Wikipedie:Předpokládejte hloupost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost.
— Hanlonova břitva
"K čemu asi je tenhle čudlík?"
-typický uživatel Wikipedie

Přestože je předpokládání dobré vůle základním principem Wikipedie, většinou dostatečně nepomáhá překonat vztek vznikající následkem – dle Vašeho názoru – nesmyslných editací. Z tohoto důvodu je užitečné zároveň předpokládat hloupost. Předpoklad, že lidé jsou hloupí, Vám pomůže z několika důvodů:

  1. Jste zjevně inteligentnější než uživatel, se kterým jste ve sporu, což Vám neuvěřitelným způsobem zvyšuje sebevědomí.
  2. Nemusíte mít výčitky při revertování jeho editací, protože je příliš hloupý, než aby si toho všiml.
  3. Pokud si toho přeci jen všimne, je pravděpodobně příliš hloupý na to, aby věděl, jak to rychle revertovat na svou předchozí verzi.[1]

Wikipedie je místo, kam přicházejí lidé, kteří nejsou dostatečně schopní na to, aby psali knihy nebo články za peníze, a píší zde věci, které si ostatní lidé stejně přečtou.[2] Jako by to nebylo málo, tito lidé skutečně věří, že se jim může podařit vytvořit encyklopedii, která je lepší než všechny ostatní encyklopedie, dokonce i než ty, které jsou vytvářeny placenými odborníky. Není to hloupé?[3] Fakt, že čtete tento článek, umožňuje se 99% pravděpodobností konstatovat, že jste přispěvatelem Wikipedie, což znamená, že lidé nepochybně předpokládají hloupost na Vaší straně. Jen Vaše hloupost Vám brání si toho všimnout.

Pod čarou[editovat | editovat zdroj]

  1. Ovládnutí mocných nástrojů historie editací vyžaduje spoustu času, pokud jste hloupí.
  2. Vezmeme-li v úvahu extrémně nízký standard současných žurnalistů, je toto zjištění alarmující.
  3. Ano, je.

Související články[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wikipedia:Assume stupidity na anglické Wikipedii.