Wikipedie:Mytická víra v sílu webových standardů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Úvahy, názory a podněty k zamyšlení

Text této stránky není pravidlem ani doporučením, a v tomto smyslu tudíž není závazný. Je to ale názor, který na určité aspekty fungování Wikipedie zastává jeden či více wikipedistů a předkládá ho ostatním jako podnět k zamyšlení.

  • Jste-li zastáncem tohoto názoru: Pokud budete někde diskutovat, neargumentujte touto stránkou, jako by šlo o pravidlo, ale užijte odkaz na ni k vysvětlení svých pohnutek. Nebojte se k názoru přihlásit na příslušném místě diskuse nebo na vlastní uživatelské stránce.
  • Jste-li oponentem tohoto názoru: Nevkládejte do této stránky své názory. Diskutovat můžete v diskusi, můžete založit názorovou stránku s konkurenčním podnětem k zamyšlení.

Respektujte, že jiný wikipedista může mít jiný názor než vy.


Mytická víra v sílu webových standardů, zásad použitelnosti a CSS[editovat | editovat zdroj]

Obecně není na webových standardech, sémantice, validním kódu, zásadách použitelnosti nebo beztabulkovém CSS nic závadného. Je potřeba ale vidět, kdo tyto věci prosazuje (... firmy, které nabízí služby webového designu) a co nabízí (... webové standardy, zásady použitelnosti nebo beztabulkové CSS).

Všechny zmíněné technologie jsou jednoduše pouze nástroje. Ještě nikdo nebyl při prohlídce nového domu fascinován použitým nářadím ("Prozraďte mi prosím, jaký typ míchačky na maltu jste používali?"). Lidé mohou být fascinování architekturou stavby nebo vybavením interiéru.

Použití webových standardů může udělat Wikipedii technicky dokonalejší, může snížit nároky na zatížení severů a změnit objem přenášených dat. Při plánech na užití jakýchkoliv nástrojů je potřeba pokládat jiné otázky:

  1. Jak se dá zvýšit zájem čtenářů o Wikipedii?
  2. Jak se dá zjednodušit vytváření obsahu?
  3. Jak udělat Wikipedii přehlednější a přívětivější pro čtenáře i editory?

Veškeré úpravy kódu by měly být vedeny s těmito cíli. Pokud zavedení standardů a technologii zhorší některý z uvedených ukazatelů, raději novou technologii nezavádějte.

Nelze další rozvoj Wikipedie stavět na lásce ke standardům a na zálibě v řešení zajímavých technologických úloh. Wikipedie není cvičná loučka nebo laboratoř, na které se ověřují poslední výstřelky překotně se rozvíjejících technologií. Wikipedie má za úkol především shromažďovat vědomosti a vhodnou formou je prezentovat veřejnosti.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]