Wikipedie:(ne)konfliktní správce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Není správce ten, co by se líbil všem. Tato stránka popisuje dva různé extrémy ve vzorcích chování správců české Wikipedie. Stejně jako nelze správce přesně rozškatulkovat jen do těchto dvou skupin, nelze ani wikipedisty v tomto ohledu rozdělit do dvou jasně vyhraněných táborů, proto tuto stránku berte s humorem a rezervou.

Stejní správci v očích rozdílných wikipedistů
Wikipedisté Správce A Správce B
Skupina A Nekonfliktní = dobrý Konfliktní = špatný
Skupina B Pasivní = špatný Akční = dobrý
  • Charakteristika správce A: Tento typ správce se jen velmi nerad pouští do jakýchkoliv sporů. Může dělat mnoho užitečné práce, ale nepřetrhne se v té, která může být tak nějak kontroverznější, jako třeba blokování zasloužilého wikipedisty či uzavření příliš rozhádané diskuse o smazání. Takový správce bývá většinou nálepkován jako nekonfliktní a v kandidatuře na správce nebo potvrzování se ve funkci mívá typicky drtivou převahu kladných hlasů, protože jen málo jedincům takzvaně leží v žaludku. :-)
  • Charakteristika správce B: Tento správce se nebojí převzít odpovědnost za kontroverzní rozhodnutí, kliknout ve správný čas na tlačítko „zablokovat“ nebo „smazat“ a je také připraven své postoje obhajovat proti nespokojencům, kteří ve sporu zastávali opačné stanovisko a kteří následně atakují jeho diskusní stránku. Proto bývá částí komunity oslavován, jelikož je schopen, nedbaje hrozby možného zatracení, ve správný čas konat. Zároveň si ale podřezává pod sebou pomyslnou větev, jelikož jiná část komunity by byla momentálně nejraději, aby brzy nastal správcův výroční měsíc.

A co říci závěrem? Nejspíše to, že tyto dva typy správců se úspěšně doplňují a že by bez ani jednoho z nich Wikipedie dost dobře nefungovala.