Wangenheimova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Wangenheimova (Prunus domestica 'Wangenheimova'[1]) je ovocný strom, kultivar druhu slivoň z čeledi růžovitých. Plody středně velké, s tmavomodrou slupkou, ojíněné, v případě teplého dlouhého podzimu i aromatické, vhodné pro konzum i na zpracování. V chladných letech pouze na zkvašení.[2] Je samosprašná, zraje v září. Zřídka trpí šarkou, ale má horší kvalitu plodů než Domácí švestka, za vlhkého počasí je bez chuti. Vhodná pro vyšší polohy, kde jiné švestky trpí, v teplých oblastech ji většina odrůd překonává.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Náhodný semenáč z Německa, nalezena 1937 v Brieheimu u Gothy.[3]

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Růst bujný. Plodnost je vysoká a pravidelná, brzy po výsadbě. Hamanova švestka je samosprašná odrůda.[4] Zraje začátkem září.[5] Je používána jako podnož.

Plod[editovat | editovat zdroj]

Plod je oválně vejčitý, střední. Slupka modrá, ojíněná. Dužnina je zelenožlutá, pevná, málo aromatická, z teplých poloh dobrá, z chladnějších poloh a vysoké úrodě jen průměrná, jde dobře od pecky.[4][6]

Choroby a škůdci[editovat | editovat zdroj]

Je uváděna vyšší odolnost proti nízkým teplotám. Tolerance k šarce střední, ale bývá zřídka napadána.[5] Lepší než Domácí švestka.

Chuť je sladce navinulá.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. biolib.cz
  2. VÁVRA, Miloslav. ed. Švestky, renklody, slívy, mirabelky. [s.l.]: 1. vyd. Praha: ČSAV, 1963. S. 304 s., 48 s. obr. příl. Ovocnická edice; sv. 12.. 
  3. VÁVRA, Miloslav. Švestky a třešně. [s.l.]: Praha: SZN, 1971. S. 338. 
  4. a b sempra
  5. a b sumperacek.webpark.cz
  6. uniplant.cz. www.uniplant.cz [online]. [cit. 2014-03-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-20. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]