Wayland (protokol)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wayland
Logo
Weston, referenční implementace Wayland serveru
Weston, referenční implementace Wayland serveru
Vývojářfreedesktop.org a kol.
První vydání30. září 2008[1]
Aktuální verze1.19.0, Weston: 8.0.0 (27. ledna 2021[2][3])
Operační systémGNU/Linux, FreeBSD[4]
Vyvíjeno vC
Typ softwaruOkenní systém, zobrazovací server
LicenceMIT, GPL pro dema[5]
Webwayland.freedesktop.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.
evdev modul Linux kernelu přijímá událost a posílá ji Wayland kompozitoru.
② Wayland kompozitor projde scenegraph a rozhodne, které z oken má událost dostat. Scenegraph je vše, co je na obrazovce a Wayland kompozitor ví, které transformace nad kterými elementy provedl, tudíž může vybrat správné okno a převést souřadnice obrazovky do lokálních souřadnic okna metodou obrácené transformace. Počet typů aplikovatelných transformací oken záleží pouze na tom, co umí kompozitor, tedy pokud dokáže spočítat zpětné převedení vstupních událostí.
③ V případě X to je tak, že když klient dostane událost, X aktualizují UI, avšak v případě Waylandu probíhá rendering přes EGL a klient jen odesílá kompozitoru požadavky na změnu určité oblasti.
④ Wayland kompozitor tedy sbírá od klientů požadavky typu „damage“ [ˈdæmidž] (říkají: „Okno je poškozené, překreslit“) a poté provede rekompozici/překreslí obrazovku. Kompozitor pak může přímo zavolat ioctl k naplánování překreslení obrazovky pomocí KMS.

Wayland (anglická výslovnost [ˈwejlənd]) je v informatice název svobodného protokolu určeného pro Linux a další Unix-like operační systémy, který specifikuje komunikaci zobrazovacího serveru (tzv. Wayland kompozitoru) s jeho klienty a zároveň název knihovny, která tento protokol implementuje.

Wayland poskytuje kompozitním správcům oken metody pro přímou komunikaci s aplikacemi, zobrazovacím zařízením a vstupním zařízením. Aplikace vykreslují grafiku do svého vlastního bufferu. Složením těchto bufferů vzniká výsledná podoba zobrazených oken. Toto je mnohem jednodušší a efektivnější metoda než použití kompozitního správce oken ve spojení s X Window System.

Součástí projektu Wayland je i referenční implementace Wayland kompozitoru jménem Weston ([ˈwestn]).

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Kristian Høgsberg (krh), softwarový inženýr, který pracuje na GNU/Linux graphics stack, začal v roce 2008 ve svém volném čase pracovat na Waylandu. Jeho dřívější práce na X serveru zahrnovala Unity, AIGLX a také se zapojil do vytváření DRI2.

Wayland je svobodný software šířený pod licencí LGPL v2. K listopadu 2010 Wayland fungoval pouze se svobodnými a otevřenými ovladači pro grafické karty Intel, AMD a nVIDIA (ovladače nouveau [nuvo]). nVIDIA nemá zatím v plánu podporovat Wayland ve svých uzavřených ovladačích.

Høgsberg uvedl, že na jméno Wayland přišel při projíždění městem Wayland v americkém státě Massachusetts.

Plánované přijetí[editovat | editovat zdroj]

MeeGo (8. 9. 2010)

Intel pracuje na portování MeeGo na Wayland.

Fedora (9. 11. 2010)

Adam Jackson (ajax) řekl, že Fedora je nakloněná výchozímu použití Waylandu.

KDE

Spolu s uvolněním KDE SC 4.7 bude KWin (okenní manažer použitý v KDE) podporovat výstup pomocí OpenGL ES. Prozatím byl vytvořen základní port KWin pro Wayland. KDE SC 4.8, které by mělo vyjít v lednu roku 2012 by mělo nabídnout podporu pro Wayland běžící nad X serverem. V létě roku 2012 by měla vyjít verze 4.9 běžící přímo na Waylandu.

Compiz

Společnost Canonical, vlastník Ubuntu, najala Sama Spilsburyho, hlavního vývojáře Compizu. Jeho prací bylo přepsat všechny závislosti na X serveru do modulu. To umožní snadnější použití Compizu jako display serveru pro Wayland. Canonical plánuje pomoci portovat Compiz do OpenGL ES, což je požadavkem pro Wayland display server.

Zpětná kompatibilita s X[editovat | editovat zdroj]

X11 aplikace jsou podporovány X serverem, spuštěným jako klientská aplikace Waylandu, ačkoli zatím podporuje pouze X.org ovladače Intelu. Qt aplikace mohou přepínat za běhu mezi grafickými backendy jako jsou X a Wayland pomocí volby -platform. V lednu roku 2011 byla podpora Waylandu přesunuta do větve Lighthouse ([ˈlaitˌhaus]) hlavního Qt depositáře. V prosinci roku 2010 přidal GTK+ předběžnou podporu pro přepínání backendů za běhu, říkaje: „zajímavé jsou X11+Wayland nebo Quartz+X11“. V lednu roku 2011 GTK+ Wayland backend získal podporu pro multiple-backend a byl přesunut do gdk-wayland-backend větve hlavního GTK+ Git repozitáře. V dubnu 2011 byla tato větev připojena k hlavní větvi GTK+.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wayland (display server protocol) na anglické Wikipedii.

  1. wayland. Wayland Compositor Infrastructure [online]. 2008-09-30 [cit. 2017-08-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Wayland 1.19.0
  3. Weston 8.0.0
  4. LARABEL, Michael. Wayland Begins Porting Process To FreeBSD [online]. Phoronix, 2013-02-16 [cit. 2017-08-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Wayland FAQ [online]. [cit. 2011-02-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-03-07. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]