Václav Bartuška

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Václav Bartuška
Narození14. července 1968 (55 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatel
ChoťKateřina Englichová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Václav Bartuška (* 14. července 1968 Praha) je současný český diplomat, politik a publicista. Od roku 2006 je zvláštním zmocněncem Ministerstva zahraničních věcí pro otázky energetické bezpečnosti.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Studoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a patřil k vůdcům revoluce v roce 1989. Ve svých 22 letech se stal členem parlamentní komise pro dohled na vyšetřování událostí 17. listopadu. O svých zkušenostech z práce v komisi napsal knihu Polojasno. Zisk z prodeje knihy mu umožnil absolvovat cestu okolo světa.

Pracoval jako reportér deníku Mladá fronta DNES, vykonával funkci generálního komisaře české účasti na světové výstavě Expo 2000 v Hannoveru, později vlastnil firmu zabývající se pořádáním výstav a vypracováváním marketingových studií. Od nástupu Alexandra Vondry do pozice ministra zahraničí je zvláštním velvyslancem České republiky pro otázky energetické bezpečnosti. V roce 2010 se stal zvláštním vládním zmocněncem pro dostavbu JE Temelín, ve funkci skončil v roce 2014.[2]

Je ženatý s českou harfenistkou Kateřinou Englichovou.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

V roce 2015 se Bartuška v rozhovoru pro server neovlivní.cz vyjádřil k požáru budovy odborů v Oděse, který si vyžádal desítky mrtvých, především z tábora proruských aktivistů obsadivších vládní budovy,[3] jako o možnosti jak předcházet válce:

"... model, který byl použit na východě Ukrajiny, v Doněcku, Luhansku a v dalších městech. Šlo to jakoby přes kopírák a popírá to teorii o lidovém povstání. Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku."

Těmito výroky vzbudil nelibost šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka z ČSSD [4], prezidenta Zemana a poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, který na něj podal trestní oznámení[5].

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]