27. 8. 2014, 07:56 (UTC)
Existuje {{Dějiny objektu}}. --Jann (diskuse) 27. 8. 2014, 11:14 (UTC)
Díky, to bych jako sidebar použít mohl, i když to tak očividně nebylo původně zamýšleno. Neprobíhala o tom zde někdy nějaká diskuze? Ta šablona je na desítkách tisíc článků na en.wiki, tak bych čekal, že se o jejím zavedení třeba už někdy bavilo. --Wesalius d|p 27. 8. 2014, 13:10 (UTC)

Fonetické abecedy do Šablona:Seznam písemných systémů

V šabloně Šablona:Seznam písemných systémů chybí fonetické abecedy (a že jich je), aspoň vhodná zmínka. Nepodařilo se mi se v té šabloně zorientovat. Prosím tedy o doplnění.--Tosek (diskuse) 28. 8. 2014, 14:42 (UTC)

Commons a skenování fotografie a autorská práva???

V knize Jaroslava Vozky "Hrdinové domácího odboje" (vyšla v roce 1946 v nakladatelství Práce) je kvalitní fotografie Zdeny Mašínové starší. Autor tvrdí, že je z archivu Zdeny Mašínové mladší. Tak.

  • Mohu fotku (portrét z doby, kdy jí bylo 38 let) paní Mašínové starší oskenovat a umístit na Commons?
  • Nebo je třeba čekat do roku 2016 až uplyne 70 let od vydání knihy?
  • Nebo bych musel žádat dosud ještě žijící paní Zdenu Mašínovou mladší (bytem v Olomouci) o požehnání "OTRS"?

Fotka byla pořízena cca v roce 1945, fotograf neznámý.

  • Musím čekat tedy alespoň do roku 2015, kdy uplyne 70 let od pořízení fotky?

A jak je to vlastně obecně s fotografiemi z různých archivů, které někteří historikové uveřejňují ve svých knihách?

  • Jsou pak autorská práva na oskenovanou fotku z jejich knihy ale pocházející z veřejného archivu (např. archiv bezpečnostních složek, vojenský historický archiv apod.) "přenesena" na autora knihy nebo
  • veřejná fotka z historického veřejného archivu je licenčně "volná" za předpokladu, že uvedu zdroj (tedy jméno archvu)?
  • Nebo musím do archivu, tam si fotku oskenovat a požádat o svolení ji publikovat?
  • Je z heldiska autorského rozdíl mezi skenem fotky z knihy a skenem fotky ze stolu ve veřejném archivu?

Na odpovědi se těší Mojmir Churavy (diskuse) 29. 8. 2014, 14:40 (UTC)

Autorská práva a 70letá lhůta se váže k autorovi fotografie (a jeho úmrtí), tedy nikoli k datu pořízení snímku ani k datu vydání knihy, v němž je snímek použit. Nelze oprávněně očekávat, že autor zemřel v okamžiku pořízení fotky, takže myslím, že 70 let od pořízení není dostačující. A vydání knihy je pro posuzování lhůty irelevantní.
Obecně se dá říct, že skenovat fotky z knih můžete. Jejich použitím v knize nijak nedochází ke změně původního autorského díla, jen k jeho reprodukci, takže se neliší sken z knihy od skenu originálu (jen má sken originálu lepší předpoklady pro dosažení vyšší kvality). Pokud někdo použil fotku v knize, nepřenáší se tím na něj autorská práva. --Bazi (diskuse) 29. 8. 2014, 15:19 (UTC)
Především díky za odpověď. Teď jsem konečně pochopil, proč se v některých případech (a zemích) zavádí lhůta 120 let. Pokud by autor dílo nebo fotku vytvořil teoreticky ve věku dvou let, tak by za 120 let byl jistojistě "v pánu". Ale jinak mě potěšila možnost dobré fotky z knížky oskenovat a patřičně okomentované (včetně zdroje, z něhož pocházejí) dodat na Commons a použít k již existujícím heslům zde na CZ wikipedii. Ještě bych si nechal poradit, jakou licenci mám použít. Nejspíše nějakou PD (Public Domain). Můžete mi vhodnou licenci doporučit? S pozdravem Mojmir Churavy (diskuse) 29. 8. 2014, 21:20 (UTC)
To s tím skenováním fotek z knih se mi nezdá. 1) Pokud autor ve své knize použil svou fotku, pořád platí jeho autorská práva. 2) Pokud autor použil cizí fotku, pořád platí práva autora fotky, a je jedno, zda autor fotky dal práva autorovi knihy k publikaci, nebo ne. --Ramon de L (diskuse) 1. 9. 2014, 10:55 (UTC)
Přesně tak. Sken z knihy pouze ulehčuje praktickou/technickou stránku věci (není nutné shánět originál), ale neřeší autorská práva. Ta je nutno mít ošetřená stejně, jako bychom skenovali originál. Nevím, jestli si to kolega Mojmir Churavy mylně vyložil z mé reakce, nebo jestli to jen takto zkresleně vyznívá z jeho textu, ale moje první reakce neměla vyznít tak, že lze z knih skenovat cokoli. --Bazi (diskuse) 1. 9. 2014, 11:12 (UTC)
Hmmm, shrňme si to: První případ:
  • Fotka (jakákoliv, papírová vzniklá skenem originálu nebo už elektronická), pokud ji udělám já sám vlastním foťákem (nebo mobilem) je jediná licenčně BEZPEČNÁ forma pro umístění na Commons. Pokud fotka zobrazuje žijící osobu, tak bych měl správně požádat o dovolení ji na Commons publikovat (nejspíš formou OTRS). Pokud fotka obsahuje veřejně nepřístupné umělecké dílo, potřebuji OTRS autora díla (ne fotografa, tím jsem já sám). Tohle je o.k. (za 250 dní svého působení na CZ Wiki jsem pochopil)
  • Fotka již nežijící osoby (pořízená v roce 1945) neznámým fotografem (a publikovaná veřejně v knize v roce 1946) pocházející zjevně z rodinného archivu. Počkáme 120 let a pak (v roce 2065) možno volně šířit a publikovat, autor sice neznámý, ale 100 procentně již nežije.
  • Fotka publikovaná v knize - autorská práva jsou stále na fotografovi. Pokud ten je neznámý, pak požádat majitele fotky (rodinný archiv Zdeny Mašínové mladší, Olomouc) o povolení ji dát k dispozici pod veřejnou licencí pomocí procedury OTRS?
  • Respektive, pochopil jsem, že zatím (do vyjasnění) nic skenovat nebudu, protože ani nevím, pod jakou licencí to na Commons uveřejnit ({{PD-old}} nebo {{self|cc-by-sa-3.0}} nebo ??? ) Mojmir Churavy (diskuse) 2. 9. 2014, 17:46 (UTC)
  • Určitě skeny starých fotek pod licencí Pd, protože vy tomu žádnou hodnotu nepřidáváte.--Juandev (diskuse) 2. 9. 2014, 17:55 (UTC)
Jenom malý detail: Fotka pořízená Vámi není vždy bohužel licenčně bezpečná. Například v mnoha zemích neplatí svoboda šířit fotky z volných prostranství. Mimo volná prostranství to pak může být problém i v Česku. Miraceti 8. 9. 2014, 09:25 (UTC)

Přidal jsem na članek o Igoru Girkinovy co tam o něm chybělo.

http://www.extra.cz/tohoto-muze-vini-ze-sestreleni-malajsijskeho-letadla-jednal-snad-na-prikaz-putina čerpano odsud a na članku Igor Girkin sem přidal podlé toho že Igor Girkin zestřelil letadlo a zahynulo pří něm 200 lidí, a upravíl sem članek Igor Girkin že Igor Girkin zestřelil letadlo odsud jeto brano http://www.extra.cz/tohoto-muze-vini-ze-sestreleni-malajsijskeho-letadla-jednal-snad-na-prikaz-putina S pozdravem chci na članku Igor Girkin pomoct Děkují Pavel Meszároš. -- Tento příspěvek přidal(a) Deftones (diskuse) 5. 9. 2014, 14:50‎ (CE(S)T)

Článek upraven. --6. 9. 2014, 07:39 (UTC), Utar (diskuse)

Prosba

Prosím Vás, chtěl bych pomoci s úpravou článků Goodbye to the Island a Faster Than the Speed of Night od zpěvačky Bonnie Tyler, koukal jsem se na to a nevím přesně jak na to. Předem děkuji za pomoc. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Velký hudební fanoušek (diskusebloky) 5. 9. 2014, 20:07‎ (CE(S)T)

V případě druhého článku jsem se pokusil alespoň o základní úpravy vzhledu. Při porovnání s článkem na anglické Wikipedii jsem došel k závěru, že jste přeložil jeho text. V některých bodech je překlad nedokonalý a potřebuje ještě dopracovat. Ovšem zásadním nedostatkem je, že jste spolu s textem nepřevzal na českou Wikipedii také uvedení jednotlivých informačních zdrojů, což bude nutné ještě napravit. Wikipedie je založena na ověřitelnosti všech uváděných informací a aby bylo možné informace ověřit, musí čtenář vědět, odkud ony informace pochází a kde tedy může ověřit jejich pravdivost. --Bazi (diskuse) 5. 9. 2014, 18:28 (UTC)

A kam mám přesně uvést informační zdroje, jak a jaké? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Velký hudební fanoušek (diskusebloky) 5. 9. 2014, 20:53‎ (CE(S)T)

Jak a kam, to v základech zjistíte zde: Nápověda:Reference. Jaké, to už je na Vás jako na autorovi textu. Každá nezjevná informace by měla být doložena zdrojem. Protože však jde o překlad, pro začátek byste tedy měl vzít ty zdroje, které jsou uvedeny v tom anglickém předobraze formou poznámek pod čarou, v sekci „References“. --Bazi (diskuse) 5. 9. 2014, 19:11 (UTC)
Hlavně to chce se nebát editovat, já osobně hodně čerpám inspiraci z již vytvořených článků na podobné téma. A pomoc komunity taky není k zahození. BTW: do článku Goodbye to the Island mi nejde vložit obrázek přebalu alba. Kdyby se na to někdo mohl podívat… Richard Zoban (diskuse) 5. 9. 2014, 19:51 (UTC)
Obaly alb nevkládat, není to v souladu s českým autorským právem, nemýlím-li se. --Bazi (diskuse) 5. 9. 2014, 20:58 (UTC)
Některé obaly použít lze, jsou povolené přes OTRS ([5]). Moc jich ale asi nebude.--Chalim Kenabru (diskuse) 5. 9. 2014, 21:07 (UTC)
Dobrá je taky šablona {{Překlad}}, která se plácne na konec článku. --217.77.165.39 5. 9. 2014, 20:08 (UTC)
Ta je dobrá a do zmíněného článku jsem ji už za autora vložil, ale není dostačující pro naplnění pravidla ověřitelnosti. --Bazi (diskuse) 5. 9. 2014, 20:58 (UTC)
To jste hodnej. --217.77.165.39 6. 9. 2014, 06:29 (UTC)

Fotka z videa a autorská práva.

Vice než kde jinde i na Wikipedii platí, nejdřív se ptej, pak zkoušej. Ale k věci: Modelová situace. Na You Tube je video, které tam nahrál někdo jiný (pan XY), než já sám. Ve videu je krátký záběr na osobu, jejíž fotku bych rád "garabnul" (sejmul elektronicky z obrazovky) a udělal z ní statickou fotku (sice s malým rozlišením, ale budiž). Pokud si fotku budu skladovat na PC a používat jen pro svoji potřebu, je to o.k. (jako bych si ofotil něco z knížky pro vlastní potřebu). Problém nastává v okamžiku, že bych chtěl tuto mnou public Domain upravenou fotku dát pod volnou licencí na Commons. Pokud bych přiznal, že fotku jsem udělal elektronickou úpravou z videa pana XY, je to porušení autorských práv? Tuším, že asi ano, ale není to obdoba situace, jako bych "citoval" větu z knihy. Pokud uvedu zdroj. Nebo to lze nějak odůvodnit jako NEporušení autorských práv pana XY k videu? Díky za reakce.Mojmir Churavy (diskuse) 13. 9. 2014, 18:12 (UTC)

Pod jakou licencí je na YouTube to video? Pokud není svobodná, máš smůlu. Miraceti 13. 9. 2014, 19:07 (UTC)
Bohužel, statický snímek z videa se obvykle jako citace nebere. Proč, to netuším. Co se týče dat, je jeden snímek z běžného filmu podstatně kratší citace než jedné věty z knihy. V každém případě se na Commons nedávají ani jiné citace. Miraceti 13. 9. 2014, 19:11 (UTC)
Díky za reakci. Zmiňované video je pod licencí "standardní YouTube licence", takže to bohužel není licence "Creative Commons Uveďte autora (CC-BY)", která, jak se zdá je ta "svobodná" a kterou má pan kolega Miraceti zřejmě na mysli.Mojmir Churavy (diskuse) 14. 9. 2014, 05:33 (UTC)
K tomu citačnímu srovnání: Běžný 90minutový film má asi 130 tisíc snímků, přičemž každý z nich je unikátní. Oproti tomu klasický román má obvykle nejméně 80 tisíc slov, která nejsou ani zdaleka tak unikátní a jejich ojedinělost vzniká až vzájemným uspořádáním. Čili nelze jen tak srovnávat audiovizuální dílo s dílem psaným prostřednictvím objemu dat.
Ovšem i z filmu je možné citovat. Problém je v tom, že citací je míněno přiměřené použití úryvku z cizího díla ve vlastním díle. Zatímco citát z knihy vkládáte do stránky s dalším textem a tedy jej uvádíte rovnou jako součást svého díla, video nebo i obrázek nahráváte na Wikimedia Commons, kde stojí samostatně a licence, pod jakou ho zveřejníte, se má vztahovat k jakémukoli dalšímu užití. Vy však nemáte oprávnění udílet souhlas k jakémukoli užití, protože nejste držitelem autorských práv k původnímu dílu.
Možná kdybyste vložil ten úryvek z cizího videa do svého vlastního videa, pak by to mohlo být v souladu s autorským právem. Ale i tak si nejsem jist, jestli byste pak mohl své dílo šířit pod svobodnou licencí a jestli by se ta licence vztahovala i na onen citovaný úryvek.
Podobně se před časem řešil problém, jestli je možné použít portrétní fotku k článku Gustáv Husák, která je pouhým výřezem z plakátu divadelního představení. Podle mě je to problematické, protože předpokládám, že pokud souhlas s užitím poskytlo divadlo, tak nemělo oprávnění k uvolnění samotné fotky. Předpokládám, že fotku použilo v rámci umělecké/citační licence bez autorova souhlasu, což asi může. Ale tím nezískalo oprávnění k uvolnění fotky pro další použití pod licencí Creative Commons. --Bazi (diskuse) 14. 9. 2014, 10:51 (UTC)
Díky za reakce. Hlavní problém spatřuji v tom, že umístěním čehokoliv (fotka, video, úryvek apod.) na Commons je na straně Commons determinováno tím, že to MUSÍ být pod svobodnou licencí, tj. že dále může být zveřejněný objekt šířen kýmkoliv a téměř jakkoliv. Ale právní potíž je v tom, že já, jako "Uploader", pokud to FAKT není moje dílo (fotka, video apod.) nemám k "vypůjčenému" objektu autorská práva, takže vlastně dávám razítko svobodné licence na něco, co není moje vlastnictví, na něco, co jsem jenom "použil" nebo bych "chtěl použít" a co mi "neříká pane". To jsou fakt tvrdá pravidla. Mojmir Churavy (diskuse) 14. 9. 2014, 14:16 (UTC)
Máte pravdu. Ta pravidla jsou tak tvrdá proto, aby už dále nebránila volnému užívání a šíření obsahu Wikipedie. Tím, že se omezuje možnost vkládání obsahu sem, naopak se rozšiřují možnosti jeho dalšího využití. Wikipedie je „otevřená“ nejen tím, že může být kýmkoli tvořena, ale také že pak může být i kýmkoli využívána. --Bazi (diskuse) 14. 9. 2014, 14:54 (UTC)

Přeměna Pískovištěna klasickou stránku

Ráda bych konkrétně u této stránky https://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_H%C3%A1jek přepnula zobrazení z Pískoviště na normální stránku. Mohli byste mi poradit, jak to udělat..? Moc díky, Mariana Hájková

VyřešenoVyřešeno vyřešeno JAn (diskuse) 15. 9. 2014, 18:25 (UTC)

Infoboxy

Jak vytvořit nový infobox? Díky --Masarka14 (diskuse) 16. 9. 2014, 18:56 (UTC)

@Masarka14: Řekněme Nápověda:Infobox. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 16. 9. 2014, 19:18 (UTC)
Vzhledem k Vaší poměrně krátké editační historii bych Vám doporučil tvorbu nového infoboxu konzultovat s nějakým zkušenějším kolegou či kolegyní. Klíčové otázky: Existuje už podobný na jiné Wikipedii? Jak by měl být infobox pojmenován? Jaké by měl obsahovat položky a jak by se měly jmenovat? Jaké by obvykle měly obsahovat hodnoty? --Bazi (diskuse) 16. 9. 2014, 19:27 (UTC)
@Matěj Suchánek: Na to jsem se už díval dřív a jaksi jsem se tam nedočetl jak vytvořit nový infobox. --Masarka14 (diskuse) 16. 9. 2014, 20:39 (UTC)
@Bazi: Otázky mám dát sám sobě nebo zodpovědět zde? --Masarka14 (diskuse) 16. 9. 2014, 20:47 (UTC)
Prodiskutovat s tím, kdo by Vám byl případně ochoten pomoci s tvorbou infoboxu. Nemáte-li nikoho konkrétního, tak klidně zde. Ty otázky jsou částečně pro Vás samotného, protože to Vy asi máte nějakou představu, co a proč chcete vytvořit.
Z této Vaší editace tuším, že by asi má jít o infobox pro basketbalové týmy. Pokud hádám správně, tak by měl vzniknout na stránce (a být nazván) Šablona:Infobox - basketbalový tým. Na anglické Wikipedii má obdobu v šabloně Infobox NBA team, případně Infobox basketball club, na francouzské Infobox Club de basket-ball. Asi je tedy na zvážení, jestli by se ten český neměl místo na „týmy“ zaměřovat na „kluby“, a nazývat se potom spíš Šablona:Infobox - basketbalový klub. --Bazi (diskuse) 16. 9. 2014, 21:07 (UTC)
Pár poznámek:
  • Šablony se nestují na klasickém pískovišti, ale na pískovišti šablon. Vytvoříte si testovací šablonu a z článku jí následně voláte nikoli (budoucím) názvem šablony, ale voláním {{Test}}. Až šablonu otestujete, překopírujete její kód na stránku s požadovaným jménem, např. Šablona:Infobox - basketbalový klub, a z článků jí již voláte klasickým způsobem.
  • Pokud chcete vidět jak takový kód infoboxu vypadá, je nejlépe se podívat na kód nějaké příbuzné šablony, např. tady - [6]. A takto potom vypadá výše odkazovaný infobox v článku - Kronplatz.
  • Co se může hodit: paleta barev (textcolor - barva textu, bgcolor - barva pozadí textu) - Wikipedie:Tabulka_barev, problémy s neočekávanými odřádkováními a mezerami - Nápověda:Neočekávaná_odřádkování_a_mezery.
--Vachovec1 (diskuse) 16. 9. 2014, 22:05 (UTC)

Nový článek a automatické odhlášení

Psal jsem článek a psal jsem ho dlouho. Při pokusu o uložení mě Wikipedia automaticky odhlásila, proto jsem zpanikařil a poklikal všechno, co mi slibovalo okamžité uložení. Teď je má editace uvedena v historii nikoli přezdívkou, ale IP adresou, což se mi nelíbí. Lze a pokud ano, tak přes koho, dosáhnout nápravy? --Henricus (diskuse) 18. 9. 2014, 18:04 (UTC)

Nelze. Řekl bych, že na Wikipedii nejde o to, kdo jej uložil (respektive pod jakým jménem), ale o to, že jej vůbec někdo uložil. --Marek Koudelka (diskuse) 18. 9. 2014, 18:07 (UTC)
Čert vem mou přezdívku, ale že mi tam svítí IP adresa, třebaže jsem se předtím registroval z toho důvodu, to mně vadí :-) --Henricus (diskuse) 18. 9. 2014, 18:15 (UTC)
Nojo, s tím již nic neuděláte. Příště nepanikařit :-) Nebo si článek připravit v textovém editoru v počítači a až poté vložit na Wikipedii. --Marek Koudelka (diskuse) 18. 9. 2014, 18:17 (UTC)
IP adresu mohou správci z historie článku skrýt. --Jvs 18. 9. 2014, 18:26 (UTC)

Heslo ve francouzské wikipedii

Zdravím, v české wikipedii jsem založil heslo Památník Okřídlený lev a po získání anglického překladu mi pomohl kolega založit a udržovat totéž heslo na anglické wikipedii Winged Lion Memorial. Nyní jsem získal překlad EN textu do francouzštiny. Chtěl bych tedy na FR wikipedii založit identické heslo. Je v tom nějaký zásadní problém? Mohu použít obecné anglické šablony a zvyklosti z EN wikipedie i na FR wikipedii? Bohužel neumím FR. Takže komentáře k editacím budu psát v EN. Nevadí to? Má s tím někdo v této komunitě CZ wikipedistů zkušenosti? Díky za reakce všem. Mojmir Churavy (diskuse) 26. 9. 2014, 06:51 (UTC)

Bohužel tak snadné to není. Šablony až na výjimky bývají různé. Jinak text můžete vložit, to není problém. Pokud pak na fr požádáte, aby dali článek do kupy po technické stránce, jistě se toho někdo ujme. Miraceti 26. 9. 2014, 07:00 (UTC)

Klenová

V článku Klenová je nějaká chyba. Šlo by to spravit? --83.240.7.60 27. 9. 2014, 11:28 (UTC)

Pokud šlo o odkaz na Commons, tak opraveno na Wikidatech. --Marek Koudelka (diskuse) 27. 9. 2014, 11:33 (UTC)
Díky. --83.240.7.60 27. 9. 2014, 12:35 (UTC)

barevné zvýraznění

Dobrý den přátelé, jsem nováček na Wikipedii, pokouším se editovat první článek a mám dotaz, proč některé části článků jsou zvýrazněny modrou nebo červenou barvou. Děkuji za odpověď. Jiří Webr - Pravomil.

Dobrý den, kolego, jde o vnitřní odkazy a červená barva v nich vyznačuje, že cílový článek zatím nebyl na Wikipedii založen, zatímco modrá barva, že už existuje a při kliknutí se na něj dostanete. Jinak se zde barevný text běžně nepoužívá, až na výjimky. --Bazi (diskuse) 30. 9. 2014, 14:13 (UTC)

Barevnost KDS

Věděl by prosím někdo z kolegů nebo kolegyň, jakou barevnost používala ve svém logu Křesťanskodemokratická strana? Chtěl bych najít vystihující barvu pro použití v Šablona:Seznam politiků. Díky. --Bazi (diskuse) 1. 10. 2014, 07:58 (UTC)

Podle vyjádření jednoho bývalého člena, KDS žádné logo neměla. Na volebních odznacích byla jen tato písmena, a to v nějaké tmavé barvě (modrá nebo černá). 77.240.97.126 12. 10. 2014, 20:26 (UTC)

Přesun stránky z pískoviště

Dobrý den, prosím o radu, jak dostat článek z Pískoviště na klasickou stránku, na podobný dotaz jsem našel odpověď "vyřešeno" od JAn ale nenašel jsem jak. Je to možné z zdroje pomocí ctlr+c a ctrl+v ? Děkuji --Pravomil (diskuse) 7. 10. 2014, 15:58 (UTC)

Viz přesunování stránek. --Jan Polák (diskuse) 7. 10. 2014, 16:25 (UTC)
Přejmenovávat pískoviště, pokud nebylo založeno právě pro ten jeden konkrétní článek, není dobrým řešením. Miraceti 7. 10. 2014, 16:27 (UTC)
Soudě dle kolegových příspěvků tomu tak skutečně bylo. --Jan Polák (diskuse) 7. 10. 2014, 16:30 (UTC)
Pokud je zatím jediným autorem (jako že je), tak na tom taky nesejde, copypaste je stále vyhovujícím řešením. Miraceti 7. 10. 2014, 18:34 (UTC)
Pokud jste jeho jediným autorem, je copypaste nejjednodušším a správným řešením. Miraceti 7. 10. 2014, 16:27 (UTC)

Nahrání loga

Zdravím, potřeboval bych pomoc s možnostmi nahrání loga jedné NGO. Práva k nahrání mám, ale na WC se podle jejích pravidel nehodí. Jaké je tedy řešení tohoto problému? --Lukas 8. 10. 2014, 13:53 (UTC)

Žádné. Na české Wikipedii se smějí používat výhradně svobodná díla. Pokud tedy máte „svolení k nahrání loga na Wikipedii“, ale neexistuje svolení, aby logo mohl kdokoli používat k jakémukoli účelu včetně komerčního, na české Wikipedii být nemůže. --Mormegil 8. 10. 2014, 14:14 (UTC)

Špatně opravené copyvio

Dobrý den, ve článcích České Hamry (Vejprty) (v sekce Geologie) a Hora Svatého Šebestiána (sekce Schreiberovo rašeliniště) jsem přepsal část textu, která byla očividným copyvio (opsaný text z Elznic, Antonín. Zelenka, Oldřich; Geologické a mineralogické vycházky po západní části severočeského kraje). V historii tak ovšem zůstala původní zkopírovaná verze, což by být samozřejmě být nemělo. Nicméně tenkrát mi to nedošlo. Co s tím teď? Petr Kinšt (diskuse) 11. 10. 2014, 20:05 (UTC)

Dobrý den, v podobných případech je potřebné požádat správce o skrytí příslušných revizí na nástěnce správců, případně článek zapsat do seznamu Wikipedie:CP#Copyvia. Na tento případ je klidně upozorním sám, pro příště už budete vědět :). A díky za přepsání článku! S pozdravem --Mario7 (diskuse) 11. 10. 2014, 20:22 (UTC)

Fotky knih

Je možné na wiki dávat vlastní fotky knih (obalů)? Chtěl bych udělat takový přehled vybraných kuchařek (tištěných knih) a že by ke každé byla fotka. Díky. --Ivanhoe2012 (diskuse) 15. 10. 2014, 06:23 (UTC)

Stručná odpověď: Nikoli. Máš zájem o delší odpověď? Miraceti 15. 10. 2014, 08:22 (UTC)

Značka: možné subjektivní formulace

Dobrý den. Trochu mne trápí jedna věc. Několikrát se mi stalo, že v novém článku po překopírování z pískoviště na Wikipedii se po uložení objevuje (Značka: možné subjektivní formulace). Dříve jsem byla před zkopírováním upozorněna, že text obsahuje výrazy ....... (teď zrovna si žádný nevybavím) a já jsem text dle toho upravila. Nevím, zde se mi nevypnula nějaká funkce v editoru, nebo zda se v poslední době něco nezměnilo. Mohu to nějak napravit? Děkuji za odpověď. Janet11 (diskuse) 18. 10. 2014, 14:01 (UTC)

Dobrý den. Jde o editační filtr, konkrétně o číslo 17, Problémová formulace. Zobrazovaný text je MediaWiki:Abusefilter-warning-subjektivní a podle nastavení filtru to nyní vypadá, že se toto upozornění má ukazovat. Nastavení filtrů ale mohou měnit jen správci tedy pokud něco nefunguje, jak by mělo, pište na Diskuse k Wikipedii:Editační filtr či v případě urgentních problémů rovnou na Wikipedie:Nástěnka správců.

Za sebe nevím, že by si uživatelé mohli sami zobrazování upozornění od editačních filtrů jen tak zakázat, i když přes osobní nastavení (Wikipedistka:Janet11/common.js) by to asi šlo. S pozdravem --18. 10. 2014, 17:12 (UTC), Utar (diskuse)

Ve skutečnosti existují dva filtry: filtr 17 (značka možné problémové formulace) a 43 (možné subjektivní formulace). Filtr 17, který Janet myslí, však kdysi používal právě značku možné subjektivní formulace, kterou teď používá filtr, který uživatele nevaruje, proto o tom, že je editace označena, nemá při uložení uživatel ponětí. Utare, co si myslíš o tom druhém filtru? Přijde aktivace varování vhod? Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 18. 10. 2014, 18:15 (UTC)
Já bych tam nějaké přidal, ale jiné než u F17. Upozornění pro ten F43 by mělo být více o Wikipedie:Reklama, než to pro F17. Dá se ale někde zjistit, kolik uživatelů po zobrazení upozornění (pro vybraný filtr) a) editaci ukončí, b) editaci uloží i přes varování filtru, c) editace uloží v upravené verzi, pro niž se již daný filtr znovu nespustí? Přijde mi, že B je jasné, dají se ale někde dohledat i počty pro A a C? Možná bychom se ale měli přesunout do diskuze k Wikipedie:EF. --18. 10. 2014, 19:02 (UTC), Utar (diskuse)
Pokračujme tedy tam. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 18. 10. 2014, 19:43 (UTC)

Jak zjistit články z konkrétní kategorie, které mají šablonu Upravit?

Dřív mi fungoval odkaz na mé stránce Wikipedista:MiF ale teď mi to vrací 403 - Forbidden. Konkrétně mi jde o toto: dá se získat seznam článků z kategorie Minerály, které jsou označeny šablonou Upravit? Díky za odpověď. --MiF (diskuse) 27. 10. 2014, 17:21 (UTC)

Toolserver končí, nyní funguje tools.wmflabs.org. --Marek Koudelka (diskuse) 27. 10. 2014, 17:39 (UTC)
Díky za info. :-) --MiF (diskuse) 27. 10. 2014, 18:21 (UTC)

Editace Infoboxu

Dobrý den,

chtěla bych vložit řádek navíc u infoboxu, ale při klasické editaci se řádek nezobrazuje, i když je v kódu vložen. Měla bych zvolit jiný postup? Děkuji za jakoukoli radu. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.207.45.10 (diskuse) 31. 10. 2014, 11:06‎ (CE(S)T)

Dobrý den, vítejte. Infoboxy patří mezi šablony, tedy je nelze jen tak rovnou upravovat přímo v cílové stránce, ale je potřeba pozměnit výchozí stránku šablony. O který infobox se jedná a jaký řádek byste tam ráda přidala? S pozdravem --31. 10. 2014, 19:01 (UTC), Utar (diskuse)

Dobrý den,

mohla bych Vám, prosím, napsat email? Měla bych více dotazů.

Děkuji Vám za ochotu a přeji hezký den. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.102.223.250 (diskuse) 31. 10. 2014, 19:40 (CE(S)T)

Klidně napiště. Jak mám uvedeno na své stránce, je mi možné poslat e-mail, buď přímo na tam uvedenou adresu nebo pomocí položky Poslat e-mail v levém panelu nástrojů (z uživatelské stránky, jen pro registrované uživatele). Když vím, že se ozvete, budu e-mail více sledovat. S pozdravem --31. 10. 2014, 20:07 (UTC), Utar (diskuse)

Velmi děkuji za nápomocnou vůli i přístup. Vážím si Vaší ochoty mi pomoci. S prodlevou odpovědi si nedělejte starosti, budu ráda, i když se ozvete kdykoli.

Název hesla

Zdar editování,

udělal jsem základ hesla (budu dále rozšiřovat) k albu od skupiny Tortharry, název jsem uvedl Follow (album, Tortharry). Teď se domnívám, že by název hesla měl asi být bez těch informací v závorce. Můžete mi říci, zda se nechá změnit název článku? Díky --Jan Jankovič (diskuse) 5. 11. 2014, 11:37 (CET)

Vzhledem k existenci en:Follow bych řekl, že ty rozlišovače jsou potřeba. --Tchoř (diskuse) 5. 11. 2014, 11:44 (CET)
Ok, díky za radu,nechám to tak, trochu jsem se taky bál, jestli není v názvu nějaká bota. --Jan Jankovič (diskuse) 5. 11. 2014, 11:47 (CET)
A rozlišovače nechat i u ostatních názvů alb Tortharry Book of DreamsUnseenWhiteRebornBeneath, každý z nich znamená i něco jiného.--Chalim Kenabru (diskuse) 5. 11. 2014, 11:54 (CET)
Osobně bych rozlišovače zaváděl, až budou potřeba. Vzhledem k tomu, že žádný jiný článek o Follow nemáme, klidně bych založil článek s názvem bez rozlišovače. Je dost divné mít článek s rozlišovačem, když na stránce bez něj žádný článek není. A základat kvůli tomu rozcestník, který bude odkazovat na jeden modrý článek a pár červených, které se zaplní bůhví kdy, protože se nedá čekat, že by se do těchto článků někdo pustil, není moc moudré. Až bude rozlišovač potřeba, tak se udělá. Miraceti 5. 11. 2014, 18:39 (CET)
Mně to je v podstatě jedno, udělám vše, jak se správci či další dohodnou. Podřídím se. Jen mi dejte vědět, jak teda definitivně. --Jan Jankovič (diskuse) 5. 11. 2014, 21:29 (CET)
Správci o tom nerozhodují. Udělej to podle nejlepšího vědomí a svědomí. Změnit se to dá vždycky. Miraceti 5. 11. 2014, 22:11 (CET)
Ok, nechám to, jak to je. --Jan Jankovič (diskuse) 7. 11. 2014, 06:53 (CET)

Josef Webr

Dobrý den, něco se mi nepovedlo: odladil jsem na svém pískovišti stránku "Josef Webr", přenesl ji jako novou stránku ale se jménem "Koschin" místo "Josef Webr". Nevím, jak se mi tam jméno Koschin dostalo. Prosím poraďte mi, jak to napravit, t.j. změnit Koschin na Josef Webr. Děkuji moc --Pravomil (diskuse) 8. 11. 2014, 18:55 (CET)

Přesunuto na Josef Webr. --Jvs 8. 11. 2014, 19:03 (CET)
Moc děkuji a vzhledem k tomu, že to je moje první stránka, prosím o upozornění, jakých chyb jsem se dopustil. Děkuji --90.181.95.209 9. 11. 2014, 14:02 (CET)

Velké Bulharsko

Článek Velké Bulharsko je terčem úprav z různých IP adres. Nejde přímo o vandalismus, ale hlavně o textové změny (Turkický/Bulgarský aj.), které postupně degradují článek. Domnívám se, že situace již dozrála k dlouhodobému polozamčení. Nevím však, na jaké verzi by bylo vhodné článek zamknout. --Jvs 9. 11. 2014, 10:53 (CET)

Jo, dotyčný turkofil je problém už dlouho. Imo nejlepší by bylo obnovit poslední verzi před jeho příchodem [7]. --Jann (diskuse) 11. 11. 2014, 13:54 (CET)
Nakonec jsem to jen polozamkl, protože se mi zdá, že ne všechny změny od té doby byly k horšímu. --Jvs 13. 11. 2014, 08:21 (CET)

Článek, který potřebuje úpravy

Mám tento článek:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Reflexe_(programov%C3%A1n%C3%AD)

Stále se mi tam ukazuje připomínka, že článek potřebuje nějaké stylistické úpravy. Mohl by mi někdo poradit jaké a co udělat, aby se to tam již nezobrazilo?

Díky-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Xzimm04 (diskuse) 9. 11. 2014, 11:41‎ (CE(S)T)

To tam máte přímo napsáno. Cituji „Konkrétní problémy: wikiodkazy, formát, refs, kategorie“.--Juandev (diskuse) 9. 11. 2014, 11:48 (CET)


Beton

V článku Beton jsou uvedeny poměry cementu a písku na lopaty--objemově--pro ruční míchání. Potřebuji stavaře, který vlastní dnešní tabulky, aby přidal ještě tabulku betonů míchaných dle váhy včetně označení tříd betonů. Jde o to, že stavebník je např. o weekendu na stavbě, a v plánu má uvedeny tyto nové třídy betonů. Mohl by porovnat obě tabulky a alespoň zhruba odhadnout--dle spotřeby cementu-v jakém poměru může objemově míchat.--Kajan112 (diskuse) 9. 11. 2014, 22:40 (CET)

Použijte Google a najděte to jinde. Až to najdete, tak to sem doplňte.--Juandev (diskuse) 10. 11. 2014, 01:18 (CET)

Eleanor Masaryková

                    Eleanor Masaryková  - narodila v roce 1890
                                        - umřela ve 4 měsících
                                        - její táta byl Tomáš Garrigue Masaryk
                                        - její maminka byla Charlotta Garrigue Masaryková
                                        - měla 5 sourozenců : Josef Masaryk
                                                              Alice Masaryková
                                                              Herbert Masaryk
                                                              Jan Masaryk
                                                              Olga Masaryková

-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 82.142.104.130 (diskuse)

A co s tím? --Jan Polák (diskuse) 10. 11. 2014, 17:14 (CET)
Je zmíněna v článku Tomáš Garrigue Masaryk#Soukromý život i Charlotta Garrigue-Masaryková, ale jinak je encyklopedicky nevýznamná, nepřísluší ji samostatný článek. 10. 11. 2014, 17:26 (CET)

Ready for translation: VisualEditor News #9—2014

Hi! This is an invitation to join translators working on the November's issue of the VisualEditor monthly newsletter, which will be widely delivered later this week. The previous bulletin was published in 10 languages, but the translation was completed only for three of them. Will we do better this month? We'd like to reach many more communities in their own language this time, as we're announcing interesting developments like the new ability to add tables and their elements. Thanks a lot for your help! Elitre (WMF) 11. 11. 2014, 11:18 (CET)

PS: Here are some instructions. Please go to the translation page: your language should be available from the drop-down menu on the right. Once you've selected it, you'll see the document in English side by side with any translation work already done in your language. You can add new translations or modify existing ones. If you need further help or would like to receive a talk page message to be notified of future translations, please contact me directly.

PPS: My apologies if you have read this elsewhere, and if I picked up a wrong page for this request: please feel free to move it to the most appropriate venue!

Dne 26.10. 2014 se v Rusku opět změnila časová pásma. V zásadě se posunula o -1 hodinu, takže ve všechny údaje o času (v sídlech a administrativních celcích) teď máme (patrně až na výjimky) špatně. Myslím si, že to je práce pro roboty, a proto prosím o pomoc ty wikipedisty, kteří je ovládají, zda by příslušné chyby strojově neupravili i s odkazy, které už uvádím v příslušném článku (dokumenty jsou ve wikizdrojích). Na oblasti, kde neplatí posun -1 se po úpravě podívám a opravím ručně, případně sdělím podrobné podmínky k naprogramování. Děkuji.Herigona (diskuse) 11. 11. 2014, 19:08 (CET)

Viz Wikipedie:Bot/Žádosti o provedení práce. --11. 11. 2014, 19:53 (CET), Utar (diskuse)
Díky. Herigona (diskuse) 11. 11. 2014, 21:30 (CET)

Vytváření mapek s označenou barvou

Zdravím, mám takovou otázku, chtěl jsem se zeptat, jak se vytváří mapka, na které jsou různými barvami označený různé státy. Například: někdo dělal mapku pro MS ve fotbale 2014, tak použil mapku světa a vyznačil na ní různé státy barvami, viz. zde. Jak se to tedy vytváří a popřípadě v jakém programu. Díky. --Luksatka (diskuse) 11. 11. 2014, 23:42 (CET)

To je dost široký dotaz, ale asi nejlépe se takové barevné mapy dělají, když už máte vzorovou mapu ve formátu *.svg, protože to je vektorový obrázek, v němž můžete upravit barvy třeba pomocí volně dostupného programu Inkscape. --Bazi (diskuse) 12. 11. 2014, 00:02 (CET)
Díky ten program vypadá slibně. Jen by mě zajímalo, jestli jde nějak označit určitou barvou třeba celou Kanadu, protože se mi to zatím nedaří a vždy mi to označí jen tu suchozemskou část bez patřičných ostrovů, kterých je tam mimochodem hodně. Jde to tedy označit i s těmi ostrovy, abych se nemusel s tím piplat? --Luksatka (diskuse) 12. 11. 2014, 08:41 (CET)
To vždy záleží na tom, jak připravil tu mapu původní autor. Jednotlivé objekty se dají seskupovat a pokud jsou takto seskupené, dají se označit naráz, ale pokud je autor mapy neseskupil, musí to holt provést až další editor. Je mi líto, na to nemám žádou radu, jak by to šlo ulehčit. Leda plošné označení více objektů potažením myši. --Bazi (diskuse) 12. 11. 2014, 08:50 (CET)
Využívá se k tomu vektorová grafika, ale není to vždycky tak jednoduché. Vychytanější mapy označují příbuzné objekty stejnou třídou, na kterou se pak aplikuje nějaký styl. Tohle se v Inkscapu bohužel dělat nedá, byť samozřejmě v něm je mapu možno vytvořit. Jenom nebude tak vychytaná. Tohle může být případ i té Kanady. Objekty samotné seskupené být nemusí, ale mohou mít stejnou třídu. Miraceti 14. 11. 2014, 09:56 (CET)

Nezlomitelná mezera

Existuje na Windows s českou klávesnicí klávesová zkratka na vložení pevné mezery? Ve kterých prohlížečích a verzích Windows funguje? Nemyslím Alt+160, které je v článku myslím zbytečně uvedeno jako Alt+0160? Matěj Orlický (diskuse) 12. 11. 2014, 11:00 (CET)

Co takhle Ctrl + Alt + Space? Dle [8]. --12. 11. 2014, 11:22 (CET), Utar (diskuse)
Ale potřeboval bych ověřit, zda a kde to funguje. Nemám Windows… Matěj Orlický (diskuse) 12. 11. 2014, 12:06 (CET)
Alt+0160 není totéž co Alt+160. Ve Wordu používám Ctrl+Shift+Space (nikoliv Alt). --62.84.154.40 12. 11. 2014, 12:18 (CET)

Žádost o spolupráci

Přeneseno z Wikipedie:Pod lípou

Vážení, rádi bychom přispěli k připravovanému projektu české Wikipedie o výtvarném umění (hovořil o tom zástupce Wikipedie včera na konferenci v Národním muzeu), nemáme však na nikoho přímý kontakt a zdejšímu komunikačnímu prostředí nerozumíme. Prosím o nějakou odezvu, máme připravené zajímavé téma o v ČR pozapomenutém umělci, který je českým rodákem a proslul v Jižní a Severní Americe (zatím na Wikipedii není, ale zasloužil by i anglickou verzi).

Chtěl bych v tomto smyslu požádat o pomoc.

Velice děkuji

Jan Čečrdle Vlastivědné muzeum ve Slaném

cecrdle@meuslany.cz keebl@email.cz muzeum.slansko.cz -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) ‎Muzeum Slany (diskuse)

Odpovězeno e-mailem. --14. 11. 2014, 22:20 (CET), Utar (diskuse)

Přesměrování

Chtěl jsem vytvořit přesměrování Lech Poznaň, ale místo zobrazení červeného odkazu mě to rovnou přesměrovalo na Lech Poznań. Tohle je nějaká novinka? Jde případně nějakým nastavením zrušit, aby mi to fungovalo jako dříve (tzn. zobrazilo odkaz, který bych vytvořil místo přímého přesměrování)?--Chalim Kenabru (diskuse) 14. 11. 2014, 09:26 (CET)

Podrobnosti, jak k tomu dochází?. Já se na stránku k vytvoření dostanu jak klikem na červený odkaz, tak zadáním do adresního řádku. JAn (diskuse) 14. 11. 2014, 09:36 (CET)
Nedošlo k neúmyslnému využití našeptávače? Ten zkusí našeptnout příbuzné slovo…--Tchoř (diskuse) 14. 11. 2014, 09:39 (CET)
Nedošlo právě. Když zadám do adresního řádku Lech Poznaň, - neexistující přesměrování - tak mě to automaticky přesměruje na Lech Poznań. Stejně tak i u jiných hesel s cizí diakritikou, kde nejsou vytvořena přesměrování. Vím, že jde vytvořit formou http://cs.wikipedia.org/wiki/Lech Poznaň, ale to mě trochu zdržuje.--Chalim Kenabru (diskuse) 14. 11. 2014, 09:57 (CET)
Možná mi něco uniká, ale jak lze do adresního řádku zadat Lech Poznaň jinak, než http://cs.wikipedia.org/wiki/Lech Poznaň? Matěj Orlický (diskuse) 14. 11. 2014, 10:14 (CET)
Myslel jsem do vyhledávače ve Wikipedii, pardon. Tam by mi to mělo nabídnout červený odkaz s textem, že stránka neexistuje, místo toho mě to přesměruje na Lech Poznań. Je to tak cca týden, co mi to dělá. Nevím jestli je to nějaký upgrade Wikipedie, nebo problém mimo ni.--Chalim Kenabru (diskuse) 14. 11. 2014, 10:21 (CET)
Pak je to tedy ten našeptávač, jak píše Tchoř. Když to neexistuje, zkusí i s jinou diakritikou nebo jinou velikostí písmen (cssd > ČSSD). Řešením je kliknout/šipkou najet na „obsahující… Lech Poznaň“, aby se červený odkaz objevil u výsledků vyhledávání. Matěj Orlický (diskuse) 14. 11. 2014, 10:39 (CET)

Skutečně se to děje. A stačí napsat "Lech Poznan" a zmáčknout enter. Jestli je to chyba, nebo fíčura... Způsobuje to nějaké reálné problémy? Miraceti 14. 11. 2014, 10:41 (CET)

To nebude našeptávač (nic se nenašeptává, ale rovnou přejde na danou stránku), ale nějaký vychytralý způsob, jak dostat čtenáře rovnou k obsahu. Zkuste zadat "Režná". Miraceti 14. 11. 2014, 10:44 (CET)

"Rez" a "Řež" funguje ok. Miraceti 14. 11. 2014, 10:45 (CET)

Když napíšu Režná, našeptá mi to (bez doplnění v políčku) první možnost Řezná, protože na rozdíl od Rez-Řež neexistuje Režná. Matěj Orlický (diskuse) 14. 11. 2014, 10:51 (CET)
Našeptnutí by bylo ok. Ale tady to rovnou na tu stránku bez varování skočí. A to už nutně úplně košer být nemusí, jak ukazuje ta "Režná". Miraceti 14. 11. 2014, 12:25 (CET)

Ano, stačí kliknout na „obsahující… Lech Poznaň“ a zobrazí se červený odkaz. To jsem předtím nezaregistroval. Problémy to asi nezpůsobuje, možná to trochu zmate toho, kdo si jako já nevšimne pořádně těch položek. Díky.--Chalim Kenabru (diskuse) 14. 11. 2014, 11:12 (CET)

Obrázek na Commons, OTRS a umělecké dílo, které vlastním

Pokud chcete umístiti na Commons vlastní fotku uměleckého díla, které není veřejně přístupné, musíte absolvovat OTRS proceduru a získat svolení autora díla k používání fotky pod svobodnou licencí. Řeším případ: Mám svoji vlastní fotku malého uměleckého díla (drobná palstika, soška), kterou dělala naše známá sochařka. Soška je originál, dostal jsem ji od té sochařky. Sochařka je už dávno po smrti. Dotaz: Svoji vlastní fotku mě patřícího uměleckého předmětu (od zemřelého umělce) mohu umístit na Commons aniž bych musel abslovovat OTRS proceduru? Nebo je to "složitějí"? Díky za odpověď. Mojmir Churavy (diskuse) 15. 11. 2014, 17:22 (CET)

Bohužel je to složitější. Opět by musel do OTRS systému přijít schvalující email. Ne však od vás jakožto držitele díla, ale od držitele autorských práv, což jsou po smrti autorky její dědicové. Jedudědek (diskuse) 15. 11. 2014, 17:29 (CET)
No toho jsem se v koutku duše obával. Příliš tvrdá pravidla. Jen ke škodě Wikipedie; snad bude možno za 120 let šiřit dnešní díla "volně", ale to už tu bude jiná genreace wikipedistů (budou-li jací). A snad i jiná legislativa? V příštích volbách budu asi volit "piráty". Jinak děkuji za info. Mějte se. Mojmir Churavy (diskuse) 16. 11. 2014, 11:36 (CET)

Infobox průsmyk

Neuměl by někdo opravit {{Infobox průsmyk}} tak, aby nevytvářel na začátku stránky takovou "bílou díru"? Viz třeba Bôrik. Díky. --Harold (diskuse) 16. 11. 2014, 09:27 (CET)

Infobox jsem opravil. --Jvs 19. 11. 2014, 19:37 (CET)

Častá editace konkrétního článku a opatření vůči tomu

Dobrý den, přátelé! V článku, který se zabývá obcí Ledce na Slánsku (Ledce (okres Kladno)) dochází v poslední době k velmi častým editacím a já nestíhám editace kontrolovat. Daní uživatelé nevyplňují shrnutí editace, čímž je následná práce více lahůdkovou. Chtěl bych se zeptat, zda-li by nebylo možné článek uzamknout před takovým to splašeným editováním, či povolit editaci jen "ověřeným" uživatelům. V poslední době došlo k editaci snad dvou nezareg. IP adres a naposledy editace proběhla za "pomoci" nově zareg. uživatele nesoucího orig. jméno Obec Ledce. Opatření by vedlo k zpřehlednění, zjednodušení práce všech, především ale mé, jelikož k této obci mám osobní vztah. Díky za Vaši radu, pomoc, názor. Edisteewr (diskuse) 18. 11. 2014, 17:12 (CET)

Dobrý den. Práci si lze zjednodušit zobrazením rozdílu více verzí najednou. Blokování by myslím v tomto případě nebylo na místě, bylo by vhodnější to danému nováčkovi jasněji vysvětlit v diskusi. Vy jste mu tam informaci šablonou sice už vkládal, ale mimochodem anonymně (bez podpisu). Zamknutí by mělo smysl v případě opakovaných vandalských editací, což podle historie se mi nezdá tento případ, a žádá se o něj na Wikipedie:Nástěnka správců. Zdraví a za trpělivost s nováčky pleduje Matěj Orlický (diskuse) 18. 11. 2014, 17:43 (CET)
Trochu jsem probral šablony vlepené uživateli do jeho diskusní stránky, aby to nebylo zbytečně matoucí. Nevkládejte prosím nadmíru upozorňujících šablon, jejichž informace se vzájemně překrývají. --Bazi (diskuse) 18. 11. 2014, 17:55 (CET)

Infobox Vlajky evropských států

Žádám někoho zkušenějšího o doplnění infoboxu Vlajky evropských států o Kyperská vlajka, Arménská vlajka, Ázerbájdžánská vlajka, Gruzínská vlajka - jsou již v kategorii Vlajky evropských států, Severokyperská vlajka i v infoboxu. Poznámku rozšířit např. z "... na více světadílech" na např. "** Příslušnost ke kontinentu je sporná". Stejně jako např. v článku Kazašská vlajka budou uvedeny v těchto článcích infoboxy Vlajky evropských států i Vlajky asijských států (to už zvládnu sám). Děkuji. B.mertlik (diskuse) 18. 11. 2014, 22:05 (CET)

Doplnil jsem je, pokud by některé státy chyběly, můžete je doplnit podle tohoto vzoru. Editace kódu šablony je jednoduchá a šablonu najdete tak, že pod editačním oknem daného článku rozbalíte "Šablony použité na této stránce," vyberete tu správnou a kliknete na "editovat."--Kohelet (diskuse) 1. 12. 2014, 01:29 (CET)
Děkuji, většinou edituji v mobilní aplikaci (kde takovéto věci moc nejdou) a ke klasické verzi se moc nedostanu. B.mertlik (diskuse) 1. 12. 2014, 18:36 (CET)

Citace

Zdar editování,

mám trochu takový dotaz, před chvíli jsem rozšířil heslo Zjevení Panny Marie v Suchém Dole o část ordinariátního listu biskua o zavrhnutí těchto údajných zjevení. Jsou tam zajímavé důvody resp. čtyři hlavní body a každý z nich je jeden odstavec. Co myslíte, je možné až takový rozsah v rámci citace vložit do hesla? Za případné odpovědi díky --Jan Jankovič (diskuse) 21. 11. 2014, 13:23 (CET)

Podle mě toto možné není --Vojtěch Dostál (diskuse) 21. 11. 2014, 16:57 (CET)
Z hlediska autorského práva ano, pokud je autor Edvard Jan Brynych (†1902). Ale mám pochybnosti, zda jsou tak rozsáhlé citace vhodné do encyklopedického hesla. Matěj Orlický (diskuse) 21. 11. 2014, 17:41 (CET)
Pokud je to licenčně volné, co takhle celý list vložit na Wikizdroje? Pak na něj můžete snadno odkazovat z poznámek syntaxí typu s:Sníh (Václav Tille)/Švec a trubadúr. --Tchoř (diskuse) 21. 11. 2014, 17:58 (CET)

Obnovení kategorie

Dobrý den, byl by některý z pánů správců tak laskav a obnovil kategorii Ředitelé Slezského divadla Opava? Mám připraven článek o jeho prvním poválečném řediteli, podle mého názoru by nebylo správné tento údaj vynechat. Díky...--Aristarch (diskuse) 21. 11. 2014, 16:29 (CET)

Obnoveno. Příště dejte rovnou odkaz ([[:Kategorie:Ředitelé Slezského divadla Opava]] > Kategorie:Ředitelé Slezského divadla Opava) --Jvs 21. 11. 2014, 16:39 (CET)
Velice děkuji za obnovení i radu, s totálně netechnickými wikipedisty jsou vždycky jen problémy. Srdečně zdraví--Aristarch (diskuse) 21. 11. 2014, 17:15 (CET)

Sloučení různých nicků/účtů z různých jazykových verzí Wikipedie

Přihlašuju se jako "Mircea" na cs.wikipedii a na množství dalších wikipedií. Pouze na en a ro wikipedii, už byl v době mého přihlášení nick Mircea obsazen a nemohl sem si ho založit. Založil sem si tedy mircea_cs. Teď při sloučení nicků napříč wikipediemi mám s anglickou problém, protože ji nemám automaticky hromadně přihlášenou jako ty ostatní. Nakonec se mi i povedlo, že sem na cs wikipedii najednou byl přihlášený jako mircea_cs a všiml sem si toho až když už sem udělal několik příspěvků. Kontroloval sem účty Mircea na en a ro wikipedii a zjistil sem že nemají historicky žádné příspěvky. Můj dotaz tedy je:

  • 1. Bylo by možné nějak dosáhnout aby moje účty (nicky) Mircea_cs na en a ro wikipedii byly přesunuty na Mircea, s tím že dosavadní neaktivní účty Mircea na těchto dvou wikipediích by byly zrušeny?
  • 2. Bylo by možné sloučit účty Mircea a Mircea_cs na cs wikipedii pod Mircea?

Mircea (diskuse) 26. 11. 2014, 10:11 (CET)

Neaktivní uživatelské jméno s minimem editací je možné uzurpovat. Žádosti o uzurpaci se podávají na anglické Wikipedii zde, na rumunské asi zde. Posouzení, jestli lze účet uzurpovat, provede některý z tamních byrokratů. --Bazi (diskuse) 26. 11. 2014, 10:56 (CET)
@Mircea:: Jelikož byrokraté už nemohou přejmenovávat, obrať se přímo na stewardy zde. JAn (diskuse) 26. 11. 2014, 11:42 (CET)
@Mircea:: Pokud si to pamatuji dobře:
  1. Účty nelze rušit. Lze na těch dvou jazykových verzích ty cizí účty přejmenovat a pak tam buď přejmenovat Mircea_cs na Mircea, nebo nechat globální účet Mircea, ať tam ta jména zabere. Při té druhé možnosti by nedošlo k začlenění editací účtu Mircea_cs pod nově zabraný účet Mircea.
  2. Účty zatím nelze v rámci jedné jazykové verze slučovat. Myslím ale, že se to do budoucna plánuje.
Mimochodem, Diskuse s wikipedistou:Mircea cs --26. 11. 2014, 12:01 (CET), Utar (diskuse)

Přejmenovávat mohou tzv. m:Global renamers, a tam je i váš kolega Tchoř. -jkb- disk de: 2. 12. 2014, 15:55 (CET) - Ááá, kolega JAn Dudík je tam taky, pravda, volil jsem ho :-) -jkb- disk de: 2. 12. 2014, 16:06 (CET)

Jenže globální přejmenovávači mohou přejmenovávat jen globální účty.--Tchoř (diskuse) 2. 12. 2014, 17:11 (CET)
Díky všem za pomoc, už je to hotovo :) (udělal to na moji žádost na meta steward Ruslik0) Mircea (diskuse) 8. 12. 2014, 08:57 (CET)

Stránka Děda Chlívek

Děda Chlívek je kapela z Bandzone která skutečně existuje potřebují to aby jste mojí stránku Děda Chlívek nemazaly ale trošku poupravily Odpovězte mi a pomožte mi ze stránkou Děda Chlívek děkují a pomožte mi ze stránkou Děda Chlívek. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Deftones (diskusebloky) 1. 12. 2014, 00:43‎ (CE(S)T)

Dobrý den. To, že existuje, nestačí. Bohužel se opravdu zdá, že tato kapela není pro encyklopedii dostatečně významná (to neznamená kvalitní). Viz Wikipedie:Významnost (hudba). Matěj Orlický (diskuse) 1. 12. 2014, 10:58 (CET)

youtube

Když chci vložit jako zdroj informací odkaz na youtube http://youtu.be/... , tak mi to píše, že to nejde, že antispam filtr je aktivní a tak. To nelze? Děkuji. --Ivanhoe2012 (diskuse) 7. 12. 2014, 15:31 (CET)

Bylo by možné využít šablonu {{Youtube}}? --Jan Polák (diskuse) 7. 12. 2014, 19:17 (CET)
Ta šablona použít nešla, ale šlo použít odkaz ne youtu.be/... ale přímo youtube.com/watch... Díky. --Ivanhoe2012 (diskuse) 7. 12. 2014, 19:32 (CET)
To by bývala byla moje druhá rada. Již tedy není potřeba. --Jan Polák (diskuse) 7. 12. 2014, 19:44 (CET)
A pozor na to, jestli odkazované video neporušuje autorská práva. Na taková videa by bylo lepší neodkazovat. --Bazi (diskuse) 7. 12. 2014, 19:29 (CET)
@Ivanhoe2012: Ano, pro jistotu bych se u všech videí z YouTube a podobných stránek snažil je najít jinde, když už by tedy nešlo informaci v jiném textu. Ve videoarchivu ČT se mi danou reportáž přímo najít nepodařilo, ale existuje článek, v němž ty informace jsou také. Navíc je v něm daná reportáž i pár dalších prezentací. Navrhuji tedy použít spíše ten; tím se pak také není třeba zabývat způsoby, jak se dostat kolem antispamového filtru. S pozdravem --7. 12. 2014, 20:14 (CET), Utar (diskuse)
Díky, opraveno. --Ivanhoe2012 (diskuse) 7. 12. 2014, 20:44 (CET)

Přesměrování pahýlu

Je možné na pahýlech typu Pescovegetariánství udělat REDIRECT na jinou stránku, kde je tento směr zapracován v textu mezi dalšími podobnými směry Částečně bezmasá strava? Připadá mi to spíše jako ostuda, nemám tedy vůbec chuť původní článek rozšiřovat či doplňovat. Přijde mi, že bude lepší, když prostě zmizí a případní návštěvníci uvidí informace v globálu s ostatními příbuznými věcmi. Až se jednou někdo rozhodne, že původní článek rozšíří, tak se může REDIRECT zrušit. Co? Díky. --Ivanhoe2012 (diskuse) 8. 12. 2014, 09:53 (CET)

U pahýlu mi přijde o něco větší šance, že se jednou rozšíření někdo ujme, než u přesměrování. Pahýl k tomu přímo vybízí. Jinak tohle je asi spíše téma k diskusi, takže Pod lípu, nikoliv sem. Jan.Kamenicek (diskuse) 8. 12. 2014, 10:06 (CET)
Toto bych ale spíše považoval za subpahýl (jen slovníková definice), tedy nahrazení přesměrováním za patřičné. Matěj Orlický (diskuse) 8. 12. 2014, 12:31 (CET)
Nenahrazovat jen tak. Když subpahýl, tak subpahýl. --8. 12. 2014, 14:02 (CET), Utar (diskuse)
Ano, podle mě rozumné řešení, Utare. --Vojtěch Dostál (diskuse) 8. 12. 2014, 14:12 (CET)
Mohu přidávat tuto šablonu (subpahýl) i k dalším článkům podobného rozsahu? Dostane se pak pokyn, po uplynutí té doby, automaticky k patřičným lidem, aby bylo smazáno nebo redirectováno? Vždy bych případně, těch několik málo pár informací, které by nebyly s souhrnném článku, který o problematice pojednává více ze široka (většinou z oblasti bezmasé stravy), předem do souhrnného článku přidal. Díky. --Ivanhoe2012 (diskuse) 8. 12. 2014, 14:50 (CET)
Odpovím si sám - ano, mohu, viz subpahýl --Ivanhoe2012 (diskuse) 8. 12. 2014, 15:14 (CET)
Asi ano, v rozumném rozsahu. Je tu křehká rovnováma mezi rozdělováním a slučováním článků, ale např. v probíraném případě je určitě nějaké dočasné sloučení rozumné. Vždy může opět vzniknout samostatný článek, najde-li se více informací. --Vojtěch Dostál (diskuse) 8. 12. 2014, 15:20 (CET)
@Ivanhoe2012: Stránky v režimu Odloženého smazání se řadí do údržbových kategorií, zde např. Kategorie:Údržba:Subpahýly. V ní lze lehce vidět, u kterých článků již doba vypršela a mohou tak být již dle dohodnotých postupů smazány. Mazání stránek spadá do kompetence správců.
Pokud se ptáš, zda se zpráva dostane k autorovi článku, tak to jedině případně přes Sledované stránky. Tyto urgentní šablony tak žádají vkladatele, aby vyhledal autora článku a o navrženém smazání jej informoval. Zde je ale účet AnanasK již přes rok bez editací, z této strany tedy asi záchrana článku nepřijde. S pozdravem --8. 12. 2014, 18:24 (CET), Utar (diskuse)

nahrávání na commons

nahrávám obrázky na commons a mám problém, že nahrávací nástroj mi načte pouze dva obrázky i když si jich vyberu třeba dvacet. A tak musím další obrázky načítat znovu a to poměrně zdržuje. Co se s nahrávacím nástrojem stalo, v úterý bylo to ještě v pořádku. --Petr1888 (diskuse) 11. 12. 2014, 15:04 (CET)

Vyhledávání článků z de a cz Wikipedie

Potřebovala bych poradit, proč některé obce při zadání ve vyhledávači (třeba google) vyskočí s odkazem na německou i českou Wikipedii (na obou založené články) a některé stále vyskakují jen s odkazem na německou Wikipedii, i když je článek také na české. To je třeba příklad zrovna Vratěnín. Ale stává se mi to i u jiných. Ve vyhledávači mám nastavené oba jazyky. Například článek Korolupy po založení na německé Wikipedii začal okamžitě po zadání do vyhledávače vyskakovat v obou jazycích, ale u Vratěnína se člověk dostane k českému článku jen přes německou Wikipedii. Je to problém interní nebo je závada u mě?--Lenka Lyalikoff 12. 12. 2014, 21:03 (CET)

Já českou verzi normálně vygoogluji, hned na druhém místě za oficiální stránkou obce Vratětín. Nevím, čím to může být způsobeno --Vojtěch Dostál (diskuse) 12. 12. 2014, 21:44 (CET)
Mě taky google ukazuje na prvním místě ofic. stránky obce a na druhém heslo cswiki (třetí je heslo cswiki Římskokatolická farnost Vratěnín. Řekl bych, že jde o vedlejší efekt googlovské personalizace vyhledávání.--Jann (diskuse) 13. 12. 2014, 14:33 (CET)

Josef Kořenský

Ahoj wikipedisté, stále patřím k wikipedistům začátečníkům. Psal jsem diplomku o Josefovi Kořenském (je ve wikiknihách) a dal jsem si záležet, aby heslo Josef Kořenský bylo na wikipedii skutečně dobře zpracované, zároveň ale ne zbytečně dlouhé. Chci to mít od vás posvěcené, že ten článek je kvalitní. Chci to totiž teď přeložit do angličtiny a chci si být jist, že překládám kvalitní věc. Dále chci poradit, jak to udělat, aby se text přes google translator převedl včetně formátu, já pak jen opravím samotný text, aby to byla kvalitní angličtina. Díky pomoc a radu --Honzach (diskuse) 13. 12. 2014, 19:48 (CET)Honza Chovaneček, honzach--Honzach (diskuse) 13. 12. 2014, 19:48 (CET)

Ahoj, díky za hezký článek. Nejlepší asi bude nechat si článek zrecenzovat wikiprojektem Kvalita. Kromě samotného vylepšení navíc článek může dosáhnout na metál „dobrého“ či dokonce „nejlepšího“ článku.
Co se týče překladu, asi bych do překladače nekopíroval url článku, tedy nepřekládal bych celou webovou stránku, ale překopíroval bych jenom zdrojový kód článku (obsah editačního okna v režimu „editovat zdroj“). Tím by se snad měl formát jakž takž zachovat. Asi ne stoprocentně, protože třeba některé šablony nebudou na anglické Wikipedii fungovat, takže kromě samotného překladu tam ta práce s formátováním bude stále, ale snad jí nebude moc. --Vojtěch Veselý (diskuse) 13. 12. 2014, 22:57 (CET)

Změnna názvu stránky / hesla

Dobrý den, je možné nějak změnit stránku Triangulační věž na Měřická věž, nebo je k tomu třeba pomoc správce? První pojem je z odborného hlediska neexistující.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) ‎ ODdd001 (diskusebloky) 22.31, 14. prosince 2014 (CE(S)T)

Navrhnout přejmenování můžete vložením šablony {{přejmenovat}}, udělal jsem to za Vás. Měl byste si ale dát tu práci a v patřičné diskusi nanosit důvody, proč je navrhovaný název článku očekávaný. --Tchoř (diskuse) 14. 12. 2014, 22:46 (CET)

Joe Muczka

Dobrý den, dostala jsem za úkol postarat se o profil malíře Joe Muczka Jr., chtěli bychom, aby profil Joe Muczka Jr. - viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Diskuse_s_wikipedistou:AGcompany na Wikipedii normálně fungoval. Je to veřejně známá osobnost, umělec, člen klubu laureátů a pořadatel cca 50 vernisáží ročně nejen v ČR, ale i v zahraničí. Je prosím možné nám profil obnovit? Aby tu nebyla vidět jen diskuse, ale fakta o autorovi? Co pro to máme udělat? Prosím Vás o pomoc, o spolupráci.

Předem děkuji za ochotu a přeji hezký den.

asistentka AG Company -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) AGcompany (diskuse)

Dobrý den, článek na Wikipedii může být o „encyklopedicky významném“ tématu, tedy i životopisný článek o encyklopedicky významných osobnostech. Nejlépe se významnost dokládá netriviální nezávislou publicitou.
Obvykle mnoho článků, které by měly posloužit jako doklad takové publicity, končí na své trivialitě, tedy že se nezabývají osobou dostatečně podrobně a celistvě, že představují jen stručnou zmínku o ní nebo se zabývají jen některou dílčí stránkou jejího působení, např. jednou výstavou umělce. K doložení encyklopedické významnosti jsou vhodnější publikace nebo články, které mají charakter medailonu, rekapitulace umělecké tvorby dané osoby, případně obsáhlejšího rozhovoru o osobě či její tvorbě (nikoli jen jednom dílčím počinu). Ideální jsou pak třeba tištěné biografické knihy (méně vhodné jsou však autobiografie) nebo příspěvky ve sbornících, profily v uměleckých encyklopediích nebo jiných přehledových publikacích.
Nápomocný může být také záznam v databázích jako je katalog AUT Národní knihovny ČR nebo databáze VIAF (bohužel ani v jedné jsem Joe Muczku nenalezl). --Bazi (diskuse) 19. 12. 2014, 09:42 (CET)

Indian Super League 2014

Mohl by někdo opravit křížovou tabulku v článku Indian Super League 2014 (odstranit z ní to šablona Fb team u jednotlivých týmů)? Díky --Chalim Kenabru (diskuse) 21. 12. 2014, 20:12 (CET)

A co místo té šablony má být? Nebo se má jen odstranit text „Fb team“? --Jan Polák (diskuse) 21. 12. 2014, 21:15 (CET)
Názvy těch klubů, podobně jako např. zde: Synot liga 2014/15#Křížová tabulka. Zkoušel jsem to podle té Synot ligy, nevidím tam žádný rozdíl, nevím, proč to vypisuje tu šablonu...--Chalim Kenabru (diskuse) 21. 12. 2014, 21:23 (CET)
Trochu jsem to upravil, ale asi to nebude úplně to, co jsi chtěl, co? :-( --Jan Polák (diskuse) 21. 12. 2014, 21:31 (CET)
Pro ten článek to celkem stačí, díky. Akorát jsem se chtěl dopátrat, proč to v té Synot lize zobrazí názvy klubů dobře a v Indian Super League 2014 ne, když ten kód se mi zdá stejný.--Chalim Kenabru (diskuse) 21. 12. 2014, 21:37 (CET)
Důvod je jednoduchý. Vizuálně sice zápis šablony vypadá stejně, to je pravda, jenže mu chybí ještě založit řadu podšablon, viz pro českou ligu kategorie Šablony Fb team Česko. Až tedy založíš všechny šablony ({{Fb team Atlético de Kolkata}}, {{Fb team Chennaiyin}}, {{Fb team Delhi Dynamos}}, {{Fb team Goa}}, {{Fb team Kerala Blasters}}, {{Fb team Mumbai City}}, {{Fb team NorthEast United}} a {{Fb team Pune City}}), tak to bude fungovat. --Jan Polák (diskuse) 21. 12. 2014, 22:09 (CET)
Jo, tohle jsem potřeboval vědět. Tak dík. --Chalim Kenabru (diskuse) 21. 12. 2014, 22:17 (CET)

Úprava šablon commons/cat

Mohl by prosím někdo technicky zdatný upravit šablony {{commons}} a {{commonscat}}, aby místo (anglického) názvu stránky na Commons zobrazovaly jako text odkazu buď název článku (PAGENAME) nebo volitelný druhý parametr, tak jak to bylo dříve? Viz též Wikipedie:Pod lípou#Commons/cat popisek. Matěj Orlický (diskuse) 22. 12. 2014, 10:55 (CET)

Commonscat hotovo, ještě uvidím, jak přizpůsobím Commons. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 22. 12. 2014, 12:44 (CET)
Díky moc! Doplnil jsem dokumentaci. Matěj Orlický (diskuse) 22. 12. 2014, 12:49 (CET)
Commonscat nyní nefunguje: místo anglického názvu kategorie na commons sice ukazuje český, ale místo na správnou kategorii skočí na fiktivní. Např. u článku Chabarovsk šablona skočí do neexistující kategorie commons Category:Chabarovsk místo existující Category:Khabarovsk. --Jann (diskuse) 22. 12. 2014, 13:36 (CET)
Zřejmě nefunguje přebírání z Wikidat u šablony bez parametrů. Matěj Orlický (diskuse) 22. 12. 2014, 13:45 (CET)
Opraveno. V RelatedSites je asi nějaký problém, takže se použije základní modul. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 22. 12. 2014, 14:03 (CET)

Tvorba hesla Studentské projektové fórum Zatlanka

Dobrý den, u hesla Studentské projektové fórum Zatlanka jsem uvedl 3 odkazy a 6 referencí, přesto je relevance článku zpochybněna. Co s tím? Děkuji -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) ‎2a00:1028:83c2:90a:8c70:76db:b420:a0a1 (diskuse)

Dobrý den. Ani jeden odkaz neobsahuje dostatečně relevantní a nezávislé dílo, které by o předmětu článku (fóru Zatlanka) pojednávalo v minimální šíři. Většina o něm nepojednává vůbec, publikace vydaná dotčenou školou není nezávislá, rozhlasový pořad je nedohledatelný a druhý téma neobsahuje. Matěj Orlický (diskuse) 27. 12. 2014, 21:57 (CET)

Obrázek na Wikipedii v jazykové mutaci Esperanto

Zdravím a mám následujcí dotaz. Na CZ wikipedii je heslo Karel Pelant. Protože se jedná o českého esperantistu, je na esperantistické Wikipedii identické heslo Karel Pelant u něhož je použit obrázek dotyčného novináře. Ale tento obrázek je umístěn na Esper. Wikině a ne na Commons. Rád bych tento obrázek použil pro CZ wikipedii, ale nevím, jak obrázek "přenést" (a zda-li mohu) na Commons. Připadá mi, že obrázek je "svobodný", ale existuje nějaký jednoduchý způsob jeho přenosu z Esper. Wikipedie na Commons? Díky za odpověď. Mojmir Churavy (diskuse) 30. 12. 2014, 21:04 (CET)

Něco se k tomu píše v kapitolce na Nápověda:Načtení souboru. Matěj Orlický (diskuse) 30. 12. 2014, 21:10 (CET)
Ještě Nápověda:Načtení obrázku z jiné Wikipedie na Commons. Matěj Orlický (diskuse) 30. 12. 2014, 21:22 (CET)
Díky moc za "navedení" na správnou stopu. Provedl jsem to cestou nejmenšího odporu: Download původního obrázku z Esper. Wiki do home PC a následný upload z home PC do Commons + patřičné komentáře na obou stranách. P.S: Všem wikipedistům na CZ Wikipedii přeji produktivní a klidný rok 2015. Ať se daří všem vašim projektům. Mojmir Churavy (diskuse) 31. 12. 2014, 09:50 (CET)

překlad výrazů z fr (acide caséique a oxide caséeux)

Hezký den přeji,

v článku o Leucinu jsem napsal kapitolku o historii, ale protože neumím francouzsky, nechci diletantsky překládat výrazy acide caséique a oxide caséeux. Myslíte, za předpokladu, že je to jednoznačné, že byste to mohli do článku připojit? Jinak to zametu pod koberec.

Díky, --Faskal (diskuse) 31. 12. 2014, 00:58 (CET)

Nefunkční odkazy v referencích

Dnes jsem v článku Doubí (Liberec) zjistil, že odkazy ve všech třech referencích jsou mrtvé. Je někde řešeno, co s tím? Případně dá se to nějak projít, myslím tím třeba zadat onen nefunkční odkaz ve vyhledávání a zjistit počet článků, ve kterých je uveden? Předem díky za info. --Jan KovářBK (diskuse) 3. 1. 2015, 00:20 (CET)

Co dělat s mrtvými odkazy, výskyty.--Zdenekk2 (diskuse) 3. 1. 2015, 00:31 (CET)
Děkuji. --Jan KovářBK (diskuse) 3. 1. 2015, 00:39 (CET)

Šablona:Archiv

Dobrý den, asi se mi nepodařilo ještě restartovat v Novém roce patřičné mozkové závity. Na své diskusní stránce jsem sice dokázala umístit krásnou šablonku Archiv 2012, 2013, 2014, ale nějak se mi nedaří do nich zařadit odpovídající diskusní příspěvky. Také bych ráda, kdyby roky nesvítily červeně. Mohli byste mi poradit, jak na to? Předem děkuji a přeji krásný Nový rok 2015 -- Janet11 (diskuse) 8. 1. 2015, 11:55 (CET)

Musíte to tam přesunout ručně. Navrhuji tento postup:

  • V jednom panelu si nechte diskusní stránku s odkazy do archivu.
  • V druhém panelu si otevřete diskusní stránku k editaci.
  • V dalších panelech si postupně otevřete ty červené odkazy na roky.
  • Postupně přesuňte text do archivů.
  • Nakonec všechny změněné stránky uložte.

--Jvs 8. 1. 2015, 12:01 (CET)

Moc děkuji, myslím, že se povedlo! Zdraví --Janet11 (diskuse) 8. 1. 2015, 14:02 (CET)

Infobox hudebních alb

Dobrý den, čas od času vytvářím stránky hudebních alb různých skupin. Co ovšem nevím, je, zda se v té části infoboxu, kde se píše předchozí/následující album, píšou jen alba studiová, nebo se sem mají psát i alba kompilační (např. živé záznamy z koncertů nebo alba "best of"). Děkuji za radu --MiroslavRouta (diskuse) 8. 1. 2015, 16:18 (CET)

@MiroslavRouta: Každý to řeší jinak, osobně tam dávám všechna, což je myslím lepší. --Marek Koudelka (diskuse) 8. 1. 2015, 16:49 (CET)
Také dávám všecky včetně EP (pouze splitka ne).--Chalim Kenabru (diskuse) 8. 1. 2015, 23:00 (CET)

Počítadlo editací

Dobrý den,

při kontrole počtu editací ke konci roku 2014, jsem zadala své uživatelské jméno Janet11 a wikipedia.org a dostala jsem se na stránku, která neodpovídá ani datem první editace, ani počtem článků. Možný problém je ten, že zmizel můj účet na ang. wikipedii a ukazují se výsledky jiné Janet11. Účet jsem na angl. wiki zakládala s něší pomocí a už si nepamatuji, co přesně mám udělat pro nové založení. Můžete mi poradit? Zdraví --Janet11 (diskuse) 12. 1. 2015, 10:28 (CET)

Na anglické wikipedii požádejte o uzurpaci na této stránce.--Zdenekk2 (diskuse) 12. 1. 2015, 11:05 (CET)
zde je vidět, že anglický a španělský účet není propojen s vaším, patří zřejmě někomu jinému. JAn (diskuse) 12. 1. 2015, 11:18 (CET)
Z názorného příkladu je jasné, že účet není propojen, tudíž, pokud jsem pochopila, musím žádat o uzurpaci. Pokud jsem si prohlédla jednu takovou žádost, která by se týkala mého požadavku, tak jsem z toho "jelen" a nevím jak do toho, aby bylo jasné, že chci stávající Janet11 na en.wiki zrušit a to jméno přiřadit pro mne. Většina příspěvků požaduje pouze změnu svého uživ. jména. Asi nezbyde, než se smířit se stávajícím stavem, že počítadlo ukazuje editace někoho jiného, kdo už zřejmě dlouho needituje a být za "lenocha". --Janet11 (diskuse) 12. 1. 2015, 13:14 (CET)
Zkuste to tedy zde.--Zdenekk2 (diskuse) 12. 1. 2015, 14:08 (CET)

No nevím, to mi přijde jednodušší žádat na Metě. Pokud by měla žádat na en-wiki, musela by si k tomu založit další extra účet, žádost nepřihlášené osoby z IP adresy by asi ignorovali. A ještě by pořád musela řešit tu španělskou wiki. Pokud se nepletu, kód žádosti (na Metě) by měl vypadat nějak takto:

=== Janet11@global (Usurp, SUL) ===
{{SRUC
 |status     = <!--don't change this line-->
 |domain     = global
 |Oldname    = Janet11
 |Newname    = Janet11
 |confirmation = 
 |reason     = I request usurp Janet11@global for complete SUL.
:* Janet11@enwiki - 2 edits
:* Janet11@eswiki - 0 edits
Thanks in advance. 
}}

Za to Thanks in advance. se podepište.

Účet na es.wiki nemá žádné editace, ten by mohl být uzurpován hned, na uzurpaci účtu na en-wiki si asi budete muset chvíli počkat, stewardi na daný účet nejprve dají vyrozumění a zhruba po měsíci uzurpaci provedou. --Vachovec1 (diskuse) 12. 1. 2015, 14:16 (CET)

@Janet11: Můžete se případně obrátit přímo na diskusi stevarda DerHexer, který zde edituje. Před pár dny přišel s nabídkou uzurpace. Takže, určitě by rád poradil a zřejmě věc i vyřídil.--Kacir 12. 1. 2015, 14:28 (CET)

Děkuji za okamžitou pomoc vám všem, už jsem žádost umístila na stránku [9] (nevím, zda úspěšně) a teď mi asi nezbývá, než čekat. Zdravím --Janet11 (diskuse) 12. 1. 2015, 17:47 (CET)
Akorát že jste formulář žádosti určený pro Metu (sem) dala na en.wiki. No, třeba si s tím nějak poradí, ale s účtem na es.wiki určitě nehnou.--Jann (diskuse) 12. 1. 2015, 18:28 (CET)
Měl jste pravdu, na en wiki to brali jako nepodepsanou žádost. Umístila jsem to znovu na Metu. Tam to i vypadá lépe-:) --Janet11 (diskuse) 13. 1. 2015, 07:14 (CET)

Jak odstranit text "[zdroj?]"

Zdravím, na stránce o Bruneji http://cs.wikipedia.org/wiki/Brunej jsem upravil informaci o státním dluhu, u které bylo požadováno odzdrojování, odkaz na zdroj, ze kterého jsem čerpal, jsem umístil na konec stránky, přičemž věřím, že je dostatečně relevantní (www.tradingeconomics.com). Poradíte mi prosím, jak odstranit text požadující odzdrojování oné informace? Je můj zdroj pro odstranění tohoto textu dostačující? Děkuji všem za odpovědi. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 217.196.213.171 (diskusebloky) 13. 1. 2015, 16:38‎ (CE(S)T)

Text [zdroj?] odtstraníte tím, že z kódu stránky odstraníte podobně znějící šablonu. Šablona bývá ohraničena dvojitými složenými závorkami, jako {{zdroj?}}. Pro označení informací bez zdroje je užíváno několik různých šablon, např. {{doplňte zdroj}} nebo {{fakt?}}.
Pokud je však označena takovou šablonou konkrétní informace, bylo by lepší zdroj, z něhož lze informaci ověřit, vložit přímo k ní, než na konec článku. K tomu využijte řádkovou referenci. --Bazi (diskuse) 13. 1. 2015, 16:57 (CET)
S dovolením jsem se to pokusil učinit za tazatele.--RPekař (diskuse) 13. 1. 2015, 17:01 (CET)
Díky za odpovědi. Snažil jsem se to opravit, ale než jsem se zorientoval, udělali jste to za mě. Ještě jednou oběma děkuji. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 217.196.213.171 (diskuse)

Teixobactin

Mám dotaz, proč se nezobrazuje v taxoboxu u antibiotika Teixobactin obrázek strukturního vzorce. --77.236.222.13 15. 1. 2015, 12:19 (CET)

Opraveno. --Jvs 15. 1. 2015, 12:26 (CET)

Mobilní wiki

Používám k editaci Wikipedie celkem hodně mobilní aplikaci (klasickou i betu), neznáte prosím někdo nějaké místo, kam bych mohl česky (má angličtina je bohužel prachbídná) nahlásit chyby nebo náměty pro tyto aplikace? Zkušeností jsem nasbíral přehršle. Děkuji. B.mertlik (diskuse) 14. 1. 2015, 22:32 (CET)

Wikipedie:Pod lípou (technika).--Juandev (diskuse) 14. 1. 2015, 23:22 (CET)
Spíše na https://phabricator.wikimedia.org/ - to čtou vývojáři --Vojtěch Dostál (diskuse) 15. 1. 2015, 00:07 (CET)
Tam mám problém s mojí nedostatečnou angličtinou. B.mertlik (diskuse) 15. 1. 2015, 00:24 (CET)
Aha, požadavku na češtinu jsem si nevšiml. Pokud to nikdo za vás nepřeloží, tak to asi nemá smysl - česky mluvící programátoři se myslím vývoji mobilní Wikipedie nevěnují :-) --Vojtěch Dostál (diskuse) 15. 1. 2015, 00:32 (CET)
Tak vidíš Vojto viz níže. Já bych se třeba toho taky ujal - je to moje práce. Jen to ten člověk musí někam napsat.--Juandev (diskuse) 16. 1. 2015, 22:40 (CET)

Jsem ochoten požadavky přeložit, můžeme to prodiskutovat na mojí diskuzní stránce. Wesalius d|p 15. 1. 2015, 12:25 (CET)

Děkuji za ochotu, začal jsem psát jednotlivé body ale dnes vyšla nová verze aplikace a já bloud si ji stáhnul. Výsledkem je nové příšerné rozhraní a ponechané staré chyby. Ozvu se (až to rozdejchám) na Vaši diskusi. B.mertlik (diskuse) 16. 1. 2015, 22:33 (CET)
Doplnil jsem ti to na diskuzní stránku. Jestli máte někdo zájem, možno přečíst a reagovat tam. B.mertlik (diskuse) 26. 1. 2015, 15:43 (CET)

Pomoc s novým infoboxem Hráč go

Vytvořil jsem koncept nového infoboxu pro články o profesionálních hráčích go (po vzoru šachistů). Inspiroval jsem se na anglické šabloně. Ale nevím si rady s položkami pro různé verze zápisu jmen - pynyin, revidovaná romanizace korejštiny. Ekvivalent pro anglickou šablonu lang jsem našel (Šablona:Jazyk), ale ne pro šablonu "transl".

Koncept je dostupný zde.

Ocením i další úpravy či návrhy (smazání zbytečných položek, přidání položek, příprava pro přebírání dat z wikidat atd.) Díky. Wesalius d|p 16. 1. 2015, 09:27 (CET)

Fátin Hamámaová

Dobrý den, měla bych dotaz na nějakého specialistu na transkripci arabštiny. Včera zaplavily tisk zprávy o úmrtí egyptské herečky Fátin Hamámaové, zmínka je i o jejím synovi Taríkovi. Na všech wiki je uváděna jako Faten Hamama (zřejmě anglická transkripce) a to jsem též doplnila do článku k Omaru Sharifovi. Teď si však nejsem jistá, měla by tam být spíše česká transkripce a pak nevím, zda je ta v tisku uváděná opravdu správná? Zdraví Janet11 (diskuse) 18. 1. 2015, 08:48 (CET)

Pokud se neozve nějaký specialista, snad by pomohla i tato stránka.--Zdenekk2 (diskuse) 18. 1. 2015, 09:00 (CET)
Určitou kontrolou transkripce bývá výslovnost - transkripce bývá volena tak, aby jí odpovídala (výjimkou mohou být například nářeční odchylky od většinové výslovnosti). Pokud tedy anglická Wikipedie uvádí výslovnost „Fāten Ḥamāmah“, pak se zdá, že tu délku uvádí české noviny správně. A je tam i možnost si výslovnost poslechnout a i z toho hlediska vypadá Fátin Hamámaová v pořádku (alespoň mému uchu se tak zdá). --Tchoř (diskuse) 18. 1. 2015, 09:49 (CET)
Já tam slyším něco jako Faetin Hamá(n)?, ale to je iluzorní. Děkuji oběma za radu, přidržím se české transkripce. Zdravím -- Janet11 (diskuse) 18. 1. 2015, 11:22 (CET)
Zrovna v případě arabštiny nebývá výslovnost dobrým vodítkem. Egypťané mluví egyptskou arabštinou, ale do češtiny se většinou všechno přepisuje z moderní standardní arabštiny.--Kohelet (diskuse) 20. 1. 2015, 19:18 (CET)

Značka: možné subjektivní formulace

Omlouvám, se že jsem na této stránce nějak moc často, ale před časem jsem zde řešila otázku filtru, který mi neumožňuje opravit příp. "subjektivní formulace" dříve, než článek, překopírovaný z mého pískoviště, uložím na wikipedii. Stalo se mi to nyní dvakrát po sobě u článku Kaple Božského Srdce Páně (Olomouc) a Fátin Hamámaová. Přitom u ještě dřívějšího článku mě filtr upozornil, formulaci jsem upravila a vše bylo v pořádku. Napadlo mě, zda se filtr nevypnul poté, co jsem žádala o uzurpaci mého účtu na en a es wiki. Mohl by se na to, prosím někdo podívat? Děkuji předem a zdravím -- Janet11 (diskuse) 19. 1. 2015, 13:37 (CET)

Uzurpací to nebude, nejspíše byl filtr změněn, že funguje nyní pouze pro hlavní jmenný prostor (tedy nikoliv pro pískoviště a ostatní jmenné prostory).--Zdenekk2 (diskuse) 27. 1. 2015, 03:02 (CET)
Dobrý den, děkuji za odpověď - u pískoviště bych to ještě chápala, ale když kopíruji článek do prostoru nazvaném vytváření článku XY, tak tam to již nechápu. O to přece jde, aby filtr zachytil ty možné subjektivní formulace a upozornil na to. Používala jsem vždy tlačítko náhled před uložením a mimo to editovat přímo v hlavním jmenném prostoru se dosud, pokud vím nedoporučovalo. Také mne trochu zaráží, že některé články (tedy z mého hlediska) subjektivními formulacemi nešetří a přesto žádné označení filtru nemají. U mne se tak stalo prý pro spojení "krásná princezna" v popisu pohádkového děje. No princezny mohou být asi i ošklivé, hloupé nebo zlé, co se dá dělat ..... Zdraví Janet11 (diskuse) 6. 2. 2015, 09:13 (CET)
@Janet11: Filtry je lepší řešit na Diskuse k Wikipedii:Editační filtr, tam si toho určitě všimnu. Pokusím se ujasnit:
  • tyto filtry kontrolují každého uživatele, nějaká uzurpace s tím nesouvisí,
  • k žádným úpravám filtrů nedošlo, filtry kontrolovaly pouze hlavní jmenný prostor vždy,
  • na možné problémové formulace je uživatel upozorněn vždy a případně editaci označí, na možné subjektivní formulace ne, tam filtr pouze vytvoří značku. V obou případech pouze ve hlavním jmenném prostoru.
Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 6. 2. 2015, 13:39 (CET)
Děkuji za vysvětlení a zdravím (třeba to bude poučné i pro začínající wikipedisty, kam se v tomto případě obrátit) Janet11 (diskuse) 6. 2. 2015, 14:31 (CET)

Hromadný přesun z Flickru na Commons

Přátelé, existuje nějaký program/funkce pro hromadný přesun obrázků z Flickru na Commons? Já doposavad si vždy obrázek z Flickru u sebe uložíš na disk a pak jej následně nahraji na Commons. Znáte nějaké elegantnější řešení? Předem za ně díky. --Jan Polák (diskuse) 20. 1. 2015, 18:59 (CET)

Dříve tam něco takového fungovalo. Ty jsi jen přes nějakou stránku zadal místo na Flickru, odkud chceš obrázek vzít, vyplnil nějaký formulář a o zbytek se postaral Flickr upload bot. Pak to ale přestalo fungovat. S autorem bota jsem si tenkrát psal, ale nic pozitivního z toho nevzešlo. Pokud existuje nějaká náhrada, budu rád. --Marek Koudelka (diskuse) 20. 1. 2015, 19:24 (CET)
https://tools.wmflabs.org/flickr2commons/index.html --Harold (diskuse) 20. 1. 2015, 19:44 (CET)

Založit nový článek a infobox

Chtěl jsem založit nový článek o svém otci a také o sobě (jsem autorem odborné i beletr. literatury aj.)a několika tématech obecného zájmu (komunitně vedený místní rozvoj - community-led local development a další).

Nevím, kde začít, v nápovědách se trochu ztrácím. Mám něco připravené ve wordu. Děkuji za pomoc. O. čepelka -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 2a00:1028:96d1:350a:e0b1:8c9b:e9ab:43e3 (diskuse)

Stačí do boxu hledání vepsat název požadovaného článku a následně klepnout na červený odkaz. Do otevřeného rámečku stránky pak lze zapisovat text článku. Důležité však je, aby uváděné údaje byly dokládány komukoliv dostupnými referencemi. --Jan Polák (diskuse) 25. 1. 2015, 22:21 (CET)

Ještě dotaz jak konkrétně pracovat, abych nesmazala danou kategorii

Dobrý podvečer pane Voloute,

mnohokrát děkuji za rychlou zpětnou vazbu. Jen se ještě zeptám, jak se mi povedlo smazat danou kategorii? Nebo spíš se chci zeptat, zda musím původní text v daném tématu zanechávat bez změny? Sice jsem si průvodce a různé nápovědy přečetla, ale nejsem technický typ. A spíš jak to mám udělat, když chci opravdu jen opravit náležitosti, které jste chtěli? Dočetla jsem se, že je i chybou časté ukládání, což jsem také dělala z důvodu toho, že jsem se bála, aby mi nespadl internet a já o danou práci nepřišla.

Mohu Vás poprosit o informaci jak konkrétně s editací tématu pracovat? Já si vybrala téma zadané profesorem, poté jsem dala editovat zdroje,ve zdrojích jsem si upravovala písmo, zdroje a napsala nějaký text a ten původní jsem bohužel smazala. A průběžně jsem dávala náhled a ukládání a pak mi to hlásilo tu chybu editace filtru. Jak se tomu opět vyvarovat a vše dokončit tak jak má být?

Mnohokrát děkuji.

S pozdravem

Kloučková Kamila

Volout Vás zdraví. Bohužel se zdá, že používáte VisualEditor (záložka „Editovat“), který já používat odmítám. Není to vlastně hotová verze a má pořád svoje mouchy, ačkoli se třeba dobře hodí na pouhé opravování překlepů. Já edituji přímo zdrojový kód (záložka „Editovat zdroj“), který je prostě lepší. V další diskuzi nicméně prosím pokračujme na Vaší diskuzní stránce, stačí kliknout zde (edituje se stejně jako jakákoli jiná stránka). --Vlout (diskuse) 27. 1. 2015, 18:56 (CET)

Bumperball

Chtěl bych se zeptat na editaci stránky Bumperball. Rád bych, aby stránka existovala. Tento pojem existuje několik let a na Wikipedii není zmíněn. Přestože se jedná o herní nástroj, jde o komerční prostředek a proto chápu, že má wikipedie problém s nezávislými zdroji informací. Bumperball se neobjevuje v žádné encyklopedii nebo na nekomerčních zdrojích, přestože jde o poměrně rozšířený pojem. Jak mám tuto stránku udržet, aniž bych porušil pravidla? Díky za reakce

Dobrý den, Vámi zmíněnému článku chybí dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje. Pokud takové do článku nedoplníte, protože dle vašich slov neexistují, pak pravidla neumožňují tento článek zde ponechat. Zkuste nějaké zdroje dohledat, pokud ovládáte někaký cizí jazyk, může být zdroj o cizojazyčný, zdroj do článku zakomponujte formou referencí,popřípadě můžete použít zdroje i tištěné literatury. Tyto zdroje se vkládají do článku pomocí šablony citace monografie do které doplníte udaje o knize a stránce na které se informace nachází, aby případný zájemce o více informací věděl, kde v knize hledat. Pokud nedoplníte informace v termínu uvedeném v šabloně, některý ze správců posoudí zda má článek dostatečné zdroje a rozhodne zda zde článek zůstane či bude odstraněn. Přeji hodně úspěchů při práci na české wikipedii. --RomanZázvorka (diskuse) 28. 1. 2015, 17:38 (CET)

Vkládání datových položek do infoboxu

Dobrý den, zakládám článek o filmu Olověná vesta (zatím ve vývoji na mém Pískovišti) a potřebuju vědět, jak mám vložit datovou položku do kolonky infoboxu. Vím, že se na to používá jakási šablona, ale nevím, jak se jmenuje. Článek překládám z anglické Wikipedie, otevřenou mám i datovou položku článku, kde jsou cenné informace do infoboxu. Bohužel si ale nevím rady s tím, jak je přenést do infoboxu tak, aby se aktualizovaly automaticky s aktualizací na datové položce. Díky — Polda18 (diskusepříspěvky) 30. 1. 2015, 14:58 (CET)

Musí to být spojeno s Wikidaty, tedy až bude článek v hlavním jmenném prostoru, do té doby to nepůjde. Žádná šablona se nepoužívá, pouze {{Infobox - film}} a data tam budou automaticky. --Marek Koudelka (diskuse) 30. 1. 2015, 15:01 (CET)
Asi to nějak nechápu. Abych tam měl celý seznam, tak dokud bude článek u mě, nepůjde to? V tom případě budu muset přepsat všechny položky ručně asi. Stejně nechápu, jak se tam ty data dají automaticky? To udělá bot? Použil jsem výraz šablona, asi jsem to nenapsal přesně. Měla by to být vestavěná funkce Wikipedie, nainstalovaná v průběhu zavedení druhé fáze integrace do Wikidat, syntaxi by to mělo mít podobnou, jako mají šablony nebo parserové funkce, tedy identifikační kód funkce, dvojtečka a odkaz na příslušnou vlastnost datové položky. Nebo co jsi myslel tím automaticky? Pamatuju si, že vložení datové položky dělá autor článku právě tou funkcí, dále se o správnost položek starají na Wikidatech. To znamená, že nestačí jen provázat článek s datovou položkou, ale je potřeba doplnit odkazy i na příslušné vlastnosti. Jestli to udělá bot, to jsi mi neřekl. — Polda18 (diskusepříspěvky) 30. 1. 2015, 15:11 (CET)
V daném infoboxu je zabudována nějaká funkce, která to umožňuje. Více Matěj Suchánek nebo někdo s většími technickými znalostmi než mám já. --Marek Koudelka (diskuse) 30. 1. 2015, 15:15 (CET)
Dobrá, podíval jsem se do zdrojového kódu šablony, vypadá to, že odkazování na Wikidata je ve výchozích hodnotách proměnných. Vložím tam poznámku pro smazání/nahrazení za příslušný odkaz po přenosu do hlavního jmenného prostoru, zatím budu muset pracně a ručně přepisovat položky z Wikidat… Díky — Polda18 (diskusepříspěvky) 30. 1. 2015, 15:19 (CET)
@Polda18: Bohužel, v současné době vývoje projektu Wikidata není možné využívat v klientské wiki data jiné položky než propojené odkazem na článek s danou stranou. Data se do infoboxu přidají sama prostřednictvím syntaxe, která se ale užívá pouze v kódu samotné šablony. Aby k tomu došlo, nesmí být parametr, který by data jinak zablokoval, vůbec uveden. To znamená, že stačí do článku vložit pouze {{Infobox - film}} a systém se postará o ostatní. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 30. 1. 2015, 15:28 (CET)
@Matěj Suchánek: Zrovna kolonka námět tu funkci nemá, přitom položka na Wikidatech je. Zdá se, že vkládání položek Wikidat má dvojí syntaxi. Dlouhou (funkce invoke) a krátkou (funkce property). V šabloně jsou takto rozepsané. Je mezi nimi nějaký rozdíl? Pokud ano, a v infoboxu by chyběla u nějaké kolonky tato funkce, jakou mám použít? Ty ostatní můžu teda s klidem smazat. — Polda18 (diskusepříspěvky) 30. 1. 2015, 16:03 (CET)
@Polda18:
  1. A jaká to tedy je? Nevím o žádné takové.
  2. Funkce #invoke: nevolá Wikidata, ale modul (jakýkoliv, ne jen Modul:Wikidata). Data volaná #property: se dají jen těžko použít.
  3. Když funkce chybí, data pro tento parametr Wikidata neposkytují. Tam postrádá smysl používat nějakou „funkci“.
Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 30. 1. 2015, 16:12 (CET)
@Matěj Suchánek:
  1. ad 1: d:Property:P114 – možná adept na přídavek do wikiprojektu.
  2. ad 2, 3: Nepochopil jsem. Když nevolá Wikidata, ani jejich modul, proč tam potom tedy je? Pokud nelze funkci #property použít v parametru infoboxu, jak to tedy udělat?
Polda18 (diskusepříspěvky) 30. 1. 2015, 16:39 (CET)
┌──────────┘
  1. Bavíme se o námětu? P114 = letecká aliance (překlep?)
  2. #invoke: volá modul. Ve tvaru #invoke:Wikidata volá Modul:Wikidata. #property: – použití (přizpůsobení) nepovažuji za řádně zdokumentované (myslím, že je jen draftované), vracená data nejsou tak dobrá („pěkná“) jako formátovaná modulem.

Asi si přestáváme rozumět... Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 30. 1. 2015, 16:53 (CET)

  1. ad 1: Ano překlep, je to d:Property:P144 (to už patří k filmu)
  2. ad 2: Zřejmě jo. Asi bude nejlepší to opsat. Nevím, jak funguje odkazování na neexistující články uvnitř infoboxu prostřednictvím Wikidat, jestli vytvoří červený odkaz nebo text bude obyčejný černý.
Polda18 (diskusepříspěvky) 30. 1. 2015, 17:18 (CET)
No...
  1. Nicméně zde má asi být člověk, který poskytl námět, tato vlastnost odkazuje na díla.
  2. Pokud neexistuje článek, zobrazí se český štítek nebo výzva k doplnění.
Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 30. 1. 2015, 17:43 (CET)
Poperty:P144 není námět, nýbrž (literární) předloha filmu. --Jann (diskuse) 30. 1. 2015, 18:20 (CET)
Námět je d:Property:P921--Jann (diskuse) 30. 1. 2015, 18:23 (CET)

Překlad pro článek Olověná vesta

Zdravím, neví někdo alespoň přibližný překlad anglického výrazu Rifleman's Creed? Jedná se o základní dokument americké námořní pěchoty, který se adepti učí při výcviku. Český článek na Wikipedii chybí, proto se ptám. Na mém pískovišti právě pracuju na článku o filmu režiséra Stanley Kubricka. Ten film mám rád, i když není kdovíjak vtipný, má své kouzlo. Rozhodl jsem se napsat o něm článek, který si myslím na české Wikipedii místo zaslouží. Zajímavostí filmu je, že pro něj neexistuje žádný dabing, Stanley Kubrick ho zakázal kvůli jeho filmařské politice. Na svůj film si totiž nenechal sáhnout, případnou cenzuru pak musel provádět jeho štáb pod jeho osobním dohledem. Dabing chápal jako zásah do díla, což nechtěl připustit, takže překlady existují jen ve formě titulků k filmu. Ale to jen na okraj :-) — Polda18 (diskusepříspěvky) 1. 2. 2015, 12:45 (CET)

Kubrick patří také k mým oblíbeným režisérům. Nevím, jestli existuje ustálený českojazyčný překlad, ale přeloženo z angličtiny to znamená „střelcovo krédo“, „střelcovo vyznání“ (rifle – puška, ručnice, rifleman – střelec, voják, creed – krédo, vyznání).--Kacir 1. 2. 2015, 13:03 (CET)
Díky, líbí se mi víc to střelcovo krédo, zní to lidověji :-) — Polda18 (diskusepříspěvky) 1. 2. 2015, 13:16 (CET)
Vzhledem k původnímu názvu autora („My Rifle: The Creed of a US Marine“) a k existenci Soldier's Creed a také Sailor's Creed by nejpřesnější překlad byl asi „krédo námořního pěšáka“.--Zdenekk2 (diskuse) 1. 2. 2015, 19:37 (CET)

nenalezená slova

Dobrý den, hledám význam slov, ale nejsou ve slovníku. Vždy mě to odkáže na Požádání o vytvoření, ale nedokážu najít způsob, jak požádat či vložit neznámá slova do slovníku k vysvětlení, co znamenají. Děkuji, Zábojová -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Ludmila Zábojová (diskuse)

Pokud jsem Vám dobře porozuměl, pak na stránce, která se Vám zobrazí po klepnutí na Požádání o vytvoření, klepněte na odkaz Editovat a zmíněné slovo na konec připište. A nebo ještě lépe, pomozte Wikipedii i ostatním tím, že článek věnující se danému slovu sama napíšete. Nebojte se zkusit si editovat Wikipedii! --Jan Polák (diskuse) 5. 2. 2015, 09:34 (CET)

Lichtunkov

Furt je tam nahoře nějaká čárka, jak jí mám dát pryč.--Luko999 (diskuse) 7. 2. 2015, 19:57 (CET)

Zjevně pochází z infoboxu česká obec, pokusím se nalézt problém. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 7. 2. 2015, 20:20 (CET)

Nevim heslo

Chci si změnit heslo, ale chce to po mě starý heslo a to jsem zapoměl.--Luko999 (diskuse) 7. 2. 2015, 20:46 (CET)

vyplňte si e-mail a nechejte si poslat heslo. --Vojtěch Dostál (diskuse) 7. 2. 2015, 20:51 (CET)

Podtím Váš nový mail se ale píše: Vaše heslo do Wikipedie: :(--Luko999 (diskuse) 7. 2. 2015, 20:53 (CET)

Vysoké Mýto

Netušíte někdo, proč je v článku Vysoké Mýto ještě před úvodem červeně informace Chyba ve výrazu: Nerozpoznané slovo „a“, případně umíte to někdo opravit? Chvíli jsem nad tím dumal a zkoumal článek, nicméně nic mne nenapadá. Díky za pomoc. -Jan KovářBK (diskuse) 12. 2. 2015, 17:44 (CET)

To vypadá na problém v Šablona:Infobox - česká obec. Že by se něco nepovedlo při poslední úpravě? --Jan.Kamenicek (diskuse) 12. 2. 2015, 17:51 (CET)
Zdá se, že problém pominul, ale nevidím, že by kdokoliv cokoliv někde měnil... --Jan.Kamenicek (diskuse) 12. 2. 2015, 18:32 (CET)
Tak nikoliv. Sice se hláška nezobrazuje v hesle Vysoké Mýto, ale vidím ji v heslech Tavíkovice, Velké Němčice, Korkyně a mnoha dalších. --Jan.Kamenicek (diskuse) 12. 2. 2015, 18:37 (CET)
Mně se to ukazuje v pořádku, nebude problém v cache? — Polda18 (diskusepříspěvky) 12. 2. 2015, 18:51 (CET)
Problém byl odhalen (ale zatím nikoliv zcela vyřešen) Pod lípou. --Jan.Kamenicek (diskuse) 12. 2. 2015, 19:44 (CET)

Plackartnyj vagon

Na wikidatech je ruský a ukrajinský článek плацкартный вагон propojen na český článek Lehátkový vůz. Už nějakou dobu přitom existuje na cs wiki článek Plackartnyj vagon. Wikidata se ale vzpírají opravě interwiki. Dokáže někdo pomoci a poradit s opravou interwiki? Zkoušel jsem to opravit opakovaně, ale nepovedlo se.--Leotard (diskuse) 15. 2. 2015, 16:56 (CET)

Jestli chcete odkazu najít nové místo, odstraňte ho z položky, kde je, a přiřaďte ho do jiné. Mnoho lidí toto nechápe a přitom o nic nejde. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 15. 2. 2015, 16:58 (CET)
A není to náhodou spíš duplicitní článek? --Marek Koudelka (diskuse) 15. 2. 2015, 16:59 (CET)
Fintu s odstraněním a znovuzapsáním položky jsem vyzkoušel - a nefunguje. Duplicitní článek to není, spíš je jeho rozsah nedostatečný na samostatný článek a klidně by mohl být součástí rozsáhlejšího článku "Lehátkový vůz", se kterým je tento vůz blízce příbuzný, ale není to totéž. Nějaké další nápady, jak opravit interwiki? --Leotard (diskuse) 15. 2. 2015, 17:38 (CET)
@Leotard: Interwiki je podle mě správně. Co přesně by podle vás mělo být „opravou“? Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 15. 2. 2015, 17:53 (CET)
Interwiki je špatně. Z ruského a ukrajinského článku плацкартный вагон by mělo vést interwiki na český článek Plackartnyj vagon. Lehátkový vůz není přesně totéž. Propojené interwiki by měly být tři články: ruský, ukrajinský a český. Českému článku Lehátkový vůz odpovídají ty ostatní články. Celá tahle patálie dokazuje, jak těžkopádné a uživatelsky nepřívětivé je používání wikidat. --Leotard (diskuse) 15. 2. 2015, 18:38 (CET)
A kde je konkrétně problém? Podle Vaší editace jste editoval „label“, ale abyste docílil požadované změny, musíte měnit odkazy do Wikipedie, stačí kliknout na „edit“ a pak na symbol koše. --Marek Koudelka (diskuse) 15. 2. 2015, 18:43 (CET)
V tom případě chcete asi nejdříve zrušit propojení na ruský a ukrajinský článek z položky wikidata:Q1824214 a založit položku novou, ke které existují články jen na třech wikipediích: ruské, ukrajinské a české? Otázka je, zda nenarazíte na odpor ruských a ukrajinských wikipedistů, kteří budou chtít mít článek propojený právě na obecnější „lehátkový“ vůz na jiných wikipediích (anglické, německé, …)
A nemyslím si, že problémy pramení z wikidat. Základní problém je v tom, že terminologie v oblasti vozů s přespáváním je zřejmě mezi jazyky dost různě posunutá a najít společné škatulky propojitelné napříč všemi jazyky je proto obtížné.--Tchoř (diskuse) 15. 2. 2015, 18:49 (CET)
(e.k.) Odkazy jsem jednoduše přesunul. Matěj Suchánek (diskuse | příspěvky) 15. 2. 2015, 18:51 (CET)
Děkuji za pomoc. Terminologie se samozřejmě v různých jazycích liší a najít společné pojmy je obtížné. Přesto si myslím, že by byla chyba rezignovat na hledání správných interwiki. Výše popisované triky pro úpravy jsem vyzkoušel - bez výsledku. Já nemám rád wikidata, wikidata zřejmě nemají rády mne (můj počítač).--Leotard (diskuse) 16. 2. 2015, 08:00 (CET)

Autoritní data

Dotaz přenesen ze stránky Wikipedie:Pod lípou:

Měl bych dotaz. Povšiml jsem si titulku Autoritní data. Kde najdu vysvětlení, k čemu to slouží a co to znamená? Někde to je před portály a někde za nima, je to nějak předepsané nebo je to jedno? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Perec (diskusebloky) 16. 2. 2015, 17:16‎ (CE(S)T)

@Perec: Obvykle se umísťuje spíš před portály a o kodifikaci takového umístění se v současné době vede diskuse.
Základní informace o tom, co jsou to Autoritní data, poskytuje dokumentační stránka k šabloně: {{Autoritní data}}. Jsou to zpravidla odkazy na záznamy o osobě, o níž článek pojednává, v různých široce uznávaných knihovních katalozích a databázích. --Bazi (diskuse) 16. 2. 2015, 17:42 (CET)
Je to jedna ze šablon wikipedie. Používá se k odkazování na záznamy v knihovních katalozích a databázích. Vysvětlení k čemu slouží a jak se používá je na její straně – Šablona:Autoritní data. Měla by být nad portály (protože je určeno, že pod portály mají být jen kategorie). --Jann (diskuse) 16. 2. 2015, 17:45 (CET)

Co stránce chybí?

Snažím se doladit/upravit stránku o AMSP ČR (https://cs.wikipedia.org/wiki/Asociace_mal%C3%BDch_a_st%C5%99edn%C3%ADch_podnik%C5%AF_a_%C5%BEivnostn%C3%ADk%C5%AF_%C4%8CR), potřebuje editaci, chtěla bych jí provést, ale potřebovala bych vědět, co je špatně - dá se někde zjistit co konkrétně stránce chybí/nevyhovuje?--AMSP ČR (diskuse) 17. 2. 2015, 09:30 (CET)

Stránka neodpovídá doporučením Vzhled a styl, na první pohled zejména v tom, že encyklopedické články nezačínáme nadpisem, nýbrž stručným úvodním souhrnem. Také jsou špatně vytvořené (nefunkční) externí odkazy. Samotný text jsem důkladně nestudoval, ale z letmého pohledu vidím, že v něm téměř úplně chybí vnitřní odkazy a zdá se mi, že je psán málo neutrálním, více propagačním stylem. Obecně má psaní článků o vlastní osobě nebo vlastní organizaci značné riziko nevyváženosti, vizte doporučení Autobiografie. --Bazi (diskuse) 17. 2. 2015, 10:21 (CET)
Já bych jen dodal, že informace by měly být ozdrojované z významných nezávislých zdrojů, viz Wikipedie:Ověřitelnost, Wikipedie:Zdroje. Zdroje obvykle na konci odstavce či věty uvádíme mezi dva tagy: <ref>text reference</ref>, přičemž na konec článku se vloží <references/>. Více viz Wikipedie:Reference. Jan.Kamenicek (diskuse) 17. 2. 2015, 11:37 (CET)

Jan kozak

Vážení kolegové, potřebuji pomoci s wikipedistou Jan kozak. Na jeho diskuzní stránce jsem se mu několikrát a bohužel neúspěšně snažil vysvětlit, že u úvodu článku se nedělá nadpis, tedy že úvod článku nemá samostatnou sekci. Když jsem si to tak v rychlosti prošel, tak podobné problémy s formální tvorbou článků s ním měli i kolegové Petr1888, Jvs, Jana Lánová, JirkaSv, Vachovec1, Silesianus, Davcza, Kohelet, Kacir a LaSo. V případě mé snahy ho naučit psát standardní strukturu článku pak zejména kolega Ria, a to již v listopadu 2014, dále pak Mates, Ladin a Marek Koudelka. Vše bez úspěchu. Musím zde připomenout, že edituje již od 10. prosince 2013 a dosud založil 96 článků, jako wikipedista je tedy velmi produktivní. Snahy ho něco naučit jsou však víceméně marné, kolega Ladin dokonce pojal podezření na trolling, když po tom všem opětovně vložil k úvodu nového článku nadpis: [10]. Ovšem vzhledem k jeho neustále omluvnému a nechápajícímu tónu bude, myslím, problém jinde. Nicméně i v takovém případě to nám mnoho nepomůže, ba spíše naopak. Prosím tedy někoho, jehož pedagogické schopnosti jsou dostatečně na úrovni, aby mu vysvětlil, jak na alespoň naprosto základní úrovni psát články. Předem děkuji, --Vlout (diskuse) 17. 2. 2015, 20:04 (CET)

Ano, taky jsem zaregistroval, že patlá chyby ale přitom na kritiku reaguje vyhýbavě, dotčeně nebo vůbec. Pokud by se to mělo řešit, tak asi formou nějakého závazného doporučení (hrozba bloku?). Existuje taková procedura vůbec? Ale není to vandal ani troll v pravém slova smyslu, spíš svízelná povaha. --Davcza (diskuse) 18. 2. 2015, 09:49 (CET)
Obdivuji trpělivost všech s touto osobou. Já jsem s ním prodělal vždy stejnou zkušenost, kdy kritizoval, nesmyslně opravoval nebo revertoval něco v mých editacích. Zpočátku jsem měl vždy též dobou vůli, ale pokaždé se to zvrhlo do jeho nechápání základních věcí, arogantní obviňování mě, že něčemu nerozumí, že jsou články na něj moc složité, že někde nevidí něco, co tam evidentně je atd. atd. Nejprve píše vlezlou formou, později přejde na útočnou. Když jsem se podíval na jeho diskuzi, tak jsem viděl, že podobné spory má s kdekým. V jeho vlastní tvorbě to je asi podobný problém. Podle mě je to jeho "systémová" chyba a nepomůže mu ani žádné wikivolno. --LaSo (diskuse) 18. 2. 2015, 14:32 (CET)
Protože se již doznal, že o tom, co dělal špatně, ví ([11]), budu jeho editace nadále sledovat. Když by pokračoval v pořád stejném stylu, asi by bylo vhodné dohodnout nějaké opatření s arbitrážním výborem, případně Pod lípou prodiskutovat, jak (obecně) v takových případech postupovat. --Vlout (diskuse) 19. 2. 2015, 17:46 (CET)

Substovaný infobox → šablona

Dobrý den, nahrazoval jsem v některých článcích substované infoboxy (z Kategorie:Údržba:Články se substovanými infoboxy) za vhodnou šablonu, do které údaje přepíši. Narazil jsem ale na problém, co udělat s údajem, který v příslušné šabloně není. Jsou to zejména případy, kdy byla šablona vytvořena až ve chvíli, kdy již články obsahovaly substované infoboxy nebo spíše tabulky. Smazat takovýto údaj mi připadá škoda, přidat novou položku do šablony by sice šlo, ale nemělo by asi smysl přidávat ji třeba jen kvůli jedinému článku…

Údaj jsem nakonec vložil do samostatné tabulky pod infobox, jenomže ta se nezarovnala pod něj, ale vedle něco, což nevypadá zrovna dobře, viz např. článek Neodym. Prosím o radu, jak tabulku zarovnat pod infobox, nebo jak toto celé nějak lépe řešit. Díky --Knuck 17. 2. 2015, 22:33 (CET)

Ideálně příslušný údaj zahnout do textu článku. Případně z článku smazat a dát na diskusní stránku. JAn (diskuse) 18. 2. 2015, 07:38 (CET)
Toto řešení skutečně není dobré, na mobilu se mi dodatečná tabulka vůbec nezobrazuje pod infoboxem, ale úplně nahoře vedle něj. --Jan.Kamenicek (diskuse) 18. 2. 2015, 08:19 (CET)
A stejně tak se to zobrazuje také na počítači i přesto, že je dodatečná tabulka ve zdrojovém kódu pod infoboxem.--Knuck 18. 2. 2015, 17:36 (CET)
Díky za rady, do textu článku by to jistě přepsat šlo, ale jsou to právě údaje spíše vhodné do tabulky… viz v extrému Buprenorfin. Ještě počkám, na další návrhy nebo radu, jak zarovnat tabulku pod infobox.--Knuck 18. 2. 2015, 17:36 (CET)
V infoboxech se mají uvádět základní údaje, které lze porovnávat mezi články stejného druhu. Pokud se jedná o takové údaje, lze vhodně přidat položku do infoboxu, ale pokud ne, je lepší zapracovat je do textu článku nebo alespoň prozatím odložit na diskusní stránku. Nejde o to, jestli jsou to údaje vhodné pro tabulku, nebo pro souvislý text. I jednotlivé údaje lze uvádět třeba formou odrážkového seznamu. Ostatně i ta případná tabulka by mohla být vhodně uvedena v článku v příslušné sekci, ale nepovažuji za vhodné ji jakkoli přilepovat k infoboxu. --Bazi (diskuse) 18. 2. 2015, 18:03 (CET)
Rozumím, články upravím dle zmíněných rad. Děkuji --Knuck 19. 2. 2015, 20:15 (CET)

Fotka z Flickru na Commons - licence

Dobrý den, potřeboval bych poradit. Našel jsem na Flickru fotku jedné chybějící rostliny a získal (emailem) souhlas jejího autora s uveřejněním na Commons. Jak to udělat co nejjednodušeji, abych ho nemusel otravovat se změnou licence a podobně? Stačí když fotku na Commons nahraju já a uvedu autora a to, že je publikována s jeho svolením? Děkuji. Vojtěch Zavadil (diskuse) 19. 2. 2015, 16:47 (CET)

To chce minimálně přeposlat ten potvrzující e-mail na OTRS adresu, lépe jej poslat přímo z e-mailové schránky vlastníka práv (která je někde dohledatelná, že patří jemu). Více viz Wikipedie:OTRS. Jaké změny licence? --19. 2. 2015, 17:09 (CET), Utar (diskuse)
Myslel jsem změnu licence u fotky přímo na Flickru. Takže mu zkopíruji a doplním anglický text z WP:OTRS a požádám jej o zaslání emailem na adresu info-en-q@wikimedia.org. Obrázek mohu nahrát na Commons hned nebo až to bude vyřízené? Vojtěch Zavadil (diskuse) 19. 2. 2015, 17:33 (CET)
Nahraješ to hned a okamžitě jej můžeš v článcích použít. Pokud do nějaké doby (cca 14 dní od nahrání) nedojde OTRS týmu potvrzení, bude fotka na Commons smazána (skryta) a z Wikipedie ji speciální BOT smaže. --Jan Polák (diskuse) 20. 2. 2015, 23:33 (CET)

@Vojtěch Zavadil: Myslím, že tady email do OTRS nepomůže, respektive je zbytečný. Pokud autor chce uvolnit obrázek pod svobodnou licencí, měl by licenci změnit přímo na Flickru, aby po rozkliknutí Some rights reserved vylezla kompatibilní licence s Commons (zde CC-BY-SA 2.0). Pak lze obrázek nahrát např. pomocí nástroje; do okna se vkládá číslo z URL adresy, zde: 15591426415. Po načtení na Commmons potvrdí licenci bot nebo uživatel a tím je věc vyřízená. Svobodnou licenci uděluje obrázku doživotně, takže i když by vrátil zpět nekompatibilní licenci, nehraje to žádnou roli, obrázek bude navždy možné užívat svobodně. Přesto se v případu daných tenistek na Turnaji mistryň jistému kolegovi zdálo zvláštní, že má svobodnou licenci jen jediný soubor od daného autora z Flickru, takže založil diskusi o smazání. Z ní vyplynulo, že kolega autora požádal, stejně jako zde, aby právě u této jedné fotografie změnil licenci na svobodnou, což se stalo a soubor byl ponechán (já jsem ještě předtím udělal ořez, proto mi přistála šablonu o DOSU v diskusi, kolega označil na smaz podivně jen ořez, původní upload ho nezajímal). --Kacir 21. 2. 2015, 00:25 (CET)

Děkuji všem. Nahrání fotky na Commons a požádání autora o zaslání potvrzovacího emailu se moc neosvědčilo, než jsem se vrátil z víkendového výletu do zimních skal, jakýsi robot fotku na Commons smazal a její autor se mi již neozval. Mezitím se mi ozval někdo jiný. Cesta navrhovaná Kacirem se ukázala jako nejschůdnější a článek Brya tak má svojí fotku. Díky. Vojtěch Zavadil (diskuse) 25. 2. 2015, 17:08 (CET)

Dvojitý OTRS?

Přesunuto pod právnickou lípu. --Jan Polák (diskuse) 21. 2. 2015, 11:47 (CET)

Tento článek jsem vylepšil, přidal jsem obrázky a taxobox, ale taxobox a obrázky jsou teď nějak strašně široké. Nevím jak to opravit. Prosím někoho zkušenějšího, aby to opravil. --Sapiens123456 (diskuse) 22. 2. 2015, 10:40 (CET)

Upravil jsem to (až na šířku infoboxu), ale těch obrázků je tam na tak krátký článek příliš. Osobně bych tam nechal jen ten v infoboxu. --Marek Koudelka (diskuse) 22. 2. 2015, 10:57 (CET)
A jak se upravuje ta šířka taxoboxu? --Sapiens123456 (diskuse) 22. 2. 2015, 11:24 (CET)
Problémem byly ty odrážky v části Druh: upraveno. --22. 2. 2015, 11:40 (CET), Utar (diskuse)
A naopak, pokud chceš taxobox roztáhnout nad standardní šířku, aby názvy skupin byly v jedné lince, stačí zvětšit šířka obrázku = 268px , počet px dle potřeby, a taxobox se roztáhne.--Ramon de L (diskuse) 23. 2. 2015, 21:51 (CET)

Překlad neozdrojovaného textu z jiné wiki

Zdravím, chtěl jsem se zeptat, zda-li je povolené překládat text z jiných cizojazyčných Wikipedií, když ten text není ozdrojován. Jako příklad by mohla posloužit stránka Johannes Thingnes Bø v německém jazyce, kde je text ozdrojován velmi málo a v důležitých informacích (jména rodičů, škola, dětství) chybí zdroj, který by tyto aspekty potvrdil. --Luksatka (diskuse) 23. 2. 2015, 09:42 (CET)

Také zdravím. Vysloveně zakázané to není, ale takový text následně může čelit úplně stejným problémům, jako jakýkoliv jiný vložený neozdrojovaný text. Jan.Kamenicek (diskuse) 23. 2. 2015, 10:40 (CET)

Juraj Lupták

Dobrý den! Děkuji za upozornění ale já jsem ten článek nezkopíroval já jsem si vyhledal text na této internetové adrese http://kriminalistika.eu/muzeumzla/luptak/luptak.html a přes překladač google jsem to ze slovenštiny přeložil do češtiny a pak jsem tam některá slova dal jinak a navíc pokud to je podle české wikipedie porušení autorských práv a pokud je mi známo kdybych to zkopíroval tak by tam byla přece sloveština ale v tom mém článku pokud vím není slovenština tak mě velice udivuje proč tam vůbec je to upornění a proč jste mi ten článek vůbec smazali ! -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Emanuelo56 (diskuse)

Pakliže se jedná o pouhý překlad zdrojového textu (s minimem úprav), pak opravdu jde o poručení autorských práv autora originálního textu. Není možné uvolnit text pod Wikipedií požadovanou licencí, neb de facto nejste jeho autorem. Jste jen autorem překladu. Ten sice formálně můžete publikovat pod libovolnou licencí, ten kdo by ho však chtěl použít např. komerčně, musel by vypořádat i práva autora původního textu. A zde je kolize z licenční politikou Wikipedie. Jedudědek (diskuse) 24. 2. 2015, 16:56 (CET)

Problémy s úp v Tachově

Dobrý den.Ráda bych se Vás zeptala jak máme dál pokračovat.Mám jednoho známého a ten je hlášený v Tachově na úřadu práce.Loni v létě ho vyřadili a on se proti tomu odvolal na MPSV.MPSV vydalo v listopadu rozhodnutí,že ho vyřadili neoprávněně a tudíž rozhodnutí Tachovského úřadu v plném rozsahu ruší.Tachovský úřad ho zpětně zařadil mezi uchazeče,ale nastal jiný problém.Do té doby než ho v Tachově v létě vyřadili pobíral příspěvek na živobytí,který od léta již nepobírá díky tomu že byl neoprávněně vyřazen z úřadu práce.V lednu se byl v Tachově hlásit a rovnou se ptal jak to bude s vyplacením peněz o které díky nim přišel a oni se sním na toto téma odmítli bavit.Tudíž mu vznikli různé nepříjemné situace kterým nemohl zabránit.Má vážné zdravotní potíže a nemůže si vyzvednout léky které nutně potřebuje a nemluvě o tom že se snažil z peněz které dostával od úřadu splácet exekuci kterou má a od srpna ji splácet nemůže.Chci se tedy zeptat jaká jsou jeho práva a jak má dále postupovat.--85.71.9.203 24. 2. 2015, 17:26 (CET)

Bohužel, v tom vám tu asi neporadíme, tato stránka slouží jen k žádostem o pomoc při psaní encyklopedických hesel. Zkuste se obrátit na nějakého právníka. Jan.Kamenicek (diskuse) 24. 2. 2015, 17:35 (CET)

Poškozený odkaz na Commons

Určitě něco dělám špatně, jen nevím co. Problém je ve článku: Hvězdovka trojitá. Odkaz na commons dole v externích odkazech se zobrazuje rozložený do několika odrážek, které obsahují automaticky generovaný text („Lokální šablona odkazuje na pravděpodobně neexistující…“), jehož obsah nechápu :-) --Xth-Floor (diskuse) 24. 2. 2015, 21:45 (CET)

odstranil jsem {{commons}} a ponechal {{commonscat}}, to se s wikidaty snese. --Horst (diskuse) 24. 2. 2015, 21:51 (CET)

Název hesla

Dobrý den, vytvořil jsem heslo Karel Horký (novinář), se specifikací profese kvůli více osobnostem téhož jména. Obávám se však, že se zobrazí jen při plném vypsání do vyhledávání, tedy včetně závorky, a ani není na rozcestníku. Mohu požádat o pomoc či radu. Děkuji. --62.77.119.80 25. 2. 2015, 15:45 (CET)

Díky za nový článek, název jste zvolil správně. Nyní stačí doplnit odkaz do rozcestníku, což v zápětí udělám. Kolega mě předběhl, takže odkaz už v rozcestníku je a čtenáři článek myslím najdou. --Vojtěch Veselý (diskuse) 25. 2. 2015, 15:53 (CET)
Děkuju vám i kolegovi. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 62.77.119.80 (diskuse)

Šablona:Římskokatolická církev ve Francii

Zdravím. Věřím, že pro technicky znalejšího wikipedistu to nebude větší problém, ale já jsem nevyzkoumal, co kde spravit... Jedná se o šablonu {{Římskokatolická církev ve Francii}}, která dělá nepořádek v heslech, ve kterých je vložená. Pokud je za šablonou v heslu další text (téměř ve všech heslech je to šablona na související portály), tak tento další text je "spolknut" šablonou a začleněn do ní, v její centrální části dole. A tak by to být nemělo. Budu rád za nápravu, doufám, že se někdo taký tady najde. --Unpocoloco (diskuse) 26. 2. 2015, 11:52 (CET)

VyřešenoVyřešeno Myslím, že hotovo. --Jan Polák (diskuse) 26. 2. 2015, 17:26 (CET)
Jo, děkuju. :-) --Unpocoloco (diskuse) 26. 2. 2015, 18:49 (CET)

editace tabulky

Šedá tabulka "Automobily vyráběné společností Tatra" zobrazovaná dole u většiny článků o vozech tohoto výrobce nemá vlevo nahoře tlačítka pro editaci, schování, ... takže ji nelze (nebo jen já nevím jak) editovat. Chtěl jsem doplnit Phoenix do nákladních aut. Jak se dá tabulka doplnit tam kde chybí? Možná se to vše někde píše, ale nevím kde--Vs (diskuse) 27. 2. 2015, 19:38 (CET)

To bude asi chvilková chyba serveru. Jinak šablona je vložena pomocí tohoto kódu: {{Automobily Tatra}}, editace na tomto linku. Doufám, že jsem pomohl. — Polda18 (diskusepříspěvky) 27. 2. 2015, 19:46 (CET)
(po E.K.) Bohužel takto nesmyslně to rozhodla komunita, takže nemáte možnost jednoduše šablonu najít, případně editovat (můžete si to nastavit v nastavení: Speciální:Nastavení#mw-prefsection-gadgets →‎ Zobrazit tlačítka pro práci se šablonou u navigačních šablon). Šablonu můžete editovat zde: {{Automobily Tatra}}. --Marek Koudelka (diskuse) 27. 2. 2015, 19:49 (CET)
Při vzpomínce na debatu musím opravit, že "to takto nesmyslně" rozhodli Tchoř + JAn + Danny B. Proti vůli komunity. Jako obvykle. --Jann (diskuse) 28. 2. 2015, 10:55 (CET)
Ale nesmyslné to je :-) Díky za upřesnění. --Marek Koudelka (diskuse) 28. 2. 2015, 10:56 (CET)
Když už mne tu pomlouváte, máte alespoň dát vědět, abych se mohl bránit. Proti vůli komunity jsem v tomto případě nijak nerozhodl a ani to obvykle nedělám, protože klid na encyklopedickou práci bývá obvykle důležitější než výsledek hádky o nějakou technickou nebo vzhledovou záležitost. Navrhl jsem a obhajoval skrytí, to je tak všechno. Šablonu jsem editoval jedinkrát: V rámci patroly, když účelový účet, který tam chtěl dát editační odkazy, šablonu editoval bez testování a objektivně ji rozbil (viz tato Diskuse s wikipedistou:Jirka1896), což je prostě u tak používané šablony stav žádající si okamžitou nápravu. Ostatně když to vzápětí zkusil znovu, revertoval ho zástupce druhé názorové strany, takže těžko mi v tom vyčítat nějakou zaujatost.--Tchoř (diskuse) 28. 2. 2015, 12:06 (CET)
Takže rozhodli jen dva, nebo dokonce jeden. V tom případě se vám omlouvám za zkreslení vašeho podílu na prosazení změny a děkuji za upřesnění rozhodovacích procesů. Nadále, přijde-li na to řeč, budu to mít na paměti a při popisu této a některých dalších reforem budu odlišovat lidi rozhodující o změnách od lidí hájících jak rozhodnutí prvých, tak způsob jeho zavedení. (I když, změnu jste schvaloval a prošla způsobem vámi podporovaným, jsem proto překvapen, že nechtěné přisuzování většího podílu na změně považujete za pomluvu.) --Jann (diskuse) 28. 2. 2015, 14:16 (CET)
Že není pravda, že „obvykle“ „rozhoduji“ „proti vůli komunity“, to si pamatuji a bylo snadné a rychlé si to ověřit, tak jsem se ohradil. Ale jak tam přesně ty úpravy probíhaly a jak jsem kterou z nich hodnotil a schvaloval, to už si nepamatuji, takže tam Vás asi nechám tvrdit, co je Vám libo. --Tchoř (diskuse) 28. 2. 2015, 15:08 (CET)

Další možnost je, že kliknete na editovat celý článek, a úplně dole na obrazovce až pod editačním oknem si rozkliknete "Šablony použité na této stránce", kde tu šablonu najdete, včetně možnosti "editovat". --Jan.Kamenicek (diskuse) 28. 2. 2015, 11:03 (CET)

Phoenix doplněn. --Chalim Kenabru (diskuse) 28. 2. 2015, 15:09 (CET)

Šířka taxoboxu

Dobrý den, na diskuzi k šabloně Taxobox jsme se dohodli na nastavení implicitní šířky 270px. Uměl by někdo toto v kódu šablony nastavit? Je tam na několika místech 200px, mohl bych zkusit to hromadně změnit, ale nerad bych udělal nějakou chybu, protože kódu nerozumím. Díky. --Vojtěch Dostál (diskuse) 1. 3. 2015, 10:00 (CET)

Ale prosím aby zároveň bylo možno nastavit manuálně jinou hodnotu podle parametru "šířka". --Vojtěch Dostál (diskuse) 1. 3. 2015, 10:02 (CET)
HotovoHotovo Hotovo. Ty další 200px se týkají obrázků, takže ty jsem ponechal. Matěj Suchánek (diskuse) 1. 3. 2015, 11:05 (CET)
(po E.K.) Tak jsem byl pomalejší :D Jen tedy pro srovnání, předešlý kód šablony jsem přenesl do svého testovacího prostoru, kód je vesměs stejný, jen jsem přidal navíc parametr šířka. Obrázky se přiszpůsobují automaticky šířce taxoboxu, výchozí je tedy 270px. Než bude vhodné přenést upravený kód zpět, prosím o debug. Jeden jsem již provedl, ale chce to udělat i pro další nastavení a podívat se, jak ta šablona bude vypadat při vyplnění různých hodnot parametrů. Testování šablony mimo ostrou verzi je nutné, protože šablona se využívá v mnoha článcích a pokud je někde něco špatně, bude to vidět prakticky ve všech článcích, kde je šablona použitá (tedy drtivá většina článků o biologických druhách). Takže pro srovnání, která verze je lepší, jestli ta, kde se obrázky automaticky přiszpůsobí šířce, nebo ta jednoduchá… — Polda18 (diskusepříspěvky) 1. 3. 2015, 11:10 (CET)
Při malé změně nepovažuji debug za nutný, testuji jen přes náhled v článku. Asi bude na ostatních, jestli chtějí obrázky pevně dané, nebo s dynamickou velikostí. Matěj Suchánek (diskuse) 1. 3. 2015, 11:20 (CET)
Díky oběma za iniciativu. Považuji za rozumné aby se obrázek přizpůsoboval velikosti taxoboxu (tak jak se to děje, pokud to dobře chápu, dosud). --Vojtěch Dostál (diskuse) 1. 3. 2015, 15:27 (CET)

pseudokomerční odkazy

Do jaké míry je psaní odborných článků, bez propagování firmy a následné vložení odkazu na firmy, která by zájemnce o prohloubení znalostí na dané téma podpořila? například 5S Děkuji -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Drasloš (diskusebloky) 2. 3. 2015, 22:35‎ (CE(S)T)

Na co se vlastně ptáte? Komerčních záležitostí na Wikipedii se týká doporučení Propagační článek, odkazů pak doporučení Externí odkazy, zejména v sekci Na co obvykle neodkazovat. To vše vychází ze základního pravidla Wikipedie není nástrojem propagace. --Bazi (diskuse) 2. 3. 2015, 22:49 (CET)

Prokopův most

Proč se v článku Prokopův most nezobrazuje odkaz na commons? --77.236.222.13 3. 3. 2015, 06:55 (CET)

Protože jej tam nikdo nevložil. JAn (diskuse) 3. 3. 2015, 07:42 (CET)
no ale já jsem jej tam vložil [12] --77.236.222.13 3. 3. 2015, 08:13 (CET)
Vida :-). Problém byl v neuzavřeném tagu <references> - správně mělo být <references />[13]. JAn (diskuse) 3. 3. 2015, 11:54 (CET)

Čokoláda

Milí Wikipedisté: Zjistil jsem, že článek Čokoláda na české wiki je plný chyb a nesmyslů. Naopak článek Chocolate na anglické je velmi dobrý. Jsem výrobce čokolády a zároveň profesionální překladatel z a do angličtiny. Moc rád přeložím anglický článek do češtiny, ale nevím, co pak. Tím myslím, jak jej rozčlenit, převzít ilustrace atd. Nechci se stát wikipedistou a nestojí mi tedy za to učit se, jak se to dělá. Jenom mi nedá spát představa, že by na Wikipedii měl někdo číst takové bludy. Poraďte, prosím, jak postupovat. Nejlépe emailem na adresu janek@jordis.cz Díky! Janek Jaros--86.200.36.10 4. 3. 2015, 12:08 (CET)

I anglický článek Chocolate má své mouchy, např. žádosti o doložení zdroje k některým informacím nebo žádost o úpravu externích odkazů. Ale v zásadě je možné článek přeložit, pokud při tom budete brát ohled na české čtenáře. Ku příkladu výhradně anglické „Further reading“ nám nejsou moc k užitku. Nejlépe uděláte, když si zde založíte vlastní uživatelský účet, pod ním si vytvoříte podstránku tzv. „pískoviště“ a tam provedete překlad hlavního textu. Ve spolupráci s kolegy nebo kolegyněmi, kteří by byli ochotní Vám pomoci, tam pak zkopírujete příslušné obrázky a řádkové reference (jde hlavně o to umístit je na správné místo, s překladem kódu může pomoci už někdo další). Kolegové Vám taky můžou pomoci s wikifikací – vložením vhodných vnitřních odkazů. Až bude článek takto připravený, může se tímto Vaším překladem nahradit stávající obsah článku Čokoláda. Takto to od Vás bude chtít znalost jen opravdu několika málo základních věcí, jako je vytváření odstavců či nadpisů. --Bazi (diskuse) 4. 3. 2015, 12:54 (CET)

Díky za jasný návod! Provedu! JJ--86.200.36.10 4. 3. 2015, 13:20 (CET)

Editace

Dobrý den, jak mám editovat stránku?--Dingi Lingi (diskuse) 4. 3. 2015, 18:29 (CET)

Nápověda:Jak editovat stránku. --Bazi (diskuse) 4. 3. 2015, 18:32 (CET)
Pardon, sem tak trochu blbec.--Dingi Lingi (diskuse) 4. 3. 2015, 18:33 (CET)
Vůbec ne :-) Hlavně se nebojte zeptat, kdykoliv budete potřebovat pomoc. Jan.Kamenicek (diskuse) 4. 3. 2015, 22:01 (CET)

Nové ocenění

Dobrý den,chci se zeptat jestli jde vytvořit nové ocenění wikipedistou co není správce.Děkuji.NickelodeonCZ (diskuse) 6. 3. 2015, 15:50 (CET)

Dobrý den, vyznamenání může založit každý uživatel, ale bylo by vhodné jeho založení nejprve konzultovat s ostatními. Za jakou činnost byste chtěl ocenění udělovat? --Marek Koudelka (diskuse) 6. 3. 2015, 15:52 (CET)
Tuším, že by mohlo jít o tematické vyznamenání související s nově založeným projektem Wikipedie:Wikiprojekt Spongebob, je to tak? Pokud ano, stálo by za úvahu, jestli nemůže posloužit obecnější Řád Matky Televize. Nebo by mělo jít o jiné téma? --Bazi (diskuse) 6. 3. 2015, 19:52 (CET)

Doložení významnosti - HCD

Dobrý den, u příspěvku Human Centered Design žádáte doložení významnosti uvedením nejméně dvou relevantních zdrojů. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně nové téma (nejméně v České republice), relevantní kniha přichází v úvahu jen jedna. Po Vaší poznámce jsem doplnila heslo o umístění do kontextu a vepsala poznámku o souvislosti HCD s Designem služeb, kde jsem použila další adekvátní literaturu. Stále se však u příspěvku objevuje poznámka o nutnosti doplnění zdrojů. Jak mám dál postupovat, aby heslo nebylo smazáno? Děkuji. --TerezaTi (diskuse) 7. 3. 2015, 16:58 (CET)

Dobrý den. Domnívám se, že významnost byla prokázána a šablonu odstraním. Jinak obecně není nutné spoléhat jen na zdroje v češtině, můžete používat i zdroje v cizích jazycích. Také je možné s určitou dávkou opatrnosti užívat i věrohodné online zdroje. Mimochodem, má to něco společného s User-centered design? Pokud ano, možná by se obě hesla mohla nějak sloučit dohromady. Jan.Kamenicek (diskuse) 7. 3. 2015, 20:52 (CET)

Reklama na osobní stránce?

Dobré skoropoledne, na jedné osobní stránce jsem narazil na formulace, které mi dost připomínají reklamu. A co vím, reklama by na Wiki být neměla. Ale není to článek, je to osobní stránka... Prosím o radu, jak to hodnotit, případně co s tím dělat. Díky a zdravím, Fosfor --AakaFosfor (diskuse) 10. 3. 2015, 11:34 (CET)

Účel uživatelské stránky popisje příslušné doporučení, má dotyčného uživatele prezentovat ve vztahu k tvorbě encyklopedie. Tento uživatel editoval v hlavním jmenném prostoru jen jednou, jinak se věnoval výhradně tvorbě osobní stránky připomínající položku v katalogu firem. A také se ta stránka mezi katalogy zobrazovala na první stránce ve vyhledávání Googlu. Proto jsem ji rovnou smazal, tak jako bychom rovnou smazali nesporný propagační článek. Díky za upozornění, příště můžete v obdobných případech rovnou použít šablonu {{smazat}}. --Michal Bělka (diskuse) 10. 3. 2015, 11:54 (CET)

Vhodný infobox

Zdravím. Jaký by byl nejvhodnější infobox pro Drahňovická mokřadla? O vyhlášené chráněné území nejde a šablony {{Infobox - jezero}} nebo {{Infobox les}} mi nepřipadají jako úplně nejlepší nápad. --Vlout (diskuse) 11. 3. 2015, 17:27 (CET)

Wikidata

Dobrý den, jdu si pro radu ohledně wikidat. Potřebuji změnit mezijazykové odkazy u článku Santalové dřevo z en:Santalum na en:Sandalwood a nevím jak na to. Děkuji. Vojtěch Zavadil (diskuse) 11. 3. 2015, 23:38 (CET)

HotovoHotovo Hotovo. Snad jsem pochopil správně o co Vám šlo. --Jan KovářBK (diskuse) 11. 3. 2015, 23:50 (CET)
Díky, to je ono. Vojtěch Zavadil (diskuse) 12. 3. 2015, 01:40 (CET)

Fotografie z rodinného archivu

Dobrý den,

nejsem autor (ani netuším, zda je minimálně 70 let po smrti), nicméně fotografie je ve vlastnictví rodiny. Jedná se o oficiální portét. Jak mohu obrázek vložit?

Děkuji -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.185.254.114 (diskuse)

Tak prosím napište o jakou fotografii se jedná. Na to, aby jste vložit soubor, ho musíte nahrát na Commons a na to se musíte registrovat. --Sapiens123456 (diskuse) 13. 3. 2015, 11:30 (CET)
Doplním kolegu: K nahrávání využijte například tento nástroj. --Jan Polák (diskuse) 13. 3. 2015, 12:04 (CET)
Pouhý fakt, že je fotografie ve vašem vlastnictví, vám ovšem nedává právo s ním tímto způsobem nakládat. Autorské právo náleží autorovi či dědicům jeho práv. --Vojtěch Dostál (diskuse) 15. 3. 2015, 22:52 (CET)

Volitelná hlavička v infoboxu

Zdravím. Snažím se na svém pískovišti změnit v infoboxu Těleso sluneční soustavy změnit hlavičku Elementy dráhy na nepovinnou, ale zůstává tam pak místo ní vynechaný řádek. Ostatní hlavičky tam tu volitelnost měly už předtím, a je zajímavé, že hlavička Objev to dělá taky, ale hlavičky Fyzikální vlastnosti nebo Charakteristiky atmosféry to nedělají. Mohl by mi prosím někdo poradit, čím to je? --Jan.Kamenicek (diskuse) 15. 3. 2015, 12:05 (CET)

Taky jsem narazil na stejný problém. Případný rádce bude mít i mou vděčnost.--Jann (diskuse) 15. 3. 2015, 18:31 (CET)
Nezkoumal jsem to detailně, ale použití Infoboxu by to nevyřešilo? --Bazi (diskuse) 15. 3. 2015, 21:13 (CET)
Hm, to by znamenalo naprosté překopání celého infoboxu :-( Myslel jsem původně, že bude stačit vyřešit nějakou drobnost. Jan.Kamenicek (diskuse) 15. 3. 2015, 23:03 (CET)
Mezera zmizí s následujícím
{{Infobox hlavička|barva=#c0ffff|text=Elementy dráhy|hide={{#if: {{{a<includeonly>|</includeonly>}}}...{{{w|}}}||yes}}}}
mělo by fungovat i
{{Infobox jednoduchá položka|text='''Funkce'''|hide={{#if: {{{a<includeonly>|</includeonly>}}}...{{{w|}}} |show|hide}}|velikost=110%|colorb=#c0ffff}}
Ale neptej se mne proč.--Jann (diskuse) 16. 3. 2015, 17:17 (CET)
Fakt to funguje. Sice mám na jazyku proč, ale když se nemám ptát, tak se tedy neptám :-) Jan.Kamenicek (diskuse) 16. 3. 2015, 20:34 (CET)
Kdyby se to psalo normálně natvrdo, tak by v tom nemusel být takový zmatek :) --Silesianus (diskuse) 16. 3. 2015, 17:25 (CET)
Jak to myslíte, "natvrdo"? Jan.Kamenicek (diskuse) 16. 3. 2015, 20:34 (CET)
Bez použití šablon typu {{Infobox položka}} --Silesianus (diskuse) 16. 3. 2015, 20:40 (CET)

Pekka Vasala

Př editaci Pekka Vasala došlo k "rozsypání" olympijských vítězů na 1500 metrů, aniž bych do nich jakkoli zasahoval --Vladajorda (diskuse) 16. 3. 2015, 20:05 (CET)

Opraveno. --Jan.Kamenicek (diskuse) 16. 3. 2015, 20:34 (CET)

vložení odkazu

Dobrý den, potřebuji vložit na stránku https://cs.wikipedia.org/wiki/Eva_Kov%C3%A1%C5%99%C3%ADkov%C3%A1 odkaz http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=524&sz=0&abc=K&pn=356affcc-f301-3000-85ff-c11223344aaa u jména Kovaříková /krátké a/ a nedaří se mi to. Manželka má v ND tři jména Klečková, Kováříková a Kovaříková bez dlouhého á. Na stránkách archivu ND je na různých místech. V případě jména Klečková a Kováříková přepínač funguje. Nevím jestli se vyjadřuji dost srozumitelně?

Děkuji za pomoc Jan Kovářík -- Tento příspěvek přidal Kovkajan (diskuse) 18. 3. 2015, 10:18‎ (CE(S)T)

Dobrý den, problém je asi v tom, že aktuálně šablona {{ND osoba}}, pomocí které se snažíte odkaz zadat, podporuje pouze jeden identifikátor. Šlo by to prozatím obejít třeba takto rozepsáním:
[http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=ID1 Eva Kováříková] (také jako [http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=ID2 Kovaříková] a [http://archiv.narodni-divadlo.cz/default.aspx?jz=cs&dk=Umelec.aspx&ju=ID3 Klečková]) v archivu [[Národní divadla|Národní divadlo]]
Zkopírujte celou sekci kurzívou a za ID1, ID2, ID3 doplňte příslušné identifikátory. S pozdravem --18. 3. 2015, 10:32 (CET), Utar (diskuse)
Vložil jsem dle návodu, ale bohužel nefunguje.
Dík za pomoc.
Jan Kovářík -- Tento příspěvek přidal Kovkajan (diskuse) 18. 3. 2015, 21:09‎ (CE(S)T)
Dobrý den, opravil jsem odkazy na Klečková a Kovaříková, avšak Kováříková se mi v jmeném rejstříku nepodařilo najít. Pokud byste byl tak laskav a vložil ten odkaz sem. --Silesianus (diskuse) 18. 3. 2015, 21:22 (CET)
Dobrý den,
moc děkuji za pomoc a ND skutečně manželku jako Kováříková a s dlouhým á jaksi opomnělo. Jinak odkaz funguje dobře. Ještě jednou moc děkuji.
Jan Kovářík -- Tento příspěvek přidal Kovkajan (diskuse) 19. 3. 2015, 08:22‎ (CE(S)T)

Editace Ecalibur Group

Dobrý den, prosím, špatně jsem vložila název společnosti EXCALIBUR GROUP, chtěla jsem pak původní stránku, kde je špatný nadpis (Excalibur group) smazat, ale smazali jste tu se správným názvem :( Mohla bych poprosit o přepsání nadpisu, nebo o smzání celé stránky. Koukala jsem, že tam i nějaké špatné info :( Moc se omlouvám za komplikace..Teprve se učím :( Děkuji Vám za pomoc --Beta719 (diskuse) 24. 3. 2015, 17:26 (CET)

Dobrý den, přesunul jsem článek na EXCALIBUR GROUP dle oficiálních kontaktů; nyní upravujte tuto novou stránku. Díky za založení článku, není ale potřeba kopírovat žádost všude možně, nejde o nic urgentního. Díky. S pozdravem --24. 3. 2015, 18:15 (CET), Utar (diskuse)

Prosba

Dobrý den, včera jsem chtěla vytvořit info o společnosti EXCALIBUR GROUP, protože se tématika kolem jejich oboru v současné době řeší, ale vůbec se mi nezdařilo. použila jsem texty ze stránek společnosti. Moc prosím, zda byste tedy článek celý smazali :( A já se pokusím znovu, ale nejprve asi pošlu ke kontrole, jestli by to tak šlo...Moc Vám děkuji za pochopení a děkuji za smazaní textu :(--Beta719 (diskuse) 25. 3. 2015, 14:23 (CET)

Smazáno--Horst (diskuse) 25. 3. 2015, 14:39 (CET)

Pomoc s úpravou stránky

Dobrý den, prosím o pomoc s úpravou stránek, tak aby se líbily správci. Očkování proti žloutence typu B a riziko roztroušené sklerózy

V čem je problém, v obsahu, nebo v stylu? Má cenu dále v editaci pokračovat? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Franta7 (diskusebloky) 25. 3. 2015, 14:45‎ (CE(S)T)

Jednak je to trochu problematicky vymezené téma. A dále je článek sepsán ne příliš encyklopedickým stylem. Chybí shrnující úvod, externí odkazy nepatří do textu, text místy působí dojmem argumentace spíše než nezaujatého faktického popisu. Vizte Vzhled a styl, Encyklopedický styl, Nezaujatý úhel pohledu. Výsledek potvrzuje skutečnost, že jste jej zapracoval na základě argumentace v diskusi u jiného článku. --Bazi (diskuse) 25. 3. 2015, 14:57 (CET)
Dovolím si upřesnit, text skutečně je vlastní argumentací vkladatele, jde o "expanzi" sporu řešeného v diskuzi Diskuse:Očkování. Bohužel jsem udělal tu chybu, že jsem se v argumentaci nedržel jen argumentace pravidly a pokusil jsem se Franta7 vysvětlit, kde dělá chyby: Výsledkem je, že nejspíš pokládá Wikipedii za vhodný prostor k diskuzi a k prezentaci vlastních "analýz", jakékoliv poukazování na konflikt takového chování s pravidly pak pokládá za "lži vakcinačního lobbisty".--Aronnax (diskuse) 25. 3. 2015, 15:07 (CET)
Takže je vidět, že argumentovat pravdou, která jde proti názoru ve společnosti nemá cenu. --Franta7 (diskuse) 25. 3. 2015, 15:12 (CET)
Opakovaně jsem vás odkazoval na pravidla a doporučení Wikipedie:Žádný vlastní výzkum, Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu, Wikipedie:Ověřitelnost a Wikipedie:Věrohodné zdroje, teď bych k tomu dodal ještě Wikipedie:Co Wikipedie není. Wikipedie není o "pravdě" v jakémkoliv slova smyslu, Wikipedie je o reflexi toho, co se píše ve věrohodných zdrojích.--Aronnax (diskuse) 25. 3. 2015, 15:21 (CET)
Na Wikipedii má smysl argumentovat především pravidly Wikipedie. Vizte Wikipedie:Co Wikipedie není#Wikipedie není bitevní pole: „Nevytvářejte ani nemodifikujte články, jen abyste dokázali své tvrzení.“ Nebo Wikipedie:Co Wikipedie není#Wikipedie neslouží publikaci originálních myšlenek. Jistě je možné zohlednit a popsat i názory, které jsou ve společnosti menšinové. Je ale potřeba dát si pozor na dodržení nezaujatosti. --Bazi (diskuse) 25. 3. 2015, 15:27 (CET)
Vše jsem doložil, odzdrojoval, vysvětlil. Ale holt to nestačí. --Franta7 (diskuse) 25. 3. 2015, 15:35 (CET)
Viz diskusní stránka hesla. --Jan.Kamenicek (diskuse) 30. 3. 2015, 02:36 (CEST)

Christina Johnston - Johnstonová

Dobrý den, snažím se o editaci článku - biografie - Christiny Johnston. Název textu mi byl upraven na Christina Johnstonová - když je Christina britskou zpěvačkou - na wikipedii se jména žen automaticky počešťují koncovkou -ová?

Děkuji.

Lucie -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Seenmedia (diskusebloky) 30. 3. 2015, 01:49‎ (CE(S)T)

Dobrý večer, wikipedisté se v minulosti domluvili na tom, že budou ctít zvyklosti českého jazyka a vtělili tuto dohodu do doporučení Přechylování ženských jmen. V něm je popsán postup, jímž se obvykle řídíme. --Bazi (diskuse) 30. 3. 2015, 01:59 (CEST)
Dobrý den, výchozí varianta cizích příjmení je přechýlená. Nepřechýlená verze by měla být zdůvodněna některým z bodů výše odkazovaného doporučení. Přesunu zpět na „Johnston“, protože výskyt této formy je po Google testu v češtině skutečně významně převažující. Obrázky je třeba nahrát na sesterský prjekt Wikimedia Commons, samozřejmě pokud k nim máte autorská práva.--Kacir 30. 3. 2015, 02:16 (CEST)

Christina Johnston

Dobrý den,

jak mám upravit článek Christina Johnston, aby byl dle pravidel a nebyl "smazán"?

Moc děkuji za pomoc.

Lucie -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Seenmedia (diskuse)

Článek postrádá Interní odkazy, neobsahuje nadpisy ani kategorie. --Sapiens123456 (diskuse) 1. 4. 2015, 11:57 (CEST)


Dobrý den, prosím, už jsem udělala změny v článku, myslím si, že podle pravidel wiki..ale stále mi hrozí smazání...prosím o radu, co je na článku špatně. Foto zatím nemůžu vložit, neboť se mi nepovedlo zatím sehnat autorská práva, ale vynasnažím se je co nejdříve je mít. Děkuji. Lucie--Seenmedia (diskuse) 9. 4. 2015, 11:29 (CEST)

S kolegou Matějem Orlickým jsme opravili základní nedostatky ve formě článku. Ještě by bylo žádoucí doladit jazykový styl a zdrojování jednotlivých tvrzení. V sekci Externí odkazy je nyní uvedena řada článků z médií, které by nejspíš měly sloužit spíš jako reference k jednotlivým tvrzením v textu. A k fotkám je skutečně ještě zapotřebí zajistit souhlas držitele autorských práv, vizte Wikipedie:Žádosti o obrázek. --Bazi (diskuse) 9. 4. 2015, 12:05 (CEST)


Moc děkuji. Přesunula jsem Externí odkazy do Referencí. Fotografie - jsou staženy z webu Christiny Johnston a zároveň mám svolení je publikovat - přímo od Christiny. Uvádím i autora fotografií. --Seenmedia (diskuse) 10. 4. 2015, 08:24 (CEST)

Vaší úpravu – pouhé smazání nadpisu – jsem zrušil, je potřeba přiřadit odkazy přímo do článku ke konkrétním tvrzením zavedeným způsobem (číslované poznámky), viz Nápověda:Reference. Např. článek, že si „užívala vystoupení v Evropě“ je nevhodný externí odkaz (příliš úzké téma) k celému článku, ale je vhodnou referencí k informaci o turné, ke kterému se tento článek vztahuje. Dále by bylo, jak píše kolega Bazi, potřeba ještě upravit sloh článku, počínaje např. nevhodně familiárního užívání křestňího jména Christina. Matěj Orlický (diskuse) 10. 4. 2015, 08:44 (CEST)

Interwiki

Může mi, prosím, někdo pomoci udělat interwiki u dvou kategorií, ke kterým jsem našel francouzské protějšky (na enwiki zatím nestačili zareagovat na reklasifikaci vláknonošců a rournatců a přímé protějšky nemají), ale nástroj na frwiki se brání přidat český ekvivalent a hlásí mi francouzsky nějakou chybu. Možná to půjde nějak přes wikidata, se kterými si moc nerozumím.

Předem děkuji za pomoc. Petr Karel (diskuse) 1. 4. 2015, 13:21 (CEST)

Hotovo. Je to tak správně? Nevím, proč by to nemělo jít, mě to šlo bez problémů. První případ bylo třeba sloučit, ale to se udělalo samo, druhý případ byl úplně bez problémů. --Marek Koudelka (diskuse) 1. 4. 2015, 13:26 (CEST)
Výborně, moc děkuji. Nevím, proč mně to nešlo (zkoušel jsem to i vícekrát), u jiných enwiki ani dewiki jsem v podobných případech nikdy problém neměl. Petr Karel (diskuse) 1. 4. 2015, 13:32 (CEST)

Opravení infoboxu

Založil jsem článek kyselina pelargonová, ale nefunguje mi v něm infobox. Mohl by to prosím někdo opravit?

P.S. Na této stránce vám chybí odkaz na archiv založený 9.9. 2014. --M97uzivatel (diskuse) 1. 4. 2015, 17:01 (CEST)

Opravil jsem to hned po založení článku. Je tam ještě nějaký problém? --Marek Koudelka (diskuse) 1. 4. 2015, 17:04 (CEST)

Problém se shodnými jmény osobností...

Dobrý den

Rád bych zde na wikipedii vytvořil stránku jedné z osobností Semilska - panu Josefu Vaňkovi (1898 - 1942), továrníkovi, vynálezci herního automatu Forbes a odbojáři, popraveného nacisty v roce 1942. Narazil jsem ovšem na problém, kterým je shoda jmen. Položka jménem Josef Vaněk již existuje. Lze s tím, prosím, něco dělat?

Děkuji!

Mirek

Dobrý den. V takovýchto případech se používá takzvaný rozlišovač. Článek můžete založit například pod jménem Josef Vaněk (továrník), Josef Vaněk (vynálezce) nebo Josef Vaněk (odbojář), podle toho, co příslušnou osobu nejvýstižněji charakterizuje. --Vachovec1 (diskuse) 4. 4. 2015, 15:39 (CEST)
Do článku Josef Vaněk se poté umístí šablona {{Různé významy}}. --Vlout (diskuse) 4. 4. 2015, 15:43 (CEST)
Děkuji za pomoc!

Doplnění hesla v jiných jazycích

Prosím, jak nahraji heslo, které již existuje v češtině, i v jiných jazycích? Mám připravené stejné heslo v angličtině a ruštině, ale nepodařilo se mi najít nějaký návod, jak zveřejnit i tato přeložená hesla. Děkuji za radu -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.103.126.101 (diskusebloky) 7. 4. 2015, 11:56‎ (CE(S)T)

Dobrý den. Vkládá se na příslušnou jazykovou verzi Wikipedie, odkazy na ně uvádí např. hlavní strana dole. Zřejmě se jedná o článek Nezávislé sociálně ekologické hnutí, který má však jako encyklopedický článek řadu nedostatků. Kromě formálních – nedostatku odkazů v textu, především co se týče zdrojů – referencí. Chybí nezávislé zdroje. Oddíl Řekli o je neencyklopedický, chybí zdroje citátů a má ještě více než zbytek textu charakter propagačního článku. –Matěj Orlický (diskuse) 7. 4. 2015, 13:10 (CEST)

Název článku

Dobrý den, vytvořil jsem článek "Forge of empires" nicméně správně je to "Forge of Empires", mohl by to prosím někdo změnit, nevím jak se to dělá, jsem tu úplně nový, děkuji mnohokrát. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Tomáš Jirouch (diskuse)

Zajistil kolega Romanzazvorka. Jinak platí:

Dobrý den, děkuji za Vaše příspěvky Wikipedii. Nabízím Vám pár rad k přesouvání stránek:

Tlačítko přesunu ve skryté nabídce
  • Přesuny se provádějí tlačítkem „Přesunout“ v záhlaví stránky (tlačítko se Vám zpřístupní po 4 dnech od registrace). Najedete myší na tu nenápadnou šipku vedle hvězdičky a v rozbalené nabídce kliknete na „Přesunout“ (vizte obrázek vpravo).
  • Nepřesouvejte stránky pouhým překopírováním jejich obsahu do stránky s novým názvem (copy–paste)! Takový přesun se pak musí opravit, protože se při něm nezachovají záznamy z historie úprav, a tím nejsou respektována autorská práva wikipedistů, kteří stránku editovali před Vámi.
  • Chcete-li upozornit ostatní wikipedisty na navrhovaný přesun (třeba se domníváte, že by mohl být sporný), můžete na začátek stránky vložit šablonu {{Přesunout|Nový navrhovaný název}}. Jestliže se po uplynutí přiměřené doby nikdo neozve, můžete přesun provést. V neproblematických případech můžete stránku přesunout ihned, bez návrhu.

Děkuji Vám za pozornost a nyní už můžete s odvahou editovat. S pozdravem --Jan Polák (diskuse) 8. 4. 2015, 21:31 (CEST)

Doložení významnosti

Kolik vědeckých studií nebo kolik zmrzačených dětí je potřeba na doložení významnosti článku Vědecké studie zkoumající vliv očkování proti žloutence typu B na roztroušenou sklerózu? --Franta7 (diskuse) 9. 4. 2015, 08:57 (CEST)

Vědecké studie o očkování a zmrzačené děti zde nelze použít jako zdroj pro doložení významnosti. Zdroje by měly pojednávat o tématu článku, tedy o vědeckých studiích. Matěj Orlický (diskuse) 9. 4. 2015, 10:49 (CEST)
Šablonu Významnost jsem tam vložil já, a to po přesunu článku z „Očkování proti žloutence typu B a riziko roztroušené sklerózy“ na „Vědecké studie zkoumající vliv očkování proti žloutence typu B na roztroušenou sklerózu“. Tím se zcela změnil předmět článku z „očkování“ a „rizika“ na „vědecké studie“. Samotné vědecké studie (pokud splňují požadavky na Wikipedie:Věrohodné zdroje) dokazují encyklopedickou významnost původního předmětu článku, ale již nedokazují významnost sama sebe (což je předmětem článku po přesunu). Doporučil bych Vám tedy spíše jednat o předmětu/názvu článku, který na současný název přemístil Wikipedista:Zdenekk2. --Silesianus (diskuse) 9. 4. 2015, 11:09 (CEST)
Z nezúčastněného pohledu se zřejmě jedná o zneužívání Wikipedie pro propagaci názorů. Pokud by stranám (zřejmě) sporu šlo o encyklopedický obsah, neodkazovalo by žloutenka typu B na pahýl. –Matěj Orlický (diskuse) 9. 4. 2015, 11:40 (CEST)
Osobně považuji celý vznik článku za více než nešťastný. Jedná se prakticky o překopírovaný diskuzní příspěvek založený Horstem po hurá akci. Navíc tomu na důvěryhodnosti nepřidává ani zřetelný bias původního autora příspěvku. --Silesianus (diskuse) 9. 4. 2015, 11:15 (CEST)

Popis fotky na Commons

Rád bych doplnil informaci k několika fotkám na Commons. Konkrétně se jedná o fotky kolibříků a o určení rostliny na které sají nektar. Je košer informaci přidat do popisu fotky, nebo by měl popis u fotky upravovat jenom její autor? Jiná a méně uspokojivá možnost je dát to do diskuze. A samozřejmě také přidat kategorii. Děkuji za názor. Vojtěch Zavadil (diskuse) 9. 4. 2015, 23:55 (CEST)

IMHO je v pořádku dodat informaci do popisu fotky. Její uploader ji pravděpodobně sleduje, takže by se s případnými námitkami mohl sám ozvat nebo editaci revertovat. Pokud bychom chtěli být hyperkorektní, nebyl by asi problém uploadera informovat o doplněné informaci na jeho diskusní stránce. A rekategorizace se u fotek dějí naprosto běžně. Takže bych to viděl na ESO. --Bazi (diskuse) 10. 4. 2015, 00:39 (CEST)

Vyvolání diskuse o smazání článku „Druhá studená válka“

Chtěl jsem vyvolat diskusi o smazání článku „Druhá studená válka“, ale nějak to nevyšlo. Prosím správce o pomoc na příslušné stránce k Wikipedie:AfD. --Zbrnajsem (diskuse) 10. 4. 2015, 12:46 (CEST)

Máte tam návod. Co přesně „nějak nevyšlo“? --Mormegil 10. 4. 2015, 12:51 (CEST)
(s EK)VyřešenoVyřešeno Diskusi o smazání jsem založil. Poprosím Vás ještě, abyste si tu diskusi otevřel a tam, kde je uvedeno "Zbrnajsem", vložil místo toho svůj podpis, čímž dáte najevo, že s tímto založením souhlasíte. --Jvs 10. 4. 2015, 12:53 (CEST)

Počítání znaků v šabloně

Prosím, věděl by někdo o funkci, která dokáže spočítat počet znaků v hodnotě určitého parametru šablony? Ideálně počet znaků zobrazovaného textu, a ne zdrojového wikikódu. Hodilo by se mi to do nového systému pro správu Článků týdne. --Bazi (diskuse) 10. 4. 2015, 15:36 (CEST)

Modul:String{{#invoke:String|len|s=řetězec}}. Matěj Suchánek (diskuse) 10. 4. 2015, 15:50 (CEST)
Díky, to bude dobrý začátek. (Dokonce možná pomůže i s jinou zamýšlenou funkcí.) Jestli to z dokumentace na enWiki chápu správně, počítá to znaky wikikódu. Takže teď ještě hledám funkci, která z wikikódu vygeneruje text očištěný o formátování, wikilinky, tvrdé mezery a jiné vymoženosti. --Bazi (diskuse) 10. 4. 2015, 16:32 (CEST)
Kolik „znaků zobrazovaného textu“ má <ref>Foobar</ref>? A [[Soubor:Příklad.jpg|thumb|Obrázek]]? Nebo i # Položka seznamu. A co teprve takové {{Hlist|A|B}}… Obávám se, že funkce, která by současně fungovala jako wiki parser, HTML parser a ještě bůhvíco dalšího, asi hotovou nenajdete. --Mormegil 10. 4. 2015, 17:08 (CEST)
(s e.k.) Pro naše potřeby je to o něco jednodušší. V anotacích Článků týdne se totiž nevyskytují reference ani obrázky ani seznamy. Takže by možná „stačilo“ tvrdé mezery nahradit obyčejnými, odfiltrovat násobné apostrofy, dvojité hranaté závorky a z těch hranatých závorek se svislítkem vypustit vše před svislítkem. Ale uznávám, že to není úplně triviální. Místy by se mohla vyskytnout třeba šablona pro cizojazyčný text apod. Vzhledem k ojedinělosti takových případů a k pouze orientačnímu zjišťování počtu znaků (stačí interval 1200-2000) by se možná daly šablony úplně ignorovat. Každopádně jsem chtěl editorům ulehčit, aby to nemuseli počítat sami – po každé editaci kopírovat zobrazený text do PSPadu nebo Wordu, aby jim spočítal počet znaků. --Bazi (diskuse) 10. 4. 2015, 18:03 (CEST)
@Bazi:: Šlo by třeba vložit daný text někam do technické podstránky, verzi uložit a zjistit velikost výsledné stránky. Nejde třeba tuhle délku, která se pro uložené verze zobrazuje v Historii, získat už jen z náhledu dané verze, ještě před uložením? Inline to asi jen tak nepůjde. --10. 4. 2015, 17:48 (CEST), Utar (diskuse)
Možná by to šlo tak, že si editor zobrazí náhled, z něj si zkopíruje zobrazený text a vloží ho do jiného parametru šablony, z něhož by se už dal spočítat prostý počet znaků. Jen je to trošku kostrbaté. Ale v rámci možností možná schůdné. --Bazi (diskuse) 10. 4. 2015, 18:03 (CEST)
V další detailnější technické diskusi jsem si dovolil pokračovat na Diskuse s wikipedistou:Bazi/Článek týdne/Návrhy2. --Mormegil 10. 4. 2015, 22:25 (CEST)

Zdvojení souboru na Commons

Když jsme spolu s kolegou nahrávali nové (světlejší) verze obrázku na Commons, došlo ke zdvojení souboru... Přestože původní (tmavý) i nový (světlý) soubor obsahoval jenom jeden snímek, po nahrání jsou v aktuální verzi snímky dva – oba stejné. Zkrátka došlo ke zdvojení souboru. Neví někdo čím by to mohlo být? A jak to vyřešit? Při pokusu o opakované nahrání to dopadlo stejně. --Vojtěch Veselý (diskuse) 12. 4. 2015, 15:26 (CEST)

Napadá mě, zda ta fotografie musí nutně být v TIFu? --Jan Polák (diskuse) 12. 4. 2015, 16:31 (CEST)
Tak určitě ji můžeme zkonvertovat do něčeho jinýho, ale tím pádem by se tam stejnak obrázek musel nahrávat úplně znova. Problém tedy bude asi v tom formátu? --Vojtěch Veselý (diskuse) 12. 4. 2015, 16:48 (CEST)
Fakt nevím, ale napadlo mne to, že by to mohl způsobovat ten formát. Ovšem zda to je opravdu ta příčina, to netuším. --Jan Polák (diskuse) 12. 4. 2015, 16:56 (CEST)

Mezijazykové odkazy - vztah mezi články není 1:1

Jak správně udělat (a nebo, je to vůbec technicky možné) mezijazykový odkaz mezi články, které mají vztah 1:N? Například český článek Rozdíl množin a ekvivaletní anglický článek en:Complement (set theory). Ale v angličtině má Complemnt význam i českého Doplněk množiny (v angličtině to je "Relative" a "Absolute" complement). Tedy dvě stránky v češtině mají jenom jednu odpovíádající stránku v angličtině a navíc české stránky není možné sloučit do jedné, protože v češtině jsou to dva značně různé výrazy. Podobná situace je například i u stánek Světla do mlhy a en:Automotive lighting, kdy v anglické verzi jsou Světla do mlhy jenom část komplexnější stránky. David Valenta (diskuse)

Stačí jako odpověď Nápověda:Mezijazykové odkazy#Konflikty mezi odkazy? --13. 4. 2015, 12:07 (CEST), Utar (diskuse)
Ano i ne :( . Z nápovědy "Konflikty mezi odkazy" vyplývají pouze dvě možnosti: a) článek na jedné straně rozdělit na více článků a nebo na druhé straně několik článků sloučit do jednoho, za b) nechat to být tak, že jeden článek bude mít odkaz na jiný jazyk (na obecnější článek) a druhý článek mít odkaz na jiný jazyk nebude. David Valenta (diskuse)
Jen tak na okraj. Co dělat, když se najde článek s nějakým dejme tomu politickým nebo historickým obsahem, a někdo zdánlivě přeloží článek třeba z en:wiki, ale udělá to po svém? A výsledek bude jiný než byl na en:wiki? Kdo má ty stovky článků přeložených z jiných jazyků kontrolovat na správnost? A dále: Dělají se rudimentární překlady z angličtiny, tedy pahýly, třeba na „německá“ témata. Pak to jako pahýl zůstane nebo výsledek není dobrý, ale hlavně, že si dotyčný editor připsal další nový článek na své konto. --Zbrnajsem (diskuse) 15. 4. 2015, 11:03 (CEST)
Varianta a) by se měla používat, jen pokud je rozdělení vhodnější i v daném jazyku, jinak je var. b) vyhovující, odpovídá skutečnosti. Smyslem mezijazykových odkazů je propojit v rámci možností co nejlépe odpovídající články, nikoli vytvářet slovník. Přesné vymezení pojmu a související termíny je i pro čtenáře záhodno hledat v dané jazykové verzi, nikoli jen pomocí odkazů. Matěj Orlický (diskuse) 15. 4. 2015, 12:13 (CEST)

barva taxoboxu u holubinky křehké

Proč je v taxoboxu u článku holubinka křehká barva taxoboxu šedá namísto správné bleděmodré? --Petr1888 (diskuse) 14. 4. 2015, 18:02 (CEST)

Říše nesmí být kurzívou. Opraveno. --Vachovec1 (diskuse) 14. 4. 2015, 18:06 (CEST)

Omylem zapsán do kursu

Dobrý den, omylem jsem se zapsal do kursu Wikipedie:Nástěnka/Univerzita Karlova/Systematika a evoluce stélkatých organismů (2014-2015) a nedaří se mi nalézt způsob, jak uvedené vzít zpět. Díky za radu, jak na to. --Vavrin (diskuse) 15. 4. 2015, 11:46 (CEST)

Hotovo, odpověděl jsem na Wikipedie:SPW --Vojtěch Dostál (diskuse) 15. 4. 2015, 12:02 (CEST)

Nezobrazující se obrázek z commons

V článku Vlajka Palau se nezobrazuje obrázek Rozměry palauské vlajky. Ale když na ní kliknu, náhled z Commons se mi zobrazí. Co je špatně? B.mertlik (diskuse) 15. 4. 2015, 14:13 (CEST)

Asi se nějak krátkodobě pokazilo generování náhledů a nakešovala se rozbitá verze. Opravil jsem. --Mormegil 15. 4. 2015, 14:36 (CEST)

Vložení obrázku Škrabalka

přeneseno z Diskuse k Wikipedii:Shrnutí editace

Na wikimedia Commons jsem nahrál fotku (mé dílo) ke Škrabalce https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0krabalka , ale neumím ho tam vlažit. Pokud to někdo zvládnete, tak díky. Topi -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Topi Pigula (diskusebloky) 16. 4. 2015, 10:12‎ (CE(S)T)

Obrázek jsem doplnil, ještě můžete vyplnit popisek obrázku, políčko popisek = . Matěj Orlický (diskuse) 16. 4. 2015, 10:27 (CEST)

Chybějící položka infoboxu

Dá se nějakým (pokud možno jednoduchým) způsobem zjistit seznam článků ve kterých je použit určitý infobox, ale ve kterém není vyplněna určitá položka? B.mertlik (diskuse) 19. 4. 2015, 01:03 (CEST)

Ano. Nedávno jsem potřeboval podobnou věc zjistit a vyřešil jsem to vytvořením provizorní kategorie, do které se nasypal články, jež obsahovaly určitou šablonu s prázdným parametrem. Konkrétní řešení v dané šabloně zpracoval kolega Mormegil. Co máš, kolego, za konkrétní šablonu a chybějící parametr? --Jan Polák (diskuse) 19. 4. 2015, 01:26 (CEST)
Díky za odpověď, zrovna teď mi jde např. o infobox stát a o parametry: vlajka, článek o vlajce, znak. Na to řešení jsem koukal, ale nevím, jestli to zvládnu. B.mertlik (diskuse) 19. 4. 2015, 13:40 (CEST)
Chceš tedy vypsat ty články s infoboxem {{infobox stát}}, které nemají současně vyplněné kolonky „vlajka“, „článek o vlajce“ a „znak“? --Jan Polák (diskuse) 19. 4. 2015, 16:24 (CEST)
Ne současně, ale pokud je alespoň jeden z nich nevyplněný. Díky. B.mertlik (diskuse) 19. 4. 2015, 16:29 (CEST)
Mně to vyšlo takto. Souhlasíš? --Jan Polák (diskuse) 19. 4. 2015, 16:57 (CEST)
Výborný, příště už to snad zvládnu sám. Dík. B.mertlik (diskuse) 19. 4. 2015, 17:03 (CEST)

Významnost článku Kinesis

Předmět tohoto článku možná nesplňuje podmínky významnosti. Významnost se nejlépe dokládá uvedením alespoň dvou nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů, které o předmětu článku publikovaly. Neodstraňujte tuto šablonu, pokud text neplní minimální požadavky na článek ve Wikipedii. Jestliže si nevíte rady, navštivte stránku Potřebuji pomoc. Pokud nebude významnost doložena do 14 dnů, může být článek nebo jeho příslušná část smazána v procesu odloženého smazání. Čas označení je 15. 4. 2015 11:01:37 SE(L)Č, tj. ke smazání může dojít 29. 4. 2015 11:01:37 SE(L)Č. Pro vkladatele šablony: Vyhledejte v historii článku autora tohoto textu a na jeho diskusní stránku vložte šablonu Dobrý den, děkujeme Vám za informace v článku Kinesis. Bohužel není jasné, zda předmět článku splňuje podmínky významnosti či jednoho z doporučení o významnosti lidí, webů, hudby či jiné. Pokuste se prosím text článku ozdrojovat alespoň do té míry, aby nebylo o jeho významnosti pochyb. Jste-li s předmětem článku dostatečně seznámen(a), rozšiřte nebo přepište jej tak, aby bylo zřejmé, proč je významný. Nejlépe toho docílíte, pokud uvedete alespoň dva nezávislé netriviální věrohodné zdroje publikující o předmětu článku. Pokud u článku nelze splnit kritéria významnosti pro zachování na Wikipedii, bude vhodnější takový článek odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. S pozdravem


Netuším co mám dělat. Jak to mám doložit? Máme Kinesis v našem fit centru, zdroje jsou tam uvedeny tři, tak co je špatně? --194.228.11.150 20. 4. 2015, 12:57 (CEST)

To, že to je někde konkrétně použito, je pro doložení významnosti irelevantní. Po projití pár webů o fitness mi ale přišlo, že by to mohlo být dostatečně významné téma, odkazy na dva z nich jsem do článku přidal. Mimo významnosti však ale článek trpěl tím, že byl psán silně reklamním stylem (až tak, že by byl i s doloženou významností v původní podobě stejně na smazání). Vizte Wikipedie:Nezaujatý úhel pohledu. Opravil jsem ty největší, ehm, reklamismy? S pozdravem --20. 4. 2015, 13:35 (CEST), Utar (diskuse)

Jak sledovat změny v kategorii?

Např. že byl tady do nějaké kategorie přidán článek nebo z ní naopak odstraněn nebo na Commons byla do nějaké kategorie (včetně event. podkategorií) přidána fotka. (Pokud to vůbec nějak jde.) Octopus moldavicus (diskuse) 23. 4. 2015, 19:47 (CEST)

Nevím o žádném konkrétním způsobu, jak by to šlo. Možná by ale mohl existovat nějaký nástroj, který by na dané jazykové verzi Wikipedii / Commons / všech projektech Wikimedia sbíral RSS proud a pomocí vyhledávání v prováděných editacích by byl schopen upozornit na přidání řetězce [[Kategorie:ABC]] zadané kategorie do nějakého článku. S pozdravem --23. 4. 2015, 20:48 (CEST), Utar (diskuse)
No teoreticky by měl uživatel dostávat upozornění na kategorie, které sám založil. Tedy pokud má zaškrtnuté příslušné nastavení. Možná by se toho dalo chytit, kdyby existovala možnost přidat vybraným sledovaným stránkám nějaké podobné označení, na které by systém zareagoval stejně jako na označení "článek, který založil účet XY". Ale je to jen myšlenka, nevím, jak moc by to bylo procesně a technicky náročné. --Mates (diskuse) 23. 4. 2015, 23:27 (CEST)
Ještě existuje Speciální:Související změny, ale tam se nedá moc vyčíst. Možná na to existují externí nástroje. Matěj Suchánek (diskuse) 24. 4. 2015, 09:37 (CEST)
Pro sledování změn v kategoriích existuje nástroj Catfood. Na Commons je odkazovaný z panelu nástrojů na stránce každé kategorie. Např. RSS kanál změn kategorie Zlatá (Prague) na Commons.
Plus tedy, jak píše Matěj Suchánek, je možno použít Speciální:Související změny, které také nabízejí Atom kanál.
--Mormegil 24. 4. 2015, 10:00 (CEST)
Díky za odkazy. Přidal jsem je tedy do seznamu nástrojů. --24. 4. 2015, 10:25 (CEST), Utar (diskuse)
Děkuju. --Octopus moldavicus (diskuse) 24. 4. 2015, 21:30 (CEST)

editace Zdzislaw Krzyszkowia

Při pokusech o českou editaci hesla Zdzisław Krzyszkowiak mi neustále vyskakuje jiné heslo,v italštině. Včera při editaci stejného hesla tento problém nebyl... --Vladajorda (diskuse) 25. 4. 2015, 11:42 (CEST)

Děje se mi to samé. Matěj Orlický (diskuse) 25. 4. 2015, 11:45 (CEST)
Při editaci zdroje ten problém nenastává, jen s VisualEditorem. Po své editaci zdroje už ani ve VisualEditoru nezaznamenávám žádný problém (i když si nedělám iluze, že by se to spravilo právě tím). --Bazi (diskuse) 25. 4. 2015, 12:06 (CEST)
Hi, can someone describe me the problem if it's still happening? A couple of strange bugs were recently fixed (like [14]), maybe it's related. Thank you, --Elitre (WMF) (diskuse) 27. 4. 2015, 18:08 (CEST)
@Elitre (WMF): Hi, I have summed all those three notes here for you: Apparently VisualEditor was showing some other page during edit, namely some from Italian Wikipedia. It happened to several editors and not just once but it fixed itself in few hours.
@Vladajorda, Matěj Orlický, Bazi: Opakoval se tento problém od té doby, nebo se objevil jenom kolem poledne v tu sobotu? --27. 4. 2015, 18:16 (CEST), Utar (diskuse)
Dál jsem se tomu nevěnoval, takže víc zkušeností z mezičasu nemám, ale teď mi to funguje správně ve VisualEditoru i v klasické editaci. Ovšem když otevřu tuto předchozí verzi ve VisualEditoru, načítá se italská verze článku. Takže předpokládám, že to má co dělat právě jen s tou verzí. --Bazi (diskuse) 27. 4. 2015, 20:03 (CEST)
Díky.
@Elitre (WMF): Go to this version of Zdzisław Krzyszkowiak and open with VisualEditor with Edit tab. You get text of it:Controllo di gestione. Note those two articles are linked via their revision number (cswiki vs. itwiki). --27. 4. 2015, 20:36 (CEST), Utar (diskuse)
https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Zdzisław_Krzyszkowiak&oldid=12537785 – ok.
https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Zdzisław_Krzyszkowiak&direction=next&oldid=12536477 – spouští italskou verzi.
Oboje aktuální verze článku, první odkaz získán z historie článku a jako Trvalý odkaz, druhý přechodem na Novější revize ze starší revize. Matěj Orlický (diskuse) 27. 4. 2015, 20:47 (CEST)
Jaj. Vidím, taky mi to tak dělá. Tipuji ale, že kdyby někdo provedl další editaci, porovnání poslední editace a předposlední by tohle už nedělalo. Vypadá to, že je problém v té editaci, kterou uložil Vladajorda. --27. 4. 2015, 20:56 (CEST), Utar (diskuse)
Mně teda ten druhý odkaz italskou verzi nespouští... --Vojtěch Veselý (diskuse) 28. 4. 2015, 10:26 (CEST)
Mně teď italskou verzi nespouští ani ten „můj“ předchozí odkaz. Že by to už někdo opravil? --Bazi (diskuse) 28. 4. 2015, 10:41 (CEST)
@Vojtěch Veselý, Bazi:, po EK: Jestli jsem to dobře pochopil, tak už pár dnů zpátky byla vrácena ta změna v systému, která toto chování způsobila. Některé takto porouchané revize ale byly stále ještě někde nakešované (jako to pro podobné případy popisuje Wikipedie:Aktualizujte svou cache). Tato konkrétní revizi byla opravena včera večer, řešení pár podobných zbylých výskytů probíhá. --28. 4. 2015, 10:46 (CEST), Utar (diskuse)
To dává smysl, dík za osvětlení. --Vojtěch Veselý (diskuse) 28. 4. 2015, 13:15 (CEST)
As you have seen, devs are aware of the issue and working on it. Also, Utar is particularly good at using Phabricator! Of course, don't hesitate to ask further help if needed. Best, --Elitre (WMF) (diskuse) 28. 4. 2015, 14:26 (CEST)

Odzdrojování

Dobrý den, potřebuji pomoc. Potřebuji odzdrojovat svoji vytvořenou stránku a už nevím jak? Stránka je Šťavnatka tečkovaná. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) KoldovaAnna (diskusebloky) 27. 4. 2015, 10:03‎ (CE(S)T)

@KoldovaAnna: Dobrý den, pokud jde o odzdrojování, to jsem již částečně provedl: při této úpravě jsem dal pryč dva ze čtyř zdrojů, protože byly použity pro doložení informace, která do článku podle mne nepatří (v upravené podobě by se to hodilo spíše do Šťavnatka či Šťavnatkovité) a u galerie (?). Navíc podle jiného editora dané informace o šťavnatce tečkované neobsahují (viz Diskuse:Šťavnatka tečkovaná).
Pro ozdrojování stačí do článku přidat odkazy na zdroje, z nichž jste čerpala při psaní článku. Vkládejte ale prosím jen ty zdroje, v nichž se dané informace opravdu nacházejí. Zdrojů je, zdá se, o druhu napsáno dost. Viz třeba seznam uvedený v Biolibu.
Nebo jaký máte konkrétně problém se zdrojováním (neboli uvádením referencí)?
Stačí takto? Nebo máte nějaký jiný problém? S pozdravem --27. 4. 2015, 11:45 (CEST), Utar (diskuse)

administrativní změna a změna mezijazykových odkazů

V roce 2014 byla prefektura Žikace administrativně přejmenovaná na městskou prefekturu, okres Žikace zrušen a správní centrum přejmenováno na Samdrub-ce. Jsou to jen administrativní šachy čínských úřadů. Kraj byl, je a bude známý jako Žikace a město taky jako Žikace (místní ani pořádně nevědí, co Sandrub-ce je a kde leží). Navrhuji pro celou tu zamotanou situaci ponechat pouze jeden článek s názvem Žikace (již existující a původně informující pouze o městě samotném). Na rozšíření a doplnění článku pracuji. Problém ale mám s odkazy na anglické a jiné články. V angličtině už byla "Shigatse prefecture" přejmenovaná a přesměrovaná na pouhé "Shigatse" a věnuje se stále celé městské prefektuře (velkému kraji). Zatímco článek o městě Žikace byl změněn na správní centrum Sandrub ce. Český článek aktuálně odkazuje na správní centrum Sandrub ce (dříve Shigatse). Při pokusu změnit odkazy, případně sjednotit, jsem narazila na neúspěch, protože podobným věcem vůbec nerozumím. Prosím o pomoc s přesměrováním na další jazyky přápadně o doporučení řešení situace. V anglické (a některých jiných) existují o kraji dva články (kraj vs. město). Na mnoha jazykových verzích samozřejmě loňská změna ještě nebyla aktualizovaná. Napadá mě ještě přidat rozcestník (kraj vs. město), ale to taky neumím. Díky! -- Andelicek.andy (diskuse) 28. 4. 2015, 15:18 (CEST)

Podívám se na to.--Jann (diskuse) 29. 4. 2015, 13:52 (CEST) Na wikidatech upraveno, diskuze by měla pokračovat u Žikace.--Jann (diskuse) 29. 4. 2015, 16:34 (CEST)

Nahrání fotky, když nejsem autor

Dobrý den, potřebuji ke svému článku (který vytvářím) nahrát fotografii. Fotografii bych měla od firemního fotografa, který ji fotil na události, kterou pořádalo nakladatelství Větrné mlýny (v této firmě pracuji a mám svolení vedoucího). Když fotku chci nahrát, nezobrazí se mi žádná chyba, popisek i název fotky je v pořádku, ale fotka se nenahraje. Co s tím? -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Hanka.krej (diskusebloky) 30. 4. 2015, 12:01‎ (CE(S)T)

Dobrý den, v posledních dvou dnech jste nahrála tyto fotografie:
U všech je uveden autor David Konečný. Měla jste na mysli tyto fotografie, nebo ještě nějaké jiné? Pokud jde o tyto, nahrání proběhlo v pořádku, jen je nutné k nim ještě doložit pro OTRS souhlas autora a snímky vhodně kategorizovat. Pokud máte na mysli jiné fotografie, v čem se prosím při nahrávání lišily od těchto? --Bazi (diskuse) 30. 4. 2015, 12:13 (CEST)

Tlustoprd –> obezita

Všiml jsem jsi že v článku Česká Republika je takové šipka a pak napsáno Česko a když se to rozklikne tak se dostanu na článek Česko. Chci to samé udělat z tlustoprd na obezita ale nevím jak. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Chytriewq (diskusepříspěvky)

To je tzv. přesměrování. Nicméně přesměrování tlustoprd není vhodné vytvářet, má pejorativní charakter.--Chalim Kenabru (diskuse) 30. 4. 2015, 18:07 (CEST)

Přesměrování uživatelských stránek na jinou wiki

Dobrý den, nevěděl by někdo jaká je písmenná zkratka Wikipedie, podobně jako od Wikiknih B, od Wikizdrojů S atd. Ten odkaz na Wikiknihy mám na své uživatelské stránce na Wikiverzitě a něco podobného jsi chci udělat z Wikizpráv na Wikipedii, ale neznám tu zkratku Wikipedie. --Sapiens123456 (diskuse) 1. 5. 2015, 09:48 (CEST)

„w“. --Marek Koudelka (diskuse) 1. 5. 2015, 09:51 (CEST)
Ale, pokud to chcete dělat na více projektech, kde uživatelskou stránku nemáte, je jednodušší si založit UP na Metě. Ta se pak zobrazuje na všech projektech, kde UP nemáte založenou. Jediné, co se mění je, že musíte kromě "w" přidat mezi dvojtečky i určený jazyk "cs". --Mates (diskuse) 1. 5. 2015, 09:55 (CEST)
Stránku na Metě už stránku mám, ale vzhledem k aktivitě v jiných jazycích obsahuje text v angličtině, ale z českých projektů si udělám odkazy na jiné české projekty. --Sapiens123456 (diskuse) 1. 5. 2015, 09:59 (CEST)
A nevíte jak podobně udělat odkaz na Metu. --Sapiens123456 (diskuse) 1. 5. 2015, 10:04 (CEST)
„meta“. --Marek Koudelka (diskuse) 1. 5. 2015, 10:04 (CEST)

Speciální:Interwiki. --Tchoř (diskuse) 1. 5. 2015, 10:10 (CEST)

Děkuji za všechny rady, hezký den. --Sapiens123456 (diskuse) 1. 5. 2015, 10:20 (CEST)

Vhodnost článku na Wikipedii

Dobrý den. Než začnu tvořit a editovat článek na Wikipedi,žádám vás o radu, zda bude tento vhodný svým zaměřením. Na jednu stranu by byl tento článek o mé osobě, né však o mně, jako spíše o mé tvorbě na poli kultury, či umění. Spoustu let se věnuji kresbě, mám za sebou jisté úspěchy a nasbíral jsem jistých zkušeností a rád bych toto vše sepsal do jednoho článku na Wikipedii. Dekuji za odpovědi. J.Unucka-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Josef.unucka (diskuse)

Přečtěte si tento odkaz a posuďte sám.--Zdenekk2 (diskuse) 5. 5. 2015, 23:43 (CEST)

Změna názvu článku Favorit Rokycany

Ahoj, ráda bych změnila heslo Favorit Rokycany jen na Favorit. Pracuji pro tuto značku a název Rokycany se v ní nevyskytuje. Moc díky za radu, Eva -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) ‎Evaillesova (diskuse)

Dobrý den, heslo Favorit je již obsaženo obecnějším pojmem. V takovém případě lze užít rozlišovač a přesunout například na Favorit (firma). --Jvs 6. 5. 2015, 14:30 (CEST)
...s čímž Vám případně pomůžeme, pokud Vám kolegův návrh vyhovuje.--RPekař (diskuse) 6. 5. 2015, 14:35 (CEST)
Pokud není firma „Favorit Czechoslovakia“ nástupnickou organizací (což asi není), pak by měl vzniknout o této firmě nový článek (pokud bude splňovat obvyklé požadavky).--Zdenekk2 (diskuse) 6. 5. 2015, 15:02 (CEST)

My právě nástupnická organizace jsme.. Takže by bylo skvělé, kdyby šlo využít ten rozlišovač. Je to možné? Pomůžete mi?:) Díky, Eva

Ale názvy článků se řídí i očekávaným pojmenováním a v dobách největší proslulosti to byl Favorit Rokycany. Nejsme obchodní rejstřík ani firemní webovky ale encyklopedie, takže já takové přesuny článků nepovažuju na správné. Když to ukážu na příkladu: tak nevím, jak se jmenuje současný právní nástupce JZD Slušovice ale i kdybych to věděl, tak by to nebyl argument pro přesun toho článku... Doporučil bych ponechat na stávajícím názvu a pouze někam do kapitoly o dějinách podniku zmínit nejnovější právní a podnikatelský vývoj... (Tuto debatu je možná lepší přenést k diskuzi přímo u článku), --Davcza (diskuse) 7. 5. 2015, 21:56 (CEST)
No já nevím, odborník nejsem, ale mně přijde Davczo "Favorit" jako očekávatelný název. A jestli to navíc odpovídá i současné skutečnosti, jenom dobře, ne? --Vojtěch Dostál (diskuse) 7. 5. 2015, 22:37 (CEST)
Čau. No, současná skutečnost je taková, že z proslulé firmy Favorit Rokycany (přinejmenším v ostbloku) zbyla po divokých 90´s různá torza a malé firmičky (jakkoliv nic proti nim), jejichž osud, jméno a nástupnictví je jen podružností, která má bejt zmíněná v textu článku, ale neměla by hrát roli při jeho pojmenovávání. Zkusím ještě jeden příklad. Dejme tomu, že by Občanská demokratická aliance nezanikla, ale existovala by dál jako okrajová stranička a teď by se přejmenovala. Přesouvali bysme kvůli tomu článek Občanská demokratická aliance na nový název? Já myslím, že ne... (mimochodem přesun stránky LIDEM na VIZE 2014 je podle mě už taky hraničním případem). Jinak samotná navrhovaná podoba Favorit (firma) mi nevadí (i když kdoví jestli takto pojmenovaných firem není na světě víc). Šlo mi spíš o to, proč vůbec přesouvat, když absolutní gró významnosti článku je u Favoritu Rokycany. To by se mohly ozvat desítky agilních manažerů různých nástupnických firem a přesouvat články na nové názvy podle obchodního rejstříku.... Takže abych to shrnul: přesun přežiju, ale nelíbí se mi moc ty důvody. Hlavně, že nejde o život ;-) --Davcza (diskuse) 7. 5. 2015, 23:12 (CEST)
Podle toho článku se firma jmenovala „Favorit Rokycany“ pouze v letech 1990-2001 (což tuším nebyly doby její největší proslulosti), předtím se jmenovala jen „Favorit“, a to buď jako samostatný národní podnik, nebo jako závod. Je-li tomu tak, byl bych pro přesun na Favorit (firma) nebo něco podobného. Otázka je, jestli by nebylo encyklopedicky vhodnější téma koncipovat jako „výroba jízdních kol v Rokycanech“ nebo „Favorit (značka jízdních kol)“, ale tak, jak to je, se mi zdá přesun rozumný.--RPekař (diskuse) 8. 5. 2015, 09:00 (CEST)
Ok, pokud to tak je (že jméno Favorit Rokycany) bylo oficiálně platné jen v 90. letech, tak netrvám na zachování na původním názvu článku. Já to mám předlistopadově zažitý jako Favorit Rokycany (a Eska Cheb), ale beru to tak, že to asi byl jen neformální úzus (a možná ne dominantní). Netrval jsem ani tak na původním názvu, jako mi spíš vadila motivace pro přesun na nový název jen proto, že teď značku vlastní někdo jiný... Tož vesele přesouvejte. Favorit (firma) asi bude ideální. --Davcza (diskuse) 8. 5. 2015, 09:24 (CEST)

Přesunuto na Favorit (firma). --Jvs 8. 5. 2015, 18:36 (CEST)

Moc děkuji, bohužel nevím jak komentovat a mít na konci textu to co vy - tj. čas etc.. Ještě poslední dotaz - teď jsem zjistila, že bylo vymazáno doplnění třech nových modelů kol. Jde o to, že info někdo neschválil, nebo editace čeká někde ve frontě na schválení? Jde o tyto změny:

v sekci Typy kol Favorit: "Favorit Aviator, BigBoss, Diamante - Nové modely z roku 2015. Trubkový rám z karbonu nebo nerezové oceli, úzké pneumatiky a jednobarevné lakování. Parametry - váha cca 9 kg, kožené sedlo, karbonový řemen, kotoučové brzdy. Vyráběn v ČR na míru. Návrh od Petr Novague – český designer a držitel RED DOT DESIGN AWARD 2012, 2014 a 2015." a v sekci Po roce 1990 "Od roku 2011 je nositelem značky Favorit firma "Favorit Czechoslovakia s. r. o.", která pod vedením Richarda Galoviče v roce 2015 představila své první tři modely." Omlouvám se, jestli dělám nějaké nepovolené editace, ale ráda bych jen doplnila, jak se firma aktuálně vyvíjí a co nabízí. Máme totiž problém s různými plagiátory.. Díky, Eva-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 82.150.179.78 (diskuse)

Upravil jsem. P.S. Návod k podpisu zde.--Zdenekk2 (diskuse) 9. 5. 2015, 21:02 (CEST)

Správne meno

Správne sa panovník volal Rastislav(Rastic v zahranič.hist.dokumentoch,menej používali Rastislav)a nie Rostislav.Väčšinou sa v CZ používa nesprávne meno i keď občas sa podarí aj správne napísať.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Krokofo (diskuse)

Dobrý den, podle jazykovědců je česká verze s "o" v pořádku. Do článku to doplním. Příště můžete podobné připomínky napsat přímo do diskuse příslušného článku. Zdraví --Vojtěch Veselý (diskuse) 6. 5. 2015, 20:46 (CEST)

Kamenný vrch (přírodní památka, okres Břeclav)

Rychlý dotaz: měl by existovat samostatný článek Kamenný vrch (Ždánický les) o vrcholu, nebo mám vše cpát do existujícího Kamenný vrch (přírodní památka, okres Břeclav)? A je ten rozlišovač vystavěn vhodně, když vrch není uveden mezi vrcholy, ale vlastně "jen" mezi chráněnými územími? Díky, --Vojtěch Dostál (diskuse) 9. 5. 2015, 12:53 (CEST)

Tohle je obecnější problém, který se týká více chráněných území. Před několika týdny jsem se setkal s řadou podobných případů u chráněných území v Českém středohoří (např. Bořeň, Milešovka, což jsou dokonce NPR, a přesto nemají vlastní článek) a nejsem si jistý, co nimi. Nějaká diskuze ke stejnému problému proběhla u Číčova, ale bez obecnějšího výsledku. Osobně dávám přednost kratším článkům a s přihlédnutím ke snaze Wikipedie o jistou úplnost spíše myslím, že by vrch a chráněné území měly mít vlastní články, i když bude jejich obsah z velké části duplicitní. Spojení informací do jednoho článku zase znamená dva infoboxy, což se mi nelíbí, a otázku, který z nich je důležitější a má být první. Petr Kinšt (diskuse) 10. 5. 2015, 10:34 (CEST)
Řešilo se to i v nějaké obecnější rovině, ale nedaří se mi najít, kde přesně ta diskuse proběhla. Tehdejší výsledek byl zhruba v duchu samostatných článků, pokud jsou obě témata samostatně encyklopedicky významná. Mohou existovat i další diskuse, o kterých nevím. Můj názor: Řešil bych to odděleně. Jinak by mohla nastat situace, kdy ve článku s rozlišovačem „přírodní rezervace“ budou převládat např. informace geografického nebo geografického charakteru, které s předmětem ochrany nemusejí vůbec souviset. --Xth-Floor (diskuse) 10. 5. 2015, 10:54 (CEST)
Diskuze na téma dva infoboxy:Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Chráněná území/Archiv01 --Zákupák (diskuse) 10. 5. 2015, 12:11 (CEST)
Vždy bych se na to díval z pohledu uživatele a ten chce informace. Co se subjektivně líbí tomu kterému wikipedistovi nepovažuji za směrodatné. Nejlepší jsou dva články dostatečně prolinkované. Pokud je jasná převaha informací o jednom z témat, minoritní téma nechť je co nejvhodněji implantováno. Dva infoboxy jsou nutné zlo, ale dají se snad v zájmu uživatele přežít.--Railfort (diskuse) 10. 5. 2015, 14:56 (CEST)

Jde o opakovaně řešený (a stále nedořešený) problém. Nestálo by za to vypracovat v této věci nějaké obecné doporučení? --Vojtěch Veselý (diskuse) 15. 5. 2015, 14:25 (CEST)

Článek BM Servis

Dobrý den, prosím o pomoc. Ráda bych vytvořila stránku BM Servis - českého softwarehouse (25 let). Po pokusu o vytvoření jsem byla upozorněna wikipedistou Tomas62, že článek je propagační a není dostatečně doložena významnost. Texty jsem upravila, domnívám se, dostatečně (veškeré zdání propagace umazala, článek je ryze popisný). Významnost dokládám odkazy na externí zdroje, nemyslím, že jsou méně významné, než například u společnosti Asseco (a koneckonců všech ostatních českých dodavatelů ERP, kteří jsou v seznamu na stránce https://cs.wikipedia.org/wiki/Enterprise_resource_planning). Můžete mi prosím poradit, co bych ještě měla udělat? Firma i informační systém do přehledu určitě patří, IS je unikátním řešením pro procesně řízené organizace a pan ředitel Jaroslav Janda je uznáváným odborníkem na procesní řízení. Velmi děkuji --BM Servis (diskuse) 11. 5. 2015, 12:41 (CEST)Michaela Bébrová bebrova@bmservis.cz

Všechny samostatné články o jednotlivých firmách produkujících ERP si zřejmě zaslouží přezkoumání, neboť na podobný problém jsme už narazili u článku Control (firma). Zdá se, že zástupci či příznivci jednotlivých firem nabývají dojmu, že když je tu jedna, mají nárok i všechny ostatní. Nepleťme si ale uvedení ve výčtu producentů ERP v článku o ERP se samostatným článkem o každé jednotlivé firmě. K uvedení ve výčtu stačí jeden vhodný přehledový zdroj, zatímco pro samostatný článek je nutno doložit tzv. encyklopedickou významnost. Ve výše odkazované diskusi k firmě Control můžete také vidět rozbor jednotlivých zdrojů, které povětšinou nebyly vyhodnoceny jako dostatečné k doložení encyklopedické významnosti. --Bazi (diskuse) 11. 5. 2015, 13:19 (CEST)

Dobrý den, už chápu, co je požadováno, a lepší nezávislé zdroje pro encyklopedickou významnost nedokážu doložit. Chápu i myšlenku, že Wikipedie není portálem pro propagaci a vlastně se mi ta myšlenka líbí. Pokusila jsem se o vložení profilu po té, co jsem našla samostatné články o jiných výrobcích ERP a řekla jsem si, že když tam mohou být oni, proč ne my (pokud dokládáme důvěryhodnost podobnými zdroji)? Zachovala jsem se tedy stejně jako paní Kateřina z Control a zřejmě se tak zachová i řada dalších komerčních subjektů. POkud nebude všem měřeno stejně, pak se obávám i o důvěryhodnost Wikipedie. Respektuji tedy smazání článku o firmě BM Servis a žádám o její ponechání v přehledu českých výrobců ERP na stránce o ERP. Jak naložíte s profilovými stránkami dalších komerčních subjektů je samozřejmě na vašem uvážení. S přáním úspěšného budování kvalitní encyklopedie a s poděkováním za ochotu a vysvětlení --BM Servis (diskuse) 18. 5. 2015, 09:22 (CEST)Michaela Bébrová, BM Servis

Dobrý den. Jde právě o to, aby články byly encyklopedickými články a ne „profilem firmy“, který si sem vkládá. Dodržování pravidel a měření všem stejně je samozřejmě zájem Wikipedie, na nedostatky může upozornit každý, tedy i Vy. Matěj Orlický (diskuse) 18. 5. 2015, 12:56 (CEST)

Podporuje wikipedie překlad grafů a obrázků? (je dobré je zaměniti, či nikoliv)

--Martin Tauchman (diskuse) 13. 5. 2015, 17:29 (CEST)

Dobrý den. Samozřejmě grafy, schémata, mapy atd. jsou vhodné počeštěné, vložení cizojazyčného prvku do českého článku je nouzové řešení. Na Commons bývají různojazyčné varianty označené kódem jazyka (cs) přidaného k názvu pův. souboru, viz např. soubor:Map Europe 1923-cs.svg. Vhodný formát nejen pro překlad je .svg. Matěj Orlický (diskuse) 18. 5. 2015, 13:10 (CEST)
Možností (např. u obrázků s mnoha části, třeba zde) je také číselné/barevné vyznačení v obrázku bez textu, přičemž vícejazyčná legenda je pak až v popisu obrázku. V článku je pak jen legenda pro daný jazyk. --18. 5. 2015, 14:48 (CEST), Utar (diskuse)

Při nahrávání fotografií do Commons se nekopírují GPS souřadnice

Při nahrávání fotografií do Commons se nekopírují GPS souřadnice. Přitom v nedávné minulosti se z metadat přebíraly a k fotografiím se ukládají (pokud snímek pořídím dostatečnou dobu po zapnutí fotoaparátu). Mám pocit, že se přestaly nahrávat někdy v době, kdy do nahrávacího formuláře přibyl vedle zeměpisné délky a šířky i směr, ale úplně jist si pochopitelně nejsem. Přitom si nevzpomínám, že bych v nastavení fotoaparátu Fujifilm FinePix F770EXR něco výrazně měnil. Navíc pokud nahrávám na fotki.yandex.ru, tam se souřadnice s fotkou uloží automaticky (například zde: https://fotki.yandex.ru/next/users/milos-hlavka/album/160640/view/739449 - kliknout na "На карте" vlevo dole u snímku). Přece jen je hloupé (+ zdržující + možný zdroj nepřesností) zadávat do Commons ty souřadnice ručně, když už to v tom snímku je. Nemáte někdo tušení, kde by mohla být chyba? Díky.

Miloš Hlávka (diskuse) 13. 5. 2015, 21:15 (CEST)

No mě se GPS souřadnice nahrávají, pokud ovšem nezapomenu zapnout GPS lokátor. --Petr1888 (diskuse) 13. 5. 2015, 21:26 (CEST)

Rozlišování kostelů

Prosím o konzultaci znalce a zájemce o témata církevních staveb. Je to to, jestli se při rozlišování kostelů stejného jména / zasvěcení používají přednostně jména obcí, nebo jména farností. Mně připadá přirozenější to první, ale nejsem si jist, jestli v tom panuje shoda. Konkrétně jde o obec Kobylí, jejíž římskokatolická farnost je pojmenována Kobylí na Moravě, takže se naskýtá otázka, jak by měl být pojmenován článek o tamním Kostelu svatého Jiří. --Bazi (diskuse) 13. 5. 2015, 23:18 (CEST)

Asi nejvíce typů rozlišovačů je v Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Podle něj jsou skoro vždy v rozlišovači obce, pár jich je jinak: rozlišovač je utvořen podle okresu (Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Bukovec, okres Domažlice)), podle vrchu (Bazilika Nanebevzetí Panny Marie (Svatý Hostýn)) či podle slohou (Kostel Nanebevzetí Panny Marie (Předklášteří, novogotický)). Takže bych byl pro využiití rozlišovače podle obce, až poté podle dalších věcí.
A už jsem našel i zdroj: Wikipedie:WikiProjekt_Kostely#Názvy katolických a pravoslavných kostelů. Obec. --13. 5. 2015, 23:35 (CEST), Utar (diskuse)
Přesně, jak uvádí kolega Utar, rozlišovačem jsou názvy obcí. --Jan Polák (diskuse) 14. 5. 2015, 07:53 (CEST)

Chybné citace referencí u Napoleona Bonaparte

V článku Napoleon Bonaparte jsou dvě chybné citace referencí. Jedná se pokaždé o skupinovou referenci „Popkin“. Poprvé je to u reference č. 326, podruhé úplně na konci referencí. Pokoušel jsem se to opravit, ale nejde to. Nevím už, jak to udělat. Přitom je tam citací z Popkina více, a ty fungují - a nevidím v nich žádný rozdíl proti té vadné č. 326. Už jsem opravil původní referenci č. 100, která nadále funguje, takže jsem nic nepokazil. Podotýkám, že jsem ty reference sám do článku nedával. --Zbrnajsem (diskuse) 15. 5. 2015, 19:28 (CEST)

Opraveno. Reference č. 326 (Popkin 11) byla použita, ale nebyla definována. U poslední reference to bylo přesně naopak. --Jvs 15. 5. 2015, 19:49 (CEST)
Děkuji mockrát, pane kolego Jvs. --Zbrnajsem (diskuse) 15. 5. 2015, 20:04 (CEST)

věrohodné zdroje

Dobrý den, zpracoval jsem heslo "Turistika naboso" a zobrazuje se tam výzva ke vložení věrohodných zdrojů. Ty jsem však uvedl do odstavce "literatura". Kam ještě je mám uvést? Děkuji a s pozravem Mgr. Igor Slouka, igor.slouka@seznam.cz .-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 2a00:1028:9943:511e:80f3:2336:3967:4b26 (diskusebloky) 19. 5. 2015, 12:47‎ (CE(S)T)

Dobrý den, zkuste se podívat sem: Nápověda:Reference#Jak vkládat reference . --Omikrofan (diskuse) 19. 5. 2015, 13:03 (CEST)
Dobrý den. Pro doložení významnosti by v článku měly být alespoň dva tzv. nezávislé netriviální věrohodné zdroje. Tedy kromě zdrojů spojených s Vámi by tam měl být ještě alespoň jeden další nezávislý. Je tedy otázka, zda některý z dalších zdrojů v části Literatura za něj lze považovat, zda pojednává přímo o turistice na boso v určitém minimálním rozsahu.
Druhá věc jsou nevhodně vložené reference – soupis všech publikací na konci každého odstavce, které jsem proto odstranil. Každá reference by měla obsahovat jeden zdroj a dokládat konkrétní informaci, obdobně jako ve vědecké práci poznámkový aparát. Matěj Orlický (diskuse) 19. 5. 2015, 14:49 (CEST)

vytvořní zcela nové stránky s novým autorem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu sama vytvořit zcela novou stránku s novým autorem, který ještě ve Wikipedii vůbec nefiguruje. Prosím o zaslání postupu nebo odkazu na něj.

Děkuji

Jana Synková -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) PetrHrusa (diskuse)

Dobrý den, zkuste postupovat podle Nápověda:Jak vytvořit článek a Wikipedie:Váš první článek. Kdyby Vám něco nebylo jasné, ozvěte se. --Jvs 22. 5. 2015, 11:32 (CEST)

Krizová intervence

Dobrý den,
Mám problém s porušením autorských práv u článku Krizová intervence. Článek jsem doplnila potřebnými citacemi. Mám už tedy článek v pořádku? Bude mi vyjmut z Copyvia? Mnohokrát děkuji! Tesařová 417783 (diskuse) 25. 5. 2015, 22:38 (CEST)

@Tesařová 417783: Podle mne ne, přijde mi, že článek se skládá z bloků, které začínají Špatenková píše a pokračují několika větami citací. To je už moc. Zkuste využít vícero zdrojů, „převyprávět“ stejné informace vlastními slovy. Jeden zdroj nebude mít to, co jiný, vemte tedy od každého do článku něco, určitě není potřeba mít v článku vše. Navíc, pokud se od paní Špatenková neobjeví souhlas s uvolněním textů pod svobodnou licencí, budou muset být staré verze tohoto článku stejně skryty, ať už bude jeho výsledná podoba jakákoli. S pozdravem --25. 5. 2015, 23:24 (CEST), Utar (diskuse)

Five Nights at Freddy's (série)

Chtěl bych požádat o dlouhodobé polozamčení stránek Five Nights at Freddy's, Five Nights at Freddy's 2 a Five Nights at Freddy's 3. Stávají se poměrně častým terčem editací pravděpodobně mladších dětí, které zde vkládají své teorie a poznatky z hraní s množstvím gramatických chyb. Nedávno jsem všechny tři stránky kompletně přepsal a když si najdu čas dodám tám některé chybějící informace. I po těchto úpravách se opakují úpravy mladších členů Wikipedie.
PS: Je můj účet dostatečně starý pro editaci polozamčených stránek? ---Nik3- (diskuse) 26. 5. 2015, 12:32 (CEST)

K polozamčení není dostatečný důvod, tyto editace nejsou vandalismem a intenzivní revertační válka také neprobíhá.--Zdenekk2 (diskuse) 27. 5. 2015, 05:40 (CEST)
Ke druhé otázce: váš účet byl vytvořen před pěti lety, přitom na editaci polozamčených stránek stačí čtyři dny.
Mimochodem, takováto žádost patří na nástěnku správců. Matěj Suchánek (diskuse) 27. 5. 2015, 12:35 (CEST)

Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc

DOBRÝ VEČER, mohu vás poprosit o pomoc? Vytvořila jsem článek na editujte s odvahou pod názvem ZDVOP. Jedná se o porgram studenti píší wikipediia kurz právo. Příspěvek mám hotový. Nyní bych chtěla článek uložit na stránky wikipwdie, ale píšete mi, že jde o možné porušení autorských práv. Použila jsem pouze citace z uvedených zákonů a ty jsem také uvedla v závěru. Čestně prohlašuji, že jsem nepoužila vámi nalezené stránky ani žádný text podléhající povolení kvůli autorskýn právům. Prosím o pomoc s aktivací stránky. wikipedii se podepisuji jako Markétatichároztoky děkuji za pomoc a radu --Markétatichároztoky (diskuse) 26. 5. 2015, 23:18 (CEST)

Prosím o pomoc. Vytvořila jsem článek ZDVOP na editujte s odvahou, ale nyní nevím, jak jej předat na stránky wikipedie. Napsali jste mi na aktivační stránce, že jde o možné porušení autorských práv. Nejde. Citovala jsem pouze ze zákonů a ty jsem uvedla v citacích. Čestně přohlašuji, že jsem článek vytvářela bez jakýchkoliv dalších zdrojů. Děkuji za pomoc. Markétatichároztoky--Markétatichároztoky (diskuse) 26. 5. 2015, 23:37 (CEST)

@Markétatichároztoky: Dobrý den, vidím, že jste v Wikipedie:Nástěnka/Univerzita Karlova/Základy práva (2014-2015), že jste založila článek v Wikipedista:Markétatichároztoky/editujte s odvahou poté, co jste ho nejdříve vložila do Wikipedie:Pískoviště. Účet Wikipedista:Renatasev před tím založil článek Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, který je doslovnou kopií uvedených stránek, proto je tam nyní to černé upozornění. Prostě dejte na stránce Wikipedista:Markétatichároztoky/editujte s odvahou Editovat zdroj, celé to zkopírujte, přejděte na Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, dejte znovu Editovat zdroj a ten krátký obsah článku přebijte svojí verzí. To upozornění o autorských právech je určeno jinému textu, ne vašemu. S pozdravem --26. 5. 2015, 23:46 (CEST), Utar (diskuse)

jak udělat z 1 sloupce 2

Ahoj, dělám článek o jedné spisovatelce, která napsala dost knížek. Jak udělám rozdělení výčtu děl, aby např. knihy byly vypsány ve 2 sloupcích a ne v jednom (jeden je strašně dlouhý a stránka se musí dlouho rolovat)? moc díky za radu --Hanka.krej (diskuse) 28. 5. 2015, 11:51 (CEST)

{{Sloupce}}--Matěj Orlický (diskuse) 28. 5. 2015, 12:18 (CEST)

Napoleon Bonaparte

Prosím o pomoc u Napoleon Bonaparte, reference č. 16. Zdroj Manfred je uveden, reference je napsána stejně jako jiné, a přesto je to chybné. Nevím, co s tím udělat. --Zbrnajsem (diskuse) 30. 5. 2015, 11:32 (CEST)

Opraveno, zapomněl jste tu referenci definovat. --Jvs 30. 5. 2015, 11:47 (CEST)

Šablona HlavičkaObecNav

Poradil byste někdo, proč je v článku Petrkov (Lípa) na konci článku šablona obce Lípa umístěna správně uprostřed a se vším, co v ní má být, a v hlavním článku o obci Lípa (okres Havlíčkův Brod) je odsunutá vlevo a bez ohraničení? Podle kódu se mi zdá obojí stejné. Díky za případné vyřešení. --Jan KovářBK (diskuse) 30. 5. 2015, 13:05 (CEST)

Zřejmě drobnost v odsazení patičky, zkopíroval jsem funkční šablonu z druhého hesla a vložil do ní nový obsah. Funguje to. Pahýl by měl být před šablonou. Technické věci lze směřovat Pod lípu technickou.--Kacir 30. 5. 2015, 13:21 (CEST)
Já mám spíš pocit, že to byl výsledek Oashiho hraní si se šablonami (pokolikáté už...). Já si toho, co popisuješ, všiml v článku Žernov (okres Semily) a když jsem hledal příčinu, tak jsem našel Oashiho ranní editace v {{HlavičkaObecNav}}. Když jsem to zrevertoval, tak je to OK. A když si vezmu poslední Oashiho verzi a přes editaci si dám zobrazit Žernov pomocí funkce "Náhled stránky s touto šablonou", tak je to rozhozeno, jak to bylo před mým revertem. --Harold (diskuse) 30. 5. 2015, 14:40 (CEST)