Wikipedie:Článek týdne/2007/14

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ruská ikona Zmrtvýchvstání Krista z 16. století.
Ruská ikona Zmrtvýchvstání Krista z 16. století.

Velikonoce, též Pascha (z latinského Pascha, potažmo řeckého πάσχα pascha) či Pesach (hebrejsky פֶּסַחpesach = přejití) jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, který připadá na březen nebo duben.

křesťanském pojetí jsou Velikonoce oslavou vzkříšení Ježíše Krista z mrtvých (po jeho smrti na kříži). V židovském pojetí pak památkou vysvobození Izraelitů z egyptského otroctví, z něhož je vyvedl Hospodin prostřednictvím Mojžíše. Křesťanské svátky jsou významově provázány s židovskou oslavou Pesachu a dodnes v sobě nesou její prvky. Ježíšovo projití smrtí a vzkříšení je chápáno jako naplnění starozákonního obrazu přejití Izraelitů Rudým mořem při východu z Egypta.

Ačkoliv o slavení Velikonoc křesťany nejsou v Novém zákoně zmínky, objevilo se v církvi velmi brzy – nejstarším svědectvím o něm je Velikonoční promluva Melitona ze Sard z 2. století. Velikonoční oslavy se liší podle regionů a protože se časově zhruba kryjí s pohanskými oslavami příchodu jara, převzaly lidové tradice z předkřesťanských dob mnoho zvyků a obyčejů.