Výzkumná stanice travinářská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Výzkumná stanice travinářská
SídloHamerská 698, Zubří, 756 54, Česko
Mateřská organizaceOseva Pro
IČO62334832 (VR)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Výzkumná stanice travinářská v Rožnově-Zubří (VST) patří k nejstarším pícninářským ústavům v Evropě. Vznikla v roce 1920 jako výraz snahy zvýšit úroveň hospodaření na loukách a pastvinách v podhorské oblasti. Zásluhou pracoviště došlo k nebývalému rozvoji nového odvětví "travního semenářství" na Valašsku, ve východních Čechách a na jihozápadní Moravě. Vznik ojedinělého komplexu šlechtění, semenářství, čistění a obchodu výrazně ovlivnil v údobí mezi válkami hospodářské i sociální podmínky regionu. Na popud stanice bylo založeno ve 30. letech minulého století Sdružení množitelů travních semen a ČSR se stala významným vývozcem travních i jetelových semen. Tvůrčí úsilí bylo korunováno v roce 1940 povolením 15 „Rožnovských" odrůd.

V poválečných letech došlo ke změně koncepce činnosti stanice: důraz byl kladen na otázky výzkumu a využití genových zdrojů trav a zavádění travního semenářství do velkovýrobních podmínek. Pokračovalo také šlechtění, jehož výsledkem bylo uznání 5 nových odrůd (kostřava červená Valaška, lipnice hajní Dekora, lipnice smáčknutá Razula, medyněk vlnatý Hola a psárka luční Zuberská): V letech 1977 až 1994 byla stanice začleněna do podniku Oseva. V roce 1994 byla stanice privatizována a je součástí OSEVY PRO s.r.o. (http://www.oseva.cz) Od roku 2002 sídlí ve VST Zubří i dceřiná společnost OSEVA vývoj a výzkum s.r.o. (http://oseva-vav.cz)

Výzkumná stanice Rožnov, působící od roku 1982 v Zubří, se v současnosti zabývá studiem a hodnocením genových zdrojů trav pro zemědělské i technické účely včetně jejich konzervace, s cílem vybrat vhodné donory cenných vlastností pro šlechtění. Na pracovišti byly rovněž zkoumány vhodné metodické postupy při tvorbě mezirodových kříženců pomocí techniky tkáňových kultur. Stanice navrhuje, na základě svých vlastních pokusů, nové technologické postupy ve výrobě travních semen (zakládání, výživa, ochrana včetně využití morforegulátorů). Současně je ověřována výkonnost nově vyšlechtěných odrůd po stránce pícninářské v monokulturách i ve směsích. V posledních letech se stanice zabývá i možnostmi energetického využití trav.