West Coast rap

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z West Coast Rap)

West Coast rap je rapová scéna západního pobřeží USA (Los Angeles, San Diego, San Francisco, San Jose, Oakland a Seattle), jemuž dominuje gangsta rap. Tento směr zde získal největší popularitu zejména v 90. letech 20. století díky takovým jménům jako je Dr. Dre, Snoop Dogg, Ice Cube, Xzibit, Nate Dogg, 2pac, Cypress Hill, Ice T a řada dalších. Např. Young Maylay, MC Ren, Dub C, Eazy-E nebo skupina N.W.A.

West Coast rap neproslavila pouze tato silná jména, ale i spor s východním pobřežím, tedy s East Coast, který vyvrcholil v 90. letech a nedopadl příliš šťastně. Zemřelo mnoho legend na obou stranách, z nichž nejznámějšími byli Tupac Shakur nebo Christopfer „Biggie Smalls“ Wallace. Mezi West Coast a East Coast ovšem nepanovala pouze nenávist, mnoho MC's a producentů z obou pobřeží spolupracovalo, příkladem je Dr. Dre, jenž je považován za vůbec nejúspěšnějšího hip-hopového producenta a který má na kontě nemálo spoluprací s jmény jako Eminem, nebo jeho „objev“ 50 cent, který je east coast rapper.

Nejznámější Představitelé West Coast: 2Pac, Bad Azz, Daz Dillinger, DJ Quik, DJ Yella, Dr.Dre, Eazy-E, Ice Cube, Kurupt, MC Ren, Nate Dogg, N.W.A., RBX, Roger, Snoop Dogg, Soopafly, Tha Dogg Pound, The D.O.C., Warren G, Xzibit

Za zakladatele West Coast a Gangsta Rapu se dá považovat skupina N.W.A., která byla přidána do Rock n'rollové síně slávy. Skupina působila ve složení: Ice Cube, Eazy-E, MC Ren, Dr.Dre a DJ Yella. Většinu skladeb pro tuto skupinu ale napsal rapper The D.O.C.

Skupina vydala hity jako třeba: Fuck The Police, Straight Outta Compton, Gangsta Gangsta, Express Yourself, 100 Miles and Runinn', Dopeman aj. Skupina byla založena v roce 1987 ve městě Compton. O této skupině byl natočen úspěšný film "Straight Outta Compton".