Wikipedie:Článek týdne/2007/03

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

John Herschel Glenn Jr. (* 18. července 1921, Cambridge, Ohio) je americký astronaut, bojový letec, manager a politik. Je třetím Američanem, který letěl do vesmíru a prvním, který se dostal na oběžnou dráhu Země. Je také nejstarším člověkem, který byl ve vesmíru, v roce 1998 mu při misi STS-95 bylo 77 let. V letech 19751999 byl senátorem za Ohio.

Glenn vyrůstal v Cambridge a New Concordu v Ohiu. Získal titul bakaláře věd ve strojírenství na Muskingum College. V roce 1942 se zapsal do programu pro budoucí letce a v roce 1944 byl přidělen k námořní skupině VMO-155. Glenn létal na strojích Corsair nad Marshallovými ostrovy, především nad Maloelapem, kde útočil na protiletadlové dělostřelectvo a shazoval bomby. V roce 1945 byl převelen na námořní leteckou základnu Patuxent River, kde byl ke konci války povýšen na kapitána.

Po Druhé světové válce byl Glenn přidělen na základnu na Guamu a účastnil se hlídkových misí nad severní Čínou a v roce 1948 se stal leteckým instruktorem ve městě Corpus Christi v Texasu. Do Korejské války byl poslán jako člen letky VMF-311, kde byl jeho častým spolubojovníkem baseballista Ted Williams z Boston Red Sox, který byl odveden podruhé během deseti let.