Wikipedie:Jak hlásit chyby

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zkratka:
  • WP:CH

Wikipedie je ze své podstaty živý a neustále se měnící organismus. To s sebou bohužel přináší i možnost, že se objeví různé chyby v zobrazování stránek. Jak se stránky Wikipedie zobrazí, závisí na třech faktorech:

  1. na obsahu, který ve Wikipedii vytvoří její uživatelé
  2. na softwaru MediaWiki, ve kterém Wikipedie běží
  3. na nastaveních a podmínkách uživatele

Čím začít?[editovat | editovat zdroj]

Objevíte-li nějakou chybu v zobrazování, zkuste nejprve vyprázdnit mezipaměť svého prohlížeče, případně serveru, a poté načtěte příslušnou stránku znovu.

Pokud i přesto chyba v zobrazování přetrvává, neváhejte ji nahlásit pod technickou lípou. Nejen že tím pomůžete nám zlepšovat Wikipedii, ale pomůžete také sobě od nepříjemného problému, se kterým se potýkáte.

Jaké informace hlásit?[editovat | editovat zdroj]

Aby vaše hlášení bylo užitečné a pomohlo k objevení a opravení problému, je třeba, abyste poskytli maximum informací a byli maximálně konkrétní. Nestačí tedy napsat jen „Článek Šmudla je rozbitý.“ nebo „Nefunguje mi šablona Infobox - trpaslík.“ Ostatním se totiž stejná chyba vůbec nemusí projevit nebo se může projevit úplně jinak. Takovéto hlášení tedy nemusí vůbec pomoci ani těm, kteří problém dokáží nalézt a opravit, a ti pak nemohou pomoci ani vám. Pokuste se zjistit maximum z níže uvedených informací a k hlášení je přiložit. Pokud něco z toho zjistit neumíte, nezoufejte. Nahlaste vše ostatní, co zjistit můžete, někdo vám třeba poté pomůže chybějící informace najít, pokud budou potřeba.

Co vše tedy může být užitečné při hlášení chyby? Následuje výčet základních informací, které byste měli pokud možno vždy přiložit ke svému hlášení.

Co nefunguje a jak by to mělo fungovat správně?
příklad: Vložil jsem do článku Šmudla obrázek Šmudla.jpg, ale místo toho je tam červený odkaz „Soubor:Šmudla.jpg“.
příklad: Šablona Infobox - trpaslík měla vždy kolem dokola rámeček, ale teď žádný nemá.
příklad: Vyplnil jsem v šabloně Infobox - trpaslík kolonku výška, ale nikde tam není vidět. Přitom by měla být hned pod obrázkem.
Jaké je vaše prostředí?
  • Typ vašeho přístroje (mobil, počítač, tablet aj.).
  • Váš operační systém včetně verze (čím podrobnější, tím lepší; termín „poslední verze“ může znamenat více věcí).
    Verzi operačního systému zpravidla zjistíte v nabídce O systému nebo podobně.
  • Váš webový prohlížeč nebo vaši aplikaci, ve které si Wikipedii prohlížíte, včetně verze (čím podrobnější, tím lepší; termín „poslední verze“ může znamenat více věcí).
    Verzi webového prohlížeče zpravidla zjistíte v nabídce Nápověda > O aplikaci nebo podobně.
    • Případné doplňky (neboli rozšíření) vašeho webového prohlížeče, které ovlivňují obsah stránek (např. AdBlock, FlashBlock apod.).
      Nainstalované doplňky zpravidla zjistíte v nabídce Nástroje > Doplňky nebo podobně. Pokud nevíte, o co jde, pravděpodobně nic takového nepoužíváte.
  • Jaký vzhled (skin) Wikipedie používáte.
    Nastavený vzhled zpravidla zjistíte na stránce Nastavení v sekci Vzhled. Pokud nevíte, o co jde, pravděpodobně máte základní vzhled.
  • Jaká udělátka na Wikipedii používáte.
    Zapnutá udělátka zpravidla zjistíte na stránce Nastavení v sekci Udělátka. Pokud nevíte, o co jde, pravděpodobně nemáte zapnuté nic speciálního.
  • Zda používáte nějaký uživatelský styl či skript.
    Pokud nevíte, o co jde, pravděpodobně nic takového nepoužíváte.
příklad: Používám počítač s Windows 10, všechny aktualizace ke dnešku, Firefox 68.0.1 s AdBlockem, vzhled Vektor.
příklad: Používám mobil s Androidem 8.1 a Google Chrome 71.0.23.5.
příklad: Používám notebook s macOS 10.14, všechny aktualizace ke dnešku, Safari 12.0, vzhled Timeless, mám zapnuté udělátko zobrazování referencí ve třech sloupcích a v common.js mám vložen skript na obarvování odkazů na Wikidata.
Objevuje se stejná či podobná chyba ještě někde jinde?
příklad: Šablona Infobox - trpaslík vložená ve článku Šmudla se zobrazuje chybně, ale ve všech ostatních článcích o trpaslících je v pořádku.
příklad: Tabulka trpaslíků je ve článcích s infoboxem odsunutá dozadu, ale ve článcích bez infoboxu je na správném místě.
Jak jste na chybu přišli a odkdy se chyba objevuje?
příklad: Otevřel jsem si článek Šmudla a vypadá jinak než před týdnem.
příklad: Upravoval jsem včera šablonu Infobox - trpaslík (odkaz na změnu), ale asi se mi to nepovedlo.
Projevuje se chyba i nepřihlášenému uživateli?

Jestliže se odhlásíte a zopakujete stejný postup, projeví se chyba také a stejným způsobem? Alternativně lze otevřít tutéž stránku v anonymním okně.

Snímek obrazovky

Pokud je to vhodné, přiložte i snímek obrazovky – obrázek mnohdy vypoví více než slovní popis. Můžete jej například nahrát na některé webové úložiště (třeba Wikimedia Commons) a k hlášení přiložit odkaz.

Projevuje se chyba i v safemode?

Pokud na konec URL přidáte ?safemode=1, načte se stránka bez všech uživatelských stylů a skriptů. Pokud se zde chyba neprojeví, bude zřejmě problém v některém z nich.

Projevuje se chyba jen na české Wikipedii?

Pokud se jedná o chybu v rozhraní, podívejte se na některý sesterský projekt nebo do cizojazyčné Wikipedie, zda je to u nich v pořádku.

Spolupráce při nápravě[editovat | editovat zdroj]

Pamatujte, že čím podrobněji objevené chyby popíšete, tím více urychlíte jejich případnou nápravu.

Buďte také připraveni, že můžete být požádáni o další informace nebo spolupráci. Často může být potřeba ještě nějaká specifická informace nebo nějaké specifické nastavení, které pomůže odhalit skulinku, která za chybu může. Nevnímejte však prosím takové žádosti jako zbytečné otravování („Ať si to vyřeší sami, když tomu rozumějí, a dál mě s tím neotravují.“), protože ne vždy se chyba může projevit a ne vždy je také problém snadno nalezitelný a snadno opravitelný. Konečně, je přeci cílem jak vás, tak těch, kteří chyby budou opravovat, aby byly opraveny co nejrychleji.

Co se bude dít dál?[editovat | editovat zdroj]

Nezapomeňte později svoje hlášení zkontrolovat, může se stát, že je od vás potřeba ještě nějaké doplnění nebo dovysvětlení. Také se tam mohou objevit podrobnosti o průběhu řešení problému nebo zpráva o opravení chyby.

Chyby, které souvisejí se softwarem MediaWiki, na kterém Wikipedie běží, občas nemohou vyřešit ani místní správci či zkušení uživatelé. Takové chyby někdo na základě vašeho hlášení vyplní do systému Phabricator a může trvat delší dobu, než se jimi začne někdo z vývojářů zabývat. Rychlému vyřešení často brání i jazyková či kulturní bariéra, a proto v takových případech prosíme o trpělivost.

Související stránky[editovat | editovat zdroj]